Hyundai Elantra 1,6 GLS Desire

Posle godinu dana uspešne prodaje u Aziji, Americi, pa čak i Australiji, "hjundai elantra" debitovala je i u Evropi. Da li ovaj svetski putnik ima sve što je potrebno da osvoji srpskog kupca? Za početak tu je povoljna cena...

U proleće ove godine, Hjundai je na tržištu Srbije predstavio dve limuzine D segmenta. Mnogi su se zapitali, da li time Koreanci prave sami sebi konkurenciju. Međutim, odgovor je jednostavan – između ova dva automobila ne postoji ni malo sličnosti. Za razliku od “i40” koji po dimenzijama nadilazi većinu konkurenata D klase i koketira sa premijum segmentom, “elantru” treba posmatrati kao proširenu limuzinu C segmenta koja je razvijena za većinu svetskih tržišta. Mogućnosti ove vrste automobila su velike, a neki od glavnih rivala su “ševrolet kruz limuzina”, “reno fluens”, “fiat linea”. Za neka ambicioznija poređenja, “elantra”, ipak, nije zrela.

Elantra se prodaje na tržištima širom sveta
Elantra se prodaje na tržištima širom sveta

Sa međuosovinskim rastojanjem od 2,7 metara (5 cm dužim od “i30” i tek 5 mm kraćim od recimo “honde akord”) i dužinom od 4.530 milimetara, “elantra” je dovoljno kompaktna za vožnju i, što je bitnije, parkiranje u gradu, dok istovremeno nudi relativno dosta prostora u kabini. Zadnja sedišta će spremno ugostiti dva odrasla putnika sa malo više prostora za noge nego što je tipično za hečbek C segmenta, recimo “hjundai i30”. I prtljažnik zapremine 485 litara je zadovoljavajući za hečbeke, ali opet u sredini kada je konkurencija u pitanju; nešto je veći nego kod “ševroleta”, ali nešto manji od “renoa”. Prtljažnik je dubok i ima veliku površinu, tako da prilikom utovara, a posebno vađenja stvari može prilično da vam zasmeta mali poklopac prtljažnika. Da biste dohvatili predmete koji su uz naslon sedišta, moraćete da se potpuno zavučete u auto. Osobama nižeg rasta ovo uopšte neće biti lak zadatak. Prtljažnik nije, dakle, nešto čime se ovaj auto može pohvaliti.

Nudi nešto više prostora nego hečbek modeli C segmenta
Nudi nešto više prostora nego hečbek modeli C segmenta

Mnogima je prilikom odabira automobila izgled jedna od glavnih karakteristika i njih “elantra” svakako neće razočarati. Fabrika je za razliku od “i” modela upotrebila stil koji je bogatiji detaljima. Nisu se ustručavali da naprave svetlosne grupe koje je vrlo duboko prelaze na zadnji bok, odnosno u prednji blatobran, na pola puta do vrata. Da li odelo čini čoveka, a dizajn automobil – pitanja su koja su stara koliko i krojači, odela, ili lima, svejedno…

Elantra je klasična limuzina, zadnji prozor je fiksiran
Elantra je klasična limuzina, zadnji prozor je fiksiran

I kabina je dizajnirana u sličnom stilu kao i lim. Komandna tabla je prepuna detalja (čak i previše) profila, tu su čak i umeci sa dva putpuno različita stila – hromirani i “pijano” lak. Sve je to prilično dobro uklopljeno, naravno, sve zavisi od ličnih afiniteta, a moramo da naglasimo da komandna tabla praktična i ergonomski dobro oblikovana. Pogledajte samo kako se centralna konzola sužava u gornjoj trećini. Neobičan, ali vrlo praktičan dizajn. Naime, tačno na tom mestu vozač i suvozač oslanjaju kolena i ovo je rešenje koje će mnogima smetati, jer će udarati kolenom. U toj “rupi” je ostalo taman dovoljno prostora pri dnu konzole da se smesti pregrada i električni priključak.

Centralna konzola je dizajnirana tako da ne smeta kolenima vozača i suvozača
Centralna konzola je dizajnirana tako da ne smeta kolenima vozača i suvozača

U “elantri” se sedi nisko, zavaljeno i udobno. Ovakav položaj će vam prijati i tokom dugih vožnji, pošto obezbeđuje najopušteniji položaj tela. Preglednost nije najbolja; smetaju debeli nosači krova napred, ali ne više nego što je uobičajeno. Pozadi je dosta gora situacija zbog vrlo zakošenog stakla. Parking senzori, koji u “dizajer” opremi dolaze standardno, su nužni, tako da vam savetujemo da ih dokupite, ukoliko uzimate “elantru” sa nekim drugim paketom.

Neobičan, ali prijatan odabir boja u kabini
Neobičan, ali prijatan odabir boja u kabini

Kada već pominjemo opremu, “elantre” opremljene manuelnim menjačem imaju na raspolaganju četiri nivoa opreme, a “dizajer” koji vam predstavljamo je najbogatiji. Sa druge strane, limuzine opremljene automatskim menjačem imaju još jedan nivo opreme iznad pomenutog.

Pregledni instrumenti
Pregledni instrumenti

U Srbiji, jedini u ponudi je benzinski motor zapremine 1,6 litara. To je jedan od najnovijih motora Hjundaija. Iako razvija čak 132 konjske snage pri 6.300 o/min i obrtni moment od 158 Nm pri 4.850 o/min, zahvaljujući varijabilnom razvodu ventila,  elastičan je i ne smeta mu da ga šestom brzinom vozite i na hiljadu obrtaja. Dovoljno je snažan da za preticanja u gradu ne morate da menjate stepen prenosa, ali na otvorenom putu ipak treba dohvatiti ručicu menjača i motor častiti visokim obrtajim. Odužiće vam se zdravim (ali pristojno utišanim) zvukom i zaista dobrim performansama. Ubrzanje do “stotke” traje 10,7 sekundi, a fabrika deklariše maksimalnu brzinu na 200 km/h. Ipak, zameramo dosta nivo buke iznad stotinak km/h.

Benzinac postiže maksimalni obrtni moment na visokim obrtajima
Benzinac postiže maksimalni obrtni moment na visokim obrtajima

Da je automobil napravljen za sva svetska tržišta, a ne posebno za Evropljane najbolje se vidi po upravljanju. Za razliku od “i” modela, upravljač je nešto posrednjiji, manje precizan i ne komunicira sa vozačem onako kako smo navikli kod sličnih auotmobila. I ogibljenje je nešto mekše, pa dozvoljava naginjanje karoserije u krivini. Naravno, ovo ništa nije alarmantno, ili opasno; vi ćete odustati od sportske vožnje daleko pre nego što automobil popusti pred prevelikom brzinom. Jednostavno, “elantra” je udobna limuzina i tako je treba voziti. I to ima svoje prednosti, pošto većina neravnina i rupa bude upijeno pre nego što prodre do putnika.

konačno, “elantra” mnogo više pleni izgledom nego svojim voznim osobinama. Zanimljiv oblik nagovešatava uzbudljivu vožnju, ali izgleda je duh zarobljen u tesnom kroju.

Ivan Katunac

Test je objavljen u Auto magazinu broj 43, decembra 2011. godine

IMG_6377

Benzinac sa umerenom potrošnjom

“Elantra” nas je iznenadila i potrošnjom. Prosek testa je iznosio 7 litara, po gradu potrošnja se kreće između 7,5 i 8,5 litara, a na otvorenom varira između 5,5 i devet litara, u zavisnosti od uslova na putu i stila vožnje. Ono što je takođe pohvalno je da se potrošnja ne povećava drastično ako počnete da forsirate, po čemu su inače poznati skoro svi benzinci. Sve u sveu, prosečna potrošnja je – prosečna u klasi.

IMG_6364

Bogata oprema sa manom

Za automobil koji vam prikazujemo možemo reći da je raskošno opremljen, sa dvozonskim automatskim klima uređajem, tempomatom, senzorima za parking i kišu, sedištima presvučenim u kombinaciju kože i platna. Jedina zamerka i to velika, odnosi se na električne podizače prozora. Sva četiri su “elektrifikovana”, ali samo vozačev ima automatiku i to koja funkcioniše samo prilikom spuštanja.

IMG_6393

Hyundai Elantra 1,6 GLS Desire

Motor: zapremina1591 ccm, snaga 97 kW (132 KS) pri 6300 o/min, obrtni moment 158 Nm pri 4850 o/min, menjač manuelni šestostepeni

Dimenzije: 4530/1775/1445 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, masa 1232 kg, prtljažnik 485 l, rezervoar 48,5 l, pneumatici 205/55 R 16

Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h za 10,7 s, potrošnja 5,1/6,1/7,8 l/100 km, emisija CO2 145 g/km

IMG_6274

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring