Auto magazin

Rinspeed Budii auto bez vozača (ali sa putnicima)

Rinspeed Budii auto bez vozača (ali sa putnicima)
20.02.2015.
Šta misle studenti o autonomnoj vožnji?

Teško je naći izraz koji bi adekvatno opisao švajcarskog proizvođača automobila Rinspid (Rinspeed). Čuveni su po svojim prototipovima godinama unazad a svaki koncept se drastično razlikuje od onog prethodnoh.

Teško je naći izraz koji bi adekvatno opisao švajcarskog proizvođača automobila Rinspid (Rinspeed). Čuveni su po svojim prototipovima godinama unazad a svaki koncept se drastično razlikuje od onog prethodnoh.

auto magazin rinspeed budii 5

Sajam u Ženevi je uglavnom dobar povod za predstavljanje najnovijih dostignuća ove kuće, koja kao osnovu za svoje radove koristi karoserije već postojećih modela.

auto magazin rinspeed budii 6

Ovaj put glavna zvezda njihovog štanda biće model zanimljivog imena “budi” (Budii). Radi se o autonomnom vozilu koje se kreće bez vozača sa elektro-pogonom, a baziran je na BMW-ovom modelu “i3”.

auto magazin rinspeed budii 4

Interesantno je da, ukoliko putnici koji sede napred požele da sami upravljaju vozilom, robotska ruka će im prineti upravljač i tada putnici preuzimaju kontrolu.

auto magazin rinspeed budii 2

Harman je za “budi” razvio specijalan multimedijalni i informacioni uređaj koji uči navike svojih putnika pa na displeju pokazuje informacije koje ih najviše zanimaju. U ovom slučaju, auto je usput, tokom vožnje, pronašao specijalnu ponudu loklanog kafića koji nudi dve kafe i dva sendviča sa šunkom za šest i po evra.

auto magazin rinspeed budii 7

Dakle, vlasnici kafeterija, ako već niste počeli da se umrežavate i svoje ponude kačite na net, vreme je da počnete da vežbate jer je to zasigurno budućnost. Šta ako, recimo, turisti prolaze kroz vaš kraj a vaša ponuda nije onlajn? Otići će kod konkurenta koji se modernizovao pre vas!

auto magazin rinspeed budii 8

Bez šale, nešto slično nam sigurno sledi a do tada nam ostaje da se polako pripremamo za budućnost. U tome nam pomaže Rinspid, čije projektantsko osoblje velikim delom predstavljaju i studenti tehničkih fakulteta i akademija za dizajn.

auto magazin rinspeed budii 3

“Rinspid budi” veoma podseća na “BMW i3” u kome je i pronađena inspiracija. Točkovi su prečnika 19 inča a ugrađeno je i vazdušno oslanjanje čiji hod može da se podešava i do 100 milimetara.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]