Saradnja Feroda i Dajmlera

Kao pioniri ekološke svesti, Ferodo i Dajmler su se udružili i daleko pre zakonskog roka počeli su proizvodnju, odnosno ugradnju kočnih pločica sa minimalnim sadržajem bakra

Federal Mogul, vlasnik brenda Ferodo proizvela je prve kočne pločice sa niskim sadržajem bakra u frikcionom materijalu “eko-frikšn” (Eco-Friction). Prvi automobil u koji će se serijski ugrađivati ova vrsta pločica je novi “mercedes C-klase”.
U pitanju je odgovor na novi ekološki zakon o niskom sadržaju bakra u kočnom matreijalu koji će na snagu stupiti 2025. godine. Federal Mogul i Dajmler su giganti koji poštuju ekološku svest i žele da budu pioniri u razvoju ekološke svesti.

Ferodo_Pack Eco-Friction

U kočnim pločicama koje su trenutno rasprostranjene na tržištu, bakar čini oko 20 procenata materijala i jedan je od ključnih sastojaka kojima se postižu dobre kočne performanse. Na žalost, istraživanja su pokazala da je bakar odgovoran za smanjenje procenata kiseonika u vodama, pa je zbog toga planirano ograničenje količine bakra u upotrebi. Ferodo je uložio pet godina u razvoj frikcionog materijala sa niskim sadržajem bakra koji će imati neumanjene performanse.
Kočne pločice marke Ferodo bez bakra, “eko-frikšn” već se mogu naći u slobodnoj prodaji.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring