Auto magazin

Škoda 935 Dynamic je bila sinonim za aerodinamiku pre 85 godina

Škoda 935 Dynamic je bila sinonim za aerodinamiku pre 85 godina
29.09.2020.

ŠKODA 935 DYNAMIC, posebno upečatljivo vozilo iz 125-godišnje istorije ŠKODA AUTO, slavi 85-ti rođendan. Racionalizovani prototip izazvao je senzaciju na svojoj svetskoj premijeri na sajmu automobila u Pragu 1935. Njegove estetske, aerodinamički optimizovane konture privukle su pažnju javnosti, kao i neobične tehničke karakteristike vozila. Nakon što je bio podvrgnut opsežnoj restauraciji, kupe je sada jedan od najzanimljivijih u postavci ŠKODA muzeja u sedištu kompanije u Mladá Boleslav

Ovaj automobil ostavlja futuristički, elegantan, brz i jedinstven utisak: pre 85 godina ŠKODA je na 25. praškom sajmu automobila predstavila modernizovani 935 DYNAMIC. Dizajneri iz Mlade Boleslav u ovom jedinstvenom modelu kombinovali su i tehnički napredna i nekonvencionalna rešenja. Na primer, prilikom dizajniranja spektakularnog pojednostavljenog tela primenili su najnovija saznanja iz nauke – trend dizajna koji je u to vreme počeo postupno uticati na dizajn automobila.

Zahvaljujući svojoj sofisticiranoj aerodinamici, prototip je postigao izuzetno nizak koeficijent otpora od cw = 0,37. Stručnost koju su inženjeri stekli na ovom polju s modelom 935 DYNAMIC primenjena je u dizajnu serijskih modela koji su usledili, kao što su ŠKODA POPULAR MONTE CARLO iz 1936. godine i „motorway“ verzija modela ŠKODA RAPID 1500 OHV predstavljena 1939. godine.

Škoda 935 DynamicMeđutim, postoji još jedan razlog zbog kog ŠKODA 935 DYNAMIC i danas ostaje vrhunac za ljubitelje tehnologije: Vodeno hlađeni četvorocilindarski motor zapremine dva litra ima cilindre na suprotnim stranama i montiran je iza osovina kao zadnji središnji motor. Na taj način dizajneri su spustili težište vozila, što je pozitivno uticalo na vozačke performanse. Motor ima snagu od 40 kW (55 ks) i ubrzava 935 DYNAMIC sa međuosovinskim rastojanjem od 3.200 mm do brzine od 130 km/h. Još jedna inovativna karakteristika je elektromagnetski četvorostepeni menjač francuskog proizvođača Cotal, koji svojim poluselektorom omogućava poluautomatske promene brzina.

Škoda 935 DynamicKonstrukcija i dizajn modela ŠKODA 935 DYNAMIC i znanje stečeno razvojem podstakli su brend iz Mladá Boleslav da u 1937. u Monte Carlo Rally uđe sa modifikovanom, kompaktnijom verzijom. Napokon, Zdenek Pohl i Jaroslav Hausman pobedili su u svojoj klasi 1936. godine sa ŠKODA POPULAR roadsterom na „Queen of Rallies“. Nacrt sportskog dvoseda izrađen je u aprilu 1936. godine, a nedugo nakon toga izgrađena je i reli verzija. Međutim, nikada nije stigao do startne linije; razvoj sportskog automobila zaustavljen je 1939. Vozilo je premešteno na skladište polovnih automobila i izgubio mu se svaki trag.

Međutim, istorija jedinog ŠKODA 935 DYNAMIC ikada napravljenog vrlo je poznata: ŠKODA je vozilo prodala kao polovni automobil privatnom kupcu 1939. godine, a otkupila ga je od istog 1960-ih. Tada je brend iz Mladá Boleslav započela izgradnju svoje kolekcije istorijskih vozila. Pre tri godine muzejska radionica dovršila je detaljnu restauraciju ovog jedinstvenog vozila, koje od tada spada među najzanimljivije eksponate Muzeja ŠKODA u Mladoj Boleslavi.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android