Auto magazin

Škoda Fabia III

Škoda Fabia III
16.12.2014.
Vrh je tako blizu

Dugo je Škodina „fabija“ bila shvaćena samo kao alternativa drugim gradskim automobilima zvučnijih imena. Stvari se iz osnova menjaju, i češki proizvod sada ima znatno više aspiracija da stigne na sam vrh najboljih u svojoj klasi Lisabon, Portugalija Od specijalnog izveštača Dejan Danilović

Konačno, direktnim letom porugalskog TAP-a stiže se za tri i po sata iz Beograda do Lisabona. Sletanje na aerodrom u srcu glavnog grada Portugalije predstavlja i početak svetske promocije koju je češki proizvođač oraganizovao za vodeće automobilske medije.

Škoda je, naime, grad na krajnjem zapadu Evrope odredila kao mesto lansiranja „fabije“, kompaktnog gradskog automobila koji je tako mnogo uradio za znak koji nosi.

Fabia_044

Taj model jedan je od najprodavanijih, sada i najsavremenijih automobila kojim se Česi upuštaju u konkurentsku trku sa Opelom, Fordom, Tojotom – rečju sa svima koji imaju svoje adute u toj klasi automobila. A takvih je mnogo, računajući i Folskvagen, kojem Škoda formacijski pripada.

Podaci sa prvog radnog sastanka sa novinarima podsećaju na činjenice: “škoda fabija” je prvi put predstavljenja na Salonu u Frankfurtu 1999. godine. Od tada je postao drugi najprodavaniji model češkog proizvođača, i prodato je više od tri i po miliona primeraka širom planete.

010_f

Proizvodi se u tri standardne varijacije – hečbek, limuzina i karavan, ali postoji i njena verzija sa oznakom “vRS” koja datira iz 2003. godine. Druga generacija je predstavljena 2007. takođe na franfurtskom sajmu.

Sada stiže prinova, treća generacija “fabije” kao još jedan automobil koji je poprimio novi vizuelni identitet kompletne Škodinu gamu, prvi put viđen na koncept modelu “vižn C”. „Fabija“ je izrađena je na Folksvagenovoj (MQB) mehaničkoj pratformi, koja je doprinela povećanju prostora u kabini, ali i omogućila jedan od najvećih prtljažnika u klasi.

042_f

I tu je sada „fabija“ dominantna: veći razmak između osovina dodao je prepakovanom prostoru neophodne centimetre. Napred je više mesta, lagodnije se sedi, a čak su i kolena viših putnika na zadnjim sedištima manje savijena. Rečju, komfor je značajno poboljšan.

Dodajmo tome i da je prtljažnik zapremine 330 litara veći čak za pedesetak litara od nekih automobila zvučnijih konkurenata, i sve će vam biti jasnije.

Fa_035

Unutra je sve propisno i jasno: intstrumenti pregledni, iako pomalo sterilnog dizajna, sve stegnuto i bez frustrirajućih zvrkova. Materijali solidni, čak vrlo kvalitetni. I Škoda sad hvata priključak sa tehnologijom: sve „fabije“ imaju standardno blutut, radio, elektro podizače prednjih prozora i kontrolu pritiska u gumama.

046_f

Za one koji žele više pripremljen je „miror link“, veza tač skrin multimedijalnog uređaja i pametnog telefona ili tableta. Fabija je prva Škoda opremljena i savremenim infotejment sistemom koji će pomoću nekoliko različitih aplikacija, vozaču pružiti podatke koji mu do sad nisu bili dostupni.
Česi su oduvek bili tehnički napredna nacija, i sada su tu reputaciju demonstrirali i na svojim automobilima.

I ne samo Česi – svoje prste u dizajn umešao je i jedan Srbin! Zove se Marko Jevtić, i jedan je od vodećih dizajnera u Škodi. Kako sam kaže, dizajn nove „fabije“ trebalo je da poboljša spoljne linije i stilizuje prepoznatljive oblike.

001_New_SKODA_Fabia_Headlight

Posle reči, na red dolaze dela. Test ruta već je dobro poznata, to je pravac koji od Lisabona, prelepom obalom Atlantika vodi do Kaškaiša, i dalje, do starog grada Sintre.

To je pravac na kome se redovno pojavljuju najnoviji evropski automobili, budući da sunčani dani na krajnjoj zapadnoj obali kontinentalne Evrope omogućavaju test vožnje tokom cele godine.

Naše vozilo je „fabija“ sa dizel motorom, zapremine 1,4 litra, i 104 konjske snage. To je, uz benzinski motor od 1.197 kubika, najtraženija verzija među srpskim kupcima.

018_f

Zapravo, to je idealan motor za „fabiju“. Odmah se primećuje da je motor, tačnije zvuk mašine u kabini znatno utišan, i da zapravo i nemožete odmah shvatiti da je pod haubom dizel.

Test ruta je obuhvatala kombinaciju gradske vožnje, deonice lokalnih, krivudavih puteva i brzih auto-puteva. Bez preterivanja, ali „fabija“ pleni svojom agilnošću, ubrzanjima i osećaju koji vozač ima.

Iako je do putne brzine potrebno malo više baratati menjačem, opušteno uživanje počinje čim postignete putnu brzinu na određenoj deonici. Iako su ograničenja na portugalskim putevima ista kao kod nas, sa tolerantnim prekoračenjem uspeli smo da shvatimo da dizel motor ima dovoljno snage, ali i rezerve, da lako postiže deklarisane brzine, ali i održava vrlo skromnu potrošnju.

049_f

Ovde, iako smo hteli to da izbegnemo, moramo da „fabiju“ uporedimo da nemačkim automobilima: ne znate zašto i kako, ali to jednostavno dobro radi.

Ako više želite neki drugi motor, tu je izbor od nekoliko verzija. Najslabiji benzinac ima 999 kubika i 60 KS, tu su potom dve opcije motora zapremine 1,2 litra, sa 75 i 90 „konja“, pa još dva dizela sličnih karakteristika kao onaj koji smo vozili. Svi oni imaju nisku emisiju štetnih gasova, pa se može reći da je „fabija“ „zelenija“ nego ranije.

040_f

Uz širok izbor motora, još je više paketa opreme. Da ne idemo u detalje dok nova „škoda fabija“ ne stigne na naše tržište, ali izbor opcija je više nego dovoljan; boje, veličina i tip točkova, izbor menjača, dodatne opreme, mutimedije i druge opreme, za tako „mali“ auto, staviće na muke sve oni koji požele da svoj novi auto usklade sa svojim željama i potrebama.

Promociju „svog“ novog tržišnog aduta u Portugaliji nije propustio ni Milenko Kostić, vlasnik Autočačka, firme koja plasira „škode“ u Srbiju. U razgovoru za Auto magazin, gospodin Kostić kaže da nova „fabija“ kod nas stiže u januaru, ali da promotivne aktivnosti počinju već sada.

Fabia_050

Naime, Autočačak već priprema prezentaciju za svoje partnere, na kojoj će biti prikazane sve vrline koje donosi nova generacija. Ipak, start prodaje planiran je za početak naredne godine, kada će biti poznate i cene. Za sada, očekuje se da će novi model „fabije“ biti tek nešto skuplji od aktuelnog modela.

Iako pomalo stidljivo, nagovestili smo vam da je „škoda fabija“ treće generacije jako usavršena, i da bez problema može da se upusti u tržišnu utakmicu sa poznatijim markama.

Imajući u vidu i činjenice o popularnosti Škodinih automobila kod nas, „fabije“ posebno, nema sumnje da će i nova verzija ostati bestseler kojim će se srpski vozači oberučke prihvatiti.

Fabia_038

Oštro je trajno!
– Želeli smo da „fabija“ i posle nekoliko godina bude atraktivnog izgleda. Oštre, jasne linije siluete ulepšaće i produžiće aktuelnost modela – kaže Marko Jevtić, dizajner nove “fabije” i dodaje:

Prethodna generacija izgledala nam je previsoko i „teško“ na putu, pa smo se sada odlučili za povratak izvornom izgledu prve „fabije“, sa nižim krovom, i većim ratsojanjem točkova. Verujemo da će vozači voleti te izmene.

Škoda Fabia
model 1,0 MPI 1,0 MPI 1,2 TSI 1,2 TSI 1,4 TDI 1,4 TDI
zapremina (l) 999 999 1197 1197 1142 1142
snaga (kW/KS) 44/60 55/75 66/90 81/110 66/90 77/105
dimenzije (mm) 3992/1617/1467
međuos. ras. (mm) 2470
zapremina prtljažnika (l) 330/1150
maksimalna brzina (km/h) 160 172 182 196 182 193
ubrzanje 0-100 km/h (s)15,7 14,7 10,9 9,4 11,1 10,1
prosečna potrošnja (l/100 km)4,7 4,8 4,7 4,8 3,4 3,5

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]