Auto magazin

Škoda koristi elektro-pogon duže od 100 godina

Škoda koristi elektro-pogon duže od 100 godina
07.06.2021.

1

Da li ste mislili da je elektromobilnost nešto što je izumljeno u poslednjoj deceniji? Pogrešno! LAURIN & KLEMENT je već imao električni pogon pre više od jednog veka. Otkrijte električnu prošlost i budućnost brenda u ŠKODA muzeju

Modelom ŠKODA ENYAQ iV, češki proizvođač automobila prošle godine je u potpunosti ušao u modernu eru elektromobilnosti. Ali to definitivno nije bio korak na neistraženo tlo. Posetite izložbu „Na talasu elektromobilnosti“ u ŠKODA muzeju da biste videli koliko dugo postoji tradicija električnih automobila.

Zahvaljujući tradicionalno izvanrednim tehničkim veštinama čeških konstruktora, električni pogon je već korišćen u automobilu brenda iz Mlada Boleslav davne 1908. godine. Tada je poznati češki inženjer elektrotehnike František Křižík stvorio funkcionalni hibridni automobil sa 4.562 cm³/35 ks (25,8 kW) četvorocilindričnim benzinskim motorom i dva jednosmerna električna motora, zasnovana na modelu LAURIN & KLEMENT tipa E.

Škoda elektro

LAURIN & KLEMENT hybrid model E, dobio je ime “Křižík” po pronalazaču koji sedi za volanom

Od 1934 – 1941. godine sledila su ekonomična i ekološki prihvatljiva električna vozila maksimalne težine od 1,5 do 3 tone. Tipični korisnici bile su pivare. Nisu zaboravljeni ni vozači budućnosti – postojao je minijaturni roadster nazvan PUCK dizajniran za decu. Proizvodio se u Mladá Boleslav 1941. i 1942. godine, imao je elektromotor od 400 vati i bateriju Varta-Ferak, što mu je omogućavalo da radi dva sata. Potom je trebalo dvanaest sati da se napuni.

Škoda elektro

Komunalno vozilo ŠKODA od 1,5 tona u vlasništvu pivare Prazdroj

Početkom 1990-ih izgrađena je serija od nešto manje od 200 putničkih i komercijalnih električnih vozila Eltra zasnovana na modelu ŠKODA FAVORIT. Privukao je pažnju zahtevnih tržišta poput Švajcarske, Nemačke, Velike Britanije i Kanade. Sa električnim motorom od 21 ks (15,4 kW) i setom olovnih baterija, Eltra je postizala brzinu do 80 km/h.

U novom milenijumu, ŠKODA je istraživala potencijal električne energije serijom od 17 test automobila OCTAVIA GREEN E LINE zasnovanih na drugoj generaciji modela OCTAVIA COMBI. Njihov domet bio je oko 150 km, a maksimalna brzina im je bila 135 km/h.

Škoda elektro

Electromobility izložba

Koncept ŠKODA VISION E je 2017. godine prokrčio put češkom proizvođaču automobila u segmentu eMobility. Sledeći korak bila je studija ŠKODA VISION iV, predstavljena u Ženevi dve godine kasnije. Od tada se iV oznaka koristi i za hibride i za potpuno električne ŠKODA modele. U 2019. godini lansiran je CITIGOe iV na potpuno baterijski pogon, a ŠKODA SUPERB iV počeo je da koristi plug-in hibridnu tehnologiju, a kasnije i njegov brat, OCTAVIA iV.

Škoda elektro

Sadašnjost i budućnost eMobility u okviru ŠKODA branda

Krajem 2020. godine u Mlada Boleslav započela je masovna proizvodnja potpuno električnog ŠKODA ENYAQ iV, zasnovanog na MEB modularnoj platformi Volkswagen Grupe. ENYAQ iV je dokazao svoju praktičnost i izdržljivost kao automobil direktora Tour de France-a.

Škoda elektro

Volkswagen Group MEB modularna platforma

Izložba Elektromobilnost u ŠKODA muzeju u Mlada Boleslav otvorena je do 5. septembra. Pored zanimljivih i vizuelno privlačnih informativnih panoa, zvezde izložbe su i električna vozila: dečiji automobil PUCK, Eltra, ŠKODA OCTAVIA GREEN E LINE i predstavnici najnovijih linija ŠKODA CITIGOe iV i ŠKODA ENYAQ iV. Posetioci će takođe naučiti kako rade moderni električni motori i baterije i otkriti koncept urbane mobilnosti KLEMENT, razvojnu liniju na dva točka.

Radno vreme

Muzej ŠKODA u Mladoj Boleslavi otvoren je svakog dana od 9 do 17 časova. Takođe možete kupiti kombinovanu kartu po sniženoj ceni koja će vam omogućiti da obiđete i rodnu kuću Ferdinanda Porschea u Liberecu (petak-nedelja, od 9 do 17 sati). Više informacija na museum.skoda-auto.com.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad