Sono Sion prvi serijski auto na solarni pogon

Prvi auto na solarni pogon uskoro kreće u serijsku proizvodnju. Osim za napajanje motora, solarne ćelije mogu da proizvedu 2,7 kW za napajanje drugih uređaja

Kompanija Sono Motors tokom prošle nedelje predstavila je prototip solarnog i električnog automobila, čija će serijska proizvodnja početi tokom 2019. godine. Biće to prvi serijski automobil na solarni pogon.

Na karoseriju je postavljeno 330 solarnih ćelija koje dodaju još oko 18 milja autonomije (oko 29 kilometara) na već postojećih 100 milja (160 km) koje obezbeđuje ugrađena baterija od 30 kWh.

U principu, ovo nije u potpunosti solarni auto, s obzirom da bi po definiciji trebalo većim delom da bude pogonjen solarnom energijom da bi se tako mogao nazvati. Ipak, na dobrom je putu da to i postane.

Ideja je potekla od troje mladih preduzetnika iz Minhena koje je vodila istinska strast za razvojem vozila i tehnologije koja neće biti zavisna od fosilnih goriva.

Laurin, navina i Jona su proveli tri godine razvijajući ovaj auto. Tokom prošlogodišnje kampanje za prikupljanje sredstava, uspeli su da dostignu cifru od 600.000 evra, što im je pomoglo da naprave nekoliko prototipova.

auto-magazin-srbija-sono-motors-sion

Do sada su dobili već preko 1.100 porudžbina, s obzirom da je za auto predviđena više nego povoljna cena. Prvobitno, u planu su bile dve verzije – Urban i Extender.

Prva je trebalo da košta 12.000 evra i imala bi bateriju kapaciteta 14,4 kWh, što je dovoljno da se pređe između 80 i 100 kilometara u uslovima realnog saobraćaja.

Druga bi trebalo da košta 16.000 evra, sa baterijom kapaciteta 30 kWh, omogućavajući autonomiju od 180 do 200 kilometara.

Ipak, prva verzija je odbačena, s obzirom da je bilo nedovoljno porudžbina zbog male autonomije. Još jedna promena u odnosu na koncept odnosi se na broj sedišta. Imaće ih ukupno pet umesto šest, u cilju smanjenja troškova.

auto-magazin-srbija-sono-motors-sion

Cena od 16.000 evra ne uključuje baterije, koje će biti ponuđene na lizing i mesečnu otplatu. Inače, njihova ukupna cena bi trebalo da bude oko 4000 evra.

Zanimljivo je i da auto može da posluži kao agregat, odnosno generator električpne energije za pokretanje i napajanje drugih uređaja. Ukupna snaga na izlazu bi trebalo da bude 2,8 kW.

Porudžbine se uveliko primaju, a ukoliko se odlučite da auto unapred platite, dobićete popust u iznosu od dva do osam posto, u zavisnosti od iznosa koji ste spremni da date avansno.

auto-magazin-srbija-sono-motors-sion

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring