Auto magazin

Španci se odužili “fići”

Španci se odužili “fići”
16.05.2017.
Auto koji je postavio Španiju na točkove

U čast šezdesetogodišnjice početka proizvodnje španskog fiće, ekipa iz Seata je restaurirala jedan primerak Seata 600. Kad se već mi nismo setili da napravimo omaž...

Prošlo je tačno 60 godina od kako je počela proizvodnja “fiće” u Španiji. Dve godine posle Italije i Jugoslavije, “fiat 600” pod lokalnim nazivom “seat 600” počinje da se pravi i u Španiji.

1957-seat-600-restored4

Španci smatraju da je ovaj nama dobro poznati auto postavio i njihovu zemlju na točkove posle Drugog svetskog rata i jednostavno su poželeli da mu se oduže kroz restauraciju jednog primerka i izlaganjem na najvažnijem domaćem Salonu automobila u Barseloni.

1957-seat-600-restored1

Konkretan primerak je 25 godina stajao zaboravljen, sve dok ga nisu izvukli na svetlo dana i započeli detaljnu obnovu. Na psnovu priloženih fotografija, može se reći da su se potrudili ali i da su zabrljali na detaljima, kao što je farbanje prednjeg znaka “600”.

1957-seat-600-restored5

Sve u svemu, na obnovi “fiće”, odnosno “seata 600” je radilo čak 30 inženjera. Potrošeno je više od 1500 radnih sati i pronađeno je preko 1000 nedostajućih delova (ovde su verovatno računali i sve šrafove i žabice pojedinačno).

Na farbanje je otišlo 15 litara boje, a za oblaganje unutrašnjosti 50 metara platna. Volan i kompletna komandna tabla su originalni.

1957-seat-600-restored3

Sa preko 800.000 prodatih primeraka u periodu od 1957. do 1973. godine, “600” je jedan od najbolje prodavanih “seata” svih vremena.

Deluje da su se Španci ozbiljno namučili da restauriraju “fiću”. Trebalo je da zatraže pomoć domaćih ljubitelja, koji su više nego uigrani u obnavljanju svetski čuvenog modela…

1957-seat-600-restored2

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad