Auto magazin

Spas u parkiranju: točkovi koji se zakreću 360 stepeni

Spas u parkiranju: točkovi koji se zakreću 360 stepeni
11.01.2024.

Koliko puta vam se desilo da vam samo mali nedostaje da uparkirate ili isparkirate auto sa tesnog parking mesta. Ili da vidite automobile očešanih bokova za koje vam je jasno da su vozači prevideli da auto nema mogućnost zakretanja i zadnjih točkova.

Ovaj problem je, zapravo, rešen još pre stotinak godina kada su prednji točkovi konstruisani tako da se zakreću za 180 stepeni, čime bi se drastično olakšalo manevrisanje.

Nedugo zatim, izmišljen je i koncept  kod koga je na zadnjem kraju postavljan peti točak koji bi se izvlačio i po potrebi zaneo auto za savršeno parkiranje.

Sada, skoro sto godina kasnije, ponovo imamo koncept kod koga se omogućava zakretanje točkova, i to sva četiri za 360 stepeni.

Pravi primer za to predstavljen na CES 2024 je koncept koji se bazira na modelu Hyundai Ioniq 5 i nudi neuporedivu pokretljivost zahvaljujući sistemu e-Corner nove generacije.

Prototip ima jedinstven dizajn sa novim branicima i svetlosnim jedinicama. Ove poslednje se mogu koristiti za prenošenje informacija pešacima i drugim vozačima.

Kao primer, kompanija je navela da zadnja svetla mogu da upozore druge učesnike u saobraćaju na prisustvo pešaka na pešačkom prelazu, čak i ako ih ne mogu videti.

Koncept takođe ima novi sistem projekcije na tlu, koji može da “osvetli smer kretanja vozila na tlu, koristeći svetla širom spektra od 360 stepeni”.

Sistem čak može da projektuje pruge pešačkog prelaza da pokaže pešacima gde da hodaju. Iako su svetla zanimljiva, prava svrha koncepta je prikazivanje sistema e-Corner nove generacije.

Hyundai Mobis nije detaljno objasnio, ali sistem kombinuje električni motor sa funkcijama upravljanja, kočenja i suspenzije. Ovo omogućava svakom točku da deluje nezavisno od drugih.

Takođe je bitno napomenuti da točkovi omogućavaju konceptu da se rotira, vozi dijagonalno i bočno. Model takođe može izvesti rotaciju od 360 stepeni.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto January 15, 09:32

    Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna a vozila sve više. Koliko puta ste videli da neko zauzima dva ili tri mesta samo zato što ne zna da parkira dobro. Ovi točkovi omogućuju i manje veštima da parkiraju.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]