Auto magazin

Stara ideja, nova realizacija pola veka kasnije

Stara ideja, nova realizacija pola veka kasnije
17.10.2023.

Italdesign je udahnuo novi život u jedan od svojih legendarnih prototipova iz sedamdesetih godina. Reč je o potpuno novom digitalnom konceptu, adekvatno nazvanim “Asso di Picche In Movimento”, što znači “Kec Pik u Pokretu” na italijanskom jeziku.

Asso di Picche concept

Ova moderna interpretacija direktna je naslednica Asso di Picche koncepta iz 1973. godine. Kao i njen prethodnik, ova najnovija kreacija Italdesigna prikazuje odvažne dizajnerske elemente i monolitnu spoljašnost.

Asso di Picche concept

Koncept iz 1973. godine je nastao na zahtev Karmanna za sportski kupe sa četiri sedišta. Originalni Asso di Picche je konstruisan na mehaničkoj platformi Audija 80 (B1), ali većina ljudi to ne bi primetila ukoliko bi posmatrali samo karoseriju.

Asso di Picche concept

Zanimljiva činjenica o originalnom konceptu je da, iako je bio označen kao Audi, nikada nije evoluirao u proizvodni model za ovu marku.

Asso di Picche concept

Umesto toga, imao je značajan uticaj na razvoj drugog vozila Volkswagen Grupe: prve generacije Volkswagen Scirocca. Osim toga, dizajnerski elementi iz Asso di Picche koncepta našli su svoje mesto u kreaciji prvih verzija modela Lotus Esprit i Lancia Delta, oboje smišljenih od strane Italdesigna.

VW Scirocco

Novi koncept nije vezan zaza neki konkretan brend, budući da je koncipiran kao projekat Italdesigna.

Kao rezultat toga, ova čisto digitalna kreacija kombinuje oštre linije originalnog automobila s nekoliko veoma suptilnih zaobljenih ivica koje bi, prema rečima Italdesigna, odgovarale “platformi sledeće generacije” za električna vozila.

Asso di Picche concept

Iako Italdesign nije ulazio u specifične detalje, s obzirom na to da je od 2010. godine podružnica Lamborghinija, koji je i sam u vlasništvu VW Grupe, razumno je pretpostaviti da bi, ako bi se ovaj koncept materijalizovao, bio baziran na Premium Platform Electric (PPE) ili Scalable Systems Platform (SSP) nemačke grupe.

Asso di Picche concept

“Pedeset godina kasnije, dizajn automobila i dalje predstavlja formalnu interpretaciju koncepta pokreta”, rekao je Hoakin Garcia, šef dizajna u Italdesignu.

To je visoka pohvala od strane kompanije koja je stvorila ovaj proizvod, ali sada jedino što možemo da uradimo je da čekamo da vidimo da li će ovaj koncept inspirisati automobile budućnosti.

Asso di Picche concept

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]