Auto magazin

TEST: Renault Megané Conquest TCe 140 EDC RS Line

TEST: Renault Megané Conquest TCe 140 EDC RS Line
17.10.2023.
Pravo sa piste

Modna ili drumska pista, svejedno je. Odgovara mu i jedna i druga. Renault Megané Conquest je auto koji može da se pohvali glamuroznim dizajnom ali i sjajnim voznim karakteristikama koje su premašile naša očekivanja

Znamo da nije X6 a nije ni GLE kupe. Baš zato, privlači još više pažnje na ulici. Mnogi prilaze i raspituju se o autu.

Dopada im se ideja da za mnogo manje novca može da se ima atrakcija premijum izgleda. Pritom, može da se priušti i adekvatno održavanje.

Test Renault Megané Conquest

Novi Renault Megané Conquest je postao predmet želja mnogih kupaca čim se pojavio. Kako i ne bi, kada je ovo jedan od prvih kupe-krosovera u klasi za kojim se mnogi okreću.

Veliku nedoumicu predstavlja njegovo pozicioniranje u smislu dimenzija i klase kojoj pripada.

Test Renault Megané Conquest

Ime kaže da je to Megane, a opet, podaci potvrđuju da je konstruisan na „CMF-B“ mehaničkoj platformi koju deli sa „klijom“ i „kapturom“.

Evo konkretnih činjenica: „Konkvest“ je veći od „megana“ hečbek! Duže je međuosovinsko rastojanje, pa čak i u odnosu na sedan verziju „megana“ („gran-kupe“), gde limuzinske verzije tradicionalno imaju više mesta za noge.

Test Renault Megané Conquest

Još jedna velika razlika je u pogledu zapremine prtljažnika. Conquest može da se pohvali sa impozantnih 513 litara, odnosno 480 u hibridnoj verziji.

Sa druge strane, može da zbuni to što dobrim delom izgleda kao Captur koji je krosover „B“ segmenta, pogotovo u unutrašnjosti koja je gotovo identična.

Test Renault Megané Conquest

Sa druge strane, farovi i zadnja svetla su dizajnirani po ugledu na Megane, pa je to još jedan od detalja ga povezuje sa hečbekom „C“ segmenta.

Sve ovo prilično zbunjuje, pa kupci s pravom postavljaju pitanje kakav je ovo miks.

Test Renault Megané Conquest

Sve do trenutka dok ne dođemo do činjenice da je „CMF-B“ modularna platforma „klija“ i „kaptura“ rastegljiva po širini i dužini.

Otuda veće dimenzije u odnosu na „megana“, ali i prilčno drugačije ponašanje u vožnji…

Test Renault Megané Conquest

Renault Megané Conquest ima prilično veliki klirens. Odstojanje od tla je tačno 200 milimetara, što je identično kao kod Renault Kadjara.

Nema niskog prednjeg spojlera, tako da ne morate da se brinete prilikom parkiranja, kada „nosem“ pređete preko ivičnjaka.

Test Renault Megané Conquest

Kao i kod najnovijih „renoa“, kvalitet završne obrade je vrlo visok. To se oseća već prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, a detalji u unutrašnjosti su skoro na premijum nivou.

Tapacirung u vratima je vrlo bogat, čak toliko da uopšte nema površine pod tvrdom plastikom. Dakle, sve je na nivou „megana“, a ne „klija“. Inače, test primerak ima najviši paket opreme RS Line.

Test Renault Megané Conquest

To znači da kabinom dominira sportski crveni štep, kao i presvlake u kombinaciji sa alkantarom.

Samim tim, kabina deluje dosta luksuzno, a utisak kvaliteta pojačava i visok nivo završne obrade, što je još jedna stavka po kojoj se Reno približio premijum brendovima.

Test Renault Megané Conquest

U odnosu na ostale krosovere, u „meganu konkvest“ se sedi dosta visoko, čak i kada je sedište na najnižoj poziciji.

Kada volan spustimo i izvučemo do kraja, relativno je udaljen i visok. Obruč je debeo, presvučen vrlo mekom eko-kožom koja obezbeđuje još manje klizanja ruku u odnosu na prirodnu.

Test Renault Megané Conquest

Tu je i ogromni displej multimedije. Standardno se isporučuje dijagonala od 9,3 inča, a ovde je varijanta od 10 inča, koja se doplaćuje.

Dugmići, prekidači i tasteri su generalno kao i u drugim novim „renoima“, počevši od poznatih komandi jednozonske automatske „klime“, pa do ručica migavaca i ozvučenja pri volanu.

Test Renault Megané Conquest

Interesantno je da u odnosu na „kaptur“ ipak ima razlike. Pre svega, ručica automatizovanog menjača nije u formi džojstika, već je klasična, sa mehaničkom vezom.

Ovo rešenje se pokazalo kao bolje jer se kod elektronske ručice često dešava da morate da ponovite željeno prebacivanje.

Test Renault Megané Conquest

U odnosu na „kaptur“ je drugačije i to što ispred suvozača nije fijoka već klasična kaseta sa vratancima.

Oprema je vrlo bogata. Uključuje elektro-podesiva prednja sedišta bez memorije, ali zato su tu grejači. Grejanje volana je dostupno samo kod hibrida.

Test Renault Megané Conquest

S obzirom na formu kupea, očekivali smo da će nazad biti tesno, međutim, pokazalo se da Megané Conquest nudi obilje prostora.

Pozadi ima najmanje tri prsta prostora za glavu, što je za prst manje nego u hečbek verziji „megana“, dok za kolena ima nešto više mesta.

Test Renault Megané Conquest

Drugim rečima, ovo može da bude i jedini auto u porodici. Ima i veliki gepek, čija zapremina iznosi čak 513 litara!

Test Renault Megané Conquest

Doduše, ova cifra se odnosi i na prostor rezervnog točka, koji se sastoji od dve velike pregrade ispod poda prtljažnika.

Test Renault Megané Conquest

„Reno megan konkvest“ ne samo da je dobio premijum dizajn, već ima o dosta bolju osnovnu opremu od ostalih modela u gami.

Test Renault Megané Conquest

Otuda i viša cena za početni model od 24.990 evra. Za te pare dobija se sjajni 1,3 turbo-benzinac sa tehnologijom lakog hibrida.

Razvija ukupno 140 konjskih snaga, što omogućava vrlo lepa ubrzanja koja nikoga neće razočarati čak i pri visokim putnim brzinama.

Test Renault Megané Conquest

Međutim, ono što utiče na ovu cenu je činjenica da „konkvest“ nema ogoljenu varijantu.

Čak i prvi po redu paket opreme, „zen“, ima LED farove za dnevna, srednja i duga svetla u reflektorskoj tehnologiji, automatsko kočenje, kameru za prepoznavanje znakova, prednje i zadnje parking senzore, automatsku „klimu“…

Test Renault Megané Conquest

Interesantno je da uopšte nema čeličnih felni, već su standard aluminijumske „sedamnaestice“. Još jedno iznenađenje je što i najjeftiniji „konkvest“ ima ključ-karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora, kao i elektro-preklopive retrovizore.

Ovo je opcija koja je do skoro bila rezervisana samo za najskuplje verzije, a sada je ima i najjeftinija.

Test Renault Megané Conquest

Na spisku standardne opreme je i kamera za vožnju unazad, kao i multimedija sa sedmoinčnim displejem i mogućnošću povezivanja telefona preko Apple Car Play i Android Auto aplikacija.

Ono što je svakako interesantno kupcima su digitalni instrumenti. Bazna verzija ima manji displej, dok se od srednje nudi veći, kakav je i na test primerku.

Test Renault Megané Conquest

Reno je ozbiljno unapredio ne samo grafiku instrumenata, već i rezoluciju. Sve je identično kao kod redizajniranog „megana“, pa i brojna podešavanja bezbednosnih sistema.

Test Renault Megané Conquest

Po ovom pitanju „megan konkvest“ zaista može da se pohvali. Pre svega, tu je mogućnost autonomne vožnje drugog nivoa, što znači da auto održava sredinu trake i u krivinama, uz ostale funkcije adaptivnog tempomata koje obuhvataju i samostalno praćenje kolone u stani-kreni situacijama.

Standard su i ostali najnoviji sistemi bezbednosti a jedino što je doplaćeno na test primerku, osim crnog krova i veće multimedije, jeste kamera od 360 stepeni.

Test Renault Megané Conquest

Moramo priznati da auto zaista izgleda atraktivno, ali ono što se ističe jeste način na koji se vozi. Važno je reći da je tvrđi u odnosu na „megan“ hečbek i generalno sportskiji u vožnji.

Svesni smo da ovo zvuči apsurdno, s obzirom da je reč o krosoveru, ali je tako. Karoserija se manje ljulja a volan je za nijansu direktniji.

Test Renault Megané Conquest

Sa druge strane, čini nam se da su sedišta nešto šira i da pružaju manje bočne podrške. Nisu kratka, pa če i visoke osobe imati dobar oslonac celom dužinom butine.

Za pohvalu je položaj komandi menjača na volanu, koje se okreću zajedno sa obručem. S obzirom da je direktan, nećete morati da skidate ruke sa njega čak i prilikom promene brzina u krivinama.

Test Renault Megané Conquest

Na sportskiju vožnju će vas lako navući. Turbo-benzinac je još elastičniji na niskim obrtajima zahvaljujući tehnologiji lakog hibrida kod koje starter-generator pomaže prilikom ubrzanja.

U standardnom režimu sjajni sedmostepeni EDC menjač šalta tako da obrtaji budu na oko 1500. Vrlo je inteligentan, pa pažljivim doziranjem gasa možete da menjate brzine.

Test Renault Megané Conquest

Na primer, ako ga malo jače stisnete, vrlo brzo će promeniti koju brzinu naniže, a isto tako će prebaciti i naviše, kada na kratko pustite gas ukoliko proceniti da prethodno niste bili agresivni sa gasom.

Ukoliko jeste, držaće visoke obrtaje, pod pretpostavkom da su vam potrebna maksimalna ubrzanja. Ovo je posebno izraženo u „sport“ režimu, koji se bira kroz Multisense meni.

Test Renault Megané Conquest

Inače, ovde možete da prilagodite parametre po sopstvenom ukusu, počevši od odziva motora, tvrdoće volana pa sve do grafike instrumenata i boje ambijentalnog osvetljenja.

Inače, „sport“ režim je programiran da ima žuto ambijentalno osvetljenje, u skladu sa zaštitnim znakom „RS“ (Reno-Sport) odeljenja.

Test Renault Megané Conquest

Iako je krosover, „megan konkvest“ u ponudi nema pogon na sva četiri točka. Na raspolaganju su dve verzije 1,3 turbo-benzinca sa 140 i 160 konjskih snaga.

U oba slučaja je sa tehnologijom lakog hibrida, koja omogućava bešumno startovanje u start-stop režimu. Osim „TCe 140“ i „TCe 160“ mašina, kupci mogu da se odluče i za „145 e-tech“ mašinu.

Test Renault Megané Conquest

To je puni hibrid, sa 1,6 atmosferskim benzincem i elektro-motorom. O njemu ćemo prvom prilikom kada stigne na test u našu redakciju.

Aleksandar Bursać

Test Renault Megané Conquest

Umeren potrošač

Pri 130 km/h „vrti“ se na oko 2.250 obrtaja i tada troši oko 6,8 l/100 km. Potrošnja po gradu varira, od 8,5 litara bulevarske vožnje pa do 10,0 l/100 km u stani-kreni situacijama.

Test Renault Megané Conquest

Bogata bezbednosna oprema

Cena jeste jača, ali je zato oprema vrlo bogata, uključujući i sisteme bezbednosti. Auto koji smo testirali je imao ne samo automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i adaptivni tempomat sa održavanjem sredine trake, već i brojne druge sisteme.

Test Renault Megané Conquest

Na primer, tu je aktivna kontrola mrtvog ugla koja će korigovati upravljač u slučaju potrebe, kao i automatsko kočenje u slučaju nailaska vozila sa zadnje strane prilikom isparkiravanja unazad.

Test Renault Megané Conquest

Nekoliko vrsta prikaza

Za „megan konkvest“ su rezervisana dva displeja instrumenata. Prvi paket opreme, „zen“, ima dijagonalu od 4,2 inča, dok ostali imaju instrumente od 7,0 inča.

Test Renault Megané Conquest

Komfort režim kao standard ima dizajn sa izgledom analognog obrtomera i brzinomera, dok kod sportski dominira obrtomer.

Vozač u „multi-sens“ podešavanjima može da odredi i sopstvenu konfiguraciju po želji.

Test Renault Megané Conquest

Poznatiji kao Renault Arkana

Naziv Megané Conquest je rezervisan samo za zemlje sa područja nekadašnje SFRJ, dok se na svim ostalim tržištima auto zove Renault Arkana. Ime je dobio po latinskoj reči arcanum, što u prevodu znači tajna.

Test Renault Megané Conquest

Pod nazivom Arkana se prodaje i u Rusiji, s tim što za tamošnje tržište ima potpuno drugačiju mehaniku, baziranu na „B0“ mehaničkoj platformi koju deli sa „dasterom“.

Evropska verzija je zapravo potekla od korejskog brata blizanca, Samsunga XM3, koji je izvorno konstruisan na naprednijoj CMF-B mehaničkoj platformi, kakva se prodaje i kod nas.

Test Renault Megané Conquest

Renault Megané Conquest TCe 140 EDC RS Line

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 103 (140 KS) pri 4500 o/min, maks. o. moment 260 Nm pri 1750 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4568/1821/1571 mm, međuos. rastojanje 2720 mm, klirens 200 mm, prtljažnik 513/1296 l, rezervoar 50 l, masa 1347 kg, pneumatici 215/55 R18

Performanse: maks. brzina 205 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s, prosečna potrošnja (WLTP) 6,1 l/100 km, emisija CO2 138 g/km

Test Renault Megané Conquest

Oprema

Standard: alkantara presvlake, alu-felne 18 inča, automatsko parkiranje, kamera za vožnju unazad, bočni senzori, grejanje prednjih sedišta sa el. podešavanjem, bežični punjač telefona, multimedija 9,3 inča sa navigacijom i DAB prijemnikom, adaptivni tempomat, kontrola mrtvog ugla, upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane, ambijentalno osvetljenje, dodatno zatamnjena zadnja stakla, el. parkirna kočnica sa auto hold funkcijom, automatska duga svetla, digitalni instrumenti 7 inča, zadnji naslon za ruke, automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, održavanje vozila u sredini trake, LED farovi, automatski klima-uređaj, senzor za kišu i svetla, el. preklopivi retrovizori, prednji i zadnji parking senzori, prepoznavanje saobraćajnih znakova

Opcije: krov u crnoj boji, multimedija 10 inča sa navigacijom, kamera 360 stepeni

Test Renault Megané Conquest Test Renault Megané Conquest Test Renault Megané Conquest Test Renault Megané Conquest

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]