Auto magazin

Šumadija sprema džip?

Šumadija sprema džip?
07.07.2015.
Novi model iz Kragujevca

Svetska automobilska industrija sve više teži jačanju SUV segmenta, a većina proizvođača ima nekoliko modela u ovoj klasi razvrtsanih po veličini. Fijat je nedavno započeo proizvodnju krosovera B segmenta pod nazivom "fijat 500X". Po svoj prilici novi, veći model, će se proizvoditi baš u Kragujevcu

Prema pisanju domaćih medija, u kompaniji FCA Srbija (Fiat Chrysler Automobiles) već u septembru bi mogle da otpočnu pripreme za probnu proizvodnju potpuno novog modela, koji bi po svojim dimenzijama trebalo da pripada SUV modelima takozvanog C segmenta.

auto magazin fiat fcc4 1

Novi Fijatov krosover C segmenta bi mogao da bude zasnovan na mehaničkoj platformi džipa čiroki

Ovu informaciju, sa bliskim saradnicima iz Kragujevca, podelili su članovi grupe Italijana koji su nedavno doputovali u Kragujevac radi dodatnih provera montažnog procesa u fabrici.

Auto magazin vas podseća da je u postavljanju nove fabrike “na noge” učestvovao i jedan od glavnih konstruktora Džipa (Jeep), tako da nije isključeno da će se u Kragujevcu proizvoditi i model američkog brenda.

auto magazin fiat fcc4 3

To ne bi bilo prvi put da se u Kragujevcu sklapaju “džipovi”, s obzirom da je svoju novu automobilsku istoriju Šumadija započela upravo “džip vilisom” davne 1953, godine kada je sklopljeno 160 primeraka ovog modela.

Detalji o pripremi za proizvodnju novog modela krenule su u drugoj polovini prošle godine, kada je privatna kompanija specijalizovana za štelovanje proizvodnih traka proveravala efikasnost podešavanja linije za eventualnu proizvodnju “velikog punta”.

auto magazin fiat fcc4 2

Zvaničnih informacija o proizvodnji tog modela, koji bi po gabaritima spadao u SUV C segment, odnosno nižu srednju klasu, još nema. Nezvanično, kragujevačka fabrika je u kompaniji FCA dobila najbolje ocene za proizvodnju tog velikog modela automobila. Ti parametri su, kako se navodi, bili ključni i za odluku o proizvodnji novog modela u Šumadiji.

Za ovu informaciju može se vezati i izjava Đuzepea Zakarije, bivšeg menadžera za komunikacije sa medijima kompanije “Fijat automobili Srbija”, saopštena na neformalnom sastanku sa novinarima. On je na pitanje – kako se zove i koje karakteristike će imati novi model koji će se proizvoditi u Kragujevcu, sa smeškom odgovorio: “Moguće je da će se u ovoj fabrici proizvoditi i džip”.

auto magazin fiat fcc4 4

Remont preko leta

Radnici kragujevačke fabrike automobila su već početkom prošlog meseca ispunili plan proizvodnje za prvo polugodište ove godine. Usledio je nedeljni odmor. Punim kapacitetima će se raditi sve do kraja ovog meseca, a onda sledi kolektivni godišnji odmor, koji će trajati skoro do kraja avgusta. Taj period će se iskoristiti za remont ključnih proizvodnih celina, a onda kreće serijska proizvodnja modela “500L” i pripreme za proizvodnju novog modela.

auto magazin fiat fcc4 5

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]