SuperTest: Kia Cee’d 1,6 GDI EX Style (2. deo)

Prošlo je više od dva meseca od kada je Kia Cee'd stigla u našu redakciju na super test. Evo utisaka iz prve ruke

Duže od dva i po meseca krstarili smo Kijom Cee’d po danu i noći, ulicama i putevima Srbije. Nema bolje prilike da ocenite automobil do svakodnevne vožnje, sa mnogo kilometara, i iskustva koje vam daje ono što se zove – život automobilski.

Vožnja, parkiranja, svraćanje na pumpu, opterećenja i ubrzanja u realnim uslovima, idealni su za pravi utisak.

Auto magazin Srbija Super Test Kia Cee'd 1,6 GDI EX Style

A, počelo je od – nule. Test automobil je na naš test stigao pravo sa fabričke trake, mirišljav i blještav.

U početku smo se prema njemu ponašali u stilu dobrog domaćina, pa se i potrošnja bitno spuštala posle prvih kilometara.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Naime, auto koji smo preuzeli bio je potpuno nov i tražio je određeni period razrade. U naših vozača važi mišljenje da su motori u novim automobilima razrađeni u fabrici, da ne zahtevaju nikakvu pažnju i da od samog početka mogu da podnesu maksimalno forsiranje.

To, naravno, nije istina. Ono što se promenilo u odnosu na drugu polovinu prošlog veka, kada su novi automobili zahtevali poseban tretman, jeste kvalitet materijala, preciznost obrade, ali i kvalitet maziva.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Zbog toga je period razrade kraći i manje zahtevan, ali svakako treba povesti brigu o postepenom povećanju opterećenja motora.

Svi veliki proizvođači automobila, pa tako i Kia, u uputstvu za upotrebu automobila navode da je bar u prvih hiljadu kilometara potrebno paziti da se pedala gasa ne pritiska preko tri četvrtine, da se u vožnji broj obrtaja drži između dve i četiri hiljade obrtaja i da se tokom vožnje na otvorenom putu menja brzina kretanja.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Naravno, što ravnomernije. Na taj način motor će se pravilno uhodati, imaće optimalnu potrošnju i dugačak radni vek. Takođe, treba izbegavati vuču prikolice u barem prvih dve hiljade kilometara. To, dakle, sad znamo.

Naš Cee’d je već prešao nekoliko hiljada kilometara. Upoznao je zakrčene ulice glavnog grada, auto-puteve i srpske – rupe.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Što se više vozimo, jasnije shvatamo da je ovo idealan automobil na našeg vozača: prave veličine, bogato opremljen, tih na putu, udoban za putovanje, obezbeđen najdužim garantnim rokom (zlu ne trebalo) u Srbiji.

Čak smo primetili i diskretan brundajući zvuk, nešto na italijanski šmek od ranije, sa dozom sportskog duha.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Potrošnja nas je pozitivno iznenadila. Kao što smo u prvom delu super testa naveli, motor u test automobilu je prilično moderan, koristi sistem za direktno ubrizgavanje goriva i ima varijabilno upravljanje ventilima.

Ipak, potrošnja u gradskim uslovima od oko sedam litara i to bez previše obzira na saobraćaj i stil vožnje je odličan rezultat za hečbek niže srednje klase.

 

Cee’d smo koristili svakodnevno. Tako je Kia Cee’d dosta vremena provela i na otvorenom drumu. Na auto-putu pri konstantnoj brzini od 120 km/h, automobil opterećen sa dve odrasle osobe i prtljagom troši 5,8 litara benzina na 100 pređenih kilometara.

Auto magazin Srbija Super Test Kia Cee'd 1,6 GDI EX Style

Ako malo preterate, potrošnja neće bitno porasti; nećemo vam ništa drugo reći, samo podatak da na svakih deset kilometara na čas brže vožnje (iznad 120) potrošnja raste za oko pola litra.

Na magistralnom putu, uz tečnu vožnju i poštovanje svih propisa, potrošnja može da se spusti i ispod granice pet litara.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Na početku testa pomenuli smo knjigu sa uputstvima za korišćenje vozila. Preporučujemo vam da je detaljno proučite, makar bili odličan poznavalac automobila i višedecenijski vozač. Svaki automobil ima pojedinosti koje ne možete da znate samo vozeći se u automobilu.

Servis košta samo 1,22 dinara po kilometru

Naša Kia Cee’d išla je i na prvi servis. Kia je predvidela da se servisi rade svaki 15 hiljada pređenih kilometara, ili na godinu dana.

 

Naravno, servis se radi isključivo u ovlašćenim servisima, inače se gubi sedmogodišnja fabrička garancija. Pozovite telefonom najbliži ovlašćeni servis, ili na portalu www.kia.rs zakažite servis i nemojte se plašiti za cenu održavanja.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Na primer, prvi servis, na kojem se menja motorno ulje, filteri vaduha, motora i kabine, uz proveru sistema oslanjanja točkova, kao i kaiševa u motoru, košta 12.565 dinara. Najskuplji redovni servis košta 21.904 dinara.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Inače, kako smo pisali, fabrika na automobil daje garanciju koja traje sedam godina, ili 150 hiljada kilometara. To je oko 21.500 kilometara godišnje, što je iznad proseka u Srbiji.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Raspitali smo se o cenama servisa. Petnaest servisa tokom garantnog roka koštaće vas ukupno 182.560 dinara. To znači da ćete tokom garantnog roka u proseku na servisiranje automobila trošiti oko 26 hiljada dinara, ili 1,2 dinara po kilometru.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Uz to morate da računate na troškove zamene potrošnih delova, poput metlica brisača, eventualno pneumatika i to je sve! Vrlo povoljno i transparentno.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Osigurajte svoju Kiu za 31 evro mesečno

Preporučujemo vam da osigurate svoj novi automobil. Uz sedmogodišnju garanciju, kvalitetno kasko osiguranje će vas u potpunosti lišiti ikakve brige oko automobila. Vaše je samo da sednete i vozite.

Cee’d možete da osigurate jednostavno, prilikom kupovine automobila u samom salonu. Za vas smo spremili dva primera osiguranja, koje možete naći u tabelama.

Prva ponuda se odnosi na fizička lica, a druga na sva pravna,ali i fizička lica kao i za preduzetnike koji automobil uzimaju na lizing.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Razlika između ovih ponuda je u nižoj ceni osiguranja uz posredovanje lizing kuća upravo zbog višegodišnjih ugovaranja.

Obe ponude obuhvataju osiguranje od svih saobraćajnih, požarnih i prirodnih rizika, kao i dopunski rizik krađe vozila (na novonabavnu vrednost automobila u prvoj godini). Varijante plaćanja su na 12 mesečnih rata ili u celosti.

Auto magazin Srbija Super Test Kia Cee'd 1,6 GDI EX Style

Za fizička lica, osiguranje bez učešća iznosi 475,42 evra godišnje. U slučaju plaćanja u ratama, prva rata iznosi 65,35 evra, a preostale rate iznose 40,84 evra.

Uz učešće od 10 odsto, osiguranje iznosi 363,81 evra godišnje. Ako plaćate u ratama, prva iznosi 50,01 evra, a preostale 31,26 evra.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Napravite svoju Kiu po želji

Automobil koji vam prikazujemo je trenutno najbogatije opremljen u serijskoj ponudi Kije Srbija. Uvek potenciramo da je oprema automobila stvar koja bitno utiče na kvalitet vožnje i ukupni utisak koji automobil ostavlja na vas.

Zato vam predlažemo da, ako ste u mogućnosti, pogledate i spisak dodatne opreme i svoj novi automobil prilagodite svojim željama i potrebama.

Auto magazin Srbija Super Test Kia Cee'd 1,6 GDI EX Style

Recimo stakleni krov je uvek atraktivna i poželjna stavka, a on košta samo hiljadu evra. Toliko koštaju i ksenonski farovi, koji će svakako uticati ne samo na bezbednost prilikom noćne vožnje, već će smanjiti zamaranje.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Metalik boja košta 370 evra, automatski menjač 1.500 evra, a navigacioni uređaj sa kolor ekranom od 7 inča košta 650 evra. U ponudi su još i parking senzori, beskontaktna brava, “GT lajn” paket opreme, pa čak i BRC-ov gasni uređaj.

Naravno, ako se odlučite za dodatnu opremu, morate računati na određeno vreme za isporuku, jer fabrika mora da napravi auto koji vi želite.

 

Nema putne asistencije? Bez brige!

Za razliku od većine proizvođača, Kia nema razrađen sistem putne asistencije u Srbiji. Međutim, nemojte da se brinete. Uvoznik se pobrinuo da vaša sedmogodišnja garancija ima smisla gde god se u Evropi zatekli u slučaju (eventualnog) kvara.

Auto magazin Srbija Super Test Kia Cee'd 1,6 GDI EX Style

Dovoljno je samo da pozovete šlep službu i odvezete se do najbližeg ovlašćenog Kia servisa. Posle pregleda automobila i konstatovanja da opravka automobila spada u garanciju, servis će vam refundirati transportne troškove i preuzeti brigu o vašem automobilu.

Jedini uslov za ovo je da sa sobom u automobilu uvek nosite garantnu knjižicu.

auto magazin srbija super test kia pro ceed

Posle dvomesečnog, forsiranog testa, a umesto presude, test tim “Auto magazina” saglasan je u jednom: Cee’d je pouzdan, kvalitetan i pristupačan automobil.

Benzinski motor u ovom modelu je tih, malo troši i dovoljan je čak i za porodičan izbor. Auto je komforan, vrhunski opremljen, pregledan, i, što je jako važno, sedmogodišnja garancija daje vam mir i sigurnost.

Auto magazin Srbija Super Test Kia Cee'd 1,6 GDI EX Style

Performanse su na nivou vodećih konkurentskih modela iz klase – Golfa, Focusa, Astre. Cee’d odlično podnosi srpske puteve, pa nije ni čudo što je postao jedan od omiljenih izbora naših vozača u svom segmentu.

Tekst i fotografije:
Test Team Auto magazin

>> Prvi deo Super Testa modela Kia Cee’d možete da pročitate ovde

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring