Svaka četvrta prodata Kia u Evropi je elektrifikovana

1

Kia Motors je zahvaljujući brzom rastu prodaje svojih plug-in hibrida i električnih vozila u prvih 8 meseci ove godine dostigla najveći tržišni udeo u Evropi ikada.

Po podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kijin evropski tržišni udeo (ovde spadaju zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) u prvih 8 meseci ove godine iznosi 3,6 %. Prošle godine u istom periodu ovaj udeo iznosio je 3,1 %.

Sa 259.442 prodata primerka u Evropi od januara do avgusta, što je 23,4 % manje nego u rekordnoj 2019., Kia je pretekla neke automobilske brendove. Evropsko tržište automobila je inače u odnosu na isti period 2019. godine doživelo pad za trećinu (-32,9 %).

Prodaja elektrifikovanih vozila Kia je ove godine osetno narasla, na ukupno 68.611 prodatih vozila. Ovi podaci obuhvataju Kijinu sve veću ponudu lakih hibrida (MHEV), paralelnih hibrida (HEV), plug-in hibrida (PHEV) i električnih vozila (EV). To znači da je jedna od četiri Kije prodate u Evropi elektrifikovana (26,4 %).

Prodaja električnih vozila se više nego udvostručila: 8 % od svih novih vozila Kia je električno

Kia je prodaju svoja dva električna modela e-Niro i e-Soul više nego udvostručila. U ovoj godini Kia je u Evropi prodala 20.649 električnih vozila, dok je istom periodu prošle godine prodala 9.303. Tako sada električna vozila čine 8,0 % svih prodatih vozila Kia u zemljama članicama EU, EFTA i u Ujedinjenom kraljevstvu, dok se po predviđanjima i u narednim godinama očekuje rast udela ovakvih vozila.

Prodaja plug-in hibrida veća je za 61,1 % (18.868 vozila), prvenstveno zbog lansiranja plug-i hibridnih varijanti modela Ceed Sportswagon i XCeed, kao i sve veće popularnosti plug-in hibridne varijante modela Niro. Prodaja lakih hibrida, koji su deo ponude linije EcoDynamics+’ kod modela Ceed, Picanto, Rio i Stonic, ove godine je premašila 9.000 vozila, što je novi rekordni rezultat ovog brenda. Kia je takođe zabeležila veću prodaju varijanti Sportage EcoDynamics+.

Zanimanje za elektrifikovane varijante modela Niro (HEV, PHEV i EV) je uprkos padu prodaje u Evropi naraslo (43.846 Nira, +12,7 % u odnosu na prošlu godinu). Elektrifikovani Niro sada je već Kijin 3. najprodavaniji model u Evropi, ispred Stonica (35.950 vozila) i Picanta (30.502 vozila), a iza Sportagea (53.906 vozila).

Najprodavaniji model Kije je Ceed čija prodaja je takođe porasla (71.500 vozila u odnosu na 70.110 primeraka u 2019.), prvenstveno zahvaljujući lansiranju nove varijante karoserije (Xceed) i dolaskom novih pogonskih varijanti XCeed Plug-in Hybrid, Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid i novih lakih hibrida EcoDynamics+.

Do kraja godine: novi Sorento, unapređeni Stonic i Rio, novi elektrifikovani pogoni

Kraj ove godine Kiji će pružiti nove mogućnosti, jer će na tržištu lansirati nekoliko noviteta. Najznačajniji novitet je sasvim sigurno veliki sportski terenac Sorento. 4. generacija ovog Kijinog legendarnog modela isprva će ponuditi dizel i hibridnu varijantu, dok početkom 2021. godine očekujemo lansiranje plug-in hibrida.

Pored toga Kia će u Evropi ponuditi unapređene varijante postojećih modela – sportske limuzine Stinger i popularnih modela Picanto, Rio i Stonic. Unapređenja modela Rio i Stonic između ostalog uključuju lake hibride ‘EcoDynamics+’. Kia do kraja godine namerava predstaviti štedljive i ekološki prihvatljivije tehnologije i u ostalim modelima.

Kia Stonic

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring