Auto magazin

Svetska premijera: Škoda Octavia

Svetska premijera: Škoda Octavia
11.11.2019.

Večeras je premijerno predstavljena potpuno nova Škoda Octavia na svečanosti u Pragu. Kao i do sada, konstruisana je na MQB mehaničkoj platformi koju deli sa novim VW Golfom.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaZadržan je liftbek oblik karoserije, sa velikim petim vratima koja omogužavaju utovar kabastijih stvari. Istovremeno je predstavljena i karavan verzija. Inače, liftbek ima najveći prtljažnik u klasi, od čak 600 litara, dok je kod karavana za 40 litara veći.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaInače, Octavia je za 19 mm duža u odnosu na prethodnu generaciju, dok je karavan duži za 22 milimetra. Povećana je i širina i to za 15 milimetara.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaauto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaDizajn unutrašnjosti nema veće sličnosti sa VW Golfom. Konstruktori su se potrudili da se ova dva modela dosta razlikuju, iako će deliti mnoge mehaničke komponente. Drugačiji su displeji multimedije a nema ni sličnosti sa instrumentima.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaVelika novina je izbacivanje klasične ručice DSG menjača, s obzirom da je primenjena drive-by-wire tehnologija. Na spisku noviteta našlo se ambijentalno osvetljenje kao i head-up displej.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaPo prvi put, nova Škoda Octavia će imati i hibridni pogon. Reč je o kombinaciji 1,4 TSI turbo-benzinca sa elektro-motorom ukupne snage sistema od 204 KS i 350 Nm. Sa baterijom 13 kWh će moći da pređe samo na struju oko 55 kilometara.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaUgrađivaće se i potpuno novi 2,0 TDI sa 116, 150 i 200 konjskih snaga. Imaće i verziju sa pogonom na sva četiri točka. Benzinci zapremine 1,0 i 1,5 litara su, osim standardnih verzija, dobili i tehnologiju lakog hibrida, sa starter-alternatorom. Snaga im se kreće od 110 do 190 konja.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octavia

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd November 13, 04:13

    Baš lepo izgleda

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Treba se navići na ovo :) [...]

Odlična vest je da se što više prodavnica auto-delova i sličnih proizvoda otvara u Srbiji, [...]

Biće i više, ako se izdvoje Evropska Unija, SAd i KIna. Biće električni, biće autonomni, [...]

Mislim da je ovo već imao Audi A8 [...]

Hvala najlepše Tojoti. Svaka pomoć i solidarnost u ovakvoj situaciji su više nego dobrodošli. [...]

Sve pohvale za studente koji su svoje znanje i umeće pokazali u radu na ovom [...]

Preuzmite Auto magazin za android