Vozili smo: Toyota RAV4 2,2 D-CAT AWD Executive AT & MT

Bio je prvi! Kada su automobili još pravljeni u dve-tri verzije lima, Tojota je napravila revoluciju i hrabro izašla sa prvim automobilom koji nije birao puteve. Posle njega sledili su svi ostali

Prošlo je dve decenije od kada je, 1994. godine, iz Japana stigao auto pomalo smešnog izgleda. Taj prvi “RAV”, nastao na bazi “korole”, nije plenio izgledom, ali je ideja došla u pravo vreme: ponuditi vozilo u kojem ne sedite na asfaltu, ne liči na ostale, a lako može da zađe i na prašnjave puteve.

Mnogi se i ne sećaju malog, ružnjikavog pačeta sa dvoja vrata, koji je, međutim, upalio sijalicu u glavama mnogih dizajnera. Sledili su i drugi, i do dana današnjeg nastala je prava pomama za krosoverima, raznim verzijama SUV-a (Sport Utility Vehicle) i lakim terencima.

Svima njima, vrata raja otvorio je Tojotin “RAV”. Menjao se dizajn, godine su ovom automobilu donele šarm, više mišića, bolje mogućnosti i veliki broj verzija.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5419.jpg”]

Danas, ekonomska situacija je takva da većina kupaca prvo gleda u cenu, pa onda u karakteristike automobila. Tojota se dobro pripremila za obe grupe kupaca, tako da i ljubitelji SUV vozila sa plićim džepom neće ostati uskraćeni za zadovoljstvo u vožnji novog „RAV4“.

Baš sada, u toku je akcija u kojoj se za modele sa prednjim pogonom može uštedeti skoro dve hiljade evra, pa tako „RAV4“ sa dvolitarskim dizelašem od 124 „konja“ može da se nabavi već za 22.400 evra.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5455.jpg”]

Odmah da razjasnimo, najjeftiniji model, dakle, nije benzinac već dizelaš. Benzinci se ugrađuju isključivo u 4×4 verzije gde predstavljaju baznu varijantu. Njihova cena sa pogonom na sva četiri točka kreće od 27.500 evra i trenutno nisu na popustu.

Osim toga, 2,0 dizelaš je rezervisan isključivo za 4×2 modele, dok se 2,2 ugrađuje samo u 4×4. Najjeftiniji „RAV4 2,2 D-4D AWD“ košta 29.500 evra, što je prilična razlika u odnosu na snižnee cene 4×2 verzije.

Ako razmišljate o kupovini SUV-a, a „RAV4“ vam je zapao za oko, nemojte da vas brine nedostatak pogona na sva četiri točka. Na taj način praktično dobijate veoma udobnu limuzinu sa daleko boljim karakteristikama u pogledu prohodnosti po lošim putevima nego što bi to bio slučaj sa klasičnim automobilom.

Osim toga, prostranost kabine novog „RAV“-a je zaista na nivou limuzina D segmenta, odnosno srednje klase.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5522.jpg”]

Ovde moramo da napomenemo i jedan veoma bitan detalj a to je da se prethodna generacija „RAV“-a proizvodila sa kraćim i dužim međuosovinskim rastojanjem. Na žalost, duža verzija se nije prodavala u Evropi a sada je situacija promenjena.

Nova generacija se proizvodi samo sa produženim međuosovinskim rastojanjem, što je dovelo do toga da je ponuda prostora zaista izuzetna. Mesta za kolena ima na pretek tako da možete bez problema da sedite i prekrštenih nogu.

Slično je i sa prtljažnikom, koji može da se poredi sa najprostranijim limuzinama. Sa tog aspekta, „RAV4“ predstavlja atraktivniju kupovinu u odnosu na prosečne automobile srednje klase.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5524.jpg”]

Iako je „aktiv“ bazni paket opreme, spisak standardnih detalja je vrlo dug – tu su ESP, kontrola proklizavanja pogonskih točkova, sedam vazdušnih jastuka uključujući i onaj za kolena vozača, klima-uređaj, elektro-podizači sva četiri prozora, ozvučenje sa USB/AUX priključcima i blutut konekcijom za telefoniranje, kožni multifunkcionalni volan, putni računar, vozačevo sedište podesivo po visini, maglenke, smanjeni rezervni točak, krovni nosači, LED dnevna svetla, pomoć pri kretanju uzbrdo i nizbrdo (HAC i DAC), start-stop sistem, senzori pritiska u pneumaticima… Da, sve to je standardna oprema u baznom paketu!

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5540.jpg”]

Ipak, vratimo se automobilima sa testa. Ovo su najskuplje verzije, oba imaju najbolji, „egzekjutiv“ paket opreme i 2,2 turbo-dizel motor od 150 KS, a jedina razlika je u menjačima – jedan je šestostepeni automatik, a drugi šestostepeni manuelni.

Moramo da priznamo da nas je automatik kupio. Jeste da je manuelni menjač zabavniji za vožnju u smislu kontrole vozača nad situacijom, ali za njim ništa ne zaostaje automatik. Pre svega, promena stepena prenosa je vrlo inteligentna.

Menjač poslušno prati reakcije vozača posredstvom papučice gasa i prebacuje u optimalni stepen prenosa vrlo brzo. Nikada se nije desilo da bespotrebno drži visoke obrtaje, naprotiv – već nakon par trenutaka konstantne brzine prebacuje u najvišu moguću brzinu; isto tako, snažniji pritisak na papučicu gasa dovodi do trenutnog spuštanja stepena prenosa.

Još jedna veoma bitna osobina je ta da inteligentno koči motorom, tako da nema više onih ne baš prijatnih situacija kada ste pustili gas, a auto se ponaša kao da je na leru. Još ako je teži, kočenje predstavlja pravu avanturu.

Ovde je sve to eliminisano jer „RAV“ posle određenog vremena nakon puštanja gasa sam prebacuje u niži stepen prenosa.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5506.jpg”]

Naravno, to nije baš potpuno isto kao kad bi ste agresivno kočili motorom uz manuelni menjač, ali i za to postoji rešenje. Iza volana su smešteni tasteri za manuelnu promenu stepenu prenosa koji su se pokazali prilično korisnim.

Njihova pozicija je potpuno logična i ergonomski dobro zamišljena, tako da je pravo zadovoljstvo koristiti ih. Na primer, prilikom vožnje nizbrdo možete da kočite motorom, i na taj način sprečavate pregrevanje kočnica.

Nije problem što biste ih istrošili i što biste morali da platite nove, već što tako pregrejane ne bi imale neophodnu efikasnost i ne bi odradile posao onda kada je to najpotrebnije. U svakom slučaju, malo dužim pritiskom na plus taster menjač se iz manuelnog vraća u automatski mod. Sve ovo ni malo ne zamara, već predstavlja pravo zadovoljstvo kao kod manuelnog menjača, ali i rasterećenje kad ste u automatskom modu.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_0499.jpg”]

U vožnji se „RAV4“ ponaša kao limuzina. Upravljanje je dosta bolje nego kod prethodne generacije, a granica proklizavanja u krivinama je dosta pomerena. Auto se zrelije ponaša i na pravcu pri velikim putnim brzinama i uliva poverenje vozaču kao da je za volanom limuzine.

Korekcije upravljačem na auto-putu ne stvaraju osećaj nelagodnosti zbog velike visine, naprotiv – osećaj je sličan kao da vozite limuzinu sa gumama višeg profila.

U vožnji po gradu je malo drugačija situacija; preko udarnih rupa auto hoće da se zatrese, mada sitne neravnine odlično upija. Nešto nežnija zadnja osovina, ipak, ne bi bila odmet.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_0523.jpg”]

Što se tiče pogona na sva četiri točka, odmah da razjasnimo: „RAV4“ nije namenjen terenskoj vožnji. Ovo je auto sa kojim elegantno možete da odete na skijanje, a ako imate dobre gume i živite, recimo, na Banovom brdu, ne morate da čekate komunalne službe da očiste ulice kako biste se uveče po debelom snegu vratili kući ili ujutro otišli na posao.

Sa leve strane volana je taster za blokadu centralnog diferencijala koji ćete, nadamo se, retko morati da koristite. Ili, suprotno – možda ćete biti srećni da ga upotrebite u nekoj planinskoj turi. Upravo zbog toga „RAV“ se standardno isporučuje sa M+S pneumaticima koji nemaju pahuljicu, dakle nisu zimski, ali imaju lamelice koje povećavaju prijanjanje na blatnjavim ili snegom pokrivenim putevima.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5509.jpg”]

Što se tiče odlaska na posao i silaska sa brda po snegom prekrivenim putevima, tu je DAC (Downhill Assist Control) taster za spuštanje nizbrdo. Naime, sve što treba da uradite je da ga pritisnete i lagano krenete.

Tom prilikom vozač ne pritiska kočnicu. Auto će sam održavati brzinu od 5-6 km/h i sam će kočiti svaki točak pojedinačno tako da auto zadrži zadati pravac kretanja bez klizanja u stranu.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5401.jpg”]

Ova auto ima prostora na pretek. Kabina, kao i prtljažnik, prostrani su koliko vam volja. To je jedna od glavnih prednosti “RAV”-a nove generacije. rame uz rame sa tim kvalitetom, jeste poslovična japanska kakvoća izrade, i pouzdanost koja iz toga sledi.

Iako unutrašnjost ne odiše rafinmanom kakav imaju, možda, nemački automobili, ništa bitno ne nedostaje, od obilja opreme do pažnje posvećenosti detaljima. Malo dizajnerske lucidnosti, igre i mašte ne bi, dakako, bili na odmet.

Ako tražite pozdan, proveren i praktičan automobil onda je “tojota RAV4” svakako predlog koji ne možete da zaobiđete u užem izboru.
Test team Auto magazina

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_0484.jpg”]

Cena:
Toyota RAV4 2,2 D-CAT Executive AT
37.200 eur sa PDV-om

Detaljan cenovnik “tojote RAV4” možete pogledati ovde.

Diskretan šarm

Ako vam je potreban luksuzan terenac koji nije previše upadljiv, „tojota RAV4“ sa „ekzekjutiv“ paketom opreme je pravi izbor za vas. Oprema je zaista vrhunska, a ni vozne karakteristike nisu za potcenjivanje, pogotovo na klizavoj podlozi

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_0492.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5517.jpg”]

Toyota RAV4 2,2 D-CAT AWD Executive AT & MT
Motor:
zapremina 2231 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3600 o/min, maks. obrtni moment 340 Nm pri 2000-2800 o/min, menjač 6 stepeni, automatski
Dimenzije: 4570/1845/1660 mm, međuos. rastojanje 2660 mm, rezervoar 60 l, prtljažnik 547/1746 l, masa 1640 kg, pneumatici 235/55 R 18
Performanse: maks. brzina 185 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s, potrošnja 5,9/6,7/8,1 l/100 km, emisija CO2 176 g/km.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5534.jpg”]

Standardna oprema: TRC, VSC, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, vazd. jastuk za kolena vozača, blutut konekcija, kožni volan i ručica menjača, automatski 4×4 pogon, sistemi pomoći pri kretanju uzbrdo i nizbrdo, LED dnevna svetla, dvozonski klima uređaj, kamera za vožnju unazad, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, kožni detalji na komandnoj tabli i u vratima, šest zvučnika, USB i AUX priključci, tempomat, senzori za kišu i svetlo, upozorenje pri napuštanju trake, alu-felne 18 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, el. preklopivi spoljašnji retrovizori, el. daljinsko otvaranje i zatvaranje prtljažnih vrata, automatska duga svetla, el. podesiva kožna sedišta sa grejanjem, adaptivni ksenonski farovi, zadnji parking senzori, beskontaktno otključavanje
Opcije: kontrola mrtvog ugla, GPS sistem AVN sa monitorom 7 inča, DAB prijemnikom i DVD-jem

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/IMG_5546.jpg”]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring