Auto magazin

TEST: Audi A6 50 TDI quattro tiptronic

TEST: Audi A6 50 TDI quattro tiptronic
09.09.2019.

Enterprajz

Laki hibridni sistem sa snažnim i štedljivim dizelašem, kao i dizajn unutrašnjosti koji nas podseća na filmove naučne fantastike, osobine su kojima se ukratko može opisati novi Audi A6

Čuvena limuzina biznis klase, Audi A6, ostala je dosledna konceptu i estetici svojih prethodnika. Dok se BMW, poznat po svom sportskom karakteru, polako priklanja konzervativnijoj publici a Mercedes to isto čini samo u obrnutom smeru, Audi ostaje svoj na svome, veran avangardi koja se neguje već generacijama automobila unazad.

Dizajn novog A6 je nesumnjivo Audi, sa velikim iskorakom u dizajnu unutrašnjosti. Nije lako biti kreativan u vremenu u kom se brzo menjaju trendovi, pa su se dizajneri iz Ingolštata potrudili da stvore autentičnu i bezvremenu estetiku.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaVeć na prvi pogled unutrašnjost novog A6 nas podseća na filmove naučne fantastike, sa dominacijom velikih displeja i aluminijuma.

Zapravo, cilj je bila maksimalna jednostavnost i smanjenje broja dugmića u kombinaciji sa luksuzom.

Sa druge strane, zbog velikog prisustva aluminijuma i stakla je smanjena količina površina mekih na dodir. Čak i pregrade za flaše u vratima nemaju tapacirung koji, recimo, ima Golf.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaNovina je to što su komande „klime“, baš kao i na novim A7 i A8, u vidu displeja. I ne samo komande „klime“. Ako niste odmah primetili, izbačen je okrugli taster, odnosno džojstik za kretanje kroz meni za brojna podešavanja.

Sada je sve mnogo jednostavnije i ne treba da vas plaši ogroman broj podešavanja i mogućnosti.

Jer, jednom kada sve podesite, posle ste mirni. Centralni displeji su, naravno, osetljivi na dodir, tačnije, na pritisak.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaKako ne bi došlo do slučajne aktivacije neželjene funkcije, svaki virtuelni taster mora stvarno da se pritisne a ne samo pipne, sa klikom koji se čuje i oseća pod prstom.

Kome se ovo ne sviđa, u meniju može da podesi da sve bude osetljivo samo na laki dodir. Kada je sve pogašeno, unutrašnjost „audija A6“ predstavlja pravo remek delo savremene umetnosti i industrijskog dizajna.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaKada je sve „upaljeno“, pogotovo uveče, podseća nas na svemirski brod. I nije daleko od toga. Čak i sa osnovnim ogibljenjem (vazdušno se doplaćuje), A6 neverovatno glatko klizi asfaltom, sa minimalnim efektom sitnih neravnina.

Sa druge strane, veće neravnine otkrivaju da ogibljenje ume da bude i tvrdo. Naravno, naši putevi i ulice nisu bile na pameti konstruktora.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaKao i kod većine premijum modela, uz doplatu možete da poručite šta god poželite. Tako je testirani primerak stigao sa duplim staklima, koje fantastično izoluju bilo kakvu buku i pri veoma visokim putnim brzinama.

Na komfor direktno utiču sjajna sportska sedišta sa električnim podešavanjem i grejačima.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaKao sastavni deo „S-Line“ paketa, imaju i podešavanje nagiba i dužine dela na kome se sedi, a mi svakako preporučujemo i doplatu za hlađenje, odnosno ventilaciju, koja nam je nedostajala.

Sa odlično profilisanim zasečenim volanom debelog obruča, ugođaj za vozača je jedinstven.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaIstovremeno je sportski, udoban i vrlo relaksirajući, pa čak i duge relacije predstavljaju pravo zadovoljstvo.

Jednom kada sve podesite (A6 prepoznaje ključeve šest različitih vozača i podešava sve prema svakom od njih), ostaje vam da uživate u vožnji i lakoći korišćenja.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaTu je i taster kojim se uključuju ili isključuju brojni sistemi pomoći vozaču, među kojima su aktivna asistencija za zadržavanje vozila u sredini saobraćajne trake i adaptivni tempomat koji potpuno zaustavlja auto u koloni.

O svemu tome se brinu radarski i laserski senzori smešteni u prednjoj masci koji izgledaju kao policijski blinkeri.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaIšlo se dotle da „audi“ u koloni ne samo što sam ubrzava i koči, već i vrši korekcije volanom, tako da je vozač maksimalno rasterećen. Upravljanje u oštrim krivinama je već ostavljeno za neku sledeću generaciju.

Na „leru“ je neverovatno tih, čak toliko da su brizgaljke goriva glasnije od zvuka koji potiče od detonacije iz komora za sagorevanje.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaU vožnji ima iznenađujuće sportski zvuk, kao da nije dizelaš. Sa svojih 286 „konja“ je prava zver na putu koja pruža fantastična međuubrzanja čak i na izuzetno visokim putnim brzinama.

Ovde na scenu stupa alternator, koji ima funkciju elektro-motora, pa u određenim situacijama doprinosi svojom nagom.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaZbog toga je svaki A6 laki hibrid; tokom usporavanja, alternator vraća struju u litijumske baterije kapaciteta deset amper-časova.

Primena ove tehnologije dovela je do povećanja napona električnog sistema na 48 volti. U gepeku je i klasičan akumulator ali sa konverterom na veći napon.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaKompresor „klime“ je takođe električni, sa ciljem da se što više smanji opterećenje motora.

Još jedna novina je mogućnost krstarenja sa potpuno isključenim motorom. Nemojte da se iznenadite ako u opsegu između 55 i 160 na sat A6 ugasi motor.

To se događa kada pustite gas, čime se ostvaruje dodatna ušteda na gorivu, odnosno emisiji izduvnih gasova. Iz istog razloga start-stop sistem se aktivira već pri 22 km/h.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaMožda našim kupcima sve ovo nije previše važno jer je emisija izduvnih gasova u Srbiji potpuno nebitna stavka ali evo jedne praktične prednosti lakog hibridnog sistema – motor se pali bešumno, bez verglanja jer je alternator-starter direktno vezan za radilicu motora.

Sa ubrzanjem do „stotke“ za samo 5,5 sekundi, A6 je ozbiljno brz auto, sa fantastičnim međuubrzanjima. Šta više, manje iskusni vozači moraju da budu oprezni jer ume da iznenadi.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaDodavanje gasa može da prevari i da auto poleti, tako da je potrebno malo privikavanja na vrlo oštar i divalj karakter.

Čvrsto držanje volana prilikom stiskanja gasa je obavezno! Za 3,0 TDI motor sredine nema, ili se vozi lagano ili agresivno.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaU obe varijante će vas iznenaditi niskom potrošnjom – u prvoj lako možete da ga naterate da po gradu troši tek nešto preko sedam litara, a u drugoj je teško preći devetku.

Auto-put je ogroman izazov za ovaj auto. Prosto vas mami da stisnete gas jer pri 130 km/h uopšte nemate osećaj brzine a i potrošnja od oko 6,5 l/100 km izgleda previše štedljivo.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaUpravljanje je posebna priča. G silu ne priznaje, što zbog sjajnih dvadesetica što zbog sistema upravljanja na sva četiri točka koji obavezno morate da poručite.

Drastično pomaže u savladavanju krivina, bilo da je reč o vrlo brzim ili sporim po gradu. Ne morate da pravite luk kao da vozite autobus, jednostavno nećete nagaziti ivičnjak zadnjim točkovima čak i da smotate ranije kao da vozite A3.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaNema sumnje da je Audi napravio vrhunsku limuzinu koja se razlikuje od konkurenata. Tehnička kultura i inženjering se ističu na svakom detalju, a tu su i mnogi elementi koji privlače pažnju – na primer, osim dinamičkih migavaca, sada i zadnja poziciona svetla imaju atraktivnu pokretnu grafiku kada otključavate, odnosno zaključavate auto.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaCena test primerka je 59.559 evra sa PDV-om. Za one koji ipak preferiraju 2,0 TDI motor, cena počinje od 46.900 evra, koliko košta A6 35 TDI S-tronic sa 163 konjske snage.

A6 40 TDI S-tronic iste zapremine, ali sa 204 „konja“ je dve hiljade evra skuplji.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaFull HD instrumenti

Audi je među prvima uveo digitalne instrumente. Vozaču su na raspolaganju varijante sa velikim ili malim obrtomerom i brzinomerom, a između njih može da bude mapa navigacije ili podaci sa putnog kompjutera.

Dijagonala displeja je 12,3 inča a rezolucija 1920×720 piksela.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaJednostavna podešavanja

Izbacivanjem džojstika zapravo je pojednostavljeno kretanje kroz meni. Nema više straha od podešavanja brojnih parametara.

Sada je sve pregledno i logično raspoređeno. Jednom kada podesite sve kako vam odgovara, retko se vraćate u meni. Zato je i uklonjen višak dugmića i tastera…

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaBežična antena i punjenje

Ukoliko imate telefon koji omogućava bežično punjenje, Audi phone box je prava stvar. Ne samo što puni telefon bez kačenja bilo kakvih kablova, već bežično povezuje telefon sa eksternom LTE (4G) antenom u cilju boljeg signala.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaNapredna „klima“

Ne samo što klima-uređaj ima četiri zone, već su putnicima na raspolaganju i dodatna podešavanja. Na primer, može fino da se podesi koliko će toplog ili hladnog vazduha ići na noge.

Sinhronizacija leve i desne strane obavlja se na zanimljivi način, prevlačenjem i spajanjem palca i kažiprsta, kao kad zumirate unazad sliku na mobilnom telefonu.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaFarovi „preskaču“ druge automobile

Novi Audi A6 je opremljen najnovijom generacijom HD LED Matrix farova. Kada nema ulične rasvete, standardno rade duga svetla, a snop se podešava tako da „preskače“ vozila ispred i ona koja dolaze u susret.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaZapravo, određeni LED elemeneti unutar fara se uključuju i isključuju, tako da se dobija efekat kao da farovi zaobilaze automobile ispred.

Zadnje pozicije su takođe zanimljive jer imaju atraktivnu pokretnu grafiku prilikom otključavanja i zaključavanja automobila.

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaAudi A6 50 TDI quattro tiptronic

Motor: V6, zapremina 2967 ccm, snaga 210 kW (286 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. o. moment 620 Nm pri 2250-3000 o/min, menjač automatski, 8 stepeni, stalni pogon na sva četiri točka

Dimenzije: D/Š/V 4939/1886/1457 mm, međuos. rastojanje 2924 mm, prtljažnik 530 l, rezervoar 73 l, pneumatici 225/55 R18, masa 1825 kg

Performanse: maks.brzina 250 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 5,5 s, potrošnja 6,2/5,2/5,6 l/100 km,
emisija CO2 146 g/km

auto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustvaauto magazin srbija test audi a6 50 tdi iskustva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd October 12, 03:25

    Prelep, pogotovo zadnji deo

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]