TEST: BMW 730d xDrive

1

Top menadžment

Od njega je luksuzniji samo „rols-rojs“, a čak i najslabija verzija stiže do „stotke“ za 5,6 sekundi. Njegovi konkurenti se mogu izbrojati na prste jedne ruke

Biti za volanom ili na zadnjem sedištu, pitanje je sad. U slučaju „BMW serije 7“, dileme nema. Ova egzekjutiv limuzina je namenjena top menadžmentu i najvišim državnim zvaničnicima, ali i bogatim klijentima koje voze šoferi.

Na Zapadu se, jednostavno, smatra neprimerenim da vlasnik lično vozi ovakav auto. Iz tog razloga BMW u portfoliju ima „seriju 6 GT“.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dOna je u potpunosti konstruisana na mehaničkoj platformi „serije 7“, sa identičnim luksuzom i komforom, ali sa nešto manje konzervativnim dizajnom zahvaljujući liftbek obliku karoserije, koji više priliči porodičnim potrebama.

Ipak, ne možemo da budemo ravnodušni za volanom „sedmice“, koja pruža zaista nesvakidašnje iskustvo.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dNajupečatljivija izmena redizajnirane „serije 7“ svakako je prednja maska, koja je izazvala podeljena mišljenja.

Novi su i uži farovi koji sada imaju standardnu LED adaptivni tehnologiju sa praćenjem krivine, dok se laserski doplaćuju.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dPrednji kraj haube je još viši, a promenjena su i zadnja svetla, međusobno spojena atraktivnom LED trakom.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dU unutrašnjosti nije bilo previše izmena. Uglavnom se odnose na tehniku. Na primer, volan ima nove tastere preko kojih jednim klikom može da se aktivira poluautonomna vožnja sa praćenjem krivine.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dBMW je poznat po velikom broju haj-tek rešenja koja ostavljaju snažan utisak na putnike. Njihov broj je povećan, pa osim pojačavanja muzike i menjanja numera zamahivanjem rukom, uveden je i lični asistent.

Glasovnim komandama možete da izvršite praktično sva moguća podešavanja, ali i da dobijete informacije sa interneta.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dDovoljno je samo da postavite pitanje sa početnim rečima „hej, BMW“. Od velike važnosti je i to što je uvedeno pamćenje poslednjih 50 metara puta, pa „sedmica“ sama može da se isparkira unazad.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dPreko pet metara dug auto nije lako uparkirati čak ni unapred a kamoli ga isparkirati. Doduše, BMW je čuven po daljinskom uparkiravanju i isparkiravanju u tesne garaže ili uska parking mesta.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dTest primerak je opremljen i ovom funkcijom. Odmah ćete je prepoznati po specijalnom tasteru na bočnoj ivici čuvenog aluminijumskog ključa sa velikim displejem, preko koga možete da dobijete informacije o zaključanim vratima, otvorenim prozorima, preostaloj količini goriva, kao i o pokretanju „vebasto“ uređaja ili ventilacije.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dOno što najviše fascinira je da vam za sve ovo nije potrebna nikakva obuka, već se sve koristi krajnje intuitivno.

Upravo taj osećaj lakoće je toliko dominantan „sedmicom“, da je prosto apsurdno koliko jednostavan za korišćenje može da bude ovako kompleksan auto.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dŠta više, po svim haj-tek detaljima je prevazišao i svoje konkurente. Naravno, veliki deo opreme je na listi opcionala. Sve što smo nabrojali nalazi se i na test primerku.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dTu je „soft close“ vrata koja se ne treskaju, već nežno prislone uz automatsko zatvaranje. Detalja od plastike gotovo da i nema, sve je pod kožom, aluminijumom i drvetom.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dMožete da birate između dva parfema koja osvežavaju ventilaciju. Masaža sa desetak programa obuhvata ne samo leđa, već i zadnjicu… Inače, vozač preko svojih komandi može da podešava i suvozačevo sedište.

Auto magazin Srbija Test BMW 730d Među komandama je ne samo podešavanje dela na kome se sedi i širine naslona, već i nagib gornjeg dela naslona, tako da u potpunosti možete da prilagodite način na koji će „sedmica“ da vas zagrli i ušuška. Ventilaciju i grejače da ne pominjemo…

Auto magazin Srbija Test BMW 730dA onda smo prešli na zadnje sedište. Iako test primerak ima standardno a ne produženo međuosovinsko rastojanje, čak i visoke osobe sede vrlo relaksirano, sa lepim viškom mesta za ramena, glavu i noge.

Auto magazin Srbija Test BMW 730d „Klima“ sa četiri zone se podrazumeva, međutim, ono što posebno fascinira su mogućnosti za podešavanje preko tableta ugrađenog u naslon za ruke.

Istina, ne izgleda baš najmodernije kada se izvadi, s obzirom da dizajn mobilnih uređaja veoma brzo napreduje a BMW u redizajnu ništa nije promenio. Ipak, bitna je funkcionalnost.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dPreko njega možete da podešavate ozvučenje, navigaciju, kao i brojne parametre samog automobila.

Među njima su „klima“ (uključujući i odabir parfema), funkcija sedišta (možete da pomerite suvozačevo sedište da vam ne smeta, kao i da donekle oborite naslon svog, uključite grejanje, hlađenje ili masažu), prilagođavanje ambijentalnog osvetljenja kabine, kao i mogućnost podešavanja zavesica protiv sunca…

Auto magazin Srbija Test BMW 730dDa li postoji bolji dokaz od ovoga da je „BMW serije 7“ stvoren za vožnju na zadnjem sedištu?
Ipak, ništa se ne može meriti sa doživljajem za volanom.

Osećaj lebdenja, i odsustvo buke i vibracija je još izraženiji kada ste vozač. Tačno je da je servo asistencija prejaka, ali to je i bio cilj, da se „sedmica“ vozi sa lakoćom.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dVazdušno ogibljenje „pegla“ naginjanje karoserije, bilo da ubrzavate, kočite ili skrećete. Isto je i u krivinama, koje se neutrališu bez obzira na brzinu kojom se prolaze.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dDo putnika dopire tek prigušeni zvuk šestaka, dovoljan da budete svesni broja cilindara. Iako je najslabiji u gami, 3,0 dizelaš sa 286 „konja“ se ponaša kao da ima bar pedesetak konjskih snaga više.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dSila kojom „730d xDrive“ ubrzava je zaista impozantna, što dokazuje i ubrzanje od nula do 100 km/h od svega 5,6 sekundi.

Za tri desetinke je brži u odnosu na verziju sa samo zadnjim pogonom. Kao i kod svakog „BMW-a“ i ovde se drastično menja karakter automobila promenom režima vožnje preko tastera sa leve strane ručice menjača.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dMeđutim, rezerva snage je toliko velika, a menjač toliko brz i inteligentan, da je reakcija na komandu gasa trenutna čak i u „komfort“ modu. „Sport“ smanjuje „plivanje“ karoserije i „zateže“ ogibljenje, ali „sedmica“ i dalje ostaje meka.

Ovde i mali dodir gasa izaziva poletanje automobila, bez obzira da li vozite 60 ili 160 na sat. Uz fantastičan zvuk, razume se.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dTu ne prestaje fascinacija „sedmicom“. Interesantno je koliko se auto ponaša pitomo u gradskoj vožnji. Promene brzina se obavljaju tako da obrtaji padaju na neverovatnih 900 obrtaja, na primer, pri 50 km/h.

To je do sada najniža vrednost koju smo videli. Prosek potrošnje ne smemo da pomenemo, nećete nam verovati. „BMW 730d xDrive“ po gradu opušteno troši manje od osam litara!

Auto magazin Srbija Test BMW 730dKako i ne bi, kad pri 50 km/h trenutno troši dve do dve i po litre, kao mali gradski dizelaš! Pri 130 km/h je na svega 1500 o/min, sa potrošnjom od oko 5,5 l/100 km. Evo još jednog dokaza da para na paru ide.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dRedizajniranoj „seriji 7“ je stvarno teško naći manu, koliko god se trudili. Jedini, uslovno rečeno, problem je to što je dizajn digitalnih instrumenata praktično isti kao i na ostalim modelima, uključujući i „seriju 1“.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dVlasnicima „jedinice“ to svakako neće smetati, mada, izvesno je, vlasnici „sedmice“ to neće ni primetiti. Ovakav auto se vozi, pardon, u njemu se vozi, jer se zahteva najbolje…

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test BMW 730dNiski troškovi registracije

Tehnologija lakog hibrida omogućila je ozbiljno sniženje troškova registracije, s obzirom da se ne plaća porez na upotrebu motornog vozila. Time vlasnici štede tačno 118.040 dinara u odnosu na prethodne verzije bez elekrifikacije.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dAutomatika podešava visinu

Vazdušno ogibljenje omogućava udobnu vožnju sa neutralisanjem uticaja G sile. Kontra-nagibe i visinu podešava kompjuter u zavisnosti od brzine i uslova na putu. Ručno može da se obavi samo podizanje karoserije, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Auto magazin Srbija Test BMW 730d

Parkiranje na daljinski

„Sedmica“ je praktično prvi serijski automobil koji je dobio mogućnost daljinskog parkiranja preko ključa. Uz pomoć senzora auto se sam uparkirava i isparkirava sa tesnog parking mesta ili uske garaže, uz određene korekcije upravljača.

Auto magazin Srbija Test BMW 730d

Sam se isparkirava

Red je da i „serija 7“ dobije nešto od drugih modela a ne samo obrnuto. Ovaj put, to je sistem za pamćenje poslednjih 50 metara puta, pa se auto sam isparkirava unazad po zapamćenoj putanji, sa sve automatskim manevrisanjem.

Auto magazin Srbija Test BMW 730d

Kraljevski tretman

Iako je reč o standardnom međuosovinskom rastojanju, i opremi koja nije najbolja moguća, uživaoci zadnjeg sedišta mogu da podese brojne parametre preko tableta ugrađenog u naslon za ruke.

Auto magazin Srbija Test BMW 730dNa primer, da promene parfem „klime“, podese navigaciju i ozvučenje, kao i da pomere sedište ispred sebe i navuku zavesice.

Auto magazin Srbija Test BMW 730d

BMW 730d xDrive

Motor: zapremina 2993 ccm, snaga 210 kW (286 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 650 Nm pri 1500-2500 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Elektro-motor: snaga 11 KS, baterija 0,528 kWh

Dimenzije: D/Š/V 5098/1902/1467 mm, međuos. rastojanje 3070 mm, klirens 135 mm, prtljažnik 515 l, rezervoar 78 l, masa 1920 kg, pneumatici 245/45 R19

Performanse: maks. brzina 250 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 5,6 s, potrošnja 6,5/5,4/5,2 l/100 km, emisija CO2 138 g/km

Auto magazin Srbija Test BMW 730dAuto magazin Srbija Test BMW 730dAuto magazin Srbija Test BMW 730d

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring