TEST: Dacia Sandero TCe 90 Easy-R Laureate

Dacia je posle detaljnog osvežavanja game automobila u ponudu Sandera uvrstila poluautomatski menjač koji zovu Easy-R. Sa cenom od deset hiljada evra, ovaj Sandero je ubedljivo najjeftiniji automatik na tržištu, a sigurni smo da postoji široki krug kupaca kojima je ovakav auto neophodan

Dacia je napravila prilično veliku pometnju u motorizaciji i spisku (što standardne, što dodatne) opreme kada je restilizovala svoju gamu automobila.

Da se podsetimo: karoserija je izmenjena pre svega novim prednjim i zadnjim svetlosnim grupama koje sada imaju karakterističan “potpis”, pre svega noću.

Takođe, očigledno je da su promenjene prese, pa i profili na bočnim panelima više nisi isti kao ranije.
Velike promene su prisutne i na spisku ponuđenih motora.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Naime, umesto starog četvorocilindričnog benzinca od 1,2 litra sa 75 KS, sada je u ponudi i jednolitarski trocilindrični atmosverski benzinac iste snage, koji je Dacia (Renault) dobila kroz saradnju sa Mercedesom.

Ponudu benzinaca u klasičnom Sanderu završava trocilindručni turbo benzinac zapremine 900 kubika, snage 90 “konja”.

Ovaj motor trenutno je dostupan jedino uparen sa automatizovanim sekvencijalnim menjačem sa jednim kvačilom, i to samo u skupljem od dva ponuđena nivoa opreme, Laureate.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Kao što smo rekli, sigurni smo da čak i u Srbiji ima dovoljno potencijalne klijentele, počevši od hendikepiranih ljudi, preko početnika koji ne žele da savladaju korišćenje klasičnog kvačila, pa do komformista koji smatraju da auto treba da služi za prevoz od tačke A do tačke B, bez “uživanja” u šaltanju manuelnog menjača u sve gorim gradskim gužvama.

Renault, pardon, Dacia, robotizovani menjač sa jednim kvačilom nabavio je od renomiranog konstruktora i proizvođača transmisije, Nemačkog ZF-a.

U pitanju je uređaj star dve generacije. To je menjač koji je ponudio automatizaciju uz relativno pristojne performanse u odnosu na klasičan automatik pre petnaestak godina.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Ovakav menjač poznajemo pre svega iz Smarta prve i druge generacije, kao i brojnih drugih automobila, recimo Renault Twinga i Clia.

Alfa Romeo je ugrađivao ovu vrstu menjača u svoje automobile pod imenom SeleSpeed, a primenu su našli čak i u BMW-u M3 (E46), kao i u brojnim Ferrarijima.

Robotizovana menjačka kutija je poboljšana i unapređena, pa sada umesto hidraulike koristi isključimo električne aktuatore.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Teoretski, time je uklonjen najveći problem dugovečnosti prethodne verzije – hidraulika. Naravno, za nežni gradski auto, menjač je podešen tako da brzine menja opušteno i pažljivo.

To znači da će prilikom promene na više sačekati da obrtaji motora padnu taman toliko da prilikom uključivanja kvačila ne dođe do proklizavanja, ili trzaja.

Ako uzmemo u obzir da je menjač uparen sa trocilindričnim motorom koji ima relativno veliki zamajac, pa zato ne dobija i ne gubi obrtaje hitro.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

To znači da je promena brzina vrlo spora, čak ponekad i frustrirajuća. Stisnete pedalu gasa do kraja i auto će prilično brzo povući sa mesta (do stotke stiže za prilično ubedljivih 11,1s).

Kada dođe vreme za promenu naviše, auto ostaje bez pogona i gotovo da počne da usporova sve dok se ne uključi naredna brzina.

Verzirani vozač sa manuelnim menjačem ovo može da izvede mnogo brže i elegantnije, doduše sa pitanjem koliko to šteti trajnosti kvačila i celog pogonskog sklopa.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Celo to njihanje prilikom ubrzavanja punim gasom nije nimalo prijatno iskustvno.

Ako je za utehu, kada ubrzavate polovinom pritiska na pedalu gasa, ceo ciklus je značajno prijatniji i uglađeniji. Promena naniže je nešto prijatnija uz međugas.

Ono što je poboljšano u odnosu na prethodnu verziju ovakvog menjača je što auto sam kreće nakon što pustite kočnicu i ubrzava sve do oko 10 km/h.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Ovo uveliko olakšava manevrisanje na uskom prostoru, kada se dešavalo da neiskusni vozači preteraju sa dodavanjem gasa.

Takođe, tu je i Hill Hold opcija koja ne dozvoljava autu da krene unazad na uzbrdici, što takođe olakšava posao i menjaču i vozaču.

Možda vam se čini da smo do sada previše kritikovali Easy-R menjač. To je pre svega zato što ga poredimo sa mnogo novijim i boljim menjačima sa duplim kvačilom.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Oni su, naravno, neuporedivo skuplji i kao takvi neprimereni za jedan ekonomičan auto kakav je Sandero.

Ovakav kakav je, vrlo se dobro snalazi i ako niste previše zahtevni (sa budžetom koji to može da potkrepi), odlično će vas poslužiti. Upotreba menjača ne može biti jednostavnija.

Postoje samo tri položaja ručice menjača smeštene na patosu: napred, nazad i neutral.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Predlažemo vam da na semaforima i drugim zadržavanjima menjač prebacite u “N” položaj, jer inače robot drži pritisnuto kvačilo, a to, kao što znate, nije poželjno po “zdravlje” vašeg auta.

Ovde dodajemo i činjenicu da je auto opremljen start-stop sistemom koji je odlično uklopljen sa automatikom menjača.

Za razliku od klasičnih automatskih menjača i novih uređaja sa dva kvačila, Easy-R nema “P” položaj koji bi ostavio zabravljen.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Zbog toga je obavezno povući ručnu ako motor gasite kada je menjač u položaju “N”.

Međutim, ono što smo eksperimentima otkrili je da auto ostaje u brzini i ima kočenje ako motor isključite dok je menjač u položaju “D”, ili “R”.

Elektronika automatskog rada menjača nije ni izbliza toliko “pametna” kao kod najboljih i najskupljih uređaja na tržištu.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Ona neće da “uči” stil vožnje i da se njemu prilagođava. Umesto toga, postoje nekoliko režima rada vezanih za položaj papučice gasa kojeg će se sistem držati.

Do oko polovine hoda pedale gasa promene naviše će se vršiti na oko 3000 o/min.

Pri nešto većem optrećenju, ta granica raste do oko 4500 o/min. Pri punom gasu, računar će pustiti motor da se zavrti gotovo do limitera obrtaja.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Prebacivanju brzina naniže pomaže i Kick Down prekidač ispod pedale gasa koji možete da iskoristitie u svakoj vozačkoj situaciji.

Ako vozite otvorenim, srednje brzim krivudavim putem, a naročito ako želite da izvučete maksimum iz automobila, predlažemo vam da ručicu menjača pomerite u položaj za menuelnu kontrolu.

U trkačkom maniru, brzina “+” je kada pomerite ručicu unazad i suprotno na nižu.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Ono što smo primetili je da u svakodnevnoj umerenoj vožnji po gradu, ali i magistralnim putevima, menjač dovoljno precizno i “pametno” menja brzine, pa je prosečna potrošnja verovatno i niža nego kada bi neki nervozni, ili manje verzirani vozač preuzeo “šaltanje” u svoje ruke.

Takođe, automatika u velikoj meri umanjuje efekat turbo rupe koju mali benzinac itekako ima.

Prosek na testu iznosio je 7,5 litara. U gradu potrošnja se kreće oko 8,5 litara, dok na magistrali Sandero troši tek oko pet litara.

Na auto-putu pri 120 km/h trenutna potrošnja iznosi 6,5 litara.

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Na žalost, robotizovani menjač se u Sanderu nudi samo u jednoj verziji, pa ne možemo da uporedimo cene sa klasičnim verzijama.

Aktuelna cena od 10.000 evra je tek 900 evra veća u odnosu na verziju sa istom Laureate opremom, ali atmosferskim i slabijim motorom od 75 KS.

Ako nas pitate, ovo je više nego opravdana razlika u ceni i auto je u ovoj konfiguraciji za svaku preporuku. Sve ostalo je podležno diskusiji, no o tome nekom drugom prilikom.

Auto magazin Test Team

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Dacia Sandero TCe 90 Easy-R Laureate

Motor: tri cilindra redni, benzinac, zapremina 898 ccm, snaga 66 kW (90 KS) pri 5000 o/min, maks. obrtni moment 140 Nm pri 2250 o/min, menjač 5 stepeni, robotizovani automatik

Dimenzije: 4058/1733/1518 mm, međuos. rastojanje 2589 mm, prtljažnik 320/1200 l, rezervoar 50 l, masa 1033 kg, pneumatici 185/65 R 15

Performanse: maks. brzina 166 km/h, ubrzanje 0-100 km 11,1 s, potrošnja 4,7/5,1/5,8 l/100 km, emisija CO2 115 g/km (Euro 6)

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Oprema

Standard: ABS, ESP, kontrola proklizavanja pogonskih točkova, prednji i bočni vazdušni jastuci, indikator promene brzine, klima uređaj, centralna brava sa daljinskim, el. podizači prednjih prozora, osvetljenje prtljažnika, samozaključavanje u vožnji, radio MP3/CD sa blutut konekcijom i USB/AUX priključkom, komande radija na volanu, maglenke, indikator pritiska u gumama, felne 15 inča, hromirani detalji u unutrašnjosti, el. podesivi retrovizori, putni računar

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

Auto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatikAuto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatikAuto magazin Srbija Test Dacia Sandero Easy R automatik

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring