Test: Fiat 500L 0,9 TwinAir Turbo Natural Power (CNG) Pop Star

Fijat je pokrenuo specijalnu akciju u kojoj "500L" može da se kupi sa pogonom na prirodni gas (CNG) za 13.450 evra i to sa srednjim paketom opreme. Ponuda, na žalost, važi samo za pravna lica

U današnje vreme nismo navikli da nam neko nešto poklanja, a nova ponuda Fijata bi se delimično mogla tako nazvati. Naime, u pitanju je akcija koja se, na žalost, odnosi samo na pravna lica. Bez obzira na to, ponuda je vrlo atraktivna i zaslužuje pažnju.

Za iznos od 13.450 evra sa PDV-om, može da se nabavi “500L” sa srednjim paketom opreme “pop star” i to u tri varijante kada su u pitanju motori. Dakle, cena je ista za sve a zajednička karakteristika im je štedljivost.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
CNG verzija se spolja od klasične razlikuje samo po položaju zadnjeg izduvnog lonca

U pitanju je 1,3 dizelaš od 85 “konja”, zatim 1,4 turbo-benzinac od 120 KS i “tvin er” dvocilindrični motor zapremine 875 kubika sa 80 “konja” koji pogoni prirodni gas, odnosno metan. Upravo ovaj poslednji u nizu smo imali prilike da testiramo.

Auto je zaista fabrički konvertovan na metan, a sam gasni uređaj je ugrađen tako da se maksimalno uklopi u postojeću “infrastrukturu” automobila. Za početak, gasni rezervoar je smešten ispod poda prtljažnika.

U pitanju je samo jedna boca koja ima veći prečnik. Ugrađena je tako da praktično ne smanjuje prtljažni prostor, koji i dalje ima dva nivoa razdvojena policom. U odnosu na standardne verzije zapremina se u stvari razlikuje po tome što nema slobodnog prostora koji inače postoji oko rezervnog točka. S obzirom da je na njegovom mestu boca, prtljažnik je praktično ostao netaknut. Naravno, uz auto se isporučuje komplet za popravku pneumatika.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
Prtljažnik nije smanjen i još uvek ima dva nivoa razdvojena policom

Sam utakač za punjenje je postavljen neposredno uz nalivno grlo za benzin i sakriven je iza poklopca, tako da spolja niko ne može da primeti da vozite auto sa pogonom na alternativna goriva. Doduše, kada se sagnete ispod zadnjeg dela vozila, primetićete da je zadnji lonac izduvnog sistema blago izmešten, tako da zadovolji sve potrebne standarde u pogledu homologacije.

Kada smo već kod toga, kupac dobija potpuno atestiran gasni uređaj i ne mora da prolazi kroz, inače komplikovane procedure. U kabini se na prvi pogled ne vide nikakve razlike u odnosu na standardne verzije. Tek kada se bolje zagledate u dugmiće na centralnoj konzoli i u samu instrument tablu, primetićete određene specifičnosti.

Ispod centralnog displeja se nalazi red tastera a poslednji sa desne strane je standardno namenjen deaktiviranju start-stop sistema kod modela koji ga imaju. U ovom slučaju postavljen je prekidač za odabir vrste pogona. Brzinomer se takođe razlikuje jer u sebi sadrži zelenu lampicu čiji je simbol benzinska pumpa.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
Izmenjen je oblik poda ispod prtljažnika. Tu je smeštena boca

Ona je potpuno nezavisna od žute koja se uključuje kada ste na rezervi benzina. Prilikom startovanja motora, auto uvek “pali” na benzin i sve dok ne prebaci na metan svetli zelena lampica. Inače, prebacivanje se vrlo brzo dogodi, čak i kad je temperatura vazduha niska a motor hladan.

Iz našeg iskustva, bilo je potrebno maksimalno tridesetak sekundi rada na benzin pre nego što sistem prebaci na gas. Sam prelazak je potpuno neprimetan. Na kraju, tu je još jedna razlika u odnosu na standardni “500L” u vidu pokazivača nivoa gasa u boci.

Nalazi se u donjem levom uglu monohromatskog displeja na instrument tabli. Ima četiri podeoka, s tim da poslednji treperi kada ste na rezervi. Ona se aktivira nekih osamdesetak kilometara pre nego što će nestati metana.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
Prekidač za promenu goriva koje auto koristi uklopljen je sa ostalim komandama na centralnoj konzoli

Kada je reč o “tvin er” motorima, bitno je da naglasimo da Fijat ima dve verzije ovog malog turbo-benzinca. Jača od 105 “konja” se ne konvertuje na gas, bar ne fabrički. U te svrhe je konstruisana slabija verzija koja na benzinu postiže 85 a na metan 80 “konja”. Na prvi pogled, snaga možda deluje nedovoljno, bar u poređenju sa klasičnim atmosferskim 1,4 benzincem od 95 KS.

Mali dvocilindraš na papiru ima slabija ubrzanja do 100 km/h za skoro tri sekunde i neznatno manju maksimalnu brzinu. Međutim, u praksi je daleko agilniji. Naravno, u ovom slučaju veliku ulogu ima turbina koja je obezbedila dobru elastičnost i maksimalni obrtni moment na daleko nižim obrtajima u odnosu na jačeg atmosferca.

Zbog toga je “tvin er” zahvalniji za vožnju, mnogo lakše se “zavrti” i dostiže željena ubrzanja bez zalaženja u visoke obrtaje. Moramo da priznamo da nam je dosta trebalo da se naviknemo na zvuk koji neki porede sa “trabantom” a neki sa “peglicom”. U svakom slučaju, iznenadili smo se da je dosta prijatniji u odnosu na dobar deo trocilindričnih motora.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
Dvocilindrični motor ima manje vibracija od mnogih trocilindričnih

Mnogo se manje trese a vibracije su praktično na nivou četvorocilindričnih mašina. Motorić je prilično zanimljiv za vožnju i neće vas ostaviti na cedilu prilikom preticanja. Uprkos manjoj snazi, definitivno se lepše vozi i u praksi deluje snažnije u odnosu na 1,4 od 95 KS.

Kod CNG verzije je deaktiviran putni računar, tako da nismo imali uvid u trenutnu i prosečnu potrošnju goriva. Jedino što nam je preostalo je da bocu ispraznimo do kraja. Auto tokom testa nismo štedeli, bilo je tu dosta naglih ubrzanja ali i povremenog prebacivanja na benzin kako bi smo uvideli razliku.

Na kraju, gas smo potrošili posle pređenih 350 kilometara, što je zaista odličan rezultat. Bilo je tu mešovite vožnje, auto-putem kroz Beograd i po centru. Nismo se trudili da vozimo štedljivo u pogledu ubrzanja, mada smo često poštovali indikator za promenu stepena prenosa, koji je već pri 60 km/h “tražio” šestu.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
Kabina fijata 500l još uvek deluje sveže i zanimljivo

To što ovaj “500L” ima šest brzina znači dosta tokom gradske voženje, naravno, ako niste lenji da uvek budete u optimalnom stepenu prenosa. Na auto-putu se ispostavilo da je šesta prilično kratka, tako da smo pri 130 km/h bili već na 4.000 obrtaja u minutu.

Upravo to pomaže malom motoru da i pri ovakvoj brzini sasvim solidno ubrza prilikom preticanja. Tako nešto, iskreno, nismo očekivali. Čak ni uzbrdice nisu problem. Uz Bubanj potok smo bez problema zadržali brzinu od 120 km/h u petom stepenu prenosa, doduše, na benzin. U standardnoj vožnji po gradu se skoro i ne primećuje razlika u snazi.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test
Prednja sedišta su bitno poboljšana u odnosu na prve serije

Interesantno je da “tvin er” motor nije u ponudi na našem tržištu, tako da je ovo jedini način da ga kupite. Takođe, CNG uređaj Fijat generalno ugrađuje i u produženu, “living” varijantu “500L”, ali ni ona ne može da se kupi kod nas.

Inače, redovna cena “fijata 500L” i to sa atmosferskim motorom od 95 KS u “pop star” paketu opreme je 12.900 evra, tako da je doplata od oko 500 evra za tehnološki daleko napredniji motor minimalna. Ako se tome doda i praktično besplatan CNG uređaj za koji bi vas naknadna ugradnja koštala bar dve hiljade evra, računica je jasna – ovo je vrlo povoljna ponuda. Na žalost, samo za pravna lica.
Aleksandar Bursać

Test “fijata 500l cng” objavili smo maja 2015. godine. O aktuelnim ponudama raspitajte se kod bilo kojeg prodavca Fijatovih automobila.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng testAuto magazin Srbija fiat 500l cng test

Ista cena za dizel, TNG i CNG
Akcijska cena od 13.450 evra sa PDV-om se odnosi na tri štedljive verzije “fijata 500L” – 1,3 dizel, TNG i CNG. Što se tiče verzije sa propan-butanom, odnosno tečnim naftnim gasom, ona je interesantna zbog najveće snage 1,4 turbo-benzinca koji raspolaže sa 120 KS.

To je dobra varijanta za sve one koji nemaju CNG pumpu u blizini, a kojih je inače ukupno deset na teritoriji cele Srbije. Klasičan TNG uređaj Fijat ugrađuje u sve verzije “500L”, pa i “treking”, ali je u ovoj akciji za 13.450 evra sa PDV-om moguće kupiti samo standardnu verziju sa “pop star” paketom opreme.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test

Regularna cena za “500L” na plin je 15.900 evra tako da je ovo ušteda od skoro 2.500 evra.
U poređenju sa 1,3 dizelašem koji se može kupiti po istoj ceni, benzinci na gas su atraktivniji ne samo u pogledu niže cene gasa već i u pogledu generalno nižih cena tekućeg, odnosno redovnog održavanja.

Cena redovnih servisa dizelaša je bar 30 do 50 posto veća u odnosu na benzince. Prema nekim računicama, čak polovina cene “fijata 500L” na CNG se jeftinijim troškovima eksploatacije može otplatiti već nakon četiri godine.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test

Kakva je računica?
Vožnja na metan je ubedljivo najjeftinija. Uz niske troškove redovnih servisa, velika ušteda je i na gorivu. Trenutna cena metana je 106 dinara po kilogramu. Sa bocom od 14,2 kilograma mi smo prešli 350 kilometara uz povremeno korišćenje benzina, što znači da je prosečna potrošnja oko 4,05 kg/100 km, odnosno oko 430 dinara. Ako uzmemo fabrički podatak o potrošnji od 4,7 po gradu, pa neka je i 5,0 kg/100 km, to je 530 dinara.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test

Verzija na tečni naftni gas od 120 KS ima deklarisanu prosečnu potrošnju od 11,7 litara po gradu, zaokružimo na 12 l/100 km, što po trenutnim cenama iznosi oko 900 dinara.
Dizelaš nije baš mali potrošač, s obzirom na veliku čeonu površinu automobila i solidnu masu. Nama je po gradu tokom testa pre dve godine trošio između 6,5 i 7,5 l/100 km. Ako uzmemo da je 7,0 prosek, sa aktuelnim cenama goriva 100 kilometara izađe oko 1.030 dinara. Dakle, grafika kojom je brendiran auto nije baš najtačnija ali suština je tome da se vožnja na metan najviše isplati.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test

Izmešten auspuh
Za potrebe ugradnje boce, odnosno rezervoara za metan je blago izmeštena pozicija izduvnog lonca. Navikli smo da rezervoar čini više vezanih boca ali u ovom slučaju je samo jedna veća.
Kada se gasni uređaj zaista ugrađuje fabrički, to može lepo da izgleda kao u slučaju “500L”. Umesto tastera za aktivaciju start-stop sistema, na prvom mestu s desne strane je prekidač za CNG.

Auto magazin Srbija fiat 500l cng testAuto magazin Srbija fiat 500l cng test

Fiat 500L 0,9 TwinAir Turbo Natural Power (CNG) Pop Star
Motor: 2 cilindra, zapremina 875 ccm, snaga 59 kW (80 KS) pri 5500 o/min (metan), 62 kW (85 KS) pri 5500 o/min (benzin), maks. obrtni moment 140 Nm pri 2500 (metan), 145 Nm pri 2000 o/min (benzin), menjač 6 stepeni, manuelni
Dimenzije: 4147/1784/1678 mm, međuos. rastojanje 2612 mm, zapremina prtljažnika 330/396-1275/1380 l, rezervoar 50 l (benzin), 14,2 kg (CNG), masa 1390 kg, pneumatici 205/55 R16
Performanse: maks. brzina 167 km/h (benzin), 163 km/h (CNG), ubrzanje 0-100 km/h 14,8 s (benzin), 15,7 s (CNG), potrošnja 5,2/5,9/7,2 l/100 km (benzin), 3,3/3,9/4,7 kg/100 km (CNG), emisija CO2 137 g/km (benzin), 105 g/km (CNG)

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test

Oprema
Standard: ESP, ASR, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, manuelni klima-uređaj, multimedijalni uređaj sa displejem dijagonale 5,4 inča osetljiv na dodir, blutut konekcija za mobilni, USB i AUX priključci, komande audio uređaja i telefona na volanu, el. podesivi retrovizori sa grejačima, kožni volan i ručica menjača, tempomat

Auto magazin Srbija fiat 500l cng test

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring