Test: Fiat Tipo 1,6 MJET2 Opening Edition Plus

Iako su mali sedani namenjeni pre svega nerazvijenim i istočnim tržištima, Fijat pokušava da vrati ovakav koncept u Zapadnu Evropu. Osim dizajna, među adutima su kvalitet konstrukcije, završne obrade i materijala ali i prilično bogata oprema

Dvadeset godina nakon prestanka proizvodnje, Fijat vraća ime “tipo”. Novi auto nema nikakve veze sa prethodnikom; konceptualno su potpuno različiti, kao i ciljna grupa. Dok je stari “tipo” bio klasičan evropejski hečbek niže srednje klase, novi je sedan, nastao na manjoj, modifikovanoj i unapređenoj mehaničkoj platformi “grande punta” (na kojoj je konstruisan i “500L”).

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Dok je stari tipo bio klasičan evropejski hečbek niže srednje klase, novi je sedan

Ovakav pristup razvlačenja malih automobila je specifičan za niskobudžetne automobile koji su namenjeni uglavnom tržištima “zemalja u razvoju”. Tamo se, u proseku, voze četiri osobe po automobilu, za razliku od evropskih 1,5. Zato je potreban veći prtljažnik ali i niža cena zbog platežne moći. Tu je i nezaobilazan faktor kompleksa da limuzina automatski obezbeđuje prestiž.

Italijani imaju dobar izgovor da ovakav auto uvedu na tržište ne samo Istočne, već i Zapadne Evrope. Šezdesetih i sedamdesetih godina bili su prepoznatljivi po svojim malim sedanima, i to ne samo oni, već i ostali evropski proizvođači automobila. Osamdesetih polako nestaje ova estetika i mesto ustupa hečbek karoseriji. Limuzine postaju opravdane tek od srednje klase, odnosno D segmenta.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Italijani imaju dobar izgovor da ovakav auto uvedu na tržište ne samo Istočne, već i Zapadne Evrope

To je otišlo toliko daleko da neki konkurenti uopšte ne nude svoje male sedane na Zapadu. Na primer, danas “pežo 301, inače konkurenta novom “fijatu tipo”, ne možete da kupite zapadnije od Slovenije i severnije od Mađarske. O “dačiji logan” da i ne govorimo. Situacija je nešto drugačija sa “škodom rapid”, koja je ipak probila led i prodaje se svuda.

Fijat je nešto slično pokušao još sa “lineom”, koja je se takođe prodavala i na Zapadu, ali bez većeg uspeha. Dakle, sudeći po opštem kvalitetu novog “tipa”, Fijat pokušava da izvrši evropeizaciju male limuzine. Uskoro se očekuje i hečbek verzija, koja će se već nuditi u svim zemljama Evrope.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Odmah postaje očigledno da se mnogo računa vodilo o završnoj obradi i kvalitetu

Auto je zaista veliko iznenađenje, i to u svakom pogledu. Dizajn je bolji uživo nego na fotografijama jer kada se zagledate zapravo otkrivate detalje i koliko je pažnje posvećeno svakom od njih. Prednji kraj je posebno upečatljiv a kvalitet dizajna bi možda najbolje prokomentarisali vajari. Nama samo ostaje da se divimo majstorski uklopljenim detaljima, oblicima i odmerenoj količini niklovanih elemenata na masci. Zadnji kraj nas je nešto manje fascinirao, mada je većina sagovornika našla dosta zajedničkih proporcija sa, ni manje ni više nego “BMW serijom 3”.

Več prilikom otvaranja vrata postaje očigledno da se mnogo računa vodilo o završnoj obradi i kvalitetu. Hromirane kvake su iste kao na “500L”, sa unutrašnjim jezičkom koji je potrebno pritisnuti da bi se vrata otvorila. Fascinirao nas je i zvuk zatvaranja vrata koji, čak, podseća na nemački premijum segment.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Gornji deo komandne table i kolor ekran su drugačiji nekgo kod novih verzija hečbek i karavan

Unutrašnjost izaziva pomešane emocije. Ovde, još jednom, u prvi plan dolazi dizajn. Nema tu ničeg avangardnog, već nas, po ko zna koji put, iznenađuje italijanska umešnost da od jednostavne slobodne teme naprave nešto što je oku krajnje privlačno. Zapravo je sve vrlo jednostavno a istovremeno lepo. Naravno, bilo je tu citata, da ne kažemo pozajmljenih elemenata, ali suština je da nije bilo nekih očiglednih ušteda.

Konačno je primenjena malo drugačija tekstura na plastici komandne table, koja je meka na dodir. Mi smo testirali auto sa trećim po redu paketom opreme, “open edition plus”, koji obuhvata srebrnaste detalje i lajsne u unutrašnjosti. Jedino što u ovom trenutku ne može da se dobije je automatska “klima”. Imala je sitnih problema u automatskom režimu, tako da verujemo da Fijat i dalje radi na otklanjanju ovih nedostataka.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Unutrašnjost izaziva pomešane emocije; Ovde, još jednom, u prvi plan dolazi dizajn

Na centralnoj konzoli su tasteri za “siti servo” i otvaranje prtljažnika, što je tipično za “fijate” poslednjih decenija. Dopalo nam se i što ništa ne krcka na dodir, za razliku od mnogih skupljih i većih automobila. Volan je preuzet iz “džipova”, što znači da su na desnoj strani komande tempomata a na levoj tasteri za kretanje kroz meni displeja na instrumentima.

Kada smo već kod njega, treći paket podrazumeva bogatiji displej, na kome se nalaze čak i informacije o temperaturi motornog ulja i voltmetar akumulatora. Pojačavanje zvuka i menjanje stanica se obavlja preko tastera sa zadnje strane volana, što je takođe tipično za modele brenda “džip”. Inače, volan sjajno leži u rukama i ima veliki hod po dubini i visini prilikom podešavanja. Vozačevo sedište može vrlo nisko da se spusti, tako da i visoke osobe mogu da sede zavaljeno.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Obilje prostora za putnike visine do 185 cm

To je već karakteristika C segmenta, pa se može reći da u pogledu dužine i komfora “tipo” zaista pripada nižoj srednjoj klasi. Iako je konstruisan na Fijatovoj maloj i produženoj (donekle i proširenoj) mehaničkoj platformi, “tipo” je čak širi od nekih tipičnih predstavnika “C segmenta. Zvanični podaci o dimenzijama govore da je “tipo” širi od, recimo, “tojote korole” ali i uži od odlazeće “opel astre”.

Tapacirunzi u vratima su velikom površinom presvučeni tkaninom, uz dizajn kakav poznajemo još iz “гrande punta”. Sa ovog modela preuzeta je i pozicija tastera za otvaranje prozora, koji su pomereni unapred nešto više nego što smo navikli, pa nam se dešavalo da se prvo uhvatimo za tastere zadnjih prozora iako smo želeli prednje.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Luksuzni detalj – u naslonu za ruke su kaseta i držači za čaše

Šteta je što Fijat nije uložio još malo sredstava da gornji deo tapacirunga vrata bude od meke plastike, kad su se već potrudili da ceo automobil bude vrlo ozbiljan i ravnopravan sa ostalim modelima C segmenta. Bitno je pomenuti sedišta koja su prilično udobna, dosta bolja nego kod “500L”. Ovde je primenjena prijatna tkanina otporna na habanje, koja istovremeno ne stvara veliko trenje tokom okretanja zadnjice na izlasku iz automobila.

Vreme je da krenemo u vožnju. Još jedno prijatno iznenađenje stiže u vidu novog “skakavac” ključa. Deluje luksuzno i kvalitetno a zaključavanje se obavlja pritiskom na Fijatov znak. Uveden je automat na kontakt bravi, tako da je dovoljno samo kratko okrenuti ključ a auto će sam verglati dok ne upali. Zvuk relativno novog dizelaša nas podseća na stari 1,9 JTD; prepoznatljivo klokoće mada nije bučan u vožnji.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Prtljažnik od 520 litara ima malo manju zapreminu od karavan varijante

Šta više, pri 130 km/h u kabini je iznenađujuće tiho, bez potrebe da se povisi ton u razgovoru. Nema ni buke od strujanja vazduha. Najvažnije je to da je motor izuzetno elastičan, sa gotovo neprimetnom turbo-rupom. Po gradu je prilično brutalan sa ubrzanjima, uz snažno “zakucavanje” za sedište. Vrlo je uglađen, sa najvećim obrtnim momentom među 1,6 motorima. Svih 320 Nm je dostupno pri 1750 obrtaja a maksimalnu snagu postiže pri svega 3750, za razliku od uobičajenih 4000 obrtaja za dizelaše.

Drugim rečima, auto je u svakom trenutku spreman da da sve od sebe i nije potrebno “vrteti” ga da biste dobili bolje performanse. Naprotiv, ubrzanje sa punim gasom se obično završava tako što odmah po pritisku papučice morate i da je popustite, kako biste obuzdali auto. Ovakve performanse vas izazivaju na žustriju vožnju i snažnija ubrzanja, što direktno utiče i na potrošnju. Nama se po gradu kretala oko 7,0 l/100 km, dok pri 130 km/h troši pola litre manje. Treba imati u vidu da smo vozili potpuno nov primerak, sa ukupno pređenih 500 kilometara, pa je realno očekivati da bi navedena cifra trebalo da bude manja, pogotovo što smo auto testirali na niskoj temperaturi.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Zvuk relativno novog dizelaša nas podseća na stari 1,9 JTD

Moramo da pohvalimo ponašanje automobila na putu. “Tipo” se vozi kao prava limuzina; na auto-putu je stabilan, bez potrebe za korekcijom upravljača čak i pri brzinama bliskim maksimalnoj. Duge neravnine pegla vrlo dobro uz trenutno smirivanje karoserije, dok je vožnja po kaldrmi udobna kao u dosta skupljim automobilima. Koliko je ogibljenje “inteligentno” postaje očigledno i prilikom nailaska na ležeće policajce, čiji udarac meko neutrališe.

Sa druge strane, prilično je tvrd preko udarnih rupa, kao da loši putevi nisu bili u zamisli konstruktora. Ležanje u krivinama je još jedna dobra osobina. Sa niskoprofilnim “sedamnaesticama” prečnika 225/45 R 17, “tipo” ima visoku granicu proklizavanja. Zanimljivo je da prvo popuste zadnji točkovi, ali elektronika čini svoje i eliminiše potencijalno neprijatne situacije.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review
Automatski klima uređaj dostupan je od nedavno u najskupljem paketu opreme

“Fijat tipo” je zaista ozbiljan auto, dosta ispred svojih “niskobudžetnih” konkurenata. Jedina mana je imidž, odnosno činjenica da je razvijen pre svega za potrebe “zemalja u razvoju”. Na svu sreću, Fijat nije štedeo na dizajnu, inženjeringu i opremi, s obzirom da će, sa verovatno neizmenjenom mehanikom, stići i hečbek kao potpuno evropejski model. 

Standard su zadnji podizači prozora, blutut konekcija sa komandama na volanu, alu-felne prečnika 16 inča, zadnji parking senzori, maglenke, manuelna “klima” i šest vazdušnih jastuka.
Aleksandar Bursać

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

Volan iz “džipova”
Stvaranje zajedničke kompanije Fiat Chrysler Automobiles dovelo je i do neizbežne razmene tehnologija. Ono što se na prvi pogled vidi je volan iz “džipovih” modela koji je specifičan po tome što ima tastere i sa zadnje strane. Desni služe za pojačavanje muzike sa središnjim “mjut” tasterom, dok levi imaju funkciju promena radio stanica, odnosno pesama sa USB-a.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

Sa prednje strane, tu su tasteri za kretanje kroz meni displeja instrumenata, tempomata i komande telefona. Prazna mesta su kod najskupljih verzija “džipova”, kao što je “grand čiroki samit”, rezervisana za podešavanje adaptivnog radarskog tempomata, odnosno odstojanja od vozila ispred.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

Informacije kao u skupljim modelima
Najskuplji “opening edition plus” paket opreme ima TFT displej između instrumenata sa proširenim informacijama koje se srežu u skupljim automobilima. Osim trenutne potrošnje (iz nekog razloga ne pokazuje manje od 2,0 l/100 km) tu su dve statistike o prosečnoj potrošnji (A i B) ali i voltmetar akumulatora, kao i pokazivač temperature motornog ulja.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

Monitoring pritiska u gumama se, na žalost, ne obavlja preko senzora u ventilima. Zato i nema tačnih vrednosti pritiska, već samo prijavljuje moguću promenu (uz pomoć ESP-a) koja označava da je guma ispumpana.

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

Fiat Tipo 1,6 MJET2 Opening Edition Plus
Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 88 kW (120 KS) pri 3750 o/min, maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min, menjač 6 stepeni, manuelni
Dimenzije: 4532/1792/1497 mm, međuos. rastojanje 2636 mm, prtljažnik 520 l, rezervoar 45 l, pneumatici 225/45 R 17, masa 1345 kg
Performanse: maks. brzina 199 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,7 s, potrošnja 3,6/4,2/5,2 l/100 km, emisija CO2 110 g/km

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

Oprema
Standard: manuelni klima uređaj, podešavanje volana po visini i dubini, el. podizači sva četiri prozora, City Servo, el. podesivi retrovizori sa grejačima, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, senzor spoljne temp, daljinsko otvaranje prtljažnika, radio sa USB i AUX priključcima, blutut konekcija, maglenke, prednji i zadnji naslon za ruke, komande telefona i radija na volanu, tempomat, alu-felne 17 inča, zadnji parking senzori, kožni volan i ručica menjača, obogaćen TFT displej između instrumenata, senzori za kišu i farove, elektrohromatski unutr. retrovizor, vozačevo sedište sa el. lumbalnom podrškom, multimedijalni displej dijagonale 5 inča osetljiv na dodir.
Opcije: automatski klima-uređaj

Auto magazin fiat tipo sedan limuzina 4dr 2016 1,6 mjet2 test review

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring