Test: Isuzu N35 H

Ovaj kamion, iako spada u bruto 3,5 tona kategoriju, za razliku od konkurencije koja je nastala na bazi samonosećih karoserija kombija, ima kamionski projektovanu šasiju, kao i mnogobrojna kamionska rešenja

Trio Motors, ovlašćeni prodavac i serviser Isuzu vozila za tržište Srbije, priredio nam je kvalitetnu turu upoznavanja sa novitetima kod najstarijeg japanskog proizvođača vozila. Imali smo prilike da prisustvujemo sklapanju Isuzuovih kamiona u Italiji, na licu mesta u fabričkim pogonima, a sada i da provozamo jedan od proizvoda na dužem testu.

Kamioni Isuzu za srpsko i uopšte evropsko tržište, zapravo se proizvode u Japanu.  U Italiju dolaze u lotovima kao polusklopljeni proizvodi, gde dobijaju konačan oblik. Zbog toga što se ugrađuju samo pneumatici, akumulatori i tečnosti poreklom iz Evropske unije, ovo vozilo ne spada u kategoriju “Made in EU”, već se klasifikuje kao čistokrvno japansko vozilo. Svuda se mogu videti komponente iz Japana, poput amortizera marke Hitači.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015
Zvanično, ovo je lako dostavno vozilo, a u realnosti pravi kamion koji se vozi sa vozačkom dozvolom B kategorije

Mi smo imali prilike da testiramo kamion bruto nosivosti od 3,5 tone. Zvanično, ovo je lako dostavno vozilo, a u realnosti pravi kamion koji se vozi sa vozačkom dozvolom B kategorije. To mu sa jedne strane otežava posao time što se korisna dozvoljena nosivost smanjuje usled težine same kamionske šasije. Sa druge strane, šasija od “C” profila, visine 216 mm i debljine 6 mm, sa lakoćom trpi pretovar i sposobna je da pretrpi ekstremno preopterećenje od dve tone korisne nosivosti.

Motor testiranog kamiona je iz serije “4JJ1”, poznate još iz ranijih Isuzu kamiona i “D-maks” pikapova prve generacije. U verziji Euro 5b+, koja raspolaže sa 88 kW (120 KS), više je nego dovoljna za gradske i prigradske uslove. Postoji ista ovakva opcija sa Euro 6 opcijom, kada snaga skače na 150 “konja”, ali zbog dodatka “ed-blu” tečnosti i dodatnih delova, skuplja je oko dve hiljade evra.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015
Motor raspolaže sa 88 kW (120 KS), što je više nego dovoljno za gradske i prigradske uslove

Kombinacije EGR ventila i DPD filtera (Isuzuov naziv za DPF filter) zajedno sa interkulerom i turbinom promenljive geometrije obezbeđuje povoljnu potrošnju uz zadovoljavanje stroge izduvne emisije. Kod Euro 5b+ verzije, DPD filter je jednostavnije konstrukcije od Euro 6 verzije. Osim automatske regeneracije, moguće je odraditi i manuelnu pritiskom na taster koji je smešten na komandnoj tabli. Preporučuje se da se to obavlja dok kamion radi na leru.

Menjač je, kao i sve ostale komponente, Isuzuov proizvod. Ima pet brzina, koje su sasvim dovoljne za svakodnevne uslove eksploatacije, ne samo po gradu već i u međugradskoj vožnji. Za gradsku vožnju su sasvim dovoljne prve četiri, s obzirom da je četvrta prilično duga. Petu “traži” tek preko 70 km/h. Ona takođe ima dug prenosni odnos, pa je odgovarajuća i za vožnju auto-putem.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015
U kabini je vrlo tiho za ovu klasu vozila

Motor trenutno reaguje na pritisak pedale gasa ali se obrtaji relativno sporo dižu, pa je potrebno računati na tu pauzu prilikom dodavanja međugasa kako vas teret ne bi povukao napred. Međugas je posebno potreban prilikom vraćanja iz treće u drugu brzinu, s obzirom da menjač pomalo zapinje. Doduše, vozili smo potpuno nov kamion i verujemo da je potrebno malo vremena da se menjač razradi.

Maksimalnih 120 “konja” postiže pri kamionskih 2800 obrtaja u minuti, mada se lako “zavrti” i preko 3000 obrtaja kada počinje da se oseća gubitak snage. Maksimalan obrtni moment od 300 Nm se postiže u rasponu od 1600 do 2800 obrtaja, što je sasvim primereno nameni vozila. U praksi su se 120 “konja” i 300 Nm pokazali kao više nego dovoljni za prevoz uobičajenog tereta, sa vrlo pristojnim performansama i povoljnom potrošnjom pretežno gradske vožnje.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015
U odnosu na laka komercijalna vozila sa haubom ispred, “isuzu” je pravo otkrovenje zahvaljujući kabini koja je prostrana kao u velikim kamionima

U kabini je vrlo tiho za ovu klasu vozila. Malo izraženije krkoljenje motora se čuje samo dok je hladan a radnu temperaturu dostiže vrlo brzo. Kabina je vrlo prostrana i komforna. U odnosu na laka komercijalna vozila sa haubom ispred, “isuzu” je pravo otkrovenje zahvaljujući kabini koja je prostrana kao u velikim kamionima. Iako ima dosta pregrada za odlaganje stvari i sitnica, nema specijalnih rešenja za držanje dokumenata, kao što je to slučaj kod nekih “evropljana”.

Sa druge strane, za razliku od njih, vrata se otvaraju pod uglom od 90 stepeni, tako da je olakšan ulazak i izlazak iz kabine. Boca za pranje stakla se nalazi unutar kabine, i lako je dostupna za dopunu. Volan se podešava po visini i dubini, a sedište je oslonjenjeno na mehaničke opruge, pa je vrlo udobno. Veliki sferni retrovizori olakšavaju precizno manevrisanje i preglednost vozila, a tu je i poseban taster na komandnoj tabli kojim se aktiviraju grejači retrovizora.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015
Kabina ima dosta pregrada za odlaganje stvari i sitnica

“Isuzu” nas je iznenadio malim prečnikom okretanja, pogotovo u poređenju sa konkurencijom sa haubom napred. Kamionom se lako i precizno manevriše na tesnim prostorima, pa ga je lako uparkirati čak i na standardna parking mesta za putničke automobile. Razvoz robe po centru grada nije nikakav problem, s obzirom da je vrlo okretan.

Glavne prednosti “isuzu N35 H” se ogledaju u malim troškovima eksploatacije zahvaljujući skromnoj potrošnji goriva, pristupačnom servisiranju i servisnim intervalom od 20.000 kilometara ili jednom godišnje. Garancija na vozilo je dve godine bez ograničenja kilometraže. Jednostavne, a robusne konstrukcije, sa elektronikom svedenom na minimum, ovaj kamion je primer vozila sa akcentom na pouzdanost i izdržljivost. Svakako jedan od najvećih kvaliteta jeste njegovo japansko poreklo, jer je napravljen u Japanu, uključujući sve delove i komponente.
Aleksandar Bursać

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015
Kod euro 5b+ verzije, kao u testiranom vozilu, DPD filter je jednostavnije konstrukcije od euro 6 verzije

Kamion s povlasticama
Test vozilo je model Isuzu N serije, “N35 H” sa tovarnim sandukom. S obzorom na bruto masu od 3,5 tone, nema potrebe za tahografom, niti posebnim dozvolama za ulazak u urbane gradske zone. Ovo je najčešća verzija, a postoji još verzija međuosovinskog rastojanja, od 2900 mm do 4175 mm. Uz to, postoje i uže kabine (“L35”), kao i “CREW” verzije, koje imaju četvoro vrata i mogu da nose od šestoro (“L35 CREW”) do sedmoro (“N35 CREW”) ljudi.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015

Komforno i bezbedno
Ono po čemu se inače Isuzu izdvaja jeste izuzetno bogata standardna oprema, koja obuhvata vazdušne jastuke za za vozača i suvozača, električno podesive retrovizore, električne podizače prozora sa automatskim podizajem na vozačevoj strani, zvučno upozorenje za vožnju unazad, podesivo sedište po težini vozača, daljinsko zaključavanje sa centralnom bravom, maglenke sa integrisanim dnevnim svetlima i radio CD/MP3/USB.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015

Bolje od kombija
Konstrukcija test kamiona omogućava do 23,8 kubika robe u samo šest metara dužine, u formi sanduka sa ciradom dimenzija 4200x2200x2200 milimetara. Najbolje od svega je to što ovoliko vozilo može da se vozi sa B kategorijom, čemu ne može da parira ni jedan kombi u toj klasi. Uz sve to, sa lakoćom može da istrpi pretovar od dve tone korisne nosivosti.

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015

Isuzu N35 H
Motor:
4 cilindra, Euro 5B+, zapremina 2999 ccm, snaga 88 kW (120 KS) pri 2800 o/min, maks. obrtni moment 300 Nm pri 1600-2800 o/min, akumulator 2×70 Ah, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: međuosovinski razmak 3395 mm, bruto masa 3500 kg, zapremina tovarnog prostora 23,8 kubna metra, dimenzije tovarnog prostora 4200/2200/2200 mm, rezervoar 93 l, pneumatici 205/75 R16C

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015

Oprema
Standard: ABS sa EBD, ESP, ASR, vazdušni jastuci za vozača i suvozača, disk kočnice napred i nazad, el. pokretani retrovizori, grejač retrovizora, maglenke, dnevna svetla, radio CD/MP3 sa USB priključkom, sedište vozača sa oslanjanjem
Opcije: klima uređaj

Auto magazin Isuzu N35 N test transport 2015

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring