TEST: Lexus RX 450h F Sport

1

Najbolje iz dva sveta

Korak ka potpunoj elektrifikaciji svakako su hibridi. Toyota već četvrt veka usavršava ovu vrstu pogona a osim u gradskim automobilima, uspešnu primenu je našla i u luksuznim SUV modelima kao što je Lexus RX450h

Električni automobili su vrlo brzo postali sinonim za najbrže, bar kada su u pitanju ubrzanja. Sve je to lepo, ali fali im ono nešto da bi osećaj bio potpun i prirodan.

Test Lexus RX 450h F Sport

Na primer, zvuk motora. Lexus je među prvima objedinio najbolje iz dva sveta – sve prednosti elektro-motora sa toplinom i prirodnošću V6 benzinca.

Test Lexus RX 450h F Sport

Bilo je to pre 15 godina. U to vreme Toyota je već imala pozamašna iskustva sa hibridima, pa je odlučeno da se elektrifikuje i luksuzni SUV.

Redakcija Auto magazina je imala čast da među prvima testira taj auto. Bio je to „RX“ druge generacije i po prvi put je poneo oznaku RX 400h.

Test Lexus RX 450h F Sport

Četvrta je na tržištu već četiri godine a mi smo rešili da se prisetimo šta je to što danas nudi luksuzni japanski SUV.

Test Lexus RX 450h F Sport

Po svojoj estetici se u velikoj meri izdvaja u odnosu na konkurente, tako da i dalje izgleda sveže i originalno, što danas nije baš lako postići.

Test Lexus RX 450h F Sport

Unutrašnjost je i dalje originalna, baš kao spoljašnjost, mada su se u međuvremenu pojavili neki noviteti. Zapravo, vezani su za Tojotine modele.

Test Lexus RX 450h F Sport

Japanci su rešili da u velikoj meri podignu doživljeni osećaj kvaliteta, tako da su novi Camry, pa čak i Corolla, po pitanju materijala i završne obrade praktično na nivou Lexusa. U tom kontekstu možemo da očekujemo da će budući „leksusi“ biti još bolji.

Test Lexus RX 450h F Sport

Pogled odmah pada na velike površine presvučene eko-kožom. Teško je ne primetiti ogroman multimedijalni displej, za koji su Japanci osmislili specifičan interfejs.

Test Lexus RX 450h F Sport

Kroz meni se prolazi džojstikom postavljenim na centralni tunel. Tačno je na dohvat ruke a sve što treba je da spustite šaku na njega, bez pomeranja lakta.

Test Lexus RX 450h F Sport

Za fensi osećaj pobrinuo se i veštački odziv kada se krećete kroz razna polja u meniju, po čemu je Leksus prilično originalan.

Tu su raznorazna podešavanja ali i luksuzni detalji, na primer, automatska aktivacija hlađenja ili grejanja sedišta.

Test Lexus RX 450h F Sport

 

Ona se podešavaju na struju, sa memorijom za tri vozača. RX je veliki SUV, što je posebno očigledno na zadnjim sedištima.

Test Lexus RX 450h F Sport

Ovde, praktično, možete da prekrstite noge, osim ako ste sedište klizno pomerili unapred u cilju povećanja prostora u gepeku.

Test Lexus RX 450h F Sport

 

Čak i tada, opušteno možete da sedite, sa dovoljno mesta za kolena. Po želji može da se podešava i nagib naslona. Naravno, tu su i grejači za krajnje levo i desno sedište.

Test Lexus RX 450h F Sport

Naslon za ruke ima veliku pregradu u koju može da stane dosta sitnica. U skladu sa klasom kojoj pripada, standard su i bočne zavesice protiv sunca, tako da putnici na zadnjim sedištima mogu da uživaju u punom komforu.

Test Lexus RX 450h F Sport

Doduše, ne bi im smetala treća zona klime, ali ipak treba imati u vidu da je ovo model koji je predstavljen pre četiri godine.

Isto se odnosi i na USB priključke kojih nema pozadi, izuzev jedne utičnice od 12 volti.

Test Lexus RX 450h F Sport

Ono najlepše tek dolazi. Nemamo baš često priliku da čujemo zvuk „šestaka“, pogotovo ne iz ekološki podobnog automobila.

Sigurno vam se dešavalo da čula osećaju jedno a razum nalaže da to što čujete i vidite ne bi trebalo da bude istina. Ovo je jedan od tih primera.

Test Lexus RX 450h F Sport

Dubina brundanja koja dopire iz motora je prava pesma za uši. Kao i svaki Tojotin hibrid, i ovaj je uparen sa CVT menjačem, što znači da su obrtaji uglavnom konstantni.

Ne samo da nam to nije smetalo, već nam je prijao žubor šestaka, pogotovo kad ga nagazimo.

Test Lexus RX 450h F Sport

Ovde nastaje dilema i sputavanje; da li bi trebalo da ga stiskamo uživajući u zvuku i ubrzanjima ili da budemo štedljivi, što je jedna od namena hibrida. Probali smo i jedno i drugo.

Test Lexus RX 450h F Sport

Prvo smo se trudili da vozimo pažljivo, čisto da proverimo koliko može da bude štedljiv. S obzirom na snagu dva elektro-motora (jedan napred, drugi pozadi), očekivali smo nešto snažnija ubrzanja samo na struju, pritom ga poredeći sa novom Toyotom RAV4 Hybrid.

Test Lexus RX 450h F Sport

Ispostavilo se da su vrlo slični po tom pitanju i da otprilike u istom trenutku aktiviraju benzinski motor posle kretanja iz stanja mirovanja.

Rezultat je prosek od oko 8,2 l/100 km, bez mnogo uključenih potrošača. Naravno, Lexus je dosta brži u odnosu na RAV4 Hyubrid, što je i logično, s obzirom na dosta veću snagu.

Test Lexus RX 450h F Sport

Na žalost, maksimalna brzina je i ovde ograničena, ali na 200 km/h. Posebno su nam se dopala međuubrzanja na velikim putnim brzinama, jer zahtevaju relativno visoke obrtaje benzinca.

„Sport“ mod izvlači maksimum iz sistema, čija je snaga deklarisana na 313 „konja“. Za razliku od nekih drugih proizvođača, Toyota ne sabira snage svih motora, već izvlači srednju vrednost na osnovu internih proračuna.

Test Lexus RX 450h F Sport

Osim što je pedala gasa još osetljivija a ubrzanja još oštrija, „sport“ mod menja i izgled instrumenata. Inače, ovo je jedan od prvih automobila sa velikim displejem umesto cajgera.

Dok u standardnom režimu dominiraju pokazatelji štedljivosti, ovde dominira obrtomer. CVT menjač ne dozvoljava mnogo kreativnosti, al bar znate na čemu ste.

Test Lexus RX 450h F Sport

Tako se pri 130 km/h „vrti“ na vrlo niskih 1800 obrtaja i troši devet do deset litara benzina.

Nije malo, ali nije ni mnogo, ako se ima u vidu da je pod haubom V6 atmosferac zapremine 3,5 litre, koji je sve vreme aktivan na auto-putu.

Test Lexus RX 450h F Sport

Hibridni sistem svoj pun kapacitet pokazuje u gradu. Što je veća gužva, to je manja potrošnja jer više ide na struju.

Kada smo prestali da pazimo i odlažemo trenutak startovanja benzinca, prosek potrošnje nije išao preko devet litara.

Test Lexus RX 450h F Sport

Stani-kreni vožnja spušta cifru, a jedino što je podiže su snažna ubrzanja. Ni sa njima ne možete da preterate, jer ste očas posla prekoračili ograničenje.

Lexus RX450h može da se naruči i kupi kod nas, baš kao i ostali Leksusovi modeli. Više informacija može da se dobije u prodajnim salonima Tojote.

Test Lexus RX 450h F Sport

Osim njega, trenutno je dostupan još jedan motor – 2,0 turbo-benzinac sa 238 „konja“. On nosi oznaku RX300 i može da se nabavi od 59.400 evra.

Prodaje se u verzijama sa prednjim i pogonom na sva četiri točka. Lepa vest je da je zbog ukidanja poreza na upotrebu motornog vozila registracija hiljadu evra jeftinija.

Aleksandar Bursać

Test Lexus RX 450h F Sport

Poslednji test auto sa kasetofonom

Prvi hibridni sistem koji je Toyota ugradila u veliki SUV našao se baš u Lexusu RX400h i to druge generacije.

Test Lexus RX 400h

Imao je takođe V6 motor nešto manje zapremine (3,3 litre) i dva elektro-motora.

U redakciji „Auto magazina“ ostaće upamćen kao poslednji test automobil sa fabrički ugrađenim kasetofonom. Istovremeno je imao i CD plejer. Bilo je to pre 13 godina.

Test Lexus RX 400h

Dva „sport“ moda

Kao i svaki Tojitin hibrid i Lexus RX450h može da ide samo na struju. Ukoliko ne želite da se uključuje benzinac dovoljno je da kliknete na „EV“ dugme, pa dokle baterije izdrže… Obično je to dva do tri kilometra, a posle toga se automatski uključuje benzinski motor.

Test Lexus RX 450h F Sport

Međutim, prava stvar su „sport“ i sport plus“ mod, koji izvlače maksimum iz motora. Žuborenje V6 atmosferca zapremine 3,5 litra je neprocenjivo i vraća osmeh na lice čak i onima koji nisu ljubitelji hibrida.

Test Lexus RX 450h F Sport

U tim režimima menja se i izgled instrumenata- pojavljuje se obrtomer, koji zaista ima funkciju ukoliko menjač prebacite u manuelni mod i koristite tastere iza volana.

Test Lexus RX 450h F Sport

U toj varijanti CVT je isprogramiran tako da radi kao klasičan automatski menjač, sa unapred definisanim stepenima prenosa.

Test Lexus RX 450h F Sport

Lexus RX 450h AWD

Benzinski motor: V6, zapremina 3456 ccm, snaga 193 kW (262 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 342 Nm pri 4600 o/min, menjač automatski, CVT

Elektro-motori: sinhroni, sa permanentnim magnetom, prednji: 123 kW (167 KS), 335 Nm, zadnji: 50 kW (68 KS), 139 Nm, baterije Ni-MH, 288V, 240 ćelija, napon sistema 650V, ukupna snaga sistema 230 kW (313 KS)

Dimenzije: D/Š/V 4890/1895/1685 mm, međuos. rastojanje 2790 mm, klirens 195 mm, prtljažnik 539/1612 l, rezervoar 65 l, masa 2210 kg, pneumatici 235/55 R20

Performanse: maks. brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,7 s, prosečna potrošnja 5,2 l/100 km, emisija CO2 120 g/km

Test Lexus RX 450h F Sport Test Lexus RX 450h F Sport Test Lexus RX 450h F Sport Test Lexus RX 450h F Sport Test Lexus RX 450h F Sport Test Lexus RX 450h F Sport

1 KOMENTAR

  1. Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo da znate sta su vase potrebe i koliko cesto vozite kroz gradsu guzvu a koliko na otvorenom putu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring