Auto magazin

TEST: Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT Plus

TEST: Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT Plus
26.04.2021.

1

Hrabrost na delu

Možda ne može da se meri baš sa rotacionim motorom, ali svakako predstavlja pravu malu revoluciju u konstrukciji benzinaca. Skyactiv-X benzinac kod koga se paljenje smeše obavlja kompresijom, jedini je takav motor na svetu

U prošlom broju „Auto magazina“ testirali smo „trojku“ sa novim motorom koji praktično radi po principu dizela i rezultati su bili impresivni.

Omogućene su ne samo bolje performanse, posebno u pogledu elastičnosti, već i velika ušteda u potrošnji, odnosno emisiji izduvnih gasova i to uz zadržavanje svih karakteristika benzinca koji voli da se „zavrti“ do 6000 obrtaja.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusOvaj put, Skyactiv-X motor testiramo pod haubom novog krosovera koji je pozicioniran između Mazde CX-3 i CX-5. Podsećamo, Mazda CX-4 uveliko postoji, ali je namenjena isključivo kineskom tržištu. Otuda uvođenje novog sistema označavanja…

CX-30 je konstruisan na mehaničkoj platformi Mazde 3. Ima povišeno odstojanje od tla i više mesta u gepeku, ali i na zadnjim sedištima.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusPoložaj putnika je nešto uspravniji, pa tako i vozača. Noge su za nijansu savijenije nego kod Mazde 3, mada je teško primetiti razliku u komforu, čak i kad pređete iz jednog u drugi auto.

Komandna tabla je na prvi pogled identična, ali, ako se bolje zagledate, kod krosovera je viša. Politika opreme je identična, što znači da su u ponudi osnovni i „plus“ paket.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusPo želji, na njih modu da se dodaju i četiri opciona paketa. Ponuda motora je takođe identična. Osim najsnažnijeg Skyactiv-X benzinca od 186 „konja“, Mazda CX-30 može da se poruči sa proverenim dvolitarskim benzincem od 122 i 150 konjskih snaga.

Naš test primerak je automatik, 4×4, sa svim opcionim paketima. Ovako opremljena Mazda CX-30 bukvalno staje rame uz rame sa premijum konkurentima. Kabinom dominiraju meke površine.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusSvako dugme, svaka komanda i prekidač ostavljaju utisak kvaliteta i preciznosti. Uz sve to moramo da dodamo i atraktivan dizajn, pa nije ni čudo što je Mazda kao brend postala omiljena među imućnijim kupcima koji ne žele da se eksponiraju nekim od nemačkih premijum automobila.

Upravo konfiguracija test primerka bi mogla da im bude zanimljiva jer ima praktično svu moguću opremu izuzev masaže.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusBose ozvučenje je za preporuku, ali imajte na umu da zahteva kvalitetne MP3 fajlove. Farovi sa po 20 LED elemenata se ponašaju kao na najskupljim limuzinama; njihov snop dugih svetala vrlo precizno zaobilazi automobile ispred kako ne bi došlo do zaslepljivanja vozača.

Memorija vozačevog sedišta obuhvata položaj retrovizora i hed-ap displeja. Posebno preporučujemo doplatu za paket bezbednosti.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusOn uključuje četiri kamere koje pokrivaju kompletnu situaciju oko automobila, i što je najvažnije, upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa prednje ali i zadnje strane. I ne samo saobraćaj, već i pešake.

To znači da će auto sam ukočiti ukoliko, na primer, počnete da se isparkiravate i ne primetite na vreme drugi auto ili pešaka. Tu je čak i samozatamnjujući spoljašnji retrovizor na vozačevoj strani…

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda se zaista potrudila da ne preskoči ništa od bezbednosne opreme, uključujući i radarski tempomat sa automatskim praćenjem kolone, sa sve potpunim zaustavljanjem i ponovnim kretanjem.

Jedino što je neophodno da vozač samo na kratko pritisne gas kako bi auto ponovo krenuo. Tu je čak i sistem poluautonomne vožnje sa aktivnim održavanjem sredine saobraćajne trake, sa kojim auto sam prati i krivine.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusNaravno, vozač je u potpunosti odgovoran za vožnju, pa je prisustvo ruku na volanu neophodno. Sve to se aktivira jednim klikom na volanu.

Najlepše od svega je to što čak i oni koji žele baznu verziju, neće ostati uskraćeni za dobar deo modernih sistema bezbednosti.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusNa primer, za 21.990 evra, koliko košta Skyactiv-G122, standard su LED farovi, startovanje na dugme, senzori za kišu i svetla, automatsko kočenje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, kontrola mrtvog ugla sa upozorenjem na nadolazeći bočni saobraćaj pozadi (bez automatskog kočenja), sistem za zadržavanje u saobraćajnoj traci, automatsko aktiviranje dugih svetala, navigacija, zadnji parking senzori, pa čak i adaptivni tempomat i hed-ap displej. Sve to je deo opreme najjeftinije Mazde CX-30.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusKao i u slučaju G122 i G150 benzinaca, G186 je laki hibrid koji radi pod naponom od 24 volta. Starter-generator služi istovremeno kao alternator koji puni litijumsku bateriju prilikom usporavanja i kočenja ali i kao starter.

Ne samo što omogućava bešumno „paljenje“ motora bez verglanja, već donekle pomaže prilikom ubrzanja. Uštede nisu velike, ali su dovoljne da atmosferski benzinac na testovima pokaže bolje rezultate u pogledu ekologije.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda je već godinama unazad čuvena po svom konceptu velike zapremine i odsustva turba. Specifična je i povećana kompresija, koja kod G122 benzinca iznosi 13,0:1, dok je kod dizela 14,8:1.

Novi Skajaktiv-X 186 ima kompresiju od čak 15:1. Važno je napomenuti da njegova tehnologija paljenja smeše kompresijom funkcioniše u srednjem radnom režimu, u kom se najčešće i vozi.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusU svim ostalim, na primer, kada je motor hladan, ili na veoma visokim obrtajima, radi kao klasičan benzinac.

To znači da osetna razlika u potrošnji nije moguća ako auto vozite na kratkim relacijama, bez postizanja optimalne radne temperature.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusUpravo u takvim uslovima smo mi testirali CX-30 Skyactiv-X. Automatski menjač i pogon na sva četiri točka su učinili svoje, pa 186 konja nema isti efekat kao u Mazdi 3.

Dok je „trojka“ izuzetno elastična i ume ozbiljno da povuče uz snažno zakucavanje za sedište, ovde je taj osećaj umereniji.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMožda sekunda razlike u ubrzanju do „stotke“ na papiru ne znači mnogo, ali se u praksi oseti. Sa druge strane, automatski menjač eliminiše potrebu vozača da vrati nekoliko stepeni naniže za maksimalna ubrzanja, što je neophodno kod manuelca.

Vozači su već zaboravili kako se vozi atmosferac, pa ovakav stil vožnje može da im se učini previše agresivnim.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusSve to se odnosi, pobavljamo, na maksimalna ubrzanja, dok je po gradu motor toliko elastičan da biste bez problema mogli da ga ubacite u petu i tako vozite sve vreme.

Automatik definitivno eliminiše sve dileme; važno je istaći da je jedan od najboljih na tržištu u smislu da motor drži na niskim obrtajima, da brzine menja inteligentno i da veoma brzo reaguje na promenu zahteva za trenutnim i snažnim međuubrzanjem.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusTu je i manuelni režim; tasteri na volanu takođe obezbeđuju brzu reakciju na svaku komandu i što je vrlo zanimljivo, menjač je poslušan do kraja – odvešće vas do samog limitera obrtaja i tu ostati, umesto da promeni u stepen naviše, kao kod većine konkurenata.

Nešto veća masa i čeona površina uz automatski menjač i stalan pogon na sva četiri točka doveli su do veće potrošnje.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusProsek po Beogradu je iznosio 9,5 l/100 km, uz dosta stani-kreni vožnje. Poređenja radi, „mazda 3“ sa istim motorom, prednjim pogonom i manuelnim menjačem je trošila 7,7 l/100 km.

Litar i po je razlika i pri 130 km/h – CX-30 Skyactiv-X je na 2800 obrtaja i troši oko 7,5 l/100 km, spram 6,0 koliko nam je trošila Mazda 3 na identičnim obrtajima.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusVelika prednost Mazdinih benzinaca je povoljnije održavanje u odnosu na turbo motore, a o dizelima da i ne pričamo. Pouzdanost je takođe nešto što ne treba zaboraviti, s obzirom da ima manje osetljivih komponenti.

Nova tehnologija paljenja smeše kompresijom omogućila nam je da još neko vreme uživamo u čarima atmosferskih benzinaca. Još ako cenite bogatu opremu i dobar dizajn, „mazde“ su prava tema za razmišljanje.

Aleksandar Bursać

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusLuksuzni tretman

U meniju možete da podesite da se grejači sedišta automatski uključe čim sednete u auto i startujete motor.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusIntenzitet grejanja će se automatski smanjivati do potpunog isključenja. Naravno, na spisku opreme je i nezaobilazni grejač volana koji je za svaku preporuku.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusPogled od 360 stepeni

Sa desne strane volana je grupa tastera na kome je i onaj za aktivaciju kamera, odnosno promenu ugla gledanja.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMožete da odaberete i pogled na kome se posebno vide bočne stranice, ali i prednji kraj automobila, čime su oštećenja svedena na najmanju moguću meru.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusAutomatsko kočenje i unazad

Veoma važan deo bezbednosne opreme je sistem za upozorenje ali i automatsko kočenje ukoliko ne odreagujete na vreme na nailazeći bočni saobraćaj, bilo da se krećete unapred ili unazad.

Što je najvažnije, sistem prepoznaje pešake, pa će vas upozoriti ne samo zvučnim signalom, već i strelicama u zavisnosti sa koje strane nailazi.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusOne će se prikazati ne samo na centralnom displeju kada je aktivna kamera, već i na hed-ap displeju ukoliko se krećete unapred.

Efikasniji od standardnih benzinaca

Smeša vazduha i benzina na Skyactiv-X motoru je čak dva do tri puta siromašnija nego kod konvencionalnih atmosferskih benzinskih motora.

Sadrži toliko malo benzina da svećica standardnog motora ne bi mogla da je zapali.

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT Plus

Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 137 kW (186 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 240 Nm pri 4000 o/min, kompresija 15:1, menjač automatski, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4395/1795/1540 mm, međuos. rastojanje 2655 mm, klirens 175 mm, prtljažnik 422 l, rezervoar 48 l, masa 1471 kg, pneumatici 215/55 R18

Performanse: maks. brzina 204 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,0 s, potrošnja 6,5/5,1/5,6 l/100 km, emisija CO2: 127 g/km

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusOprema

Standard: alu-felne 18 inča, adaptivni LED farovi, hed-ap displej, multimedija 8,8 inča, automatski klima-uređaj, senzori za kišu i svetla, automatsko kočenje sa detekcijom pešaka, kontrola mrtvog ugla, upozorenje na nadolazeći saobraćaj unazad, radarski tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatska duga svetla, navigacija, DAB+ radio, dodatno zatamnjena zadnja stakla, grejači prednjih sedišta i volana, odleđivač brisača, beskontaktno otključavanje i startovanje, prednji i zadnji parking senzori, samozatamnjujući unutrašnji retrovizor, el. otvaranje prtljažnika

Opcije: paket „sound“ (Bose ozvučenje sa 12 zvučnika), paket „Style“ (LED farovi sa preskakanjem vozila ispred, tasteri za manuelnu promenu brzina), paket „Luxury“ (kožna el. podesiva sedišta sa memorijom za vozača), paket „Safety“ (kamera 360 stepeni, upozorenje na bočni saobraćaj napred, upozorenje na bočni saobraćaj nazad sa automatskim kočenjem)

Mazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT PlusMazda CX-30 Skyactiv-X186 AWD AT GT Plus

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad