Test: Mazda MX-5 G160 Revolution

Postoji jedna turska reč koja odlično opisuje "mazdu mx-5" - "taman". Automobil je taman jak, taman dobro leži na putu i taman ima dovoljno prostora za vrhunski užitak u vožnji, bez ikakvih prevelikih stresova, napora i straha. Auto, potpuno nepraktičan, a opet idealan za svakodnevnu vožnju

Maleni roudster “mazda MX-5” je već dve i po decenije jedan od najzanimljivijih automobila za vožnju. To ne tvrdimo samo mi, već preko milion srećnih i zadovoljnih kupaca ove “mazde”.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Kad jednom sednete u ovu “mazdu”, teško će vam biti da iz nje izađete

Poslednja verzija pojavila se krajem prošle godine i sa nestrpljenjem smo čekali da je provozamo po putevima Srbije da vidimo da li je Mazda slučajno napravila kardinalnu grešku i “pokvarila” svoju dobitnu kombinaciju. Ne želimo da vas držimo u neizvesnosti do kraja testa, pa već na početku sa olakšanjem konstatujemo – ne, nisu!

Šta je to što skromni auto od četiri metra bez krova čini tako privlačnim i to podjednako kod oba pola? Najjednostavni odgovor naći ćemo u izreci koja kaže da sreću čine male stvari. Da pojasnimo – “MX-5” ni u jednoj oblasti nije brilijantan, ali je ceo paket takav da, kad jednom sednete u ovu “mazdu”, teško će vam biti da iz nje izađete izađete.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Sedišta su smeštena gotovo na zadnju osovinu, što daje poseban utisak u vožnji

Roudster je dugačak nešto manje od četiri metra, što će reći da je tek nešto kraći od hečbeka B segmenta. Hauba je vrlo dugačka, a dva sedišta su smeštena gotovo na zadnju osovinu, što daje poseban utisak u vožnji. Zahvaljujući maloj visini, auto deluje mnogo manji nego što u stvari jeste.

Četvrta generacija “mx-5” je dizajnirana nešto sportskije i agresivnije nego ikada do sada, ali to ne znači da je izgubila prepoznatljivu pojavu i eleganciju na koju smo odavno navikli. Kabina je prilično mala i nema mesta za odlaganje sitnica. Šta stane u pretinac između sedišta na zidu ka prtljažniku stalo je, ostalo mora u, takođe mali prtljažnik. A u “kufer” tek staju dve “keri on” torbe. Plastika u kabini je prosečnog kvaliteta, tvrda i relativno gruba, na nivou “mazde 2”.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Kabina je prilično mala i nema mesta za odlaganje sitnica

U roudsteru se sedi vrlo nisko, imate utisak kao da ste direktno na asfaltu, sa nogama ispruženim duboko na pedalama. Pogled vam je u visini kvaka na vratima “običnih” automobila, što može da bude zabavno, ali i opasno. Za vreme testa, nekoliko puta su se drugi vozači prestrojili direktno u nas. Takođe, nekoliko puta nam se desilo da prilikom uključivanja na auto put od zaštitne ograde nismo uspeli da vidimo automobil kojem treba da ustupimo prednost sve do poslednjeg trenutka.

Zbog toga vožnja malog roudstera zahteva dodatnu dozu koncentracije. Naravno, sa spuštenim krovom, preglednost je odlična, ali kada je krov podignut, situacija se drastično menja i ugao preglednosti se bitno smanjuje.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Vetrobransko staklo je malo, a stubovi su široki, pa je u krivinama potrebno da se nagnete u stranu kako bi ste videli kuda vozite

Trenutno Mazda u ponudi ima samo verziju sa platnenim krovom, dok je prvi put u najavi “targa” varijanta. Pomalo nam je zafalila kupe-kabrio varijanta sa tvrdim sklopivim krovom kakva je bila u ponudi u prethodnoj generaciji. Međutim, platneni krov se pokazao kao dovoljno kvalitetan da zaštiti od vrućine i od buke vazduha pri velikim brzinama.

Takođe je vrhunski izrađen i ugrađen, tako da ne propušta mi kap vode, čak i kada auto perete mlazom vode pod velikim pritiskom. Jedina nezgoda je što ljudi viši od metar i devedeset centimetara neće moći da sede normalno u kabini, pošto će glavom udarati u plafon. Takođe, vetrobransko staklo je malo, a stubovi su široki, pa je u krivinama potrebno da se nagnete u stranu kako bi ste videli kuda vozite.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Sedišta bi trebalo da imaju bolju bočnu potporu, jer sada naglo menjanje pravca zahteva malu borbu sa inercijom

Ergonomija je odlična, mali uspravni volan vam gotovo sam upada u šake, kratka ručica menjača je precizna kao da je direktno pričvršćena za zupčanike, a papučice nisu pomerene ka sredini, kao kod većine hečbeka, zbog uzdužno postavljenog motora.

Najveća promena u odnosu na prethodnu generaciju “mx-5” je u motorima. Nova generacija Mazdinih benzinaca je prosto brilijantna i “svetlosnu godinu” ispred onih koji su pogonili prethodnu generaciju roudstera.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Mali prtljažnik može da ugosti dva “keri on bord” kofera i još poneku sitnicu

Testirani auto pokretao je jači od dva u ponudi: dvolitarski četviricilindraš koji razvija snagu od 160 “konja”. Performanse su vrlo dobre, maksimalna brzina je 214 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do “stotke” potrebno mu je 7,3 sekunde. Jedna od glavnih osobina najnovije generacije benzinaca je niska potrošnja. Uzuzetno prijatna i uzbudljiva buka motora prosto vas mami da u gradu, ali i na magistralnom putu vozite dva-tri stepena prenosa niže nego što bi trebalo.

Pa opet, prosečna potrošnja u gradu nikada se nije popela preko 8,3 litra. Pažljivom vožnjom može da se spusti do sedam litara. Na auto putu pri 120 km/h trenutna potrošnja je tek oko pet litara. Ovaj podatak možemo da zahvalimo čeonoj površini koja je mnogo manja od klasičnih automobila.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Kombinacija režanja iz izduva i kakofonije iz usisnog sistema podseća na buku koju prave vrhunski trkački automobili bivše grupe A

Motor je elastičan, lako se vrti i ima otvoreni izduv koji se odlično uklapa sa karakterom auta, nije ni preglasan, ni preagresivan, već taman prija prilikom opuštajućih vožnji. Kada je spušten krov i kada obrtaji motora pređu brojku od 5.000, kombinacija režanja iz izduva i kakofonije iz usisnog sistema podseća na buku koju prave vrhunski trkački automobili bivše “grupe A”.

Uz izuzetno brz i precizan menjač sa gusto naređanim prenosnim odnosima i šasiju koja dozvoljava uvijanje i zbog toga prenosi vibracije do vozača, “mazda” se čini mnogo brža i zabavnija nego što to zaista jeste. Ako imate gotovo dva metra kao vaš izveštač, pa vam gornji deo glave viri iznad vetrobrana, utisak brzine je još veći. Naravno, to ima i svoju negativno stranu. na auto putu sve brzine preko 80 km/h za visoke ljude su neprijatne i auto prosto traži od vas da zalegnete ka komandnoj tabli, skoro kao da vozite motocikl.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Kratka ručica menjača je precizna kao da je direktno pričvršćena za zupčanike

Dolazimo do glavne vrline “mazde MX-5”, a to je vožnja. Verovatno ste već shvatili filozofiju Japanaca koji su ga konstruisali, pa ne očekujete prevište tvrdo i agresivno ogibljenje. Naprotiv, auto se čak prilično naginje u krivinama. Međutim, to mu ne smeta da vam pruži osećaj kao da su točkovi pričvršćeni direktno za vozačko sedište, a da prednje točkove zakrećete direktno rukama.

Pri svemu tome, osećate svaku promenu u podlozi, svaki kamenčić. Vrlo je lako i zahvalno naterati ovaj auto da vozi na limitu i bez previše napora voziti ga tako ceo dan. Nije “MX-5” zamišljen za maltretiranje i proklizavanje uz kontru. On to može da izvede i to vrlo elegantno, ali jednostavno – nema potrebe za time.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Gornji deo obloge vrata su napravljeni od tvrde plastike u boji auta, što je i odličan retro detalj, ali i praktično za održavanje

Snažan motor relativno lako prokliza pogonske točkove, naročito na vlažnom i klizavom asfaltu. Ipak, automobil nije opasan, čak ni za neiskusne vozače, jer je ESP podešen tako da i od nesigurnih vozača pravi šampione. Dozvoljava zanošenje zadnjeg dela taman toliko da namestite auto za izlazak na pravac i pri tome izgledate atraktivno i kul.

Na kraju prikaza malog roudstera ostalo je otvoreno pitanje: kome je namenjen ovaj automobil? Odgovor je jednostavan – svakom ko može da ga priušti. Da, mali je, bučan, nepraktičan, ali tako dobro utiče na vaše svakodnevno raspoloženje da ga preporučujemo kao “lek”.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Mala pregrada u zidu između sedišta je jedina ostava u kabini

Odvezite se njime na posao i bićete spremni za dan prepun izazova. Na kraju dana sedite u “mazdu” i vratite se kući zaobilaznim putem. Sve vaše brige ostaće za vama i vratićete se porodisi sa osmehom na licu.

Pri tome svemu, treba naglasiti da “mx-5” nije preskup. Cena počinje već od oko 21 hiljade evra, a verzija koju smo mi testirali, sa jačm motorom i pretposlednjim paketom opreme košta 26.890 evra.
Ivan Katunac

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016(Njeno mišljenje)
Crveno na radost
Ovo je automobil kojem teško može da se odoli. Jarko crvena boja (prethodna generacija je bila bordo), motor koji reži, odličan menjač kratkog hoda, sjajan položaj za volanom čak i kada na nogama imate visoke potpetice… Naravno, vetar u kosi za nekoga ko je vatreni obožavalac svega što ima dva točka je samo dodatni bonus.

Dinamika, adrenalin, energija i snaga koje daje ovaj automobil samo su deo onoga što čini svakodnevnu vožnju. Zavidni i ushićeni pogledi prolaznika i ostalih vozača su, takođe nešto, na šta se treba navići.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016

Nemojte nikako da pomislite da je ovo muški automobil. Uostalom, najbolje o tome govori ogledalce na suncobranu vozača, koje je vrlo korisno kada se vozite sa otvorenim krovom, a kosa je neposlušna. Ono što bi ženi moglo da manjka je malo ostavica za sitnice, ali dovoljno velika tašna će da reši taj problem. Gepek je dovoljno velik da mogu da se potrpaju namirnice za celu nedelju, ali i dva manja kofera za produženi vikend sa drugaricom u nekom Spa rizortu. Od asesoara preporučujemo naočare za sunce, maramu i ne zaboravite, crveni lak za nokte!
Nela Tasić

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016

Hidraulika je potpuno nepotrebna
Iznenadili smo se koliko je jednostavno korišćenje platnenog krova. On se u podignutom položaju drži pričvršćen za gornji deo vetrobana pomoću jedne poluge. Da bi ste ga spustili motrebmo je jednim potezom ručnog zgloba osloboditi ga i jednim potezom ruke iz ramena zabraviti ga iza svoje glave.

Za podizanje krova potrebno je ponoviti ova dva koraka u suporotnom smeru. Ako se malo uvežbate, za podizanje i spuštanje krova biće vam potrebne bukvalno dve sekunde. Mnogo lakše i brže nego da krov pokreće električni mehanizam.

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016

Mazda MX-5 G160 Revolution
Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 118kW (160 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 200 Nm pri 4000 o/min, menjač mauelni šestostepeni
Dimenzije: 3915/1730/1235 mm, međuos. rastojanje 2315 mm, rezervoar 51 l, masa 1058 kg, pneumatici 205/45 R 17
Performanse: maks. brzina 214 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,3 s, potrošnja 7,5/4,8/5,8 l/100 km, emisija CO2 130 g/km

 

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016
Akustičari iz kompanije Bouz ugradili su visokotonce u naslone sedišta

Oprema:
Standard: električni pokretači prozora, prednji i bočni vazdušni jastuci, senzori za kišu i farove, blutut konekcija, LED farovi i dnevna svetla, zadnji parking senzori, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 17 inča, Bouz ozvučenje, tempomat, hends-fri zaključavanje, automatski klima uređaj
Opcija: navigacioni uređaj sa detaljnim mapama Srbije, crvena metalik boja

Auto magazin mazda mx-5 test review 2016

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring