TEST: Mercedes-Benz GLB 200d

Neki kažu da je praktičan, neki da je nepotreban, a neki ga zovu Baby GLS. Ukratko, to je novi GLB koji se ne uklapa nigde, a zadovoljiće sve...

Prema Mercedesovim statistikama, jedan od tri prodata „mercedesa“ u proseku je SUV.

To ujedno objašnjava i zašto se na tržištu pojavio još jedan, kompaktni SUV.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

I dok razmišljate o pojmu “kompaktni SUV” imajte na umu sledeće – ovo je automobil nastao na platformi A-klase, veći je od B-klase, a međuosovinski razmak mu je svega dva centimetra manji od prvog VW Touarega.

Ako bismo ga poredili sa drugom braćom iz familije, po dimenzijama ga najpre možemo uporediti sa većim SUV-om, modelom GLC.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Nudi podjednako mesta i to uz nižu cenu. U odnosu na GLA, novi GLB nije šminker, čak nije ni estetski toliko upadljiv, ali je zato osetno prostraniji i praktičniji.

GLB je zapravo velik otprilike kao i GLC jer pruža podjednako prostora u unutrašnjosti, ima čak i veći prtljažnik u koji stane raskošnih 570 litara.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Na stranu to što je nastao na osnovi A Klase, GLB je zanimpljiv porodični hibrid MPV i SUV vozila sa raskošnom ponudom prostora.

Ako su vam poznati Mercedesovi modeli, onda vam GLB deluje kao umanjeni GLS. Koliko je GLS impozantan toliko je GLB pitom.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Da, deluje umanjeno, ali nimalo neozbiljno. GLB je u svakom detalju pomno promišljen.

Počevši od upečatljivih prednjih svetala koja zaista vrhunski rade, preko poklopca motora i prilično uspravno postavljenog vetrobrana – koji je svojevrsni zaštitni znak legendarne G-Klase.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Tako je sve do zadnjeg dela, ravno zasečenog, ali zaobljenog i podignutog kako bi se postigao moćan izgled.

Mercedes-Benz GLB“ na slikama izgleda daleko veći nego što u stvarnosti jeste.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Kada stanete pored njega, automobil deluje puno niži. Ali, kad ga ostavite na parkingu prepunom vozila, on će ipak odskočiti svojim dimenzijama, naročito dužinom.

Sa 20 cm udaljenosti od tla ne spada u ekstremne terence, iako su svi estetski detalji koji treba da ukažu na to – na broju.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Ulaskom u vozilo smeštate se u prilično udobnu vozačku poziciju, koja jeste povišena u odnosu na druga vozila, ali ne onoliko koliko biste očekivali od ovakve vrste vozila.

Ipak, zahvaljujući ”kockastom” dizajnu, preglednost je dobra i vrlo lako ćete dobiti osećaj za veličinu, pa vam u principu neće ni trebati senzori ili kamera, ali, znajući cene i najmanjih popravki – dobro je što su tu.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Međuosovinski razmak je čak 283 cm (najduže u klasi!), što garantuje dobru udobnost, kao i prostranost u kabini.

U auto se može komotno smestiti petoro putnika ili troje sa dečijim sedištem, bez ikakvih kompromisa po udobnost. Treći red sedišta je opcioni.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Što se pak dizajna enterijera tiče, sve je tu i sve je već viđeno kod drugih modela ovog proizvođača, a najviše kod A-Klase.

Najvećim delom prednje konzole dominira Mercedesov infotejnment sistem MBUX koji iako tehnički savršen, u Srbiji funkcioniše sa znatno manjim mogućnostima nego što je to slučaj u ostatku Evrope.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Takođe, nismo veliki fanovi tačpeda, odnosno podloge osetljive na dodir, koju imate na centralnoj konzoli jer je displej svakako osetljiv na dodir pa tačped gubi svoju ulogu.

Sa druge strane, ono što nam se izuzetno svidelo jeste najobičniji „držač za ruku“ koji se nalazi iza njega, a ima funkciju samo da perfektno upadne u vaš desni dlan i da vam pruži pravilan oslonac kada ne znate gde biste sa rukom. Sitnica koja puno znači!

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Veliki displeji su tu kao i kod svakog Mercedesovog modela, ali je primetno manje dostupnih funkcija, tako da je očigledno reč o osnovnom paketu multimedije.

Što se tiče ozvučenja, iako nije u pitanju vrhunski Burmaster, zvuk je bio veoma dobar pre svega zahvaljujući prijemu DAB signala (Digital Audio Broadcasting), mada, nažalost svega nekoliko radio stanica u Srbiji emituje DAB radio signal.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Ono što nam se dopalo jeste mnoštvo USB utičnica u vozila tako da gotovo svaki putnik može da puni svoj uređaj, ali imajte u vidu da su u pitanju USB C-type ulazi, pa ako nemate telefon ili tablet sa ovim ulazima biće van potreban neki adapter.

Navigacija je izuzetno precizna i detaljna, meni na displejima je na srpskom jeziku, ali glasovno navođenje putanje je ipak malo „trapavo“ kada ga slušate na srpskom jeziku pa preporučujemo da se ipak vratite na proverenu englesku verziju.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Veliki plus dajemo i pokretnoj zadnjoj klupi (pomera se 14 cm napred-nazad) kojoj se može regulisati nagib i prostranost zadnjih sedišta.

Prtljažni prostor prostire se na 570, pomeranjem drugog reda sedišta unapred raste za 170 litara, a preklapanjem dobijete pravi mali kombi sa 1805 litara prtljažnog prostora.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Testirani model je opremljen dobro poznatim dvolitarskim turbo dizelašem koji se koristi u nizu Mercedesovih modela, a isporučuje snagu od 150 KS i nudi 320 Nm obrtnog momenta.

Nemojte očekivati performanse koje ostavljaju bez daha, iako u sport modu GLB ume dobro da „zareži“ i bezbedno obavi sva preticanja.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

U „komfort“ modu na semaforu ume da deluje pomalo tromo, ali je u „sport“ modu priča sasvim drugačija.

GLB vas može poterati do stotke za oko devet sekundi, ali realno – da li zaista sa ovim modelom iko planira trke ubrzanja?

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Uparen je sa odličnim osmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, pa motor i menjač generalno rade u vrlo dobroj sinergiji.

GLB 200d“ se pokazao kao vrlo ekonomičan u svim uslovima u saobraćaju. U gradu troši oko 7 litara u „stani-kreni“ režimu rada, dok će na otvorenom putu potrošnja pasti na oko 5,5 litara, a ako se vozite izuzetno štedljivo, potrošnju možete spustiti i ispod 5 litara.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Ona ne raste previše ni na auto-putu, pa ćete tako sa brzinama od oko 130 km/h trošiti između 6 i 7 litara, što je jako dobar rezultat, imajući u vidu da je reč o prilično teškom i „kockastom“ SUV vozilu.

Ovde govorimo o realnim podacima o potrošnji koje smo mi postigli, a ne o fabričkim parametrima.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Što se pak buke tiče, GLB prolazi sa visokim ocenama. Buka na udarnim rupama je minimalna, a „klaparanje“ velikih točkova od 18 inča možete čuti jedino na poprečnim neravninama na asfaltu.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Na auto-putu GLB je prilično tih što je opet odličan rezultat imajući u vidu ne baš aerodinamičan oblik karoserije. Nema ni neugodnog gubitka putanje kad naiđete na uzdužnu pukotinu u brzim krivinama.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Oslanjanje je precizno i dobro prigušeno, pa nema neugodnog lelujanja tipičnog za mekane SUV-ove.

„Mekfersonu“ napred i multilinku pozadi očito odgovara duži hod opruga, jer GLB sjajno guta čak i grube neravnine i nije neudoban kao manji „GLA“.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Na kraju dolazimo do teme – kome je ovaj auto namenjen i ko su mu konkurenti? Ako  gledamo širu sliku, rivali su mu Audi Q3, Porsche Macan, Jaguar E-pace i Range Rover Evoque.

Svi oni imaju svojih prednosti, ali od svih ovih nabrojanih „frajera“ jedino GLB svesno cilja porodicu kao target grupu i pruža najkompletniju ponudu – od ISOFIX kuka na prednjem sedištu do trećeg reda sedišta.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Osnovni GLB sa dvolitarskim dizelašem startuje sa cenom od oko 47.000 evra, dok naš testirani primerak košta oko 53.000 evra što znači da nije bilo posebnog preterivanja sa dodatnom opremom, a sve je opet nekako bilo tu za svakodnevnu upotrebu.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Za kraj, naš subjektivni utisak je da GLB ispunjava sve zahteve jedne prosečne porodice – prostor, komfor u vožnji, ekonomičnost i bezbednost.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Jedino što uz njega nećete doživeti to je „vau“ efekat. Ali zato, uz ovaj automobil porodični odmor može da počne odmah.

Milan Derbogosijan

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Ekspresno hlađenje

Klima uređaj „termatik“ je automatski, ali jednozonski, dok uz doplatu od oko 600 evra opciono se nudi i „termatronik“ dvozonski klima uređaj.

Čak i pri ekstremno visokim julskim temperaturama u Beogradu odmah počinje da hladi maksimalnom jačinom i u kratkom roku može da rashladi kabinu.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Opcija 5+2

GLB koji smo mi vozili nudi i treći red sedišta, ali razume se, ograničenog komfora.

Dodatna dva sedišta u trećem redu Mercedes preporučuje za dvoje dece ili baš u slučaju potrebe za dve odrasle osobe visine do 168 cm.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

U tom slučaju prtljažnik se smanjuje na samo 150 litara – dakle stavićete dva kišobrana.

 

Sa druge strane, mislilo se ipak i na detalje komfora čak i u tom trećem redu.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Oba putnika imaju zasebne držače za čaše i konzerve, pa čak i USB priključke za punjenje mobilnih uređaja (jer kako drugačije umiriti decu na dugom putovanju osim da im „tutnete“ tablet u ruke).

Inače, u drugom i trećem redu mogu da stanu po dva dečija sedišta.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Bezbednost bez pogovora

Kao što je i bilo za očekivati, Mercedes se ne igra glavama svojim putnika (poput nekih američkih „trendi“ brendova).

Tako je i ovaj automobil opremljen sistemom za autonomno kočenje u slučaju nužde, radarskim tempomatom, sistemom za upozorenje pri napuštanju vozne trake, sistemom za upozorenje na pospanost vozača, sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenjem na prekoračenje brzine, sistemom detekcije vozila u mrtvom uglu i naravno svim vazdušnim jastucima uključujući i vazdušni jastuk za kolena.

Test Mercedes-Benz GLB 200d

Mercedes GLB 200 d

Zapremina (ccm)       1950

Snaga (kW/KS)          110/150

Maks. o. mom. (Nm)  320

Dimen. D/Š/V (mm)   4634/1834/1659

Menjač            8G-DCT

Međuos. rast. (mm)   2829

Klirens (mm)  200

Prtljažnik (l)    570/1805

Rezervoar (l)  52

Maks. brzina (km/h)   204

Ubrz. 0-100 km/h (s)  9,0

Pros. potr. (l/100 km) 5,0

Emisija CO2 (g/km)   133

Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200dTest Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d Test Mercedes-Benz GLB 200d

1 KOMENTAR

  1. Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska i ko li je to smislio? Mercedes se diči sofisticiranom pojavaom, meke linije koji ističu prefinjenost i stil. Ovaj grubi izgled više sliči kiniskim modelima, ne Mercedesu, nije ni čudo što se slabo prodaje

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring