TEST: Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI KA 4325

Iako je već nekoliko godina na tržištu, Sprinter se vrlo uspešno bori sa konkurencijom i nema nameru da ustukne čak i pred najmlađim takmičarima u segmentu dostavnih vozila

Sa aktuelnim Sprinterom smo se prvi put upoznali pre nešto više od četiri godine na svetskoj promociji u Dizeldorfu.

Već tada je bilo jasno da Mercedes ima vrlo precizno definisan fokus svog delovanja u ovom segmentu dostavnih vozila – postati i ostati prvi.

Tom prilikom smo na test stazi uvideli šta sve Sprinter može čak i u ekstremnim vremenskim uslovima.

U međuvremenu, Sprinter je doživeo jedno diskretno „zatezanje“ bora, ali i značajnije promene u ponudi motora, u skladu sa novim, strožijim direktivama u evropskim zemljama.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Zato smo posle četiri godine poželeli da ga ponovo isprobamo, te smo od ovlašćenog zastupnika Mercedes vozila, beogradske firme „Emil Frej Auto Centar“, na test preuzeli model koji je verovatno i najzanimljiviji za naše tržište.

Reč je o verziji „sprinter 314 CDI KA 4325“.

Vozilo ima ukupnu dužinu od gotovo sedam metara, a nudi tovarni prostor zapremine 14 kubnih metara.

Desna bočna klizna vrata široka su 1300 mm što omogućava lak utovar standardne euro palete s boka.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Sa dužinom tovarnog prostora od 4,4 metra i uz širinu od 1,78 metara, zagarantovan je „komforan“ smeštaj do čak pet euro paleta sa teretom.

Treba voditi računa da ne dođe do prekoračenja nosivosti, jer verzija koju smo mi testirali je homologovana za bruto korisnu nosivost do 3,5 tona, odnosno njena korisna nosivost je 1250 kg.

Ukoliko imate potrebu za prevozom tereta veće mase, na raspolaganju su vam druge verzije Sprintera istih ili sličnih dimenzija, sa nosivošću i do 2600 kg.

autaauto magazin srbija test mercedes sprintero magazin srbija test mercedes sprinter

Provereni i dokazani motor zapremine 2,2 litra u verziji od 105 kW (143 KS) spada u najnoviju generaciju mercedesovih Euro 6 motora.

Uparen sa šestostepenim Eco Gear menjačem, ovaj motor se ponašao vrlo agilno uz umerenu potrošnju goriva koja se u kombinovanom ciklusu kretala oko 8 l/100 km dok je vozilo bilo prazno, što je desetak procenata više od fabrički deklarisanih vrednosti.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Ovo se svakako može smatrati dobrim rezultatom. U slučaju maksimalnog opterećenja vozila teretom, možete računati na dodatnih 10% povećane potrošnje što bi u totalu trebalo da iznosi oko 9 l/100 km.

Motor je vrlo elastičan i agilan i vozaču uliva poverenje i pruža utisak snage na putu, bez obzira na pozamašne dimenzije i masu vozila.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Sedište je mehanički podesivo, ali zahvaljujući naslonu za ruku i dobro pozicioniranoj ručici menjača, vožnja nije zamorna ni tokom dužeg boravka u vozilu.

Ukoliko želite još više komfora u vožnji, na raspolaganju su i opcije sa kožom obloženim upravljačem i vozačkim sedištem opremljenim amortizerima.

Audio sistem „audio 10“ sasvim zadovoljava potrebe vozila, a opremljen je i Bluetooth tehnologijom za bežično telefoniranje.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Sprinter je serijski opremljen ESP sistemom kao i kočionim dodacima ABS, ASR, EBD i BAS, što sve ukupno garantuje da će te se bezbedno zaustaviti i pri naglim kočenjima.

Standardni je i sistem za neutralisanje efekta bočnog vetra, koji nam je bio od velike pomoći tokom jake košave u banatskoj ravnici.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Sprinter nudi prilično dobar komfor u vožnji za vozača i dva suvozača. Kabina je prostrana i sa prilično pregrada za sitnice, papire i dokumentaciju, kao što se u ovakvom jednom vozilu i očekuje.

Držač za čaše/limenke nalazi se sa gornje strane komandne table, iza instrument table, što možda baš i nije najbolje rešenje ako se uzme u obzir potencijalno prosipanje tečnosti.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Materijali su malo grublji, ali ostavljaju utisak trajnosti, što je, opet, osnovni zadatak ovakvog vozila.

Sedišta su tvrda ali udobna, a naslon nije postavljen previše uspravno, što zna da bude čest slučaj kod vozila koja imaju limenu pregradu ka tovarnom delu.

Verzija koju smo mi vozili nije imala opciju nezavisnog preklapanja jednog od dva suvozačka sedišta, poput rešenja viđenih kod konkurencije.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Naravno, može se opciono poručiti. To bi vozaču pružilo dodatni prostor za odlaganje papira ili još jednu ostavu za čaše.

Ergonomija u kabini je dobro rešena, tako da su vozaču sve potrebne komande na dohvat ruke. Dovoljno prostora za noge ostavljeno je i za vozača i za suvozače sa većom visinom.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Iznenađujuća je niska buka koja dopire od motora i podloge, a naročito u situacijama kada je vozilo prazno jer je „odzvanjanje“ praznog tovarnog prostora gotovo potpuno eliminisano.

Zaslugu za to evidentno nose amortizeri na zadnjoj osovini.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Za kraj ostavili smo podatak o ceni. U Mercedesovoj mreži u Srbiji trenutno je u toku akcijska ponuda svih dostavnih vozila koja uključuje i nekoliko verzija Sprintera sa akcijskom cenom koja kreće od 26.000 evra bez PDV-a.

Verzija koju smo mi testirali bi bila oko 1.500 evra više jer je reč o snažnijem motoru. Izbor je na vama, u zavisnosti od potreba i zahteva tereta koji se prevozi.

Imajući u vidu i dugačak servisni interval od 40.000 km, odnosno 24 meseca (šta pre nastupi), možemo zaključiti da je kupovina ove kategorije vozila po ovim cenama – dobra kupovina.

Milan Derbogosijan

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Otporan na jake udare vetra

Precizni Nemci su izračunali da se značajan broj nesreća u kojima su učestvovala kombi vozila u Nemačkoj dešavao upravo zbog nagle promene vozne trake usled udara jakog bočnog vetra.

Zato je novi Sprinter, kao deo serijske opreme, dobio i sistem za neutralisanje efekta bočnog vetra (Crosswind Assist System) i to na svim verzijama.

Ovaj sistem radi u sadejstvu sa ESP sistemom i aktivira kočnice na jednom ili dva točka sa iste strane u zavisnosti sa koje strane dođe do naglog udara vetra.

Na taj način smanjuje se mogućnost da vozilo bude izbačeno iz vozne trake u kojoj se kretalo i to bez bez potrebe za bilo kakvom asistencijom vozača.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Još o pregradama

I pored velikog broja pregrada u samoj kabini, nedostajala nam je neka pregrada za bezbedno odlaganje većih mobilnih telefona ili pak neka sasvim mala pregrada za odlaganje sitnog novca.

Možda je prostor na vratima, oko rukohvata mogao biti pametnije iskorišćen upravo za ovakve pregrade.

Sistem kamera

„Sprinter“ u svojoj ponudi nudi i verzije sa kamerama za vožnju unazad i drugim audio sistemom „audio 15“ koji zahvaljujući kolor ekranu nudi vrlo dobru sliku sa kamere koja se nalazi iznad zadnjih vrata.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Opcioni bezbednosni sistemi

Pored već pobrojanih bezbednosnih sistema, Sprinter nudi i brojne opcione sisteme bezbednosti kao što su sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu i sistem rada za prevenciju sudara.

auto magazin srbija test mercedes sprinter

Tehnički podaci

Motor OM651 DE 22 LA
Zapremina motora 2.143 cm3
Snaga 105 kW / 143 KS
Maks. obrtni moment 360 Nm pri 3800 o/min
Menjač manuelni, 6-stepeni ECO Gear
Dimenzija vozila DxŠxV 6961 x 1993* x 2750 mm (*bez retrovizora)
Međuosovinsko rastojanje 4325 mm
Dimenzije tovarnog prostora DxŠxV 4400 x 1350-1780 x 1820-1940
Površina tovarnog prostora 7 m2
Zapremina tovarnog prostora 14 m3
Masa praznog vozila (sa vozačem) 2250 kg
Korisna nosivost 1250 kg

auto magazin srbija test mercedes sprinter

2 KOMENTARA

  1. Podstoji verzija ovog vozila Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI 9 Schlafsessel Taxi, koji je predvidjen za prevoz putnika, broj sedista 9. Odlican za kombi prevoz i za manje relacije, taxy vozila i rent a car agencije.

  2. Što se tiče pouzdanosti Sprinter je medju najboljima, ali ovi kombiji za prevoz tereta a pogotovo kabastog tereta su sa gomilom neiskorištenog prostora. Naša firma prodaje kartonske kutije i kada nam dodje Sprinter odmah znamo da će praviti dve ture. Jednostavno nikako da naprave kockastiji teretni prostor gde može da se pakuje roba do vrha.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring