Test: Mercedes E220d AMG pack

Nova generacija "mercedesa E-klase" (W213) učinila je naizgled nemoguću stvar - izuzetan automobil učinila je primetno boljim. Tu ne mislimo samo na izgled, već na potpuno novu tehniku, elektroniku, pa čak i opremu

Nasleđe je teška stvar, obavezuje i ne dozvoljava život od nekadašnje slave. Ispoštovana je tradicija i sačuvano nasleđe predaka, a istovremeno su savladane sve najnovije lekcije iz velikog broja naučnih disciplina. Ovakva esencija znanja ugrađena u novu “E-klasu” ne treba da opterećuje svoje vlasnike, naprotiv.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 02
Uz do sada najbolju uglađenost, pruža i nesvakidašnju dozu sigurnosti

Ovo je jedan od najlakših i najboljih automobila za vožnju, što je i bio cilj Mercedesa – učiniti život jednostavnijim. Praktično, zadatak je bio da se stvori automobil koji će vlasnicima omogućiti da misle samo na sebe, a auto ih u svemu tome svesrdno podržava.

U odnosu na prethodne generacije, napušten je koncept dominacije pravih i oštrih linija. Naprotiv, uz do sada najbolju uglađenost, pruža i nesvakidašnju dozu sigurnosti koja se oseća u vrlo malom broju automobila. U skladu sa tradicijom i potrebom za uniformnosti kroz celu gamu automobila, nova “E-klasa” liči više nego ikada na za broj manju “C-klasu”. Možda je za trunku previše sličnosti, jer na ulici nismo mogli u trenutku da prepoznamo ko je ko.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 06
Nova E-klasa liči više nego ikada na za broj manju C-klasu

Testirani automobil priređuje pravu predstavu kada mu se otvore vrata. Sedišta su presvučena crnom mekom i glatkom kožom odličnog kvaliteta, a na komandnoj tabli i vratima se nalaze lajsne od aluminijuma koje spadaju u dodatni AMG paket. Prizor je još lepši noću kada atmosferu upotpunjuje diskretno osvetljenje postavljano ispod lajsni na tabli i vratima, kao i pomalo kičasti osvetljen znak na sajtnama “mercedes-benz”. Malo kiča nikada nije na odmet, greje dušu zar ne?

Najveća odstupanja od dosadašnjih dizajnerskih standarda upravo je u kabini. Instrument tabla je modernija nego ikada ranije.  Tu pre svega mislimo na ogromni displej preko kojeg se prikazuje inastrument tabla, kao i multifunkcionalni ekran infotejnment sistema. Mercedes se hrabro uhvatio u koštac sa tradicijom i izbacio je klasične analogne instrumente u svim paketima opreme, osim u osnovnom.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 07
Napušten je dosadašnji koncept dominacije pravih i oštrih linija

Priznajemo, bili smo skeptični prema ovakvom potezu. Međutim, “mercedesov” kvalitet nas je razuverio već nakon nekoliko minuta provedenih za volanom. Naime, ekran je toliko kvalitetan što se tiče rezolucije, kontrasta i ugla gledanja, da praktično možete da zaboravite da se pred vama nalazi ekran, a ne “pravi instrumenti”. Pored toga, možete da birate između klasične i sportske instrument table koje poseduju klasične kazaljke i multifunkcionalnog prikaza punog podatka iskazanih pre svega brojkama.

Nama se najviše dopala standardna instrument tabla, a mogle su se čuti primedbe da je fabrika trebalo da ponudi više stilova instrumenata, pa čak i mogućnost da vozač sam kreira instrument tablu od početka do kraja. Sve u svemu, sa zadovoljstvom konstatujemo da je eksperiment uspeo i da veliki ekrani ne odudaraju od svedene elegancije po kojoj je Mercedes prepoznatljiv.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 011
Instrument tabla je modernija nego ikada ranije

Ono što nam se nije naročito dopalo je upotreba “pijano plastike” na donjem delu centralne konzole. Po našem skromnom mišljenju nije se previše dobro uklopila sa atraktivnim aluminijumskim ulošcima AMG paketa, a takođe se vrlo lako prljaju pa čak i grebu. Ako ne insistirate na sportskom karakteru kabine, verovatno je najbolji izbor dekoracija od “drveta” koja je vrlo prijatna i kvalitetna.

Prvih pet minuta boravka u kabini su najzahtevniji. Toliko vam otprilike treba da shvatite da su sva, naizgled komplikovana podešavanja i komande, u stvari vrlo intuitivne i lake za korišćenje, pa čak i obimno infotejnmet sistem kojim se komanduje pomoću velikog džojstika, ali i tačpeda smeštenih između prednjih sedišta.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 020
Na komandnoj tabli i vratima se nalaze lajsne od aluminijuma koje spadaju u dodatni AMG paket

Na žalost, testirani automobil nije imao hlađenje sedišta, pa je čak i u ne previše toplim danima lako izaći iz auta znojavih leđa. Kada smo već kod klimatizacije, ona ima tri temperaturne zone, za vozača, suvozača i zadnju klupu.

O opremi je teško govoriti, jer “mercedes E klase” nudi bukvalno sve što automobilska industrija danas može da ponudi. Na vama je da sami, ili sa ljubaznim prodavcem sednete uz dugačak spisak opreme i kreirate sebi automobil koji će vam odgovarati kao dobro razgažena rukavica. Recimo testirani automobil je ima sistem za parfimisanje kabine koji je integrisan u klima uređaj.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 013
Sedišta su presvučena crnom mekom i glatkom kožom odličnog kvaliteta

Tu je i veliki stakleni krov koji se otvara električnim putem koji u trmurnim danima i noću pravi fenomenalnu atmosferu u kabini. Osoba koja je brirala opremu testiranog automobila očigledno je bila hedonista, pa je na spisak stavila i “burmester” audio uređaj, beskontaktnu bravu, LED adaptivne farove, ali i AMG spoljni paket koji pored atraktivnih felni podrazumeva i adaptivno ogibljenje.

Automobil koji smo imali na testu je pod haubom ima novi dvolitarski turbo dizel motor koji je uparen sa novim devetostepenim automatskim menjačem.  Ova celina radi prometno bolje i efikasnije u odnosu na stari motor od 2,2 litra sa sedmostepenim automatikom.  Motor je jači, tiši i uglađeniji, a menjač je munjevit i poseduje mnogo bolju logiku za automatiku. Motor razvija snagu od 195 KS i obrtni moment od 400 Nm. U stanju je da tešku limuzinu pokrene  iz mesta do 100 km/h za samo 7,3 sekunde, dok fabrika deklariše maksimalnu brzinu na 240 km/h.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 019
Veliki stakleni krov koji se otvara električnim putem i u trmurnim danima i noću pravi fenomenalnu atmosferu u kabini

Ono što je najubedljivije kod novog motora je potrošnja. Test smo završili prosekom od 7,4 litra. U gradu potrošnja se kreće između osam i devet litara. Pri konkstantnih 120 km/h trenutna potrošnja iznosi samo oko pet litara. Na magistralnom putu uz laganu i tečnu vožnju, prosek potrošnje se kreće između četiri i pet litara. Iako je auto-put prirodna sredina “mercedesa E 220d”, veoma lagodno se ponaša i u gradskoj vožnji. Pri malim brzinama je uglađen i pritom. Ovaj auto je kao stvoren za upravo takvu opuštenu vožnju, ali ako zatreba…

Oštrije krivine u ovom autu svakako ćete osetiti. Iako ima četiri moda podešavanja automobila, naginjanje nećete izbeći, a na šteti su više putnici na zadnjim sedištima. Veliki i relativno teški automobil plivajući prolazi na čestim uzastopnim zavojima. Za utehu, upravljač sa oko dva kruga okretanja je izuzetno direktan i precizan, a auto prilično voljno menja pravac i drži putanju.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 017
Tipičan limuzinski oblik prtljažnika, u ovom automobilu zapremine 540 litara

Tišina je srednje ime ovog automobila. Motor se začuje samo pri preterivanju sa “gasom”, mada se na većim brzinama može čuti i nešto od zvukova koje donosi strujanje vazduha oko staklenog krova.

Teško je ukratko sažeti utiske nakon testa automobila kakav je novi “mercedes E-klase”. Zadržao je svoj prepoznatljiv karakter i u potpunosti se razlikuje od konkurencije poput Audija i BMW-a. Lako je zavoleti ga i uživati u njegovom vrhunskom kvalitetu i tehničkoj superiornosti. Sve to naravno ima svoju cenu. U ovom slučaju, ona počinje od 45 hiljada evra, što i nije previše kada shvatite šta vam auto nudi. Naravno, ako ste kreativni sa dodatnom opremom, ova cifra vrlo lako može da naraste za preko 50 posto.
Ivan Katunac

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 010

Vrhunski automatik
Mercedes je kaskao za konkurencijom u prošloj generaciji, jer sedmostepeni automatik nije bio do kraja na visini zadatka. Sada su stvari u potpunosti promenjene. Devetostepeni automstksi menjač sa hidrauličnim konvertorom obrtnog momenta izuzetno brzo menja stepene prenosa, a u stanju je da preskoči nekoliko brzina naviše i naniže. Logika mu je izmenjena, pa sada deluje da ga ništa ne može iznenaditi.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 08

Vrhunski motor
Dvolitarski turbo dizel je mnogo efikasniji od prethodnika od 2,2 litra. Ima sistem za ubrizgavanje četvrte generacije, savremeni EGR ventil, turbo punjač i AdBlu uređaj za pročišćavanje izduvnih gasova. Takođe, blok motora je sada od aluminijuma, a klipovi od čelika, kako bi se smanjilo unutrašnje trenje i povećala efikasnost.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 021

Vrhunski zvuk
Jedna od doplata koju svakako preporučujemo je za odlična adio sistem “burmester”. On poseduje pojačalo, 23 zvučnika, uključujući i sabvufer. Ekvilajzer odlično kontroliše zvučnu sliku, a moguće je podesiti ton u zavisnosti da li se u automobilu nalaze putnici samo na prednjim , ili na svih pet sedišta.

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 015
Boca sa parfemom kabine ima specijalno osvetljen nosač u prednjoj kaseti

Mercedes E220d
Motor: zapremina 1950 ccm, snaga 143 kW (190 KS) pri 3800 o/min, maks. obrtni moment 400 Nm pri 1600 – 2800 o/min, menjač 9 stepeni, automatski
Dimenzije: 4923/1852/1468 mm, međuos. rastojanje 2939 mm, prtljažnik 540 l, rezervoar 66 l, masa 1605 kg, pneumatici 245/35 R 19
Performanse: maks. brzina 240 km/h, ubrzanje 0-100 km 7,3 s, potrošnja 4,6/6,5/8,8 l/100 km

Auto magazin Mercedes E220d test 2016 05

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring