Test: Nissan Qashqai 1.2 DIG-T X-Tronic 360 Plus

Kako vreme odmiče, automatski menjači su sve raznovrsniji i inteligentniji. Nisan je u modeu qashqai među retkim proizvođačima koji je zadržao CVT menjač i usavršio ga do te mere da vožnja predstavlja pravi odmor a ne napor za vozača

„Nisan kaškai“ je jedan od najpopularnijih krosovera na našem tržištu. To i ne čudi, s obzirom da ima dobar odnos uloženog i dobijenog, odnosno dizajna, opreme, prostranosti, kvaliteta, performansi i cene. Posle najjače dizel verzije sa 1,6 motorom od 130 „konja“ i najjačeg turbo-benzinca od 163 konjske snage, na red za testiranje je došao četvorocilindrični turbo-benzinac zapremine 1,2 litra.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016
Nisan kaškai je jedan od najpopularnijih krosovera na našem tržištu

U Renoovim modelima postiže 100 ali i 130 „konja“, dok je za „kaškai“ rezervisana samo srednja verzija od 115 KS. Takozvani daunsajzing je odavno preuzeo dominaciju nad evropskim motorima, pa je svega nekolicina proizvođača u gami zadržala atmosferske benzince. Iz tog razloga, osnovna ponuda „kaškaija“ na našem tržištu je sa 1,2 turbo-benzincem, koji može da se nabavi već za 18.600 evra.

Nisan tradicionalno ima vrlo bogatu ponudu opreme, pa već bazni paket sadrži sve što treba prosečnom vozaču – „klimu“, USB priključak i blutut konekciju, LED dnevna svetla, tempomat, pomoć pri kretanju na uzbrdici, start-stop sistem, elektro-podizače za sva četiri prozora… Međutim, kupci „kaškaija“, bar prema onome što smo videli na ulicama, a ima ih mnogo, vole da dodaju još para i da sebe časte automobilom koji je prilično luksuzno opremljen.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016
Na red za testiranje je došao četvorocilindrični turbo-benzinac zapremine 1,2 litra

Upravo jedan takav vam predstavljamo – „kaškai 360 plus“. Ovo nije najbolji paket opreme, iznad njega je samo „tekna“. Pa ipak, kada uđete u kabinu, stičete utisak da je ovo najbolje opremljeni „kaškai“. Ne samo zbog panoramskog krova i sistema kamera koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko vozila, već i zbog velike količine finih materijala. Tvrda plastika je zaista minimalno korišćena, a eko-kožom je tapacirana čak i konzola oko ručice menjača, sa atraktivnim svetlim štepovima i ambijentalnim osvetljenje.

Zbog svega ovoga nam se veći „ikstrejl“, koji smo testirali neposredno posle „kaškaija“, učinio manje luksuznim, a materijali u njemu manje primerenim klasi. Doduše, imao je i nešto slabiju opremu ali o tome ćemo drugom prilikom. Mnogo čitalaca nam se javilo zbog zainteresovanosti za automatski menjač u „kaškaija“, pa je to bio jedan od glavnih razloga zbog kog smo odabrali ovu verziju na test. Nisan je jedan od retkih proizvođača koji je veran CVT (Continuously variable transmission) menjačima i ljudi se pitaju kako to radi u praksi.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016
Velika količina finih materijala u kabini

O ovoj vrsti menjača bi mogao da se napiše poseban članak, a suština je u tome da zapravo ima beskonačno mnogo brzina. Otuda i naziv – kontinuirano promenljiva transmisija. Zapravo, ubrzanja se postižu tako što motor radi na određenom i konstantnom broju obrtaja, a auto ubrzava tako što se zapravo menja prenosni odnos menjača. Naravno, i broj obrtaja motora se menja u skladu sa potrebom za snagom, odnosno, zavisi od toga koliko ste pritisnuli papučicu gasa. Na primer, ako umereno ubrzavate, „kaškai“ radi na oko 1.700 obrtaja, ne menjajući obrtaje.

Tek kada dostignete željenu brzinu, broj obrtaja pada. Isto tako, ako želite bolja ubrzanja, motor će raditi na višim obrtajima, i to konstantnim (ukoliko ne menjate pritisak na papučicu gasa), sve dok ne prestane potreba za ubrzanjima. Ovde se javlja potencijalni problem u smislu da je na starijim automobilima buka motora bila prilično velika. Međutim, „kaškai“ je utišan, tako da ne smeta ujednačen zvuk motora koji je na višim obrtajima samo prilikom naglih ubrzanja i to kratkotrajno.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016
Pristojna ponuda prostora za kolena na zadnjoj klupi

Zanimljivo je da je Nisan ipak isprogramirao šest unapred definisanih prenosnih odnosa, koji do izražaja dolaze tek u manuelnom modu. Oni su neophodni pre svega prilikom kočenja motorom. Mi smo često koristili ovu opciju, čak i prilikom usporavanja pre semafora. Odziv menjača je veoma brz, tako da ima smisla koristiti manuelni mod u svakodnevnoj vožnji. Ali samo prilikom kočenja. Za ubrzanje je potpuno nepotreban, jer je tom prilikom efikasniji od bilo koje druge vrste automatskih menjača.

Dopalo nam se što je reakcija na komandu gasa trenutna, čak i iz stanja mirovanja. Na žalost, to nije slučaj sa slabijom verzijom motora od 100 „konja“, koju smo istovremeno imali prilike da isprobamo u novom „meganu“. Zbog svega toga vožnja sa Nisanovim CVT menjačem je pravi antistres tretman i odmor za dušu. Iako na papiru 115 „konja“ deluje malo, auto nas ni u jednom trenutku nije ostavio bez snage.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016
Prtljažnik od 400 litara je na nivou najboljih klasičnih hečbeka C segmenta

Šta više, veoma je elastičan i pri visokim brzinama, mada se dobar deo zasluga sigurno može pripisati i menjaču. Doduše, za kombinaciju sa CVT-om, motor ipak ima izmenjenu mapu rada. Konkretno, dok sa manuelnim menjačem maksimalnih 115 KS postiže pri 4500 obrtaja, „ikstronik“, odnosno CVT maksimum ostvaruje pri 5200 obrtaja. Čak ima i smanjen obrtni moment, sa 190 na 165 njutn-metara, koje postiže pri 1750 umesto na 2000 obrtaja kod manuelnog menjača.

Interesantna je i priča o prenosnim odnosima. CVT omogućava motoru da se na auto-putu „vrti“ na nižim obrtajima, pa tako pri 130 km/h obrtomer pokazuje oko 2.900 obrtaja, uz trenutnu potrošnju od oko 7,5 l/100 km. Sve u svemu, CVT menjač nije uticao na povećanje potrošnje po gradu, tako da smo prosek testa završili sa vrlo pristojnih 8,1 l/100 km. Toliko nam je trošio i 1,6 dizelaš od 130 „konja“ u „ikstrejlu“ sa prednjim pogonom…

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016
Nisan je jedan od retkih proizvođača koji je veran CVT menjačima

„Nisan kaškai“ je vrlo zanimljiv porodični auto koji se na putu ponaša kao limuzina a ne kao povišeni SUV. Ogibljenje je meko podešeno, idealno za naše puteve. Dobro upija čak i udarne rupe, iako su na testiranom automobilu fabrički montirane „osamnaestice“. Dobro ležanje u krivinama se uopšte ne dovodi u pitanje, kao ni praktičnost kabine, koja je potpuno podređena porodičnim potrebama – od prostranog prtljažnika sa duplim dnom, pa sve do solidnog komfora na zadnjim sedištima.

Ovom automobilu je zaista teško pronaći ozbiljniju manu. Jedino što nas je tokom testa konstantno nerviralo je sjajna plastika u kabini, koja je sve vreme bila prašnjava. Nije nam pomoglo ni stalno brisanje magičnom krpom. Cena od 24.750 evra nije mala, mada bi naš izbor za tu sumu novca pre bila verzija sa 1,6 turbo-benzincem sa 163 KS. Uz doplatu od 300 evra sa istim paketom opreme dobija se neuporedivo jači i zabavniji motor za vožnju, koji bukvalno ima istu potrošnju. Na svu sreću, izbor je veliki i svakako samo vaš.
Aleksandar Bursać

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016

Kamere čuvaju limariju
Moramo da priznamo da se nismo tako brzo navikli na sistem kamera koje pokrivaju kompletnu situaciju oko automobila. Nalaze se u bočnim retrovizorima i ispod prednjeg i zadnjeg znaka. Nije lako proceniti udaljenost objekta od automobila pa je potrebno malo vremena za privikavanje. Najviše nam je pomagala kamera u desnom retrovizoru, koja je pokazivala situaciju uz bočnu ivicu koju vozač ne može da vidi.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016

Auto čita znakove za vas
Kamera za čitanje saobraćajnih znakova je jedan od detalja sa spiska opreme koji spada među najkorisnije. Uvek pokazuje poslednje snimljeno ograničenje brzine, mada ne ume da prepozna prolazak kroz raskrsnicu i prestanak ograničenja. Ista kamera snima saobraćaj ispred vozila tako da automatski uključuje i isključuje duga svetla, što je takođe veoma korisna opcija.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016

Eko-mod pod znakom pitanja
Iako je većina modernih automobila opremljena tasterom kojim se aktivira eko-mod, nismo uspeli da postignemo ono što je proizvođač zamislio – manju potrošnju goriva. Naime, eko-mod je neka vrsta čip-tjuninga, ali naniže, tako da motor menja mapu rada i postiže manju snagu. Ubrzanja su lošija, međutim, to u praksi ne dovodi i do niže potrošnje.

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016

Nissan Qashqai 1,2 DIG-T X-Tronic 360 Plus
Motor: zapremina 1197 ccm, snaga 85 kW (115 KS) pri 5200 o/min, maks. obrtni moment 165 Nm pri 1750 o/min, menjač automatski, CVT sa 6 predefinisanih brzina
Dimenzije: 4377/1806/1590 mm, međuos. rastojanje 2646 mm, prtljažnik 401/1569 l, rezervoar 55 l, pneumatici 215/55 R 18, masa 1451 kg
Performanse: maks. brzina 173 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s, potrošnja 5,4/5,8/6,6 l/100 km, emisija CO2 133 g/km

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016

Oprema
Standard: panoramski stakleni krov sa el. zavesom,  krovni nosači u srebrnoj boji, kamera 360 stepeni oko vozila, otključavanje i startovanje motora bez ključa, multimedijalni displej 7 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, alu felne 18 inča, paket „sigurnost“ (automatsko prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake, automatska duga svetla, prednji i zadnji parking senzori, automatsko kočenje, elektrohromatski retrovizor), senzor za svetla i kišu, el. sklopivi retrovizori, automatski dvozonski klima-uređaj, ambijentalno osvetljenje, ozvučenje sa USB i AUX priključcima i 6 zvučnika, blutut konekcija, senzor pritiska u gumama, tempomat, pomoć pri kretanju na uzbrdici, el. podizači svih prozora

Auto magazin nissan qashqai dig t cvt test review 2016

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring