Auto magazin

TEST: Nissan Qashqai 1,3 DIG-T DCT 160 Tekna

TEST: Nissan Qashqai 1,3 DIG-T DCT 160 Tekna
22.05.2020.

Ubrzanje pulsa

Novi turbo-benzinac zapremine 1,33 litra stigao je i u Nissan Qashqai. Njegova uloga je da zameni dosadašnji 1,2 ali i 1,6 turbo, od koga ima veći obrtni moment

Nisan redovno unapređuje svoje modele, tako da mogu da se pohvale najnovijom tehnologijom. Aktuelna, druga generacija „kaškaija“ je predstavljena još krajem 2013. godine.

U međuvremenu, auto je redizajniran a tokom vremena je ugrađeno praktično sve od tehnologije i bezbednosnih sistema kojima mogu da se pohvale modeli koji su se tek pojavili, kao što su automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i čitanje saobraćajnih znakova.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Da Nisanova strategija ima smisla govori i statistika, koja kaže da je Qashqai i dalje jedan od najprodavanijih modela u klasi.

Konkretno, posle uvođenja „ProPilot“ sistema za poluautonomnu vožnju kod koje auto sam koči, ubrzava i drži sredinu saobraćajne trake, pod haubom su se našli i potpuno novi motori.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Jedini koji je ostao od ranije je čuveni 1,5 dCi u najjačoj verziji. Čak je i on detaljno izmenjen tako da ispunjava najnovije Euro 6d-Temp standarde, a dobio je i više snage, pa sada ima ukupno 115 KS.

Veći 1,6 dCi je zamenjen novim 1,7 dCi motorom od 150 konja, dok se umesto 1,2 i 1,6 turbo-benzinaca ugrađuje takođe potpuno novi 1,3, koji je konstruisan u saradnji sa Mercedesom.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Njegov opseg snage se kreće od 100 pa sve do 160 „konja“, s tim što se u Qashqai ugrađuju samo verzije od 140 i 160 konjskih snaga.

Na test smo preuzeli najjaču verziju novog benzinca i to u kombinaciji sa sedmostepenim DCT menjačem sa dve lamele, koji stiže kao zamena za dosadašnji CVT.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3U odnosu na odlazeći 1,6 turbo ima tri konjske snage manje, ali je zato maksimalni obrtni moment veći za 20 njutn metara, što uopšte nije zanemarljivo.

To je postignuto unapređenjem sistema za direktno ubrizgavanje goriva sa novim injektorima koji rade pod pritiskom od 250 bara, zatim izmenom dizajna komore za sagorevanje, optimizacijom turbine, kao i specijalnim tehnologijama za smanjenje trenja pokretnih delova u motoru. Rezultat svega je da motor bolje vuče na nižim obrtajima i da manje troši.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Sjajnu elastičnost smo lako mogli da iskusimo i sa DCT menjačem. U uobičajenim uslovima gradske vožnje vrlo rano menja brzine, čak i na manje od 2000 obrtaja.

Menjač je programiran tako da brzo „razmišlja“ u situacijama kada ga iznenadite naglim dodavanjem gasa; spreman je da bez oklevanja odreaguje i vrati ne samo jednu brzinu naniže, već i dve, tri.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Interesantno je da Nisan Qashqai nije opremio nikakvim sportskim modom. Nema ga ni za motor ni za menjač.

Tu je samo opcija za manuelnu promenu brzina, koju aktivirate prebacivanjem ručice u položaj ulevo.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3U „sport“ modu menjači obično brže reaguju a motor je na višim obrtajima kako bi bio što spremniji na komandu vozača i zahtev da dâ sve od sebe, međutim, kod „kaškaija“ se ispostavilo da za tim jednostavno nema potrebe.

Menjač je brz kao da je uvek u sportskom modu, dok motor svoj maksimum daje i na neočekivano niskim obrtajima. Slabija verzija svih 140 „konja“ isporučuje već na 5000 obrtaja, dok jača to čini na 500 obrtaja više.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Novi turbo-benzinac se pokazao i veoma štedljivim. Po gradu potrošnja ne prelazi osam litara, a ako ne insistirate na naglim ubrzanjima i koristite start-stop sistem, opušteno možete da smanjite prosek i za litar.

Međutim, problem nastaje kada se aktivira sistem za automatsko čišćenje filtera čestica; tada potrošnja skače i na deset litara. Na svu sreću, to se ne događa često.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Za utehu je i to što katalitički proces nije na bazi uree, tako da nema dolivanja drugih tečnosti osim benzina.

Sa svojih 160 konjskih snaga, Qashqai je prilično brz auto. Zadovoljiće i potrebe onih koji vole da stisnu gas, s obzirom da se nedostatak snage značajnije oseća tek preko 160 km/h.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Sedma brzina DCT menjača ima identične prenosne odnose kao šesta na manuelnom, pa je pri 130 km/h obrtomer na 2600 obrtaja i tada troši oko 7,5 l/100 km.

Inače, Qashqai i dalje ima veoma bogate pakete opreme. Na primer, verzija sa 1,3 turbo-benzincem od 140 „konja“ u baznoj varijanti košta 19.600 evra.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Ona je za preporuku ukoliko auto uglavnom vozite po gradu. Jači od 160 KS je hiljadu evra skuplji, ali zato svoje prednosti pokazuje ukoliko češće vozite auto-putem ili jednostavno volite natprosečna ubrzanja.

Za štedljivi 1,5 dCi treba dodati još jednu hiljadarku, dok je pogon na sva četiri točka dostupan samo uz novi 1,7 dizel i može da se nabavi od 24.300 evra.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Primerak sa testa u najvišem paketu Tekna sa DCT menjačem košta 27.800 evra. Doplate su za „napa“ paket i Bose ozvučenje. „Napa“ podrazumeva u potpunosti kožom obložena sedišta, memorije položaja vozačevog sedišta, kao i elektriku i lumbalnu podršku za suvozačevo.

Panoramski krov je standard već od pretposlednjeg paketa opreme, ali zato nema opcije električnog otvaranja prtljažnika.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Iako je u najvišem opremljen „devetnaesticama“, Nissan Qashqai nije neudoban, ali je osetno oštriji na upravljaču; bolja je komunikacija sa podlogom, dok je granica proklizavanja dodatno pomerena, pa je u praksi dinamika vožnje kao kod sportskijeg hečbeka.

Iako je već poduže vreme na tržištu, Qashqai je i dalje u samom vrhu klase po pitanju doživljenog osećaja kvaliteta, za šta su zaslužni kvalitetni materijali i sjajna završna obrada.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Meka plastika je svuda, sa dosta površina obloženim eko-kožom, uključujući i prostor oko ručice menjača, sa suptilnim ambijentalnim osvetljenjem.

Istina, konkurenti postaju sve veći i veći, pa „kaškai“ u pogledu ponude prostora sada spada među manje u klasi. Međutim, to ne znači da pozadi nema dovoljno mesta – naprotiv.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Nismo imali problem ni sa prostorom za noge, a ni za glavu. Auto je više nego komforan za porodične potrebe, a tu su, za svaki slučaj, i standardni krovni nosači, na koje lako može da se postavi neki od krovnih kofera.

Novi 1,3 benzinac u „kaškaiju“ nudi sjajne performanse, ali i vrlo nisku potrošnju, sa bar litar nižim prosekom od dosadašnjih motora.

Čak i najbolje opremljene verzije nisu previše skupe, s obzirom da izuzetno bogata oprema vredi svaki uloženi dinar.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Četiri kamere

Nissan Qashqai je i dalje među retkim modelima u klasi koji na višim paketima standardno nudi četiri kamere sa pogledom od 360 stepeni oko automobila.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Posebno možete da gledate, na primer, desnu ili prednju kameru kako biste izbegli eventualno oštećenje automobila prilikom parkiranja.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Memorije uz doplatu

Najvi paket opreme Tekna podrazumeva sedišta delimično presvučena kožom. Za potpuno kožna potrebno je doplatiti paket „Nappa“, koji košta 1400 evra.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Za taj iznos dobijate i memorije položaja vozačevog sedišta, kao i elektriku i lumbalnu podršku za suvozačevo.

Taj paket podrazumeva i crnu oblogu krova, dok boja (prave) kože na sedištima može da bude crna ili tamno ljubičasta.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Panorama bez otvaranja

Panoramski krov je na spisku standardne opreme. Zauzima veliku površinu, iz jednog je dela i ne otvara se. Roletna je na struju i u potpunosti je neprozirna.

Treba računati i na nešto manje mesta za glavu, s obzirom da je kompletna mehanika sa unutrašnje strane krova.

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Nissan Qashqai 1,3 DIG-T DCT 160 Tekna

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 117 kW (160 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 270 Nm pri 2000 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4394/1806/1590 mm, međuos. rastojanje 2646 mm, prtljažnik 430 l, rezervoar 55 l, pneumatici 225/45 R19

Performanse: maks. brzina nije navedena, ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s, potrošnja 7,3/4,9/5,8 l/100 km, emisija CO2 131 g/km

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Oprema

Standard: sedišta u kombinaciji koža-tkanina, el. podešavanje sedišta vozača, elektrohromatski retrovizor, LED farovi sa praćenjem krivine, dodatno zatamnjena zadnja stakla, alu-felne 19 inča, panoramski krov, krovni nosači, kamere od 360 stepeni, beskontaktno otključavanje i startovanje, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje prilikom napuštanja trake, prednji i zadnji parking senzori, automatsko kočenje, automatska duga svetla, senzor za kišu i svetla, el. preklopivi retrovizori, multimedijalni displej 7 inča, dvozonski klima-uređaj, el. ručna kočnica, kontrola pritiska u gumama, tempomat, blutut konekcija, USB priključak

Opcije: Bose ozvučenje sa 8 zvučnika, paket Nappa koža (sedišta u crnoj koži, tamna obloga krova, memorija položaja sedišta vozača)

Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3Auto magazin Srbija Test Nissan Qashqai 1.3

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]