TEST: Nissan Qashqai 1,6 dCi 4WD Tekna Premium

Odbranjena titula

Dok Reno polako izbacuje iz ponude 1,6 dCi motor, on još uvek može da se kupi u redizajniranom Nissanu Qashqai.

Za razliku od drugih modela Renault-Nissan-Mitsubishi i grupacije, Nissan Qashqai dobio je izmenjenu mapu ubrizgavanja ovog motora, tako da se njegovo ponašanje ozbiljno razlikuje u odnosu na većinu drugih automobila

Više nema poente čuditi se poplavi krosovera i SUV modela. Oni su definitivno postali dominantna kategorija, a jedan od prvih proizvođača koji je ovaj segment učinio toliko privlačnim je Nissan sa „kaškaijem“.

Pokazali su da se od tipične niže srednje, odnosno, kompaktne klase mnogo toga može napraviti. Ne samo u pogledu bolje organizacije unutrašnjeg prostora, atraktivnijeg dizajna, već i kada je reč o offroad karakteristikama.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaDa, ovde već nastaje problem u klasi, jer mnogi proizvođači konstruišu automobile da izgledaju „opasno“, a stvarne terenske osobine zapravo i ne postoje, osim što je povećano odstojanje od tla.

U kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka za sada je samo 1,6 dCi od 130 „konja“.

Kako bi nam pokazali šta sve Qashqai može, Nissan nam je na dužu test vožnju ustupio najbolje opremljenu verziju Tekna Premium.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaIspostavilo se da Qashqai ima još jednu dimenziju kojom se može opisati – „sportski“. Ali, o tome nešto kasnije.

Redizajn je doneo dosta izmena. Vizuelno, u oči odmah upada nova prednja maska sa novim znakom Nisana iza koga se krije poboljšani radarski senzor.

U kombinaciji sa novim kamerama, funkcija automatskog kočenja sada prepoznaje i pešake a ne samo druge automobile.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaZadnja svetla su takođe dobila novu grafiku i 3D dizajn, a ubačeni su i specijalni deflektori ispod motora koji smanjuju šum strujanja vazduha pri većim brzinama.

U istom cilju su i kompletno promenjeni kederi na vratima, tako da je Qashqai daleko tiši u vožnji.

U unutrašnjosti je takođe mnogo izmena u odnosu na dosadašnji model. Donji deo sedišta je nešto duži, a najbolje opremljena verzija, baš kao na našem testu, dobila je novi dizajn kože, koji nas estetski pomalo podseća na modele DS-a.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaPotpuno nov je i volan, koji je sada praktično zajednički za sve novije “nisane”. Osim što je deblji i što bolje leži u rukama, zasečen je na dnu zbog lakšeg ulaska i izlaska iz vozila.

Ima nešto više dugmića, što je bilo neophodno zbog uvođenja autonomne vožnje, koja će postati deo opreme na proleće. Iz tog razloga je sada par praznih tastera na volanu.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaBez obzira na kožna sedišta i najviši paket opreme, Nissan Qashqai i dalje ostavlja utisak jednog od najkompletnijih automobila u klasi.

Jednostavno, sve je na svom mestu, kvalitet završne obrade i materijala je među najboljima, baš kao i ergonomija.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaVeć bazni model od 18.100 evra ima mnogo toga na spisku standardne opreme, uključujući i mekanu centralnu konzolu, odnosno prostor oko ručice menjača.

Isti utisak ostavlja i tapacirung u vratima, pa možemo da kažemo da zapravo vrlo malo zaostaje za modelima premijum prozivođača.auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci tekna

Naravno, najbolji paket opreme obiluje veoma luksuznim detaljima. Vozačevo sedište ima memorije koje važe i za poziciju retrovizora.

Prilikom vožnje unazad, automatski se obaraju. Panoramski krov je jedan od najvećih u klasi i ima električnu roletnu.

Prethodna generacija je zbog toga imala problem jer visoke osobe nisu imale dovoljno mesta za glavu.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaOvde je to rešeno, mada se i dalje sedi dosta visoko, što je tipično za krosovere.

Položaj vozača je poluzavaljen, a noge su savijene u kolenima. S obzirom na odličnu lumbalnu podršku i generalno sjajnu ergonomiju, duže vožnje ne zamaraju.

Sve komande su logično raspoređene, tako da nije potrebno navikavanje na auto osim na njegov iznenađujuće sportski karakter.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaDa, Qashqai je postao vrlo sportski, pogotovo kada se u obzir uzme nekoliko parametara. Za početak, mapa 1,6 dCi motora je potpuno izmenjena.

Odziv na gas je neverovatno brz u odnosu na ostale slične motore, a turbo rupa se gotovo i ne oseća.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaToliko je elastičan da bez problema povuče već od hiljadu obrtaja. Primetili smo i da je dosta utišan, a smanjene su i vibracije.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaIpak, najvažnije je to da je postao veoma “oštar” na gasu. Još jedan bitan parametar je veoma precizna ručica menjača relativno kratkih hodova za ovu klasu automobila.

Međugas se lako slaže, a plivajući zamajac je tako podešen da nema nikakvog “plivanja” napred-nazad prilikom prebacivanja u stepen niže.

Kada tome dodamo i “devetnaestice”, slobodno možemo da kažemo da je ovo najsportskiji krosover u klasi.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaBez obzira na niskoprofilne gume, auto nije tvrd. Ivičnjaci mogu da budu jedini problem i tu zaista treba biti oprezan jer lako može da dođe do oštećenja felni.

Opšti utisak je da su se konstruktori trudili da Qashqai učine pre svega vrlo zabavnim za vožnju.

Iako deluje dosta visoko, brzi prolasci kroz krivine ne predstavljaju nikakav problem, a granicu proklizavanja je teško dostići bez vrlo rizične vožnje i ozbiljnog preterivanja.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaNa kraju, prijatno nas je iznenadila potrošnja goriva. Nova mapa motora je smanjila prosek za litar, tako da smo po gradu zabeležili 6,6 l/100 km.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaTo je negde i prosek pri 130 km/h. Treba reći da je pri velikim brzinama auto vrlo stabilan, tako da bez problema može da bude jedini auto u porodici, spreman za gradsku vožnju ali i duža putovanja.

Moramo da priznamo da je pravo uživanje voziti auto koji ima sve moguće bezbednosne gedžete.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaNa primer, tu su nova LED glavna svetla koja prate krivinu, a imaju i mogućnost automatske aktivacije dugih svetala.

Kamera se brine i o čitanju saobraćajnih znakova i odlično se snalazi i na našim putevima. U stanju je da istovremeno na instrument tabli prikaže tri znaka.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaIpak, najlepše od svega je način na koji se auto vozi, koliko su sve komande dobro uklopljene i to što se vozač minimalno zamara u vožnji.

Sportski karakter je nekako postao dominantan, uz nisku potrošnju i odlično prijanjanje zahvaljujući 4×4 pogonu.

Ovako spakovan Nissan Qashqai ima zvaničnu cenu 29.750 evra sa PDV-om.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaSamo jedna doplata

Osim metalik boje, jedina doplata na “kaškaiju” je Bose ozvučenje. Zahteva kvalitetne mp3 fajlove kako bi do izražaja došao pun kvalitet zvuka, za koji su zaslužna čak dva sabvufera.

Ako sempl nije kvalitetan, ozvučenje može da zvuči i prilično razočaravajuće.

U odnosu na standardnu “muziku”, ima daleko jaču izlaznu snagu, što omogućava glasno slušanje bez izobličenja u gotovo kompletnom frekventnom opsegu.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaNova LED svetla

Nissan Qashqai je dobio kompletno izmenjene svetlosne grupe. Potpuno su novi i farovi u punoj LED tehnologiji, sa zakretanjem snopa u cilju boljeg osvetljenja krivine.

Automatsko aktiviranje dugih svetala je standard već od paketa „tekna“, baš kao i čitanje saobraćajnih znakova. Uz polukožna sedišta, „devetnaestice“ i četiri kamere, Qashqai košta 22.900 evra.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaRacionalizacija prostora

Izmene su obuhvatile još neke sitnice. Na primer, selektor vrste pogona nije više veliki okrugli prekidač, već je to sada klasičan prekidač smešten sa leve strane volana.

Time je ostvarena ušteda u prostoru, pa sada ima više mesta za odlaganje čaša i sitnica.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaAuto prepoznaje i parking mesto

Novi „inteligentni“ sistem za automatsko parkiranje ima novu opciju, a to je da vozač može precizno da odredi prostor gde će se auto sam parkirati.

Na primer, ako parking mesto nije klasično u smislu da Qashqai skenira prostor između dva automobila, već je reč u praznom parkingu a vozač želi da se precizno parkira na sredini.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaTada kamera skenira obeleženo parking mesto a vozač ima priliku da fino podesi tačnu poziciju pre nego što će auto sam sve odraditi.

Tako kaže Nisan, a u praksi se pokazalo da nije baš sve jednostavno. Dok uđete u meni, sve podesite, već ste se sami uparkirali…

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaAuto-hold funkcija smanjuje stres

Pomoć pri kretanju na uzbrdici odavno nije neka novina. Međutim, auto-hold funkcija radi sličnu stvar ali u drugačijim situacijama, na uzbrdici ili na ravnom.

Ova novina na “kaškaiju” zadržava pritisnute kočnice do tri minuta, uz aktivirana stop-svetla.

Tako vozač više ne mora da drži nogu na kočnici svaki put kada je auto privremeno zaustavljen. Posle tri minuta, ako auto ne krene, aktivira se ručna kočnica.

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaNissan Qashqai 1,6 dCi 4WD Tekna Premium

Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 320 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni, 4×4 pogon

Dimenzije: 4377/1806/1595 mm, međuos. rastojanje 2646 mm, prtljažnik 401/1569 l, rezervoar 65 l, masa 1602 kg, pneumatici 225/45 R19

Performanse: maks. brzina 190 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s, potrošnja 5,6/4,5/4,9 l/100 km, emisija CO2 129 g/km

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci teknaOprema

Standard: spoljni retrovizori sa memorijom i obaranjem pri vožnji unazad, kožna sedišta, el. podesiva prednja sedišta sa memorijom za vozača, nebo i stubovi crne boje, grejano vetrobransko staklo, panorama krov, kontrola mrtvog ugla, radarski senzor za nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane, automatsko parkiranje, alu-felne 19 inča, automatsko kočenje, automatska duga svetla, upozorenje za nenamerno napuštanje saobraćajne trake, prepoznavanje znakova o ograničenju brzine, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, sistem 4 kamere od 360 stepeni, LED dnevna svetla sa migavcima, LED glavni farovi sa praćenjem krivine, grejači prednjih sedišta, prednji i zadnji parking senzori, el. preklapanje retrovizora, senzori pritiska u gumama, pomoć pri kretanju uzbrdo, tempomat, elektronska „ručna“ sa auto-hold funkcijom, dvozonski klima-uređaj, blutut konekcija

Opcije: paket „Bose“ ozvučenje, metalik boja

auto magazin srbija test nissan qashqai 1.6 dci tekna

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring