Auto magazin

Vozili smo novi Nissan Qashqai

Vozili smo novi Nissan Qashqai
24.09.2017.
Povod za odmor

Doteran izgled, novi radarski senzori koji prepoznaju pešake, smanjena buka i šum vazduha, samo su neke od izmena na redizajniranom Nissanu Qashqai, koji na naše tržište stiže od septembra Beč, Austrija Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Redizajnirana verzija najprodavanijeg krosovera u Evropi nedavno je počela da silazi sa proizvodnih traka u engleskoj fabrici u Sanderlendu.

Novi Nissan Qashqai je upravo počeo da se prodaje, a mi smo požurili u Beč, na međunarodnu prezentaciju, da se lično upoznamo sa svim izmenama i unapređenjima koja su pripremljena za ovaj model.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Status najprodavanijeg definitivno obavezuje, kao i brojka od 2,3 miliona primeraka na putevima uglavnom Evrope ali i sveta.

Sve to ne bi bilo tako da nije reč o zaista kompletnom automobilu, kome se malo šta može zameriti.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Posle tri godine na tržištu, Nissan nije želeo previše da menja dizajn, a i promene koje vidite na karoseriji imaju vrlo jake razloge i opravdanja.

Estetika je generalno fokusirana na novi pravac koji je formirala nova Micra, a sve sa idejom da se delimično citira dizajn top-modela GTR.

Nissan znak na prednjoj masci više nije trodimenzionalan a sve zbog toga što je iza njega postavljena nova generacija radarskog senzora, umesto u braniku kao do sada.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Novina je to da senzor sada prepoznaje i pešake u funkciji automatskog kočenja. Iz tog razloga je naviše pomerena i prednja kamera, koja je do sada bila u znaku.

Novi farovi su dobili dnevna svetla u vidu LED cevi, koje se prostiru u obliku bumeranga gotovo celim obimom fara.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

LED srednja i duga svetla su takođe potpuno nova i standardno se ugrađuju u dva najviša paketa opreme – Tekna i Tekna Plus.

Tako je Qashqai postao prvi Nissan u Evropi koji može da se pohvali adaptivnim LED glavnim svetlima sa mogućnošću praćenja krivine i pomeranja snopa svetlosti u zavisnosti od položaja volana.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Na sličan način su promenjena i zadnja LED svetla, koja sada imaju još izraženiji 3D efekat i oblik bumeranga.

Na prezentaciji nam je objašnjeno da su inženjeri dosta radili na smanjenju buke i vibracija, pa je iz tog razloga detaljno revidirana zaptivenost prednjih vrata.

Ubačen je novi set kedera a promenjena su čak i zadnja bočna stakla, čija je debljina povećana sa 3,15 na 3,85 mm.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

U unutrašnjosti je takođe napravljeno dosta izmena. Prvo što smo primetili je novi volan, koji je nešto deblji nego ranije i dosta prijatniji za držanje.

Izraženija je podrška za palčeve a donja ivica je zasečena u cilju lakšeg ulaska i izlaska iz automobila.

Već smo pomenuli Tekna Plus paket opreme; to je novina u portfoliju Qashqaija i donosi maksimalan luksuz u vidu novih kožnih sedišta, panoramskog krova, devetnaestica, premijum Bose ozvučenja sa dva sabvufera…

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Došlo je vreme da se sa svim izmenama upoznamo iz prve ruke. Za testiranje su nam pripremljene dve verzije Qashqaija, sa 1,6 turbo-benzincem od 163 konjske snage i 1,6 dizelašem od 130 “konja”.

Sa benzincem smo se upoznali još ranije, na jednom od dužih testova po Srbiji, o čemu smo već pisali u Auto magazinu.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Sada nam je ostalo samo da potvrdimo da je ovo idealan motor za sve ljubitelje turbo-benzinaca, koji je primenu našao i u nekim visoko-performansnim modelima Reno-Nisan grupacije.

Pre svega, odsustvo buke i vibracija je nešto što se ceni kod ovakvih motora, a zatim i sjajne performanse.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Velika elastičnost i rezerva snage su više nego dovoljni prilikom preticanja na magistralnim putevima.

Ne samo što se nećete osetiti inferiornim za volanom “kaškaija”, već ćete često biti u prilici da obuzdavate turbinu popuštanjem pedale gasa.

Čak i na auto-putu, nećete tek tako biti u situaciji da papučicu gasa pritisnete do kraja, s obzirom da 1,6 turbo-benzinac žestoko ubrzava i jednostavno morate da budete oprezni.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Bez obzira na veliku snagu, potrošnja nas je, kao i prilikom testa u Srbiji, vrlo iznenadila. Prosek po magistrali sa maksimalnom brzinom od 100 km/h je iznosio 5,4 l/100 km, uz vrlo žustru vožnju, brze prolaske kroz krivine sa čestim kočenjima i naglim međuubrzanjima kad god je to bilo moguće.

Za ovakav stil vožnje delimično su krive i sjajne niskoprofilne devetnaestice, sa kojima Qashqai kroz krivine prolazi kao po šinama, bez naginjanja i ljuljanja.

Po našem mišljenju, ovo je najbolji motor za Qashqai i toplo ga preporučujemo. Doduše, moramo da priznamo da nas je vrlo iznenadio i 1,6 dizelaš. Bilo je očigledno da su inženjeri naknadno umešali prste, kada je u pitanju ovaj motor.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Qashqai pod čijom haubom se nalazio ovaj motor, bio je opremljen CVT menjačem. Inače, osim uz 1,6 dizel motor, CVT može da se poruči i sa 1,2 turbo-benzincem, koji ovaj put u Austriji nismo stigli da isprobamo.

Poznati dizelaš je u Qashqai potpuno promenio karakter. Inženjeri kažu da su promenili mapu motora, tako da je sada dosta tiši i proizvodi manje vibracija. Ove izmene su za sada rezervisane samo za Qashqai, dok se u druge modele i dalje ugrađuje stara verzija.

I zaista, u praksi je sve daleko sofisticiranije. Nema više onog grubog zvuka dizelaša, a primetili smo i da je potpuno promenjen karakter u smislu voznih karakteristika.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

CVT menjač je do sada bio komponenta koja je “peglala” turbo-rupu na ovom motoru. Međutim, nova postavka stvari je pravo iznenađenje.

Reakcija na komandu gasa je gotovo trenutna, što do sada nije bi slučaj. Ranije smo morali da sačekamo da se bar malo dignu obrtaji, a sada se sve odigrava munjevito.

Time je Qashqai 1,6 dCi sa CVT menjačem postao jedan od najprijatnijih automobila za vožnju uopšte, bar kada je u pitanju ova radna zapremina.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Kod njega jednostavno nije važno na kojim obrtajima je motor, da li krećete iz stanja mirovanja ili ste odlučili da ubrzate i preteknete nekoga na auto-putu.

Sklop menjača i motora će momentalno odreagovati, ne ostavljajući vas na cedilu ni na trenutak.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Nova zaštita motora sa donje strane sada ima deflektore koji sprečavaju vrtloženje vazduha i smanjuju buku

Ipak, da nije sve tako savršeno, pokazala je potrošnja, koja je na sličnim deonicama iznosila čak za koji decilitar više u odnosu na 1,6 turbo-benzinca (sa manuelnim menjačem).

Dolazak na odredište nam je omogućio da malo razgledamo auto. Kabina je zaista među najkvalitetnijima u klasi, sa mnogo mekih površina.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Ambijentalno osvetljenje u centralnoj konzoli je nešto što svakako popravlja raspoloženje, baš kao i fino proštepana eko-koža kojom je obložena. Dopalo nam se i to što sada sva četiri prozora imaju automatiku.

Opšti utisak je da je Nissan Qashqai i dalje jedna od najboljih kupovina na našem tržištu kada su u pitanju krosoveri C segmenta, odnosno niže srednje klase.

Već u osnovnoj verziji je vrlo bogata oprema a početna cena od 18.100 evra je praktično na nivou odlazećeg modela.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Premijum efekat

Najviši paket opreme, Tekna Plus, dobio je potpuno nova kožna sedišta.

Štep je odrađen tako da reljefni oblici izgledaju još trodimenzionalnije a donji deo je blago produžen u cilju povećanja komfora, baš kao i na sedištima sa platnenim presvlakama.

Još jedna novina je i pneumatsko podešavanje lumbalne podrške u dva pravca.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Priprema za autonomnu vožnju

Iako sada nismo imali prilike da isprobamo verzije koje omogućavaju autonomnu vožnju, Nisan je već za proleće najavio Qashqai koji će pružati asistenciju vozaču u pogledu upravljanja, ubrzanja i kočenja.

To je jedan od razloga zbog kojih je promenjen volan, čime je ostavljena mogućnost za uvođenje novih tastera.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

“Ručna” sa auto-hold funkcijom

Jedna od izmena tokom redizajna Qashqaija odnosi se na ručnu kočnicu. Taster je promenjen zbog toga što je dodat još jedan – za aktiviranje auto hold-funkcije.

Više ne morate da držite nogu na kočnici, već auto to radi sam umesto vas i tom prilikom svetle stop svetla.

Auto-hold se razlikuje od sistema pomoći prilikom polaska na uzbrdici, kod koga kočnice ostaju zakočene sekund-dva. Za razliku od njega, auto-hold radi i na ravnom u trajanju do tri minuta.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Ozvučenje za najprobirljivije

Premijum brendovi ozvučenja u “smrtničkim” automobilima često nemaju onaj efekat kakav bismo očekivali od njih.

Za razliku od nekih proizvođača automobila, Nisan je u saradnji sa kompanijom Bose projektovao zaista vrhunski audio sistem.

Za kompletan ugođaj pobrinula su se i dva sabvufera, a izobličenja nema čak ni kada se dobro “odvrne”.

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Nissan Qashqai

Motor  1,2 DIG-T       1,6 DIG-T      1,5 dCi           1,6 dCi           1,6 dCi 4WD

zapremina (ccm)      1197   1618   1461   1598   1598

snaga (kW/KS)         85/115           120/163         81/110            96/130           96/130
maks. o. moment (Nm)   190     240     260     320     320

dimenzije (mm)         4377/1806/1590

međuos. rastojanje (mm)   2646

prtljažnik (l)   401/1569

rezervoar (l)  55

masa (kg)      1318-1434     1365-1483    1365-1481     1419-1577    1518-1602

pneumatici         215/65R16, 215/60R17, 225/45R19, 215/55 R18

maks. brzina (km/h) 185     200     182     190     190

ubrzanje 0-100 km/h (s)     10,9    9,1      11,9    9,9       10,5

potrošnja (l/100 km)            6,9/4,9/5,6     5,8      4,2/3,6/3,8     5,2/3,9/4,4     5,6/4,5/4,9

emisija CO2 (g/km)  129     134     99       116     129

auto magazin srbija novi nissan qashqai test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Izrada web stranica
    Izrada web stranica March 26, 12:16

    Pohvalno!

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad