Test: Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI Enjoy

Sa novom "astrom K" smo se više puta družili na međunarodnim prezentacijama i to sa maksimalnom opremom. Sada je na red došla karavan verzija u domaćim uslovima, sa drugim po redu "endžoj" paketom opreme

“Astra” karavan, odnosno “sports turer”, što je zvaničan naziv ove verzije, tek nedavno je imala svetsku premijeru, par meseci posle hečbeka. Mi smo iskoristili mogućnost da je među prvima u Evropi testiramo u domaćim uslovima i u “svakodnevnom” paketu opreme, za koji pretpostavljamo da će se većina kupaca odlučiti.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 013
Testirani auto je opremljen Enjoy paketom, koji je drugi po redu od četiri ponuđena

Iskreno, očekivali smo veliku razliku, s obzirom da smo na međunarodnim prezentacijama vozili isključivo verzije sa svom mogućom dodatnom opremom. Testirani auto je opremljen “endžoj” (Enjoy) paketom, koji je drugi po redu od četiri ponuđena.

Lako ćete ga prepoznati po tome što je prednja maska hromirana, ali ne i okviri prozora, odnosno lajsna duž čuvenog C stuba, koji je lajtmotiv nove “astre sports turer”. Sve u svemu, teoretski sve to deluje prilično skromno. Međutim, kada se otvore vrata automobila, nastaje pravo iznenađenje.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 011
Enjoy paket opreme ćete prepoznati po tome što je prednja maska hromirana, ali ne i okviri prozora

Najteže je kada dizajneri moraju da pronađu pravu meru u tome da unutrašnjost izgleda inovativno, svedeno, sofisticirano i moderno uz zadržavanje minimalizma, koji je već decenijski trend u zapadnoevropskoj kulturi. Sve to im je definitivno pošlo za rukom i zbog kompleksnosti dizajna možemo reći da je ovo najuspelija “astra” svih vremena.

Na prethodnoj generaciji smo imali utisak da su se konstruktori potrudili da naprave sjajan posao u pogledu ergonomije i inženjeringa ali je uvek nekako malo nedostajalo pa da budemo potpuno zadovoljni. Ovaj put, ostali smo bez teksta. Auto je zaista retko kompletan kada je reč o izgledu, konstrukciji i kvalitetu materijala i završne obrade.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 020
Hromirani detalji na maski hladnjaka označavaju nešto bogatiji paket opreme

Time je potpuno zasluženo “astra” dospela u sam vrh klase a odmah nam je pala na pamet i titula svetskog “Automobila godine” za koju apsolutno može da se kaže da je osvojena s punim pravom. Da se ipak vratimo konkretnim stvarima. Kabina je veoma prostrana i nudi više mesta za kolena putnika pozadi. S obzirom da je ovo karavan, zadnja linija krova je povišena, tako da i oni od dva metra neće imati nikakav problem da se smeste pozadi.

Suština svakog karavana je veliki tovarni prostor, a “astra” u tom smislu zaista ima šta da pokaže. Ne samo što je zapremina povećana na ogromnih 540 litara, već je gepek projektovan tako da bočne ivice budu potpuno ravne, kako bi se olakšao utovar i generalno iskoristio prostor. U bokovima su pregrade bravicom u koje možete smestiti neke sitnice koje su stalno u automobilu, kao što je, na primer, kutija sa sijalicama.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 03
Kada se otvore vrata automobila, nastaje pravo iznenađenje

Ispod ravnog poda krije se prostor rezervnog točka. U našem slučaju, auto je opcionalno opremljen pomoćnim rezervnim točkom. Jednim potezom se obaraju nasloni zadnjih sedišta, tako da se ravan pod nastavlja u dubini kabine. Inače, u “astru” bez problema može da stane i euro-paleta.

Opel posebno ističe nekoliko detalja u svojim reklamnim kampanjama po kojima je “astra” postala prepoznatljiva. Pogađate, to su specijalni LED farovi, kožna sedišta sa masažerom i automatsko otvaranje prtljažnih vrata zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika. Na žalost, sve to je dostupno u višim paketima opreme, s tim što je poslednja stavka sa električnim otvaranjem gepeka dostupna uz doplatu od 150 evra već na sledećem, “dinamik” paketu. Kod najvišeg, “inovejšn”, ona je standard.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 06
Iako nisu ona nagrađivana (koja se dobijaju uz doplatu), obična sedišta su sasvim udobna za duže vožnje

Bez obzira na to, nema mesta nezadovoljstvu ako vam je budžet ograničen. Dovoljno je da doplatite 700 evra za “komfort paket II”, pa da u automobilu imate sve što je neophodno za udobnu vožnju. Za navedeni iznos dobijaju se ambijentalno osvetljenje, prednji i zadnji parking senzori, automatska aktivacija srednjih svetala, automatska “klima” sa dve zone i automatskim odmagljivanjem stakala, senzor za kišu, zadnji zvučnici, zadnja svetla za čitanje, elektrohromatski retrovizor i štitnici od sunca sa osvetljenim ogledalima.

Upravo ovaj paket je u testiranom automobilu i sa njim se unutrašnjost, pre svega zahvaljujući automatskoj “klimi”, ne razlikuje mnogo od najskupljih verzija. Naravno, ovde nema električne parkirne kočnice, već je tu klasična. Ispod komandi “klime” je vrlo praktičan stalak za mobilni telefon koji stoji oboren ali u vertikalnom položaju. Ukoliko ga kablom povežete sa multimedijalnim sistemom, gotovo sve aplikacije, uključujući i navigaciju samog telefona, moći ćete da koristite preko centralnog displeja automobila.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 08
Zadnja linija krova na karavanu je povišena, tako da i oni od dva metra neće imati nikakav problem da se smeste pozadi

Primetili smo da je na “astri endžoj” primenjena drugačija postavka dugmića i tastera na volanu, s obzirom da ima crno-beli displej između instrumenata. Jesu drugačiji, ali ne i manje kvalitetni u odnosu na skuplje verzije.

Mi svakako preporučujemo doplatu za “paket drajver asistens 1”, koji obuhvata upozorenje ukoliko vozite previše blizu vozilu ispred, kontrolu napuštanja saobraćajne trake koja sama koriguje volan ukoliko se približite liniji, automatsko kočenje, prepoznavanje znakova na putu i još dosta toga.

Cena ovog paketa je 800 evra i on je, bar po našem mišljenju, najvažniji od sve dodatne opreme. Dakle, “astra” se može nazvati poslednjom rečju tehnike kad je u pitanju bezbednosna oprema.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 04
Ne samo što ima ogromnih 540 litara, gepek je projektovan tako da bočne ivice budu potpuno ravne – bravo!

I posle nekoliko dana vožnje, nije nas napuštao utisak o opštem kvalitetu kompletnog automobila, posebno unutrašnjosti. Zvučna izolacija je odlična, kao i izolacija protiv vibracija. Za to se pobrinula i nova generacija Opelovih “šapćućih” dizelaša, koji su zaista vrlo tihi, izuzev turbine. Preko 2000 obrtaja velika Garetova turbina osetno počinje da zviždi, a njen zvuk nam, kao velikim ljubiteljima automobila, nikako nije smetao.

Moramo da priznamo da prvih par kilometara nakon preuzimanja automobila uopšte nismo znali koji je motor pod haubom. Posle kraće, vrlo žustre vožnje u kojoj se motor pokazao izuzetno elastično i snažno prilikom međuubrzanja, iznenadili smo se kada smo shvatili da vozimo verziju od “svega” 110 “konja”. Ovo je još jedan dokaz da brojke o samoj snazi ne znače mnogo, već način na koja se ona postiže.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 02
Turbina se čuje kao veliki čajnik na vrelom šporetu: eto veselja. Šalimo se, naravno, ali se ipak čuje više nego što je uobičajeno

Subjektivno, osećaj prilikom ubrzanja je kao da vozite nekadašnjih 150 “konja”, koji se sada mnogo ranije i lakše postižu. Konkretno, maksimalna snaga je dostupna već pri niskih 3500 obrtaja. Osim ovog, u “astri” je dostupna još slabija verzija dizelaša od 95 konja, kao i jače od 136 i 160 KS. Za sve njih je zajednička zapremina od 1,6 litara, s tim što najjača može da se pohvali dodatnom turbinom namenjenom još boljoj elastičnosti pri niskim obrtajima.

Slabije verzije pokazuju nedostatak snage obični pri velikim putnim brzinama, međutim, ovaj motor nas je ponovo iznenadio i to pri 130 km/h. Na naglo dodavanje gasa snažno je ubrzavao do 150 km/h, i to brzinom koju zaista nismo očekivali. Sada dolazimo do najneverovatnijeg dela – uspeli smo da postignemo fabrički deklarisanu potrošnju!

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 023
I standardni, projektorski farovi, dovoljno dobro osvetljavaju put

Da, “astra” karavan nam je po gradu trošila fantastičnih 4,4 litre i to bez start-stop sistema! Doduše, vozili smo bez “klime”, sa otvorenim prozorima i redovno menjali brzine. Pri konstantnih šezdesetak na sat, u petoj brzini “astra” pokazuje trenutnih oko 1,8 l/100 km! Ipak, auto-put podiže ovu cifru, s obzirom da pri 130 km/h troši 5 do 5,5 l/100 km.

Inače volimo da radije preporučimo turbo-benzince ukoliko se ne prelazi mnogo kilometara, ali u ovom slučaju, s obzirom na relativno malu razliku u ceni, treba dobro razmisliti o ovom dizelašu. Čak i sa četiri odrasle osobe u automobilu, motor nije pokazao da oseća opterećenje.

Osim sjajnog motora i veoma kvalitetno napravljene unutrašnjosti, “astra” nas je još jednom iznenadila i to ponašanjem na putu. Ogibljenje je neočekivano mekano i udobno. Može se reći da pripada grupi inteligentnih sistema oslanjanja koji su do sada bili rezervisani za premijum segment.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 021
Ogibljenje je neočekivano mekano i udobno

U praksi to izgleda tako što je auto veoma meko upija sitne i veće neravnine a istovremeno se ne naginje prilikom oštrih ulazaka u krivine. Iako je auto bio opremljen “šesnaesticama”, granica proklizavanja je vrlo visoko postavljena, tako da sa “astrom” nema iznenadnih i nepredviđenih situacija. Interesantno je da se auto ne naginje čak ni prilikom kočenja, tako da je ukupan utisak kao da se vozite u veoma sofisticiranom automobilu, što “astra K” zapravo i jeste.

Ako vam se učini da je nova “astra” koju hiljadu skuplja u odnosu na neke konkurente, verujte, sigurno za toliko više i vredi. Vredi sve, inženjering, ergonomija, dizajn, oprema i ukupan osećaj doživljenog kvaliteta, koji je bukvalno na nivou premijum segmenta. Zato, slobodno možemo da kažemo da je ovo ne samo najbolja “astra” svih vremena (da, razlika je velika u odnosu na prethodne generacije), već možda najbolji i najkompletniji “opel” do sada.
Aleksandar Bursać

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 024Čelične kao aluminijumske
I sami smo se iznenadili kada smo tek pažljivim gledanjem utvrdili da auto nije opremljen aluminijumskim već čeličnim felnama prečnika 16 inča. U pitanju je specijalan dizajn felni i ratkapni, koje su uklopljene tako da izgledaju kao aluminijumske. Ovo nije prvi put da Opel primenjuje takvu strategiju, koja nailazi na veliko interesovanje kupaca s obzirom da su čelične felne mnogo čvršće u odnosu na aluminijumske i manje su osetljive na lošije puteve.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 09

I detalji su važni
Veoma nam se dopalo što su za novu “astru” iznova konstruisani gotovo svi detalji, uključujući prekidače, tastere i ručice migavaca i brisača. Jedino što je ostalo iz prethodne gerenacije je preklopnik za farove, koga vozač i nema potrebe da dira. Ako je postavljen u “auto” položaj, uz pomoć senzora svetla “astra” će sama po potrebi aktivirati dnevna, odnosno srednja svetla.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 022Elegancija i jednostavnost
Dizajneri Opela su uspeli da primene najbolje postulate dizajna prilikom kreiranja unutrašnjosti. Postići adekvatna minimalistička rešenja je zapravo vrhunski uspeh, a jedan od primera na “astri K” je centralna konzola, sa elegantnim komandama “klime” i displejima integrisanim unutar samih dugmića. Tu je i ergonomski odličan držač za mobilne telefone sa gumenom podlogom, u koji mogu da stanu i veliki noviji modeli.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 014Široka gama motora
Za novu “astru K” je pripremljeno devet motora, pet benzinaca i četiri dizelaša. U ponudi je samo jedan atmosferski benzinac zapremine 1,4 litre sa 100 “konja”. Sa svojih 105 KS od njega je jači trocilindrični turbo-benzinac zapremine 1,0 litar, a zlatnu sredinu predstavlja 1,4 turbo sa 125 KS. Isti motor se proizvodi i u varijanti sa 150 “konja”, dok vrhunac ponude benzinaca za sada predstavlja 1,6 turbo sa 200 konjskih snaga.

Što se tiče dizelaša, testirani motor od 110 KS nije najslabiji u ponudi. Tu je i verzija sa 95 “konja”, kao i jača od 136 konjskih snaga. Top verziju predstavlja takođe 1,6 dizelaš, koji uz pomoć dve trubine postiže 160 “konja”.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 05Među najpovoljnijim u klasi
U poređenju sa modelom sa petora vrata za model “sports turer” je potrebno doplatiti 671 evro. Cene “astre” karavan počinju od 14.261 evro, koliko košta model “selekšn” sa atmosferskim 1,4 benzincem od 100 “konja” i petostepenim manuelnim menjačem. Time je “astra sports turer” postala jedan od najpristupačnijih karavana u segmentu.

Standardna oprema navedenog modela uključuje klima uređaj, radio “R 300 Bluetooth”, centralno zaključavanje sa daljinskim upravljačem, električno podizanje prednjih stakala, kao i spoljne retrovizore u boji vozila sa električnim podešavanjem i ručnim preklapanjem. Kupcima je na raspolaganju i opcija sa finansiranjem kupovine “astre ST”, za koju se rata kreće već od 127 evra mesečno.

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 012Opel Astra Sports Tourer 1,6 CDTI Enjoy
Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 81 kW (110 KS) pri 3500 o/min, maks. o. moment 300 Nm pri 1750-2000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4702/1809/1510 mm, međuos. rastojanje 2662 mm, prtljažnik 540/1630 l, rezervoar 48 l, masa 1403 kg, pneumatici 205/55 R 16
Performanse: maks. brzina 195 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,4 s, potrošnja 3,4/3,8/4,4, emisija CO2 99 g/km

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 015Oprema:
Standard: klima uređaj, kožni volan, podešavanje prednjih sedišta po visini, zatezači pojaseva na zadnjim sedištima, automatski el. podizači sva četiri prozora, LED dnevna svetla, el. podesivi retrovizori, tempomat, senzori za pritisak u pneumaticima, blutut konekcija za mobilni, USB priključak, radio 4.0 IntelliLink
Opcije: čelične felne i ratkapne sa izgledom aluminijumskih, “komfort paket II” (ambijentalno osvetljenje, prednji i zadnji parking senzori, senzor za svetla, senzor za kišu, autimatski klima-uređaj sa dve zone, automatsko odmagljivanje stakala, šest zvučnika uključujući i zadnje, svetla za čitanje pozadi, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, suncobrani sa osvetljenim ogledalima)

Auto magazin Opel Astra ST CDTI 01

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring