Auto magazin

TEST: Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180

TEST: Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180
17.11.2020.

1

Nedelja mode

Nedelja tokom koje je Peugeot 508 karavan bio u našoj redakciji na testu, bila je prava nedelja dizajna i mode. Avangardan dizajn, crvena koža, pravo drvo, masaža u sedištima i snažan motor, samo su neki od elemenata u kojima smo uživali

Skoro da nema osobe koja prati automobile a da joj novi Peugeot 508 nije zapao za oko. Ovo je auto od koga mnogo očekuju kupci ali i sam Peugeot.

Ideja je bila da se dizajnira tako da nema direktnu konkurenciju, ali i da kvalitet materijala i završne obrade bude na premijum nivou. I zaista, Francuzi su u tome uspeli.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Za one koji to još nisu primetili, limuzina više nije sedan, već liftbek, i to kupe. Tačnije, kupe sa četvora vrata, koja nemaju okvire prozora.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Posle limuzine, na test Auto magazina stiže karavan. Unikatan dizajn i ovde dominira prvim utiscima; svaki detalj je poseban, od specifičnih „kljova“ koje imaju funkciju dnevnog svetla i migavaca, pa do zadnjih trodimenzionalnih svetala, čija se grafika takođe menja prilikom kočenja.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Oznaka „GT“ govori da je reč o najbogatijem paketu opreme. Ovde je standard mnogo toga, kao što je adaptivno ogibljenje, Zebrano drvo u kabini, puno LED osvetljenje uključujući i ambijentalno, digitalni instrumenti, štep na komandnoj tabli i eko-kožom presvučenoj centralnoj konzoli, beskontaktno otključavanje i startovanje motora…

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Na test smo preuzeli primerak sa dosta dodatne opreme. Na autu su, umesto osamnaestica, devetnaestice sa kojima 508 izgleda još moćnije. Unutrašnjost je posebna priča.

Velikim površinama pod drvetom pridružuju se crvena kožna sedišta. I to ne bilo kakva. Projektovana su u saradnji sa nemačkom asocijacijom ortopeda.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Osim što su veoma udobna, imaju masažere za koje možemo da kažemo da su među najboljima na tržištu. Naravno, sedišta se podešavaju na struju, dok vozačevo ima i memorije položaja. Podešavanje dužine se podrazumeva.

Čuveni dizajn kokpita je odavno zaštitni znak Pežoa. Nismo sigurni šta je dominantnije, da li prisustvo velikih displeja, drvo, ili aluminijumski tasteri dizajnirani po ugledu na dirke klavira.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Instrumenti se, kao i do sada, gledaju preko malog volana a ne kroz njega. Možete da odaberete nekoliko vrsta prikaza, počevši od onog sa mapom navigacije, pa do minimalističkog.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Sam obruč upravljača je dosta manji nego kod ostalih automobila, što dodatno stvara osećaj prostranosti, ali i utisak da lakše kontrolišete auto.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Specifičan dizajn ručice menjača ima bitan ergonomski momenat, s obzirom da je idealno pozicionirana i oblikovana. Na vrhu je „P“ taster koji je lako dostupan i može da se koristi i na semaforima.

Zanimljivo je da je auto-hold funkcija kočnice dostupna samo ukoliko je aktivan adaptivni tempomat, koji omogućava potpuno samostalno zaustavljanje vozila.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Ukupan utisak za volanom je toliko jedinstven da 508 praktično nema konkurente u pogledu kreativnosti. Ne kažemo da se dopada svakome, ali da je jedinstven, jeste.

Na primer, neki od direktnih rivala takođe imaju specifičnu spoljašnjost, ali im je unutrašnjost konzervativna. Inače, u „pežou 508“ na mestu vozača se sedi prilično visoko za jednu limuzinu, čak i u najnižem položaju.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Zadnja sedišta nisu zamišljena da se koriste za prevoz VIP osoba. Vrlo visokim putnicima mogu da zasmetaju bočne ivice krova koje su prilično spuštene, tako da donekle zaklanjaju vidik kroz prozor.

Prosečno visoke osobe nemaju problem sa tim. Naslon je dosta uspravan, a sama sedišta su nešto niža, pa oslonac butine nije potpun.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Daleko od toga da su neudobna, ali treba imati u vidu nameru konstruktora da ovaj auto posveti ljudima kojima su imidž, dizajn i sofisticiranost prioritet. Bez obzira na to, nije bilo kompromisa sa prtljažnikom.

Kao što i dolikuje karavanu, njegova zapremina je velika. Bočne ivice su ravne pa je iskorišćenost prostora maksimalna.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180U desnom zidu je postavljen sabvufer haj-faj ozvučenja marke Focal, dok je ispod poda smešten rezervni točak smanjenih dimenzija. Zadnja sedišta se jednim potezom obaraju preko ručica u gepeku.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Svuda je kvalitetan čupavi itison a vrata prtljažnika se otvaraju i zatvaraju zamahivanjem nogom, što je zgodno kada su vam ruke pune.

Tu je i mrežica za razdvajanje putničkog od prtljažnog prostora. U slučaju da prevozite više tereta sa oborenim zadnjim sedištima, mrežica može da se pomeri unapred, neposredno iza naslona vozača i suvozača.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Limuzina „pežoa 508“, koju smo testirali sa 1,6 turbo-benzinskim motorom od 225 KS ostavila je veoma dobar utisak, ali sada je red da isprobamo najjaču dizel varijantu.

Prilično je tih na leru, dok su vibracije u kabini minimalne. Osmostepeni automatski menjač je inteligentan, relativno rano menja brzine u standardnom režimu i nema onu pauzu posle naglog dodavanja gasa kada se većina menjača „razmišlja“ šta da uradi.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Koliko god da ste zahtevni sa ubrzanjima, on brzo pronalazi odgovarajući stepen prenosa. Sa svojih 177 „konja“ pruža vrlo snažna ubrzanja, i što je važnije, međuubrzanja pri visokim putnim brzinama.

Sa ovim motorom opušteno možete i na Autoban, nećete se obrukati u preticajnoj traci. Pri 130 km/h kazaljka obrtomera je na 1800 obrtaja i tada troši skromnih 6 l/100 km.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Po gradu smo zabeležili prosek od oko 9,0 l/100 km, sa stalno uključenim klima-uređajem.

Još jedna od specifičnosti „pežoa 508 SW“ je aktivno ogibljenje. Generalno, ne prijaju mu rupe na našim putevima.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Relativno je tvrd čak i u „komfort“ modu, u kome je hod oslanjanja najduži, uz karakteristično „plivanje“ preko ulegnuća i prevoja. U „sport“ režimu auto je najviše ukrućen, s tim što i dalje nije tvrd, već je prisutan solidan hod amortizera.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Cena „pežoa 508“ počinje od 25.690 evra sa PDV-om, koliko košta verzija sa Active paketom opreme i 1,5 dizelašem od 130 „konja“.

Testirani karavan sa „GT“ opremom i 2,0 dizelašem od 177 KS košta 43.990 evra, bez dodatne opreme. Za akcijske modele (vozila na lageru) mogu se očekivati i niže cene.

Aleksandar Bursać

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Automatsko parkiranje

Test primerak je opremljen sistemom za automatsko parkiranje ali i isparkiravanje. Jedino nema opciju za kosa parking mesta. Sistem funkcioniše tako što, iz razloga bezbednosti, sve vreme automatskog manevra morate da držite taster u dnu ručice menjača.

Inače, kamera za vožnju unazad nije baš najveće rezolucije. Reč je o samo jednoj kameri a procesor renderuje prikaz od 360 stepeni.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180“Mačije šapice” favorit

Masaža u sedištima je jedna od najboljih koje smo imali prilike da testiramo. Odnosi se samo na leđni deo, ima nekoliko programa, među kojima su i „mačije šapice“.

Na žalost, vozač ne može da aktivira masažu za suvozača i obrnuto, već svako ponaosob to mora da učini preko tastera na sedištu a onda da u meniju odabere intenzitet i program.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Noćna kamera

Po želji može da se doplati i noćna kamera. Njen zadatak je da detektuje pešake na putu i uz njega u situacijama kada ih ne obasjava snop farova a nema ulične rasvete. Prikaz kamere je na digitalnim instrumentima, sa posebnim upozorenjem kada se naiđe na osobu ili životinju.

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180

Motor: zapremina 1997 ccm, snaga 130 kW (177 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 2000 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4778/1859/1420 mm, međuos. rastojanje 2793 mm, prtljažnik 530/1780 l, rezervoar 55 l, masa 1615 kg, pneumatici 235/40 R19

Performanse: maks. brzina 231 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s, potrošnja 5,9/4,0/4,7 l/100 km, emisija CO2 124 g/km

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Oprema

Standard: aktivno ogibljenje, kamera za vožnju unazad, beskontaktno otključavanje i startovanje, grejanje prednjih sedišta, Focal Hi-Fi ozvučenje, volan sa perforisanom kožom, elektrohromatski spoljašnji retrovizori, Zebrano drvo, sedišta u kombinaciji kože i alkantare, alu-felne 18 inča, prepoznavanje znakova uključujući stop i suprotan smer, automatska duga svetla, kontrola mrtvog ugla, prednja sedišta sa podešavanjem dužine, LED prednja i zadnja svetla, ambijentalno osvetljenje, dodatno zatamnjena zadnja stakla, prednji i zadnji parking senzori, navigacija, rezervni točak, tempomat, automatski dvozonski klima-uređaj

Opcije: beskontaktno otvaranje prtljažnika, bežično punjenje mobilnog telefona, grejači vetrobrana, Night Vision infracrvena kamera, elektro-pokretana sedišta sa crvenom kožom, memorijom i masažom, DAB radio, prikaz kamere od 360 stepeni, automatsko parkiranje, adaptivni tempomat sa održavanjem sredine trake, alu-felne 19 inča

Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180Auto magazin TEST Peugeot 508 SW GT BlueHDi 180

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

2 komentara

 1. Rent a car Beograd
  Rent a car Beograd November 18, 04:33

  Prelepo izgleda, pogotovo u tom paketu opreme

  Reply to this comment
 2. Miki
  Miki December 18, 12:50

  Meni je nekako ova crvenkasta unutrasnjiost visak, totano mogu da zamislim neku braon boju, neki drveni ton.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad