Test: Renault Megane 4 Intens 1.5 dCi 110

Četvrta generacija Renoovog hečbeka C segmenta je u potpunosti drugačija od svog prethodnika. Kvalitet izrade, upotrebljena tehnologija i opšti utisak u vožnji momentalno stavlja ovaj automobil na čelo klase

Već ranije smo konstatovali da Reno voli da pravi velike razlike između generacija svojih automobila. Na primer, prva generacija “megana” bila je elegantna i neupadljiva. Sledi druga generacija koja je bila i verovatno još uvek jeste najneobičniji hečbek koji se pojavio u serijskoj proizvodnji.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Moderan izgled sa snažnim linijama čini da auto izgleda napadno i sportski

Smenila ga je treća generacija koja je imala mirne i ne naročito izazovne linije. Četvrta generacija je, već pretpostavljate, otišla u suprotnu krajnost i svojim dinamičkim izgledom pleni pažnju već na prvi pogled.

Moderan izgled sa snažnim linijama čini da auto izgleda napadno i sportski. Naročito se izdvaja linija zadnje svetlosne grupe koja je aktivna i danju, kada su u funkciji samo dnevna svetla, kao i prednja LED dnevna svetla su vrlo prepoznatljivi detalji koje fabrika naglašava i u svojim brošurama.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Velika razlika u dizajnu, ali i kvalitetu u odnosu na prethodnu generaciju

Doduše, prednja dnevena svetla “C” oblika kako ih fabrika zove, dostupna su tek od trećeg, “intens” paketa opreme, kakav smo i mi imali prilike da vozimo. Iskreno, ni mi još uvek nismo imali prilike da vidimo kako izgleda osnovna verzija.

Novi “megan” deluje vrlo ubedljivo na prvi pogled. Kvalitet izrade i materijala je bitno poboljšan i sada je na nivou “lagune 3”. Sve kvake funkcionišu glatko, a vrata se zatvaraju lako i uz prijatan, dobro utišan zvuk. Kada već govorimo o kvalitetu, posebno želimo da izdvojimo činjenicu da su svi ugrađeni elektronski sistemi vrlo kvalitetni.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Kvalitet izrade i materijala je bitno poboljšan

Na primer, audio uređaj, ima kvalitetan zvuk sa velikim dinamičkim opsegom, presvlake na sedištima od pliša su mekane, prijatne i vraćaju nas u neka prošla vremena. Dakle, fabrika se potrudila da sve što su ugradili na auto ima maksimalnu funkciju, a ne da se samo nalazi na spisku opreme, bez obzira na kvalitet, kako se nekada dešavalo.

Dizajn komandne table je konvencionalan, ali i pomalo neobičan. Naime, većina ljudi prilikom prvog kontakta sa automobilom, čudili su se zbog čeka je centralna konzola toliko ravna, gotovo kao kod “volvoa”. Objašnjenje je jednostavno.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Dizajn komandne table je konvencionalan, ali i pomalo neobičan

Na najskupljim verzijama “megana”, ili uz doplatu, kompletnu centralnu konzolu prekriva ekran infotejnment sistema prečnika 8,7 inča. Preko njega se reguliše ne samo rad audio sistema, automobila i navigacije, već i klima uređaja. Zbog tako velikog ekrana i jeftinije verzije imaju ravnu centralnu konzolu.

Još jedan neobičan detalj je digitalna instrument tabla. Merači količine goriva i temperature motora su smešteni sa strane i oni su klasični, analogni, dok se u centralnom delu nalazi veliki kolor ekran koji ima zadatak da prikazuje brzinu, broj obrtaja motora i još neke parametre.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Presvlake na sedištima od pliša su mekane i prijatne

Kada pominjemo infotejnment sistem, napominjemo da je paket opreme “intens” prvi u kojem se bez doplate dobija kolor ekran osetljiv na dodir prečnika 7 inča, koji opslužuje “R-link 2”  sistem. Uz doplatu od 300 evra dobija se i navigacioni uređaj sa kompletnom kartografijom Evrope.

Kabina je prostranija i ubedljivija nego ikada ranije. To je postignuto zahvaljujući povećanju dimenzija karoserije, a pre svega međuosovinskog rastojanja koje je 28 mm duže nego kod treće generacije. Sedište vozača je anatomski dobro oblikovano, ali nije napadno.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Povećano međuosovinsko rastojanje oslobodilo je prostor za kolena putnika

U normalnoj vožnji dobro podupire telo i ne zamara i posle nekoliko sati provedenih u njemu. Zahvaljujući mogućnosti obilnog podešavanja po visini, ali i podešavanju lumbalne potpore, pronaćićete odličan položaj za upravljačem bez obzira na visinu i konstituciju.

Tome pomaže i mogućnost podešavanja volana po visini i dubini, kao i pažljivo isprojektovan položaj papučica i ručice menjača- Jednostavno rečeno, sve je na svom mestu, na dohvat ruke i u novom “meganu” će te se osećati kao kod kuće od prvog trenutka.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Prtljažnik ima gotovo 400 litara i lako može da se nakrca zbog pravilnog oblika

Sa druge strane, moramo malo da kritikujemo suvozačevo sedište. Ono nema mogućnost podešavanja po visini, a postavljeno je vrlo visoko, tako da dvometraši gotovo udaraju u plafon, a pogled im se pruža direktno u gornju ivicu vetrobrana i štitink za sunce.

Zadnja klupa je postavljena nisko i pruža nivo komfora i prostora koji je u proseku klase. Visokim osobama će pre smetati nedostatak prostora za glavu, nego za kolena. Prtljažnik je povećan i sada je sa 384 litra među većim u segmentu.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Više nam se dopada verzija sa klasičnim tasterima, nego sa jednim velikim ekranom

Reno ni ovoga puta nije odustao od filozofije po kojoj pravi automobile lake i prijatne za korišćenje. Počinjemo od “hends-fri” sistema koji je još uvek među najboljima u automobilskoj industriji, preko kvalitetnog položaja i udobnih sedišta, odlične ergonomije, pažljivo raspoređenih tastera, pa do mekih i prijatnih komandi. Četvrta generacija se više nego ikada približila onome što se nekada zvala “francuska škola” kreiranja automobila.

Iznenadili smo se koliko je ogibljenje mekano podešeno i koliko je dobro urađena zvučna i mehanička izolacija. Automobil bukvalno klizi i preko najgoreg asfalta, a vibracije se gotovo i ne osećaju, čak ni preko upravljača i pedala.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Električna parkirna kočnica je prijatna za upotrebu

Upravo zbog toga “megan 4” nije sportski orjentisan automobil kao treća, a naročito druga generacija. Upravo zbog toga je izuzetno udoban, verovatno najudobniji u klasi i zbog toga je prijatan za duge boravke tokom svakodnevne opuštene vožnje.

Pomalo smo se iznenadili kada smo utvrdili da upravljač ima gotovo tri kruga od jedne do druge krajnje tačke, što je zaista mnogo u poređenju sa konkurentima. Zbog toga je potrebno podosta “motati” upravljač u oštrim krivinama.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Poznati turbo-dizel je izmenjen do neprepoznatljivosti

Električni servo uređaj daje pomalo veštački osećaj kontakta točkova i podloge. Takođe, posreni volan učinio je da auto bude vrlo miran i da poslušno prati komande vozača. Nivo prijanja je izuzetan, pa smo se gotovo iznenadili koliku bočnu silu automobil može da podnese bez protesta i naznaka da će proklizati. I na kočenju je vrlo pouzdan i ubedljiv.

U krivinama se naginje nešto više od konkurencije, ali su konstruktori uspeli da podese ogibljenje tako da prilikom naglog oduzimanja gasa u krivini, pa čak i prilikom naglog motanja upravljača u oštroj krivini zadnji točkovi blago proklizaju, taman toliko da se auto idealno i lako namesti za prolazak kroz teme krivine. Ova urođena sportska nota nam nagoveštava da će “GT” verzija koja pored ostalog poseduje “4 kontrol” sistem upravljanja zadnjim točkovima biti ozbiljna sportska mašina.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Centralni deo instrument table je veliki kolor displej

Testirani automobil je opremljen motorom za koji se smatra da će biti među najtraženijim na našem tržištu, a to je jača od dve verzije turbo-dizela zapremine 1,5 litara, snage 110 KS. Najnovija generacija ovog dobro poznatog agregata zadovoljava euro 6 ekološke norme, a novi sistem ubrizgavanja, izduva i turbina u potpunosti su transformisali ovaj motor.

Sada je uglađeniji i elastičniji nego ikada u svom radnom veku. Oštro počinje da vuče već od 1500 o/min, a maksimalni obrtni moment od 260 Nm iznenađujuće dobro povuče automobil na nižim brzinama, što je poželjno u gradskoj vožnji. Čak i kada je natovaren, motor nema problema da vuče relativno laku karoseriju. Tek pri brzinama na limitu zakona na auto-putu primećuje se da 110 konjskih snaga ipak ne mogu da čine čuda. Međutim, za umerenog vozača i svakodnevnu vožnju, ovaj motor je više nego dovoljan.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review
Zahvaljujući meko podešenom ogibljenju, megan 4 je jedan od najudobnijih automobila u klasi

Prosek testa iznosio je 6,7 litara goriva. Na otvorenoj magistrali, tečnom vožnjom moguće je postići prosek od oko četiri litra, dok trenutna potrošnja pri 120 km/h iznosi 5,4 litra dizela na 100 kilometara puta. U gradu, potrošnja se kreće između 6,5 i osam litara u zavisnosti od uslova saobraćaja i stila vožnje.

Pored odličnog kvaliteta, iznenađujućeg komfora i kvalitetne mehanike, jedna od vrlina novog “megana” je i cena. Reno Nisan Srbija trenutno ima akciju u kojoj je cena iz aktuelnog cenovnika spuštena za 1000 evra, pa “megan 4” može da se nabavi već za 12.990 evra. Testirani automobil košta 18.090 evra, bez dodatne opreme koju smo naveli.
Ivan Katunac

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review

Bogata standardna i dodatna oprema
Automobil koji vam prikazujemo ima treći od ukupno šest ponuđenih paketa opreme. Za auto koji se nalazi u sredini ponude, vrlo je dobro opremljen. Tu su svi elektronski sistemi za korekciju ponašanja automobila, sedam vazdušnih jastuka, senzori farova i brisala, LED dnevna svetla, plišane presvlake sedišta, aluminijumski naplaci, hends-fri sistem, automatski dvozonski klima uređaj, sens sistem, “r-link 2” uređaj sa kolor ekranom od 7 inča.

Testirani automobil je posedovao brojne uređaje koji se dobijaju uz doplatu. Tu su naplaci od 17 inča, LED farovi sa automatskim podešavanjem dugog i oborenog snopa, adaptivni tempomat sa sistemom za automatsko kočenje u slučaju nužde, kao i električna ručna kočnica.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review

Adaptivni tempomat
Sistem poseduje radar koji prati odstojanje od vozila ispred i automatski usporava, ili ubrzava auto kako bi zadržao zadatu razdaljinu. Takođe, uređaj može da vam pokazuje rastojanje od vozila ispred u sekundama (u odnosu na trenutnu brzinu) i tako vam skrene pažnju kada se opasno približite. Takođe, sistem ima mogućnost automatskog kočenja kada se naglo pojavi prepreka ispred automobila, a može i da vas upozori ako napuštate voznu traku, ili kada imate auto u mrtvom uglu.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review

Podesite ga po svojoj volji
Testirani automobil je imao “sens” sistem koji vam dozvoljava da detaljno podesite atmosferu u kabini, kao i način na koji se ponaša motor, volan i drugi sistemi u automobilu. Kabina ima ugrađeno prijatno ambijentalno svetlo čiju boju i intenzitet možete da podešavate. Takođe možete da menjate boju i izgled brzinomera i obrtomera, način na koji motor prima gas, kao i jačinu servo asistencije volana. Zasmetalo nam je što se nakon svakog napuštanja vozila, sistem vraćao i “neutral” i zahtevao od vozača da odabere personalizovano podešavanje.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review

Bez ruku
U testu smo pomenuli da je Renoov hends-fri sistem još uvek među najboljima u auto industriji. Fanrika se odlučila da na novi “megan” ugradi verziju sistema koji je do sada bio rezervisan samo za “lagunu”. Kako sistem radi? Vozač mora da uz sebe drži karticu. Senzori prisustva su ugrađeni u sve četiri kvake i bravu prtljažnika. Kada se uhvatite za bilo koju kvaku, automobil se otključava. Kada parkirate i zatvorite sva vrata, dovoljno je samo da odšetate od auta i centralna brava će se automatski zaključati i sirenom vas obavestiti da je auto osiguran.

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review

Renault Megane 4 Intens 1,5 dCi 110
Motor: zapremina 1461 ccm, snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 260 Nm pri 1600 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4359/1814/1447 mm, međuos. rastojanje 2669 mm, prtljažnik 384/1447 l, rezervoar 47 l, masa 1205 kg, pneumatici 205/55 R17
Performanse: maks. brzina 187 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s, potrošnja 3,4/3,7/4,2 l/100 km, emisija CO2 95 g/km

Auto magazin srbija renault megane 4 1.5 dci 110 2016 test review

7 KOMENTARA

  1. Postovani, imamo Reno Clio. Razmisljamo o Megan-u… Da li imate opciju “Staro za novo”? Kome treba da se javimo i vezano za <> Unapred zahvalni na odgovoru, porodica Stojanovic iz Beograda.

    • Većina auto-kuća nudi opciju “staro za novo”. Zato je najbolje da pronađete spisak ovlašćenih prodavaca, na primer, na http://www.renault.rs i kontaktirate neke od njih. Verujemo da bi Vam većina njih izašla u susret i otkupila Vaše vozilo ukoliko ispunjava odgovarajuće kriterijume.

  2. Pa nije to baš tako u rent-a caru. Korisnik rent a car usluge ima i te kakvih obaveza. Korisnik mora da vrati vozilo na vreme, neoštećeno, onakvo kakvo je preuzeo, i naravno da plati tu uslugu. Iako to deluje prosto i jednsotavno, oni koji ne rade u rent a caru ne mogu da shvate koliko ima bahatih korisnika koji se veoma loše ophode prema vozilima koje iznajmljuju, a često i prave probleme oko vraćanja vozila i plaćanja. Zato je potrebno govoriti i objašnjavati korisnicima ovih usluga da ne dobijate igračju već vozilo prema kome se treba ponašati kao prema sopstvenom vozilu.

  3. Kupac ili korisnik je uvek u pravu dok ne osteti vozilo kod najma za rent a car. Sve to oni koji iznajmljuju vozilo znaju ali ako ga ostete ili naprave neke kazne ne prijavljuju agrenciji! To je sa 99% onih koji rade najam vozila. I to nisu samo nasi jer to se prvo pomisli.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring