Test: Renault Talisman dCi 160 EDC Initiale Paris

Reno je napravio veliku smenu generacije u svojoj najvišoj klasi. "Laguna" je otišla u istoriju, a umesto nje na velika vrata je ušao na tržište "talisman", koji je veći, glamurozniji i zamišljen je da pokrije dva tržišna segmenta

Pored “lagune”, iz ponude je nestala i bezlična poslovna limuzina “latitjud” koja je bila za klasu veća od “lagune”, ali svakako nije imala ni dovoljno luksuzna, ni stila da bude perjanica proizvođača kakav je Reno.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Naslednik renoa 16, 25, vel satis?

Prilikom testa “latituda” pre nekoliko godina konstatovali smo da Reno očigledno voli da pravi velike razlike između generacija svojih automobila. Jednu generaciju auto izgleda kao “svemirski brod”, poput “16”, “25” i “vel satisa”, dok su ovi drugi svedeni i racionalni. Dakle, lako je pretpostaviti kakva je nova limuzina iz Renoa.

Već na prvi pogled primećujemo da automobil izgleda glamurozno i puno stila. Treba razdvojiti luksuz i stil, jer se luksuz lako može dobiti kompilacijom najmodernije tehnike i kvalitetnih materijala, dok je stil nešto što dolazi iz duše dizajnera i nije ga jednostavno (i jeftino) postići.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Reno se sa pravom ponosi oblikom pozicija pozadi

Reno je očigledno vrlo ponosan na svoju novi dizajnerski pravac. Prednji deo sa zaobljenim svetlima je vrlo prepoznatljiv i upečatljiv, a u stopu ga prati i oblik zadnje svetlosne grupe. Nije čudo što je fabrika odlučila da zadnja svetla budu uključena i tokom dana, uz uobičajena prednja dnevna svetla. Da je automobil nešto posebno svedoče i brojni radoznali pogledi prolaznika i ostalih učesnika u saobraćaju. U ovoj limuzini definitivno ćete se osećati posebno.

Pored dimenzija, “talisman” je i potpuno drugačije pozicioniran u odnosu na limuzine prethodne generacije. Stil i luksuz u kabini je takav da jedan “reno” prvi put dovode do vrata premijum segmenta. Ukratko, kada otvorite vrata prizor koji vas zatiče je sjajan. Kvalitetna koža, drveni umeci svetle boje, prijatno ambijetalno osvetljenje su kao u najboljem salonu luksuznog kluba.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Luksuz i količina opreme su odlični

Položaj za upravljačem je u dobroj meri isti kao što nas je reno navikao proteklih decenija, dakle skoro odličan. U “talismanu” se sedi nešto više nego u “laguni”. Položaj je nešto manje opuštajući i sportski nego ranije, ali i dalje je udoban. Podešavanja su obilata, ali vaš izveštač sa gotovo dva metra visine poželeo je da približi upravljač sebi još nekoliko centimetara kako bi sedeo idealno, recimo kao u “laguni”. Inače,  ergonomija vozačevog radnog mesta je odlična, a to su sve parametri koji utiču na to kako se osećate kada vozite automobil.

Preglednost napred i sa boka nije uzorna, jer vrlo debeli zidovi i obloge A stuba krova od vas traže da se i pri najjednostavnijim manevrima izvijete sa sedišta. Pomalo je naporno da u uskim krivinama morate da ustajete iz sedišta kako bi proverili ko vam dolazi u susret, ali to je realnost kod svih modernih automobila.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Materijali u kabini su odlični (u najskupljoj verziji)

Pasivna bezbednost je ipak imperativ. Kada smo već kod preglednosti, visoki nasloni na zadnjim sedištima i široki krovni nosači kvare pogled u nazad. U vožnji vaš saveznik su veliki retrovizori, kao i senzori koji vas upozoravaju na vozila u mrtvom uglu. Napominjemo vam da je ovaj sistem u standardnoj opremi našeg testiranog automobila.

Prethodna generacija “renoa”, “laguna 3” i “latitjud” su bili zamišljeni u minimalističkom stilu. Komande klima uređaja skoro da ste mogli da pokrijete prstima šake, a sada je sve raskosno i prostrano. Svima je “u oko” dopao veliki uzdužno postavljen kolor ekran osetljiv na dodir. Na prvi pogled izgleda ogroman, ali to može da zavara.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Vrlo upadljiva kabina najskuplje verzije

Fabrika kaže da ekran ima 8,7 inča. Međutim, on ni izbliza ne popunjava centralnu konzolu. Veliki prazan prostor po ivicama popunjen je virtuelnim tasterima, obeleženim površinama koje imitiraju tastere. Korišćenje infotejnment sistema “r-link2” nije previše lako, ni intuitivno. Čak i ako ste navikli na moderne sisteme automobila, poput nas, predlažemo vam da posegnete za (obimnim) štampanim uputstvom kako bi u potpunosti ovladali mašinom. Obećavamo vam da se isplati.

Auto možete ceo njegov radni vek voziti po fabričkim postavkama i nikada nećete uživati u blagodetima koji nudi, baš kao kod vrhunskih televizora, ili kućnih audio uređaja. “Talisman” je prvi od mnogih modernih automobila koji drastično menja svoj karakter u zavisnosti od postavki koje ste odabrali: volan, ogibljenje, motor, “4kontrol” sistem…

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Neobična, ali prijatna kombinacija boja sedišta

Od udobne, letargične limuzine sa vrlo mekim ogibljenjem koje prilikom prelaska preko “ležećeg policajca” zaljulja tri puta, preko smernog automobila koji se ne lišava komfora, pa sve do prilično oštrog i sportskog vozila. “Talisman” koji je bio na testu ima najbolju opremu. U pitanju je prestižni “inicijale pariz”, oznaka koju Reno čuva samo za posebne prilike. I sada je u pitanju poseban automobil. Ovaj nivo opreme ne odnosi se samo na sadržaj kabine, već i na izgled karoserije i mehaniku.

Počnimo spolja: tu su točkovi od 19 inča, “4kontrol” sistem, kao i LED farovi sa automatskom kontrolom dugog svetla. Unutra nas čekaju kožna sedišta sa grejanjem, hlađenjem i električnom kontrolom položaja u tri ose.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Prostor na zadnjoj klupi je raskošan

Odlično je što možete da podešavate i dužinu sedalnog dela što itekako može da vam ulepša sedenje ako ste iole iznadprosečno visoki. Da ne zaboravimo, i vozačevo i suvozačevo sedište imaju masažu sa tri karaktera u više brzina i jačine. Tu je i “r-link2” sistem sa svojim neobično orijentisanim ekranom, “sens sistem”, otvaranje prtljažnika “mahanjem noge”.

Automobil koji smo vozili pokreće najjači turbo-dizel u ponudi. Agregat zapremine 1,6 litara sa dva turbo punjača razvija maksimalnu snagu od 160 KS i maksimalni obrtni moment od 380 Nm. Ovo su brojke koje su bolje od osnovne verzije dvolitarskog dizelaša iz lagune. Uprkos velikom smanjenju zapremine, elastičnost i upotrebljivost u velikoj meri nisu smanjeni.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Prtljažnik od 608 l je veći nego u većini SUV-a

Velike zasluge za to dolaze i od “EDC” šestostepenog robotizovanog menjača sa dva kvačila. Ovaj uređaj je jedan od boljih na tržištu – vrlo brzo reaguje u toku vožnje, bilo u automatskom , ili ručnom modu. Jedino malo zaostaje za najboljima tokom parkiranja. Prilikom manevrisanja napred – nazad potrebno mu je malo više vremena nego što smo navikli.

Potrošnja? Velika teška limuzina tek uspeva potvrdi epitet ekonomične. Prosečna potrošnja nije previše velika. Tu beležimo cifru od oko sedam litara. Međutim, na otvorenom, “talisman” je u proseku limuzina u klasi. Pri stalnih 120km/h, potrošnja je oko 5,9 litara. Međutim, brzine preko 130 km/h bitno povećavaju potrošnju, koja lako prelazi osam litara. Moramo da naglasimo i činjenicu da “talisman” ima rezervoar goriva od samo 47 litara. To mu umanjuje autonomiju i komfor tokom dugih putovanja, što joj je namena, a to je primetna mana.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Mala zapremina, ali dva turba – dovoljni u skoro svim situacijama

Pre nego što sumiramo utiske, moramo da vam napomenemo na smo vozili vrhunski opremljenu verziju “talismana”. U ponudi su i verzije sa čeličnim naplacima sa 16 inča, bazičnim infotejnment uređajima sa malim ekranima. Zato ocena koju sada dajemo “talismanu”, a to je “odličan” važi samo za vrhunsku verziju koju smo vam prikazali.

Ipak, osnova automobila, kada se skine sav luksuz, je primernom nivou, pa ne verujemo da će jeftinije verzije podbaciti. Ni cena nije prevelika. Sav ovaj raskoš koji vidite košta 34.490 evra. Početna cena “talismana” počinje od 19.990 evra.
Ivan Katunac

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016Personalizacija
Reno je u “talismanu” omogućiju možda najširu personalizaciju sa kojom smo se do sada susreli. Rezervisano je šest profila u kojima možete podesiti sve parametre, počevši od položaja sedišta i retrovizora, preko vrste masaže koju želite, vrste podešenosti volana, motora, menjača i “4kontrol” sistema, pa do boje i načina rada ambijentalnog osvetljenja.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016Upravljanje na 4 točka primetno unapređeno
Reno je u poslednjoj deceniji jedini proizvođač koji u velikoserijskim automobilima nudi sistem za upravljanje na sva četiri točka. Ovaj uređaj je poznat još iz prethodne verzije “lagune”, ali je sada poboljšan. Zadnji točkovi se do brzine od 80 km/h okreću suprotno od prednjh, čime bitno smanjuju prečnik okretanja na samo 10,8 metara. Preko ove brzine, točkovi se okreću u suprotnom smeru kako bi poboljšali stabilnost u brzim krivinama.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016Moderni “4 kontrol” sistem druge generacije ima tri stepena podešavanja i neverovatno utiče na podešavanje automobila. Masivna limuzina skreće kao da je mali hečbek B segmenta, a menja pravac kao “izgladnela barakuda”. Ni sportske verzije hečbeka nižih klasa nisu ovako upravljive i zanimljive za vožnju. Sistem “4 kontrol” dolazi standardno uz “inicijale pariz” nivo opreme, ali vam ga svakako preporučujemo za doplatu koja je samo dve hiljade evra. Vredi svaku paru!

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016
Ni nalik “laguni”
Automobil ima agresivan sportski dizajn sa krovom koji se spušta u luku. Iako je zadnje staklo dugačko i vrlo zakošeno, “talisman” nije hečbek kao “laguna”, već je klasična limuzina. Međuosovinsko rastojanje je povećano za petnaestak centimetara u odnosu na “lagunu 3”, pa je od jedne od manjih, Renoova limuzina postala jedna od najvećih automobila u D segmentu. Slična priča je i sa prtljažnikom koji je porastao sa skromnih 450 na 608 litara. Očigledno je da je “talisman” potpuno drugačija “zverka” u odnosu na “lagunu”.

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016Renault Talisman dCi 160 EDC Initiale Paris
Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 3800 Nm pri 1750 o/min, menjač robotizovani sekvencijalnii, 6 stepeni
Dimenzije: 4848/1869/1469 mm, međuos. rastojanje 2808 mm, prtljažnik 608 l, rezervoar 47 l, pneumatici 245/40 R 19, masa 1540 kg
Performanse: maks. brzina 215 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,4 s, potrošnja 4,0/4,4/5,0 l/100 km/h, emisija CO2 116 g/km

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016Oprema
Standard: sistem za upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, senzor za kišu, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, adaptivni tempomat, zadnji parking senzori i kamera, sistem za automatsko parkiravanje i isparkiravanje, alu-felne prečnika 19 inča, el. sklopivi retrovizori sa grejačima, LED dnevna i glavna svetla, automatska kontrola dugog svetla, automatski dvozonski klima-uređaj, masaža na vozaćevom i suvozačevom sedištu, grejanje i hlađenje prednjih sedišta, elektronska parking kočnica, vazd. jastuka za kolena vozača, upozorenje na opasnost od sudara sa automatskim kočenjem, osvetljenje oko automobila, senzori za farove, BOSE multimedijalni sistem, blutut konekcija za mobilni, automatski el. podizači sva četiri prozora, 2 USB priključka, kožni volan, automatsko otvaranje poklopca prtljažnika

Auto magazin Renault Talisman Initiale paris EDC dCi test review 2016

 

 

3 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring