Test: Scania R730

Retko se pruža prilika da možete da isprobate top model nekog proizvođača – bez obzira da li je reč o automobilu ili kamionu. Kada to ipak uspete – onda znate da ste probali sve Ljubljana, Slovenija Od specijalnog izveštača Milan Derbogosijan

magazinauto.com scania r730 test

Luksuzni tegljači sa maksimalno opremljenim kabinama i najjačim motorima obično su rezervisani za „one odabrane“.

Naravno, cena je tu odlučujući faktor od koga zavisi da li će te se osećati „odabranim“. Suvišno je spominjati i da je procenat ovakvih vozila u ukupnom broju prodatih primeraka svakog proizvođača – vrlo mali.

Redakcija Auto Magazina je među retkima iz ovog regiona dobila priliku da testira perjanicu Skanijine game – model „R730 LA4x2MNB“.

Već iz samog naziva modela može se zaključiti da je reč o najsnažnijem motoru iz Skanijine ponude koji s ponosom nosi oznaku „V8“.

Unapređeni 16-litarski agregat koji ispunjava Euro 6 norme o emisiji izduvnih gasova, isporučuje svojoj pogonskoj osovini respektabilnih 730 KS i to pri 1900 o/min. Monstruozni obrtni moment od 3500 Nm raspoloživ je u opsegu od 1000 do 1400 o/min.

magazinauto.com scania r730 test
Čili-crvena boja kabina oslikava njegovu žustrinu iako sama kabina i ne spada baš u red najnovijih iz Skanijine ponude

Vozilo koje smo mi testirali namenjeno je dugolinijskom transportu. „Čili-crvena“ boja kabina oslikava njegovu žustrinu iako sama kabina i ne spada baš u red najnovijih iz Skanijine ponude. Kako smo nezvanično saznali, već nekoliko godina unazad radi se na razvoju potpuno nove kabine, no ostavimo to za neke druge buduće teme.

Za kabinu je bila zakačena poluprikolica sa 40 tona bruto mase, natovarena betonskim blokovima. Sve ovo nam daje samopuzdanje da rezultati koje budemo postigli na merenjima neće puno odstupati od onih koje će ovaj kamion pokazati u regularnom saobraćaju. Demo vožnje započinjemo u Ljubljani i krećemo se pravcem ka Zagrebu.

magazinauto.com scania r730 test
Za kabinu je bila zakačena poluprikolica sa 40 tona bruto mase, natovarena betonskim blokovima

Perfektno ravan asfalt i prilično brdovita topografija terena odlika su slovenačkih autoputeva. Na ovakvim deonicama mogli smo da isprobamo sve prednosti brojnih elektronskih sistema u vozilu, a pre svega adaptivnog tempomata sa „aktiv predikšn“ funkcijom.

U povratku prošli smo ljubljanskom obilaznicom i nastavili put ka Kranju po nešto ravijem terenu gde smo isprabali novi „friviling retarder“. Pri konstantnoj brzini od 90 km/h (na tempomatu) zapazili smo i da je broj obrtaja motora oko 1200 o/min. Sa druge strane, u „roling modu“ broj obrtaja pada na svega 500 o/min a potrošnja goriva postaje simbolična.

magazinauto.com scania r730 test
Kako smo nezvanično saznali, već nekoliko godina unazad radi se na razvoju potpuno nove kabine

U Skaniji posebno ističu novi tip retardera. Reč je o najsnažnijem Skanijinom retarderu sa 4100 Nm koji je zamenio prethodnika koji je imao snagu kočenja od 3500 Nm. Novi retarder smanjuje gubitke tako što se  automatski diskonektuje kada se vozilo nalazi u takozvanom „friviling“ modu, odnosno na tempomatu. Na taj način se smanjuje potrošnja goriva za dodatnih 0,5 odsto.

Iako dobro poznat, „optikruz“ robotizovani menjač sa 12+2 brzine nas svaki put sve više oduševljava svojom uglađenošću i mirnoćom rada, a uz dodatke „skanija aktiv predikšn“ i „ekonomi mod“, utiče i na potrošnju goriva koja se može smanjiti za 4 do 5 procenata.

magazinauto.com scania r730 test
U Skaniji posebno ističu novi tip retardera

Na našem testu potrošnja je bila nešto malo ispod 30 litara što se za kamion ove kategorije i snage može smatrati dobrim rezultatom. Neke druge kolege iz regiona su na testiranjima isključivo po ravničarskim predelima postigle i 2-3 litra nižu potrošnju od naše što već predstavlja vrhunski rezultat.

Da ovaj poznati V8 motor brine i o ekologiji potvrđuje i prisustvo EGR i SCR tehnologije – recirkulacija izduvnih gasova i selektivna katalitička redukcija. Od elektronskih sistema bezbednosti istakli bi smo radare koji prate odstojanje od vozila ispred kao i očitavanje linija na putevima. Iako su ovi sistemi već viđeni i kod drugih proizvođača, ovoga puta ih posebno pominjemo u kontekstu novih zakonskih regulativa u EU po kojima će ovi sistemi uskoro postati obavezni za sve nove kamione.

magazinauto.com scania r730 test
Od elektronskih sistema bezbednosti istakli bi smo radare koji prate odstojanje od vozila ispred kao i očitavanje linija na putevima

Čita put
Novi sistem “aktiv predikš” je spojen sa navigacionim uređajem, preko kojeg dobija podatke o topografiji puta pred sobom. Računar neprestano prati parametre vožnje, a kada dozna da se kamio nalazi pred uzbrdicom, on ubrzava kako bi kamionu sakupio dovoljno kinetičke energije kojom će efikasnije prebroditi uspon. Tokom uzbrdice računar dozvoljava usporenje kamiona toliko da pred prevojem motor prestane sa pogonom, a vozilo nastavlja da vozi u slobodnom padu.

Sve što je potrebno za rad ovog uređaja je da vozač u nešto izmenjenom meniju kruz kontrola odabere minimalnu i maksimalnu brzinu kojom želi da se kamion kreće. Predstavnici fabrike su nam objasnili da je najefikasnije podesiti brzine 81 i 88 km/h, pri čemu se u ravnom delu puta kamion kreće brzinom od 85 km/h.

magazinauto.com scania r730 test

Scania R730
Kabina           CR19T
Tip motora     Scania DC16 103 730
Zapremina motora   16,4 litara
Maksimalna snaga  730 KS (537 kW) pri 1900 o/min
Maks. obrtni moment           3500 Nm pri 1000-1400 o/min
PTO motora   600 Nm
Menjač           robotizovani „optikruz“, 12 brzina, Scania GRSO925R, Scania Freewheeling Retarder R4100
Motorna kočnica      320 kW pri 2400 o/min

magazinauto.com scania r730 test

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring