TEST: Seat Tarraco 2,0 TDI DSG Style 4Drive

1

Garsonjera

Seat Tarraco je jedan od najvećih SUV modela na tržištu. Ponuda prostora je takva da u šali kažemo da je komforniji od mnogih garsonjera. Ko želi, može da poruči i treći red sedišta

Seat je praktično kompletirao gamu svojih SUV modela najvećim među njima, modelom „tarako“. Iako mehaničku platformu deli sa češkim konkurentom, „škodom kodijak“, ne proizvode se u istoj fabrici.

Tarraco silazi sa Volkswagen proizvodnih traka u fabrici u Volfsburgu. Ima dosta razlika u dizajnu, materijalima ali i opremi.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveU ponudi su tri paketa opreme, tri benzinaca i dva dizelaša, kao i verzije sa pogonom na prednjim i sva četiri točka. Po želji, može da se poruči i treći red sedišta, sa ukupno sedam mesta.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveU trenutku pisanja teksta, sa 2,0 TDI motorom od 150 KS, sedmostepenim DSG menjačem, pogonom na sva četiri točka i još bogatijim paketom opreme u odnosu na test primerak, mogao je da se nabavi za 32.990 evra.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveNa primer, dodatno je opremljen trozonskom automatskom „klimom“ i navigacijom. Nama je verzija bez navigacije dobro došla da testiramo Android auto aplikaciju, koja lepo radi u kombinaciji sa Seatovim multimedijalnim sistemom i velikim displejem dijagonale osam inča.

Jedino oko čega smo morali da se snađemo je oko traženja aplikacije, s obzirom da nije dostupna u našoj zemlji.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveNismo mogli a da ne primetimo atraktivne dinamičke LED migavce pozadi. Zadnja svetla jesu spojena crvenom lajsnom, ali ona ne svetli, već ima više estetsku funkciju.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveOdmah otvaramo gepek po kojoj su Tarraco i Kodiaq više nego specifični. Deklarisana zapremina je 760 litara i zaista spada među najveće ne samo u klasi, već i među automobilima generalno.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveSa ovakvim gepekom ne morate da razmišljate o krovnim koferima kada krenete na odmor. Pod može da se postavi u dva nivoa a ispod je čelični rezervni točak smanjenih dimenzija.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveTu nije kraj, zapremina gepeka dodatno može da se poveća kliznim pomeranjem zadnjih sedišta. Kada su u krajnjem prednjem položaju, osoba koja sedi pozadi i dalje ima dovoljno mesta za noge.

A kada ih vratite skroz unazad, dobijate prostor na kome bi pozavidele i neke VIP limuzine.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive

Ovde definitivno mogu da sednu i oni najviši, kojima neće biti problem da se voze na dugim relacijama, pogotovo što može da se podesi i nagib naslona zadnjih sedišta.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveMesta za glavu ima više nego dovoljno iako je zadnje sedište prilično visoko, što je jako važno za dobar oslonac celom dužinom butine. Dakle, sa ponudom prostora staje na crtu i nekim kombijima.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive

Napred je slična priča. Sedišta mogu da se spuste tako da omogućavaju relativno nisko ali i visoko sedenje po želji. Noge jesu savijene u kolenima ali ne previše, kao kod ostalih SUV modela.

Očigledno je da je obilje prostora omogućilo relaksiraniji položaj putnika na prednjim sedištima, koja su tradicionalno dugačka i komforna za duža putovanja.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveAuto se otključava na daljinski a motor startuje pritiskom na dugme. Ovo je istovremeno fensi ali i nezgodno rešenje, jer, kada ste već izvadili ključ iz džepa ili tašne, sada ne znate šta ćete sa njim.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveMi smo ključ ostavljali u pregradi za piće. Telefon ima svoju tradicionalnu poziciju ispred ručice menjača. Lako staju i veliki telefoni, a tu su i dve USB utičnice.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveTreća je namenjena putnicima pozadi i nalazi se tačno ispod komandi „klime“ (kod verzije sa trozonskom „klimom“), odnosno ventilacionih otvora.

Digitalna instrument-tabla je standard. Ima nekoliko vrsta prikaza, od izgleda tradicionalnih analognih instrumenata pa sve do varijante da mapa navigacije bude preko celog ekrana.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveTest primerak ima pogon na sva četiri točka pa je tu i veliki preklopnik za odabir vrste podloge ali i odabir „eko“ ili „sport“ moda.

Sedmostepeni DSG menjač takođe ima sopstveni „sport“ režim koji se standardno aktivira dodatnim „kliktanjem“ ručice menjača unazad, nakon što ste prošli D položaj.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveMože da bude od velike pomoći u određenim situacijama, s obzirom da je u standardnom režimu sve podređeno štedljivoj i ne previše dinamičnoj vožnji.

Tarraco je ipak porodični auto i nije namenjen nekoj jurnjavi. To ne znači da je spor ili slab, naprotiv. Istina, jeste nešto tromiji na početku hoda pedale gasa, ali kada je pritisnete više od pola, 2,0 TDI sa 150 KS pokazuje da nije slab za ovoliki auto, već prava mera.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveUme ozbiljno da povuče prilikom preticanja, za koje smo pretežno koristili „sport“ mod menjača. Nemojte da očekujete trenutnu reakciju kao kod najnovijih automatika, ali svakako nećete biti razočarani komforom koji pruža.

Pri 130 km/h motor se „vrti“ na 2000 obrtaja i tada troši oko osam litara. Prosek po gradu je za pola litre veći, što i nije tako loše ako se ima u vidu veličina automobila, DSG menjač i stalni pogon na sva četiri točka.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveInače, koristili smo komande na volanu za manuelnu promenu stepena prenosa i to uglavnom za kočenje motorom.

Reakcija menjača na pritiskanje tastera je veoma brza a DSG je pokazao da je i dalje jedan od najboljih među automatizovanim menjačima sa dvostrukim kvačilom.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveOsim izuzetne prostranosti, Seat Tarraco nas je prijatno iznenadio kvalitetnim materijalima i završnom obradom.

Tkanina sa sedišta je i u tapacirunzima vrata, a ono što posebno moramo da izdvojimo je tapacirana pregrada za flaše, što nije tako često ni u modelima Audija.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive

Površine meke na dodir su svuda. Za komfor je zaslužno i ogibljenje, koje nije previše tvrdo a ni previše meko.

Konstruisano je tako da se auto minimalno naginje u krivinama uprkos velikoj visini, ali i da bude udobno u vožnji po makadamu.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveKoličina prostora i opreme svakako su dominantne stavke kada je u pitanju Seat Tarraco. Konkurencija može da se izbroji na prste jedne ruke, s tim da je odnos uloženog i dobijenog ovaj put na strani „Španca“ proizvedenog u Nemačkoj.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveUpotrebljivost za primer

Osim što su zadnja sedišta deljiva i klizno podesiva po dužini, „tarako“ može da se pohvali i drugim praktičnim detaljima.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveNa primer, naslon suvozačevog sedišta može da se preklopi tako da možete da prevezete i veoma duge predmete.Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive

Deca će se najviše radovati stočićima ugrađenim u naslon sedišta. Svaki od njih ima i poseban držač za čaše i flaše koji se izvlači i uvlači po potrebi.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveBogata oprema

Standardna oprema je veoma bogata. Osim digitalnih instrumenata, tu su LED farovi, automatsko kočenje i mnogi drugi detalji bitni za bezbednost i komfor.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveTest primerak je opremljen i sistemom za automatsko parkiranje, koji može da uparkira auto na paralelna parking mesta i u garažu. Kod poslednje opcije možete da odaberete da li će se parkirati unapred ili unazad.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveStalan 4×4 pogon

Seat Tarraco je opremljen stalnim „4Drive“ pogonom na sva četiri točka. Elektronika u zavisnosti od potrebe raspodeljuje snagu i obrtni moment na prednju, odnosno zadnju osovine.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveDa bi ste joj u tome pomogli, postavljen je selektor vrste podloge. Osim standardnog moda vožnje po putu, tu su još „ofroud“ i „sneg“ režimi, ali i „eko“ i „sportski“.

Na kraju, možete da napravite sopstvenu kombinaciju odabirom „individual“ opcije.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveDigitalni instrumenti su standard

Vozaču je na raspolaganju nekoliko prikaza instrumenata, od klasično analognog izgleda pa sve do minimalističkog.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DrivePo želji, može da se odabere i varijanta u kojoj je mapa navigacije preko celog ekrana, sa parametrima vožnje smeštenim na margine displeja.

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive

Seat Tarraco 2,0 TDI DSG Style 4Drive

Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. o. moment 340 Nm pri 1750-3000 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4735/1839/1658 mm, međuos. rastojanje 2790 mm, prtljažnik 760 l, rezervoar 60 l, masa 1803 kg, pneumatici 215/65 R17

Performanse: maks. brzina 198 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,8 s, potrošnja 6,2/5,2/5,6 l/100 km, emisija CO2 146 g/km

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4DriveOprema

Standard: alu-felne 17 inča, rezervni točak, puna LED tehnologija svetala, el. preklopivi retrovizori, krovni nosači, sigurnosni zavrtnji za točkove, LED svetla za čitanje napred i nazad, ambijentalno osvetljenje u predelu nogu napred, el. parkirna kočnica, tempomat, senzor za kišu i svetla, elektrohromatski retrovizor, automatski klima-uređaj sa tri zone, multimedijalni displej 8 inča, 3xUSB, 8 zvučnika, digitalna instrument-tabla, automatsko kočenje, zadnji parking senzori, metalik boja, navigacija sa mapama Evrope

Auto magazin Srbija Test Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring