Auto magazin

Test: Škoda Fabia 1,0 MPI 75 Ambition

Test: Škoda Fabia 1,0 MPI 75 Ambition
10.03.2016.
Optimalan izbor

Cena nove "škode fabije" kreće se od devet pa do 16 hiljada evra. Mi smo za vas odabrali verziju koja nudi najviše za uloženi novac, "fabiju" za benzincem od 75 "konja" i srednjim paketom opreme koja košta deset i po hiljada evraambition

Škoda je uspela da od “fabije” napravi vrlo traženi automobil koji koriste i porodice i firme i to ne samo za vožnju po gradu, već i za duža putovanja. Ključ uspeha se nalazi u odličnoj mehanici, kvalitetu izrade i izuzetnom odnosu uloženog novca i dobijenog.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Već deceniju omiljena kako kod privatnih kupaca, tako i kod firmi

Zbog toga je “fabija” već deceniju među vodećim automobilima po prodaji u Srbiji, ali i u Evropi. Treća generacija je donela očekivane promene i poboljšanja. Pre svega tu je dizajn. Prethodna generacija je bila prilično neproporcionalna i nedostajalo je agresivnosti u njenoj liniji.

Sada je to izmenjeno i “fabija 3” odmah upada u oči. Naravno, niko neće kupiti ovaj (ali i slične automobile u klasi) da bi se hvalio dizajnom. Za to postoje lajfstajl automobili koji uz šik izgled donose i znatno višu cenu. Ne, uloga fabije nije da se šepuri već da vredno sakuplja kilometre uz što veću ekonomičnost.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Dobro joj pristaju oštre linije

Pre svega treba naglasiti da je nova fabija nastala na fleksibilnoj MQB mehaničkoj platformi i da dosta komponenata deli sa “vw golfom” i “audijem A3”. Ono što je još bitnije je da je Škoda uspela da poveća dužinu kabine za osam, a širinu za čak 21 milimetar, što se itekako primeti u automobilu ove klase.

Prtljažnik ima zapreminu od 330 litara što je vrlo respektabilan rezultat. Kada oborite zadnju klupu, dobijate prostor od 1150 litara. Ako želite ekonomičan auto sa još više prostora, uz malu doplatu možete nabaviti “fabiju karavan” koja ima prtljažnik od čak 530 litara, koliko ima jedan “ford mondeo”.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Subjektivni utisak o automobilu je odličan

Automobil B segmenta ne može da se hvali obiljem prostora, ali ostaje činjenica da će i viši putnici moći da se koliko – toliko udobno smeste i pozadi. Prostor za kolena je sasvim zadovoljavajući, a komforu doprinose pre svega širina kabine, kao i dovoljno prostora za glave putnika.

Subjektivni utisak o automobilu je odličan. Kvalitet izrade je skoro na nivou “vw pola”, a to znači među najboljim u klasi. U kabini nema očiglednih znakova uštede u odnosu na pomenuti “folksvagen”. Dizajn je nemački, hladan i strog, ali uz odličnu ergonomiju.

Auto magazin skoda škoda fabia test

U kabini nema očiglednih znakova uštede

Položaj vozača je tipičan Folksvagenovski, sa zavaljenim telom i uspravnim upravljačem. Opušten i sportski. Zahvaljujući mogućnosti obilnog višestrukog povešavanja i sedišta i upravljača, moguće je pronaći gotovo optimalnu poziciju.

Ručica menjača je kratka, laka i vrlo precizna. Brzine možete da menjate jednim prstom uz minimalan napor. Za novi motor konstruisan je drugačiji menjač, koji sada ima rikverc smešten “dole desno”, ispod pete brzine.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Ručica menjača je kratka, laka i vrlo precizna

Da bi odabrali hod u nazad, ručicu menjača morate da gurnete ka patosu, kao nekada na “zastavi 101”. Nama, koji smo navikli da rikverc kod “škoda” bude pored prve brzine, bilo je potrebno nekoliko dana da naučimo drugačiji raspored. Takođe, biranje brzine na tom mestu uz potiskivanje ručice naniže nije lako i jednostavno kao kada se rikverc nalazi gore levo (gde VW obično smešta rikverc).

Bazni motor koji se ugrađuje u “fabiju” je novi trocilindraš zapremine jedan litar. Osnovna verzija ima 60 “konja”, dok se za manje od 500 evra doplate dobija jača varijanta sa 75 KS. Upravo tu verziju vam preporučujemo. Petnaest konjskih snaga više itekako dobro dođe kada vam je auto natovaren, a u praksi, jači motor ima čak i manju potrošnju.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Sedišta su van proseka klase

U novoj generaciji “fabije” ne postoji stari trocilindrični benzinac od 1,2 litra, već ga je zamenio manji jednolitarski koji je debitovao pre nekoliko godina u “volksvagenu ap”.

Pokazalo se da trocilindraši imaju nešto manje dimenzije i masu od ekvivalentnog četvorocilindraša. Manje dimenzije i masa automatski znače i manju potrošnju goriva, kao i mogućnost za ugradnju u male automobile. Za napajanje gorivom zadužen je klasični sistem koji gorivo ubrizgava u usisnu granu.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Dva odrasla putnika mogu da se prevezu u relativnom komforu

Kultivisanost rada je odlična, mnogo bolja nego kod starog trocilindraša od 1,2 litra. Vozač i putnici mogu da osete rad motora na svojim leđima samo u trenutku startovanja. Od trenutka kada proradi, sve vreme vožnje vibracije bukvalno ne postoje.

Čak je i buka odlično utišana, tako da prilikom rada u mestu vozač pogledom u obrtomer mora de se podseti da motor još uvek radi. Čak i pri najvišim obrtajima, u koje mali agregat rado zalazi, buka nikad ne dominira kabinom. Sve pohvale na račun inženjera koji su upeli na taj način da kultivišu trocilindrični motor.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Veliki prtljažnik poseduje obilje pomoćnih pregrada

Masa praznog auta od tek jedne tone ne predstavlja previše težak posao za maleni motor. Na malim obrtajima agregat znatno snažniji i elastičniji u odnosu na stari, pa je auto lakše voziti opušteno i u stani – kreni situacijama.

Novi motor se vrlo lako vrti i brzo prima gas. Stepeni prenosa u menjaču su vrlo kratki, tako da je lako postići pristojne performanse i, što je još bitnije, prilikom preticanja ne biti previše izložen saobraćaju iz suprotnog smera. Naravno, da bi to postigli, “škodu” morate da vozite bez štednje i ustručavanja i brzine menjati kada kazaljka obrtomera već zađe u crveno polje koje je pomalo stidljivo postavljena već na 6000 o/min.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Mali trocilindraš je tih, srčan i štedljiv

Tada vas “škoda” nagradi relativno dobrim performansama i maksimalnom brzinom. Ubrzanje od 0 do 100 km/h za 14,7 sekundi je odlično za ovoliki motor, a još više iznenađuje maksimalna brzina od 172 km/h.

Ovolika maksimalna brzina je direktna posledica dobre aerodinamičnosti karoserije (0,32). Kada je auto opterećen, performanse, pre svega međuubrzanja, su lošija, ali auto nikada ne daje utisak da se muči. Racionalan i iskusan vozač nikada neće doći u kritičnu situaciju zbog nedostatka snage.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Materijali pristojnog kvaliteta i dobre obrade

Naravno, kako buke i vibracija praktično nema, naterivanje motora u visoke obrtaje ne predstavlja nikakav problem ili smetnju ukupnom komforu. Pokazalo se da ovakav način vožnje ne remeti previše ni potrošnju goriva.

Bez obzira u čijim “rukama” u redakciji se nalazila , “fabija” je po gradu trošila tek nešto više od 7 litara benzina na 100 pređenih kilometara, dok je na otvorenom putu potrošnja padala za jedan do dva litra. Konkretno, na otvorenoj magistrali bez problema možete da prođete sa potrošena četiri litra na 100 kilometara.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Zatvorena kaseta je duboka

Na auto putu, pri 120 km/h, motor se vrti malo preko 4000 o/min, ali se potrošnja kreće oko šest litara. Na konstantnih 130 km/h potrošnja iznosi 6,8 litara, dok pri punom gasu, sa obrtajima koji dosežu i 5800 o/min, “fabija” troši tek malo više od deset litara. Odličan rezultat.

U našoj optimalnoj kombinaciji, koju vam preporučujemo, našao se srednji paket opreme pod nazivom “ambišn”. On je svega oko 500 evra skuplji od osnovnog, ali sadrži neke vitalne delove opreme koji bi svaki moderni auto morao da poseduje i zbog komfora tokom eksploatacije, ali i zbog lakše prodaje polovnog vozila.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Mali ekran audio sistema je pregledan

Tu su klima uređaj, centralna brava sa daljincem, električni podizači prednjih prozora, elektro pokretani retrovizori, putni računar, radio sa dva zvučnika u prednjim vratima (visokotonci su odvojeni), svetlo za maglu, vozačevo sedište koje se podešava po visini. Nabrojana oprema svakako višestruko više vredi od 500 evra koliko košta njihova doplata, a ovako opremljen auto je mnogo prijatniji i udobniji za vožnju od osnovne varijante.

Škoda je gotovo u potpunosti promenila karakter automobila u odnosu na prethodnu generaciju. Ta verzija je imala prilično tvrdo ogibljenje i agresivan hendling. Aktuelna treća generacija ima prilično meko ogibljenje, koje uz pneumatike visokog profila (175/70R14) pruža odličan komfor gotovo u svim situacijama.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Jednostavni i pregledni instrumenti

Sve vrste rupa odlično su ublažene, pa se uz dobru zvučnu izolaciju dobija vrlo komforan i ušuškan auto, nenametljiv i nepretenciozan. A, upravo to je vozilo koje je idealno za naš brzi način života pun stresa. Ako ništa drugo, putovanje će vam biti opušteno i prijatno.

Mekše ogibljenje ipak ne znači lošije upravljanje. Auto nešto mekše i sporije prati volan, ali je on i dalje precizan i dobro komunicira sa vozačem. Auto se naginje u krivinama, ali je sposoban da agilno menja pravac.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Auto je udoban i nenametljiv

U krivinama je moguće postići vrlo velike brzine, a zahvaljujući specifično podešenom ogibljenju, auto daje dovoljno upozorenja da se približavate limitu. Kada preterate, reakcije “fabije” su blage. Ona počinje da širi putanju i lako ju je vratiti ako ste iole iskusan vozač.

Za cenu od 10.540 evra, koliko košta “fabija” koju smo vam predstavili teško da može da se pronađe automobil u klasi koji nudi onoliko koliko mala “škoda”.
Ivan Katunac

Auto magazin skoda škoda fabia test

Povoljna dodatna oprema
Svakako preporučujemo treći po redu paket opreme “stajl”, koji obuhvata mnogo toga kao standard, pa čak i startovanje motora bez ključa. Za potpuni hends-fri sistem, odnosno otključavanje i zaključavanje bez ključa, potrebno je doplatiti svega 145 evra.

Panoramski stakleni krov je 560, a paket sa senzorima za kišu, farove i elektrohromatski unutrašnji retrovizor košta 125 evra. Grejane dizne za pranje vetrobrana su 20 evra. Dakle, svako može da prilagodi “fabiju” svojim potrebama i to za vrlo umeren i pristupačan iznos. Čak je i standardno ozvučenje veoma snažno i kvalitetno. Na žalost, ima samo prednje zvučnike ali zato su tu USB i AUX priključci. Doplata za zadnje zvučnike je 55 evra.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Praktični detalji
Osim što ima najveći prtljažnik u klasi, “fabija” može da se pohvali praktičnim pregradama, ne samo u gepeku, već i u kabini. Ispod sedišta su postavljene fijoke za odlaganje sitnica a među “simpli klever”, odnosno pametnim rešenjima iz reklamnog slogana je i grebalica za led, skrivena u poklopcu nalivnog grla za gorivo.

Auto magazin skoda škoda fabia test

USB i AUX su standard
Ovako izgleda standardni audio uređaj u “fabiji”. Auto sa testa je imao “sving” ozvučenje koje ima tač skrin i doplaćuje se 165 evra, dok je u trećem paketu standard. Ni osnovni uređaj nije loš a usput je i praktičan zbog velike pregrade za odlaganje sitnica. U sredini velikog dugmeta za pojačavanje je sakriven displej.

Auto magazin skoda škoda fabia test

Škoda Fabia 1,0 MPI 75 Ambition
Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 55 kW (75 KS) pri 6200 o/min, maks. obrtni moment 95 Nm pri 3000-4300 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 3992/1732/1467 mm, međuos. rastojanje 2470 mm, prtljažnik 330/1150 l, rezervoar 45 l, masa 1055 kg, pneumatici 175/70 R 14
Performanse: maks. brzina 172 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,7 s, potrošnja 4,2/4,8/5,8 l/100 km, emisija CO2 108 g/km (Euro 6)

Auto magazin skoda škoda fabia test

Oprema
Standard: ESP, prednji vazd. jastuci, indikator pritiska u pneumaticima, start-stop sistem, klima uređaj, centralno zaključavanje sa daljinskim, putni računar, el. podizači prednjih prozora, maglenke, el. podesivi retrovizori sa grejačima, vozačevo sedište podesivo po visini, radio/MP3/CD sa prednjim zvučnicima, USB i AUX priključci, osvetljena kaseta, fijoke ispod prednjih sedišta, pregrada za naočare

Auto magazin skoda škoda fabia test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

6 komentara

 1. Bojan
  Bojan March 18, 17:14

  vozim ovaj identican automobil kao sluzbeni, za par dana ce mu biti tacno 12 meseci kako je kod mene. Presao sam tacno 60000km. Zapazanja su sledeca, sto se tice potrosnje trosi oko 7 litara benzina(otvoreno 5.5 grad 8) nije bucan motor u odnosu na stare trocilindrase. Ubrzanje do 60 km na sat je ok, posle toga je sve mucenje jednostavno nije elastican motor. Pri brzinama od 110km je jako bucan. Ostalo je sve korektno jedino bi mogao biti malo udobniji. Menjac volan sve je precizno. Ono sto je zamerka velika posle duzeg stajanja i ne paljenja auta par dana zna da pobrka sve(ugasi se sam od sebe,trza) i par luta se desilo da ne reaguje na zakljucavanje kljucem daljincem….toliko

  Reply to this comment
  • Ivan
   Ivan Author March 18, 19:44

   Hvala vam na ovako detaljnim utiscima.
   Predlažemo vam da auto odvezete u servis na kontrolu.
   Srdačan pozdrav

   Reply to this comment
 2. Stojan
  Stojan October 29, 07:15

  Kakva je procedura za ugradnju dodatne opreme i da li je unpitnjunotiinal škodina oprema. Da li to rade svi zvanični serviseri i da li ta ugradnja izaziva prepravke na autu?

  Reply to this comment
  • Aleksandar
   Aleksandar October 30, 10:35

   Zavisi o kakvoj dodatnoj opremi se radi. Naknadno možete da ugradite, na primer, zavesice na točkovima ili nosače za skije, ali ne možete, recimo, beskontaktno otključavanje ili senzor za kišu. U ovlašćenim servisima i salonima je original Škodina oprema.

   Reply to this comment
 3. Stojan
  Stojan November 10, 07:31

  1.Koji benzin se preporučuje za motor od 55kw?
  2.Da li se u početnoj fazi razradjivanja motora preporučuju neka ograničenja i koja?
  3. Koje zimske gume su naj prihvatljivije za fabiu 55kw?
  Pozdrav Stole

  Reply to this comment
 4. MARKO
  MARKO October 22, 11:07

  VOZIO JUCE OD DRUGA, 1.0 60 KS , LJUDI MALO JE BRZI OD BICIKLA

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad