Test: Suzuki Vitara 1,6 GLX 4WD So Color

Četvrta generacija "vitare" je praktična, vesela za vožnju, štedljiva i iznad svega vrlo bogato opremljena. Testirali smo verziju sa benzinskim motorom, pogonom na svim točkovima i pretposlednjim paketom opreme

Možda će vam čudno zvučati činjenica da je Suzuki vrlo uspešan proizvođač terenskih i SUV modela. Iako se neke veće firme “busaju” u grudi kako su izmislili klasu, sportsko-rekrativnih vozila, istina je drugačija. Još davne 1988. godine Suzuki je predstavio “vitaru” i sve ostalo je, što se kaže, istorija.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Začetnik SUV klase, vitara, dobila je četvrtu generaciju ove godine

Upravo zbog velike popularnosti ne čudi činjenica da u svom proizvodnom portfoliju Suzuki ima čak dva SUV-a. Nakon velikog uspeha koji su postigli sa modelom “S-kros”, ove godine predstavili su novu, četvrtu generaciju “vitare”.

Neko će pomisliti da su ova dva automobila konkurent jedan drugom, međutim to nije tako. Iako dobrim delom imaju istu mehaničku platformu, ovo su dva različita automobila, različitih namena. Pre svega “vitara” ima 100 milimetara kraće međuosovinsko rastojanje i 125 mm kraću karoseriju u odnosu na “S-kros”. Sa dužinom od 4,175 milimetara spada u popularni B segment SUV-ova, dok je “S-kros” za klasu veći.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Suzuki se potrudio da napravi dovoljno veliku razliku između vitare i s-krosa

Pored veličine, “vitara” agresivnim kockastim izgledom i manjim prepustima preko točkova deluje robustnije, kao previ terenac. Dizajn četvrte verzije je omaž prvoj generaciji, a velika hromirana maska deluje luksuzno i prestižno.

Sličan stil je primenjen i u kabini. Sve deluje robusno i sportski. Doduše, primetili smo da kvalitet materijala nije na nivou “S-krosa”, mada činjenica da ne pripadaju istoj klasi pruža opravdanje fabrici. U kabini je tvrda plastika, koja je na nekim delovima čak i gruba. Završna obrada je solidna i za nijansu ispod one u većem modelu.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
U kabini je tvrda plastika, koja je na nekim delovima čak i gruba

Sedišta su postavljena visoko, ali ne previsoko kao kod SUV većine automobila. U prevodu –  još uvek lako možete da uđete, ili izađete iz auta i da bez po muke smestite dete u sedište. Ipak, želimo da naglasimo da sedišta kod “suzukija” nisu previše visoka kao kod nekih konkurenata, tako da nije narušen komfor tokom dužeg boravka u automobilu.

To znači da se sedi još uvek dovoljno zavaljeno na sedištu tako da se skida teret sa donjeg dela butina, a samim tim je izbegnut onaj ne previše prijatan osećaj kao da sedite na sedištu u autobusu, ili kombiju. Kada smo već kod sedišta, ona imaju vrlo dugačku potporu, kvalitetnu bočnu podršku i prilično su udobna i pored toga što su tvrda.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Sedišta imaju dugačku potporu za butine i kvalitetnu bočnu podršku

Pomenuli smo da “vitara” ima 10 centimetara kraće međuosovinsko rastojanje u odnosu na “S-kros”, a to je direktno uticalo na prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi. Ipak, prostora pozadi ima za relativan komfor dva odrasla putnika, pod uslovom da su prosečne građe.

Prtljažnik ima zapreminu od 375 litara, što je odličan rezultat za ovu klasu automobila. Iako je automobil opremljn sistemom za prenos snage na svim točkovima, zadnji diferencijal i osovina su dovoljno kompaktni da praktično ne umanjuju prostor u prtljažniku, konkretno njegovu dubinu.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Luksuzna kombinacija alkantare i kože na sedištima

Dobra stvar je i to što prtljažnik ima veliku površinu, pa je pakovanje prtljaga lakše nego kod automobila koji imaju uzan a visok prtljažni prostor. Zadnja klupa je podeljena i obara se, pri čemu se prostor za robu povećava na 1120 litara.

Suzuki ima politiku da automobile oprema vrlo bogato, čak i u osnovnim paketima opreme. “Vitara” koju vam prikazujemo opremljena je predposlednjim, “GLX” paketom opreme. Mi vam uvek preporučujemo, da u skladu sa mogućnostima, nabavite automobil sa što bogatijim paketom opreme, pošto oprema transformiše karakter automobila i povećava užitak u vožnji.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Prostora pozadi ima za relativan komfor dva odrasla putnika, pod uslovom da su prosečne građe

Na spisku se nalaze sedišta i obloge vrata presvučeni kombinacijom kože i prevrnute kože, automatski jednozonski klima uređaj, adaptivni tempomat sa limiterom brzine, ksenonski farovi, podešavanje upravljača po visini i dubini, podešavanje vozačevog sedišta po visini, senzori brisača i farova, parking senzori napred i kamera, putni računar, električno pokretanje svih prozora sa automatikom za vozačev, brava bez ključa, aluminijumski naplaci prečnika 17 inča, audio uređaj sa šest zvučnika, reprodukcijom MP3 fajlova i blutut povezivanjem sa telefonom i ekranom od .

Od bezbednosne opreme, tu su sedam vazdušnih jastuka, ABS, EBD, ESP, hil hold,sistem praćenja pritiska u pneumaticima i sistem za upozorenje na sudar sa automatizovanim kočenjem.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Prtljažnik ima zapreminu od 375 litara, što je odličan rezultat za ovu klasu automobila

Ogibljenje “vitare” je nešto mekše u odnosu na “S-kros”, što je poželjno ako poželite da se vozite van asfalta. Sa druge strane, upravljivost nije previše umanjena. Auto se naginje u krivinama, ali dovoljno brzo i precizno menja pravac. Upravljač je direktan i precizan. Zbog toga je “suzuki” čak vrlo zanimljiv i prijatan za vožnju. Limiti u krivinama su veliki, tako da vozač uvek ima rezervu.

Za pogon “vitare” možete da između benzinskog i turbo – dizel motora, oba zapremine 1,6 litara. U automobilu koji vam prikazujemo nalazio se benzinac. Ovaj motor poznajemo od ranije iz drugih modela. odabran je benzinski motor zapremine 1,6 litara koji već poznajemo iz drugih modela.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test
Benzinac od 1,6 litara sa 120 konja je živahan i elastičan

U pitanju je agregat koji je vrlo živahan rado se vrti, a zbog krive obrtnog momenta potrebno ga je držati na nešto višim obrtajima. Razvija maksimalnu snagu od 120 KS pri 6000 o/min i maksimalni obrtni moment od 156 Nm pri 4400 o/min.

Testirani automobil je imao sistem pogona na svim točkovima “ol grip” i ručni menjač sa pet brzina. Postoji i opcija sa prednjim pogonom i sa automatskim menjačem sa šest stepeni prenosa. Maksimalna brzina auta iznosi 180 km/h, a za ubrzanje do “stotke” iz mirovanja potrebno mu je 12 sekundi.

Auto magazin suzuki vitara glx 07
Na auto putu, pri 130 km/h potrošnja iznosi 7,1 litar, a na magistralnom putu varira između pet i šest litara

Prosečna potrošnja na testu je bila 7,3 litara benzina na 100 km puta. U gradskoj vožnji prosek se kretao između sedam i osam i po litara u zavisnosti od rute i saobraćaja. Na auto putu, pri 130 km/h potrošnja iznosi 7,1 litar, a na magistralnom putu varira između pet i šest litara.

“Suzuki vitara” je vrlo ubedljiv novitet u popularnom B segmentu. Pored bogate opreme, adut mu je svakako i povoljna cena. Može se nabaviti već za 13.290 evra, a automobil koji smo vam prikazali košta 18.840 evra.
Ivan Katunac

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test

Suzuki Vitara 1,6 GLX 4WD So Color
Motor: zapremina 1586 ccm, snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 156 Nm pri 4400 o/min, manuelni menjač sa 5 stepeni
Dimenzije: 4175/1775/1610 mm, međuos. rastojanje 2500 mm, prtljažnik 375/1120 l, rezervoar 47 l, masa 1160 kg, pneumatici 215/55 R 17
Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,0 s, potrošnja 5,1/5,6/6,5 l/100 km

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test

Oprema:
Standard: ESP, hil holder, prednji i  bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese i vazdušni jastuk za kolena vozača, parking senzori napred i nazad, parking kamera, LED farovi i dnevna svetla, sedišta presvučena kombinacijom kože i i prevrnute kože, grejanje prednjih sedišta, nasloni za ruku napred i nazad, bezkontaktno otklučavanje, prednji i zadnji el. podizači prozora, putni računar, audio uređaj sa blutut konekcijom za telefoniranje i USB proključkom, navigacija, adaptivni tempomat sa limiterom brzine, automatski klima uređaj sa jednom zonom, senzori za kišu i farove, el. preklopivi retrovizori sa grejačima, multifunkcionalni upravljač presvučen kožom, ABS, EBD, ESP, sistem praćenja pritiska u pneumaticima i sistem za upozorenje na sudar sa automatizovanim kočenjem

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test

Pametni 4×4
Novi sistem pogona na svim točkovima “ol grip” je konstrisan za primenu u krosover modelima, pošto je zamišljen tako da ne rasipa snagu motora bez potrebe. To znači da u svakodnevnoj vožnji snagu prenosi na prednje točkove, dok se zadnja osovina uključuje u pogon automatski samo kada se detektuje proklizavanje.

Po potrebi, moguće je odabrati “sport” režim rada koji i prilikom vožnje po asfaltu dodaje snagu zadnjim točkovima kako bi se promenio karakter auta, a tu je i režim “sneg” podešen tako da mekanije prenosi snagu na podlogu. U krajnjem slučaju, možete blokirati centralni diferencijal, kada se do brzine od 60 km/h snaga stalno raspoređuje jednako između osovina.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test

Visoka klasa
Suzuki je svojom politiko ugradnje bogate opreme definitivno diferencirao “vitaru” od ostalih ne premijum SUV-ova u klasi. Iznenadili smo se kada smo u testiranom automobilu zatekli adaptivni tempomat, ali i sistem za prevenciju sudara sa automatskim kočenjem. Ovi sistemi još uvek nisu široko rasprostranjeni.

Adaptivni tempomat daje dodatnu dozu komfora, ali i bezbednost. Automobil primeti druge učesnike u saobraćaju i brzinu prilagođava njim, prateći ih na zadatoj razdaljini. Na taj način ne morate da sami usporavate i ubrzavate, već automobil sam prati tok saobraćaja.

Auto magazin suzuki vitara 4x4 so color 2015 test

 

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring