TEST: Toyota C-HR 2,0 Hybrid Dynamic Force C-LUB

1

Strujni udar

Novi 2,0 hibrid donosi velike razlike u odnosu na 1,8. Ubrzanja i međuubrzanja su snažnija i to ne samo po gradu, već i na otvorenom…

Hibridi su generalno zamišljeni kao automobili čiji pogonski sklop najveće prednosti pokazuje u gradskoj vožnji. Što su ubrzanja sporija i što je veća gužva, hibridi manje troše i samim tim manje zagađuju.

Osim toga, elektro-motor pruža veliku podršku benzincu u vidu trenutne reakcije na komandu gasa, koja se može meriti sa čisto električnim automobilima. Praktično, hibrid brže reaguje i od najboljeg turbo-benzinca.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Ipak, sve ima svoja ograničenja pa tako i hibridi. Kod većine su međuubrzanja snažna do određene brzine. Na auto-putu pri 130 km/h se već topi njihova prednost u smislu da potrošnja nije daleko nižae u odnosu na klasične automobile sa SUS motorima.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Ipak, oni su čak i tada štedljiviji, ali ono što predstavlja najveće ograničenje jesu međuubrzanja pri velikim putnim brzinama. Sve ovo je važilo do nedavno, dok su kod Tojote bili aktuelni samo 1,5 i 1,8 hibridi u „jarisu“, odnosno „koroli“.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

U međuvremenu, inženjeri su radili na tome da se u C segment uvede i jači hibrid, koji će se u odnosu na 1,8 razlikovati po svojoj eksplozivnijoj snazi upravo u težim uslovima rada, odnosno na auto-putu pri većim brzinama.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Moramo da priznamo da nas je razmazio Tojotin 2,5 hibrid koji se ugrađuje u RAV4, Camry i Highlander. On omogućava snažnija ubrzanja samo na struju u gradskim uslovima vožnje, dok na autu-putu obezbeđuje bolja međuubrzanja.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Dakle, omogućeno je da istovremeno bude štedljiv, ali i dovoljno snažan za one zahtevnije vozače. Tako nešto je nedostajalo „aurisu“, „prijusu“ i krosoveru „C-HR“. Sada se novi 2,0 hibrid ugrađuje u „korolu“ (izuzev sedan verzije) i auto koji testiramo. Naravno, kupci i dalje mogu da se odluče za 1,8 hibrid čija je ukupna snaga sistema 122 KS. Njegova misija je najniža moguća potrošnja.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Razlika u snazi je prilično velika. Novi 2,0 hibrid ima 62 konjske snage više, kada se posmatra ukupna snaga sistema. Sam benzinac ima 152 umesto 98 KS, a ugrađen je i jači elektro-motor koji raspolaže sa 109 umesto 72 konjske snage.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Sve to je dovelo i do daleko boljih ubrzanja. Dok 1,8 do „stotke“ ubrzava za okruglo 11 sekundi, 2,0 hibridu je za isti zadatak potrebno 8,2 sekunde. Ipak, razlika u maksimalnoj brzini je mala – 180 umesto 170 km/h.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Nisu iste ni baterije – kod 1,8 su litijumske, a ovde su nikl-metal-hidridne, mada to nije parametar koji će vlasniku novog automobila nešto značiti u praksi.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Vreme ja vožnju. Ne možemo a da ne primetimo suptilne, ali bitne razlike u odnosu na verziju C-HR-a pre redizajna. Nova je grafika svetala, a posebno se ističu dinamički migavci, koji izgledaju vrlo atraktivno.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

U unutrašnjosti nije bilo većih izmena. Naš test primerak ima luksuznu kombinaciju alkantare i kože na sedištima sa crnim nebom. Premijum utisak ostavlja i pijano lak, kao i dosta tapaciranih površina, uključujući i meku plastiku.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Dizajn enterijera je sam po sebi toliko specifičan i originalan da Toyota nije želela da menja previše detalja tokom redizajna. Ergonomija je na najvišem nivou.

Za volanom imate osećaj kao da je auto dizajniran i konstruisan oko vašeg tela. Sedišta su nešto kraća, a dodatni paket opreme Alcantara Pack obuhvata i električno podešavanje vozačevog sedišta.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Jedino što nam je nedostajalo jeste posebna pregrada za odlaganje mobilnog telefona; ovako smo morali da ga držimo u prostoru za čaše.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Toyota C-HR je do skoro bio jedini kupe-krosover u C segmentu. Zbog niske linije krova na zadnjem delu očekivalo bi se da pozadi neće biti dovoljno mesta, ali se ispostavilo da osoba prosečne visine ima vrlo pristojan komfor i za glavu i za kolena.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Prtljažnik je nešto skromnije zapremine, za 19 litara manje u odnosu na 1,8 hibrid. Umesto rezervnog točka su velike pregrade, a u jednoj od njih smešten je u akumulator.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Kada smo već kod njega, treba reći da je reč o klasičnom akumulatoru, pa nema povećanih troškova zamene kao što je to bio slučaj sa prvobitnim hibridima.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Inače, oprema je izuzetno bogata već u osnovnom paketu. Standard je Toyota Safety Sense, što znači da o bezbednosti brinu sistemi za automatsko kočenje sa detekcijom i izbegavanjem pešaka, automatsko prebacivanje srednjih i dugih svetala, aktivna pomoć pri održavanju saobraćajne trake, adaptivni tempomat, kao i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Odmah na početku vožnje je jasno da elektro-motor ima više snage u odnosu na 1,8. Ubrzanja samo na struju su snažnija, odnosno momenat „paljenja“ benzinca je odložen.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Efekat je, zapravo, sličan vožnji dosta jačeg 2,5 hibrida od 218 KS u „tojoti RAV4“ ili „kemri“, s tim što su ova dva automobila i teža, pa je subjektivan osećaj ubrzanja približno jednak.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Primetili smo i da auto može da ide dosta duže samo na struju. Ako pazite i vodite računa da kazaljka isporuke snage ne pređe graničnik iznad kog se aktivira benzinac (na sredini zelenog polja ekonometra), moći ćete da pređete mnogo više od nekadašnja tri kilometra, koliko su raniji hibridi mogli da pređu samo na struju.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Naravno, sve zavisi od trenutne napunjenosti baterije, kao i od toga da li je motor dostigao radnu temperaturu. Ipak, nismo uspeli da dostignemo veoma nisku potrošnju kao što je to moguće sa 1,8 motorom.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Prosek po gradu nam je bio oko 5,5 litara, što je i dalje veoma dobar rezultat pogotovo ako se uzme u obzir daleko veća snaga.

Tojota navodi da je po gradu moguće ostvariti čak do 80 posto vožnje na struju. U praksi, to se odnosi na svaku situaciju u kojoj je benzinac isključen, dakle, i onda kada usporavate, kočite ili stojite na semaforu.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

U to smo se i sami uverili tako što smo u meniju bord kompjutera odabrali ovu opciju. Uz nešto pažljiviju vožnju, sa manje snažnim ubrzanjima, ovu cifru smo lako dostigli, pa čak i prestigli – maksimum nam je bio 84 posto vožnje sa isključenim benzincem.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Istina, cifra se odnosi na vožnju započetu sa već zagrejanim motorom, a vrednost se resetuje prilikom svakog „paljenja“ automobila.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Sa ukupno 184 konjske snage, Toyota C-HR omogućava vrlo žustru pa i sportsku vožnju. Kao što smo već pomenuli, reakcija na komandu gasa je trenutna, pogotovo u „sport“ modu. To se oseća ne samo po gradu, već i prilikom preticanja na magistrali, pa i na auto-putu.

C-HR najviše voli ravnomerna i konkretna ubrzanja, na šta odgovara brzim podizanjem brzine, bez lepljenja za sedište.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Automobil jasno reaguje na komandu gasa, sa odzivom koji svaki vozač voli – uz lako kontrolisanje ubrzanja i preticanja.

Zato (sada već i ne tako davno) uvedeno ograničenje od 130 kilometara na sat na našim auto-putevima jeste možda idealan tempo za ovaj auto, sa potrošnjom koja se u konstantnom režimu kreće oko četiri litra.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Toyota C-HR 2,0 Hybrid je namenjena temperamentnijim vozačima koji vole snažna ubrzanja i često voze van grada. U skladu sa tim je i relativno tvrdo ogibljenje, koje sprečava veća naginjanja karoserije čak i prilikom oštrih ulazaka u krivine.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Naravno, auto nije ekstremno sportski, ali ume dobro da zabavi, pa i da relaksira tišinom i odsustvom vibracija u svakodnevnoj vožnji.

Aleksandar Bursać

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Subvencije po dva osnova

Konačno smo dočekali trenutak da kupci hibrida i kod nas imaju nekakvu podršku države. C-HR Hybrid, bez obzira na motor, spada u grupu kod koje se ostvaruje subvencija od 2.500 evra prilikom kupovine vozila.

Osim toga, ne plaća se ni porez na upotrebu motornog vozila, što na zapreminu od 2,0 litra donosi još 100 evra uštede godišnje prilikom registracije.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Sam koči i prilikom parkiranja

Drugi po redu paket opreme C-LUB standardno ima parking senzore koji omogućavaju i automatsko kočenje u slučaju da vozač ne zakoči na vreme, kako bi se izbegla oštećenja karoserije. Dakle, auto ne možete da zakačite čak i kada ste neoprezni prilikom parkiranja unazad.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Minimalni troškovi održavanja

Tojotini hibridi su poznati po minimalnim troškovima održavanja. Nema velikog servisa, nema zamene kaiševa, lanaca, plivajućih zamajaca a čak se i kočnice sporije troše jer hibrid prvo koči elektro-motorom, pretvarajući kinetičku energiju u električnu. Dakle, menjaju se samo ulje, filteri i na svake dve godine kočna tečnost.

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Toyota C-HR 2,0 Hybrid Dynamic Force C-LUB

Benzinski motor: zapremina 1987 ccm, snaga 112 kW (152 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 190 Nm pri 4400-5200 o/min, ukupna snaga sistema 135 kW (184 KS), menjač automatski, CVT

Elektro-motor: sa permanentnim magnetom, snaga 80 kW (109 KS), maks. o. moment 202 Nm, maksimalan napon 650 V

Baterije: Ni-MH, nominalni napon 216 V

Dimenzije: D/Š/V (mm): 4390/1795/1565 mm, međuos. rastojanje 2640 mm, prtljažnik 358 l, rezervoar 43 l, pneumatici 225/50 R18, masa 1525 kg

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,2 s, potrošnja 3,9/4,4/4,3 l/100 km, emisija CO2 92 g/km (NEDC), kombinovano 5,4 l/100 km (WLTP)

Test Toyota C-HR 2,0 Hybrid

Oprema

Standard: dvobojna karoserija, alu-felne 18 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, el. lumbalno podešavanje vozačevog sedišta, grejači prednjih sedišta, ambijentalno osvetljenje, parking senzori sa automatskim kočenjem, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, senzor za kišu i svetla, elektrohromatski unutr. retrovizor, el. preklopivi retrovizori, Toyota Safety Sense (automatsko kočenje sa izbegavanjem pešaka, automatska duga svetla, aktivna prevencija nenamernog napuštanja trake, adaptivni tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova), Bi-LED glavna svetla, LED zadnja svetla, automatski klima-uređaj sa dve zone, multimedijalni displej 8 inča, DAB radio prijemnik, blutut konekcija, pomoć pri kretanju na uzbrdici, kamera za vožnju unazad, el. parkirna kočnica

Opcije: Assist Pack (navigacija, LED maglenke, LED dinamični zadnji migavci, kontrola mrtvog ugla, upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane, hologramski ispis pored vozila), Alcantara Pack (unutrašnjost u kombinaciji kože i alkantare, el. podešavanje vozačevog sedišta, grejanje upravljača)

Test Toyota C-HR 2,0 HybridTest Toyota C-HR 2,0 Hybrid

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring