Auto magazin

Kia Sorento stigao u Srbiju

Kia Sorento stigao u Srbiju
31.07.2021.

Novi Kia Sorento stigao je na naše tržište. Ovo je najnapredniji, najluksuzniji i najveći model Kije u Evropi. Uvoznik vozila marke Kia za našu zemlju, kompanija Kia Auto, organizovala je za novinare lokalnu prezentaciju gde smo iz prve ruke mogli da se uverimo u kvalitete novog modela.

Prvi utisak je da je Sorento zaista veliki auto. Može da se poruči i sa sedam sedišta. U njega je ugrađeno mnogo naprednih rešenja, među kojima je i pomeranje drugog reda sedišta na dugme radi pristupanja trećem.

kia sorento

Bezbednosni sistemi su na najvišem nivou, pa automatsko kočenje uključuje i detektovanje vozila iz suprotnog pravca prilikom skretanja, što je inače najkritičniji manevar prema evropskim statistikama. Koliko je oprema luksuzna govori i podatak da novi Sorento ima mogućnost uparkiravanja u garažu preko daljinskog upravljača.

kia sorento

Velika novina je i prikazivanja pogleda sa kamere na instrumentima prilikom skretanja i prestrojavanja. Na primer, ako date desni migavac, na desnom instrumentu će se pojaviti prikaz sa desne kamere, što je posebno zgodno kada morate da pazite da zadnjim točkom ne nagazite ivičnjak.

kia sorento

Među novitetima je i centralni bočni vazdušni jastuk čiji je zadatak da spreči međusobno povređivanja vozača i suvozača u slučaju nesreće. Isto tako, auto je projektovan da ne otkliza posle sudara kako se ne bi dogodili dodatni problemi.

kia sorento

Razgledali smo auto i možemo da kažemo da je kvalitet završne obrade na nemačkom nivou, što znači da se vodilo računa o svakom detalju, počevši od zvuka zatvaranja vrata pa sve do najsitnijih komponenti kao što su prekidači i tasteri.

kia sorento

U Srbiji će biti dostupne obe verzije motora – 2,2 dizelaš sa 202 KS i osmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, kao i hibridi. Hibrid su kombinacija 1,6 turbo-benzinca sa 180 konja i elektro motora. Ukupna snaga hibridnog sistema je 230 konjskih snaga.

kia sorento

U ponudi je verzija sa prednjim ali i pogonom na sva četiri točka i to na obe varijante motora. Maksimalna snaga elektro-motora je 44 kW, odnosno 60 konjskih snaga. Sve ovo se odnosi na klasični hibridni sistem, a ko želi, može da poruči i Plug-In Hybrid sa većim baterijama koje omogućavaju domet samo na struju od pedesetak kilometara.

kia sorento

Ova verzija ima baterije koje se pune na utičnici, a kada se njihova struja potroši, auto se ponaša kao klasičan hibrid, sa punjenjem tokom vožnje. Plug-In Hybrid ima i snažniji elektro-motor od 66,9 kW, odnosno 91 konjskom snagom.

kia sorento

Cena nove Kije Sorento kreće od 40.499 evra sa PDV-om. Toliko košta verzija sa 2,2 dizelašem i prednjim pogonom, dok je 4×4 skuplji tačno 2000 evra. Hibridi kreću od 42.999 evra, bez državne subvencije koja iznosi 2500 evra za klasičan hibrid, odnosno 3500 evra za Plug-In. Cena hibrida koji može da se puni na utičnici počinje od 52.999 evra sa PDV-om, bez subvencija.

Dodatne informacije i detaljan cenovnik Kije Sorento možete da pronađete na www.kia.rs.

kia sorento

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android