Test: Toyota Land Cruiser Limited Edition A/T 7 sedišta

Nastao pre više od 60 godina zbog vojnih potreba, kao i neki drugi poznato terenci, Land Cruiser je danas jedan od retkih pravih off road modela. Uz savremene tehnologije, eto šta ga čini Tojotinom legendom

Ima li zaista u Srbiji kupaca koji žele automobil samo za terensku vožnju? I, ako ih ima, koliko bi novca dali za mogućnost da mogu da prođu (gotovo) bilo gde i bilo kada?

Ako se složimo da su takvi vozači vrlo malobrojni, ostaje dilema kakav kompromis treba da ponudi snažan, veliki auto kako bi poslužio i nekoj drugoj svrsi. Recimo, prestižu. Dodajmo, pouzdanosti u svim uslovima.

Land Cruiser je pravi primer teške artiljerije. Zasnovan je na staroj školi mišljenja da pravi terenski auto mora da prođe sve (ne)normalne puteve, da je jak i izdržljiv, a opet, sa druge strane, da bude deo statusnog imidža, impresivan kakav i jeste, i primetan ma gde se pojavio.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Cena toga je uski krug kupaca koji mogu (ili žele) auto po toj ceni, što, naravno, znači da je još poželjniji.

Vozili smo, dakle, Tojotinu mašineriju, valjak koji melje, ali i limuzinu iz koje puca drugi pogled na život i svet okolo. Drugim rečima, naš problem nije šta i koliko košta, već kako to radi.

Ipak, pre svega, postoje prilike kada i na ovakvim modelima može da se prištedi. Naime, Toyota Srbija je pripremila veliki poklon kupcima.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Legendarni terenac Land Cruiser u paketu opreme Limited Edition, koji spada u sam vrh ponude što se opreme tiče, trenutno je na popustu od oko sedam hiljada evra.

Na našem testu se našla verzija sa petora vrata, automatskim menjačem i sedam sedišta. Evo detalja…

Tojotin terenac dugačak je 4,78 metara, otprilike kao veća limuzina srednje ili više klase, ali je zato poprilično visok – 1,89 metara.

Ako igrate košarku (na poziciji centra), možda ćete biti u prilici da očistite sneg sa krova.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Automobil deluje robusno, ubedljivo i impresivno. U njemu možete da osvajate zatrpane planinske vrhove, a opet, vrlo ozbiljno će vas shvatiti ako iz njega izađete, bilo u punoj ratnoj opremi kao policajac, ili stižete u odelu sa crnom kravatom na neki fensi događaj.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Važno je samo parkirati što bliže ulazu, kako bi vas videli.

Oprema Limited Edition donosi brojne kozmetičke dodatke na karoseriji. Tako su kvake na vratima u boji karoserije, a kućišta retrovizora i maska hladnjaka hromirani.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Kao što smo već rekli, Land Cruiser je vrlo visok automobil, pa ulazak predstavlja pravi mali izazov, i to bez obzira koliko ste visoki.

Fabrika nije slučajno ugradila vrlo snažan držač na prednje stubove, koji služe da se povučete na gore prilikom ulaska. Sve se, međutim nauči, pa i to kako da u tri poteza sednete za volan.

Materijali u kabini su kvalitetni, dobro obrađeni i sastavljeni. Na sedištima se nalazi vrlo prijatan pliš.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Verzija koja je bila u našoj redakciji na testu ima sedam sedišta. Srednji red sedišta može da se pomera po dužini, a putnici mogu da podešavaju ugao naslona, što dobro dođe prilikom dugih vožnji.

Ulazak na zadnja sedišta je relativno komplikovan, jer ne samo što treba da se popnete u visok auto, već morate da se provučete kroz relativno uzan prostor pored oborenog srednjeg sedišta.

Kada se obore obe klupe (izi flet sistem) dobija se ogroman tovarni prostor u kojem možete da prevezete belu tehniku, ili, na primer, godišnje zalihe za planinsku kuću.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

U ponudi (u Srbiji) je jedino verzija sa novim četvorocilindričnim turbo-dizel motorom zapremine 2,8 litara, koji je zamenio stari trolitarski dizelaš.

Karakter ovog motora je u potpunosti prilagođen Land Cruiseru. Maksimalnu snagu od 177 „konja“ postiže pri opuštenih 3400 o/min, dok je maksimalni obrtni moment od 423 Nm raspoloživ između 1400 i 2600 o/min. Menjač je šestostepeni automatski.

On je odlično uklopljen u kompletan sistem, a to znači da je promena brzina relativno spora, ali gotovo neprimetna.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Snaga se prenosi na sva četiri točka, a normalna raspodela obrtnog mometa je 50:50 posto po osovinama.

Ako naiđete na težak i klizav teren, možete da uključite blokadu centralnog i zadnjeg diferencijala, a elektronika će po potrebi prebaciti do 70 odsto snage na zadnju osovinu.auto magazin srbija toyota land cruiser test

Ako zatreba, tu je i reduktor koji će vam pomoći kako na usponima, tako i na velikim nizbrdicama. Vozaču je od velike pomoći i sistem za automatsko održavanje brzine prilikom spuštanja na strmim padinama.

Inače, veliku prohodnost po lošim terenima omogućuje odličan prilazni ugao od čak 30 stepeni.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

U slučaju da stalno vozite po kršu, savetujemo vam da kupite kraću varijatu sa troja vrata koja je još sposobnija za ofroud, zato što praktično nikada nećete biti u prilici da je nasučete na pregibima.

Toyota Land Cruiser je jedan od retkih terenaca koji još uvek imaju klasičnu ramnu šasiju. Zbog toga je idealan za (zlo)upotrebu u teškim uslovima, i zbog nje je teži od većine sličnih automobila.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Oprema Limited Edition sadrži i specijalno ogibljenje KDS. U pitanju je posebni sistem stabilizatora na prednjoj i zadnjoj osovini, koji na asfaltu strogo kontroliše naginjanje u krivinama, dok se na terenu isključuju i dopuštaju hod točkova od čak 25 centimetara.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Terenska vožnja je zaprova sama suština ovog automobila. Konfuzija oko definicije terenskog automobila prilično je stara, poslednjih godina dodatno zamagljena pojavom krosovera koji bi da se takmiče, barem na rečima, sa rođenim terencima.

A Land Cruiser je zapravo baš to. Zima nam je pružila pravu priliku da ga provozamo po snegu i ledu, a jedan dan proveli smo vozeći ga po pesku i šljunku.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

I nema situacije da je ustuknuo ili pokazao slabost, bilo kao proklizavanje, nedostatak snage, manjak kontrole ili sumnju da može da savlada neku prepreku.

Znali smo, a to nije velika mudrost, da mu više leži led nego dubok sneg, ali kad ste tako veliki i teški to je razumljivo.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Na otvorenom putu automobil ima svojih manjkavosti. Neizbežna kruta šasija ne može da pruži komfor limuzine, pa se rupe uvek osete.

Na sreću, velika i udobna sedišta kompenzuju taj razumljivi odziv sa točkova.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Druga jedna strana je značajno unapređena: naginjanje u krivinama je značajno umanjeno, kontrola prolaska kroz krivine je daleko bolja nego u ranijim verzijama, što nije lako postići sa tako velikom sobom na točkovima.

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Zato je „lend kruzer“ generalno komforniji i upravljiviji nego ranije. Istina, na volanu se i dalje oseća težina vozila, sva njegova masa (puta ubrzanje, dodao bi Ajnštajn), ali vozač brzo i lako savlada tu moć.

Upravljanje je precizno i lako, mir u kabini ne odaje ogromnu snagu kojom raspolažete.Tu nastaje uživanje.

Test ekipa Auto magazina

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Toyota Land Cruiser Limited Edition A/T 7 sedišta

Motor: zapremina 2775 ccm, snaga 130 kW (177 KS) pri 3,400 o/min, maks. o. moment 450 Nm pri 1600-2400 o/min, menjač automatski

Dimenzije: 4780/1890/1850 mm, međuos. rastojanje 2790 mm, klirens 220 mm, prtljažnik 620/1935 l, rezervoar 87 l, pneumatici 265/60 R18 , masa 2215 kg

Performanse: maks. brzina 175 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,7 s, prosečna potrošnja 7,2 l/100 km, emisija CO2 194 g/km

auto magazin srbija toyota land cruiser test

Oprema:

Standard: ABS, EBD, BA pomoći pri naglom kočenju, sistem kontrole stabilnosti vozila, sistem aktivne kontrole proklizavanja, sistem upozorenja pri naglom kočenju, radio CD/MP3 sa devet zvučnik, blutut i USB konekcija, automatski podizači svih prozora, vazdušni jastuk za kolena vozača, hromirani el. preklopivi i grejani spoljašnji retrovizori, podesiva sedišta u drugom redu s podešavanjem nagiba, reduktor, blokada središnjeg diferencijala, bezkontaktni ključ, sistem za detekciju pritiska u gumama, sistem pomoći prilikom spuštanja na velikim nagibima, maglenke, automatska klima sa dve zone, kožom obložen multifunkcionalni upravljč, kožom obložen menjači i ručiča parking kočnice, zadnji parking senzori, hromirana maska hladnjaka, LED svetla, tempomat, kamera za pomoć pri vožnji unazad, navigacioni sistem

auto magazin srbija toyota land cruiser test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring