TEST: Toyota Prius Plug-In Hybrid Sol

Prelazno rešenje

Električni automobili su sjajni po gradu ali kada krenete na put, gde da ih punite? Toyota Prius PHV je pravo rešenje za ove situacije – po gradu ide samo na struju a kada krenete na put ne morate da mislite o punjačima

Prošlo je skoro 22 godine od kako je Toyota Prius na tržištu. Još osam pa će se smatrati starovremenskim vozilom.

Šalu na stranu, svet odnedavno počinje sa elektrifikacijom automobila a Tojota je u međuvremenu predstavila već četiri generacije „prijusa“, pa i redizajn aktuelnog modela.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolVažno je reći da se od treće proizvodi i Prius Plug-In Hybrid. Za one koji ne znaju, klasičan hibrid svoje baterije dopunjava isključivo u vožnji, tokom usporavanja i kočenja.

Za razliku od njih, plag-in hibrid ima dodatne baterije koje omogućavaju autonomiju od pedesetak kilometara samo na struju.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolOne se pune na punjaču, a kada se potroše, auto se vozi kao klasičan hibrid. Dakle, pred nama je druga generacija „prijusa plag-in“ hibrid, skraćeno „PHV“ (Plug-in Hybrid Vehicle).

Ona se dizajnerski u potpunosti razlikuje od standardnog „prijusa“, sa brojnim elementima koji su preuzeti sa „tojote mirai“, prvog serijskog automobila na svetu sa pogonom na vodonik.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolUpravo zbog dizajna, koji nam se više dopada nego dizajn klasičnog „prijusa“ i atraktivnog LED osvetljenja, prva reakcija ljudi je „pa ovo je svemirski“ auto.

Što je najzanimljivije, nisu mnogo pogrešili, bar u poređenju sa drugim automobilima.

Osim u pogledu dizajna, Prius PHV je auto zaista ispred svog vremena. Već bazna verzija od opreme ima što većina drugih nema ni u najskupljim verzijama.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolDoduše, i cena mu je deset hiljada evra veća od „prijusa“, ali su za to najveći „krivac“ dodatne baterije.

U EU zemljama subvencije su i do 12.000 evra za kupovinu ovakvog automobila, tako da se apsolutno isplati kada se u obzir uzme oprema koju ima, veoma niska potrošnja, mali troškovi servisa i vrhunska bezbednost.

Naš test primerak košta 39.200 evra, što je cifra koju će u Srbiji moći da prihvate samo najveći ljubitelji hibrida.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolNije uobičajeno, ali počećemo sa manama. Zbog ugradnje dodatnih baterija, Tojota je žrtvovala gepek.

Baterije su smeštene u podu prtljažnika pa je ostalo 360 litara korisne zapremine. To je prosek za hečbek modele C segmenta i generalno nije malo prostora, ali za jednu limuzinu se ipak očekuje više.

Uživo deluje i manje, ali to je varka zbog toga što je plitak sa velikom osnovicom. Prius PHV je registrovan za četiri osobe po ugledu na moderne kupee sa četvora vrata.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolDakle, pozadi ne može da sedi troje. Maksimalna brzina je ograničena na 162 km/h, što je nedovoljno za vožnju levom trakom autobana.

Uostalom, to i nije bio cilj konstruktora. Otprilike, tu je kraj manama sa kojima bi korisnici mogli da se susretnu u svakodnevnim situacijama. Za sve ostalo, auto je vrlo poseban i više nego zanimljiv.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolZa početak, Prius PHV nudi maksimalan komfor za četiri odrasle osobe. Prava je limuzina, sa dovoljno mesta za kolena i glavu. Prednja sedišta su kratka ali veoma udobna i natprosečno mekana.

Sedi se zavaljeno a vetrobran je udaljen, sa dubokom komandnom tablom koja dodatno stvara osećaj prostranosti.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolZa epitet “svemirac” zaslužni su displeji sa mnoštvom informacija. Na svu sreću, posle prvog kruga detaljnih podešavanja nećete više morati da ulazite u menije.

Posle toga preostaje samo uživanje u vožnji, tačnije u odsustvu buke i vibracija koje ni jedan klasičan automobil ne može da dostigne (ne računamo „A8“, „BMW sedmicu“ i „S klasu“).

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolKomandna tabla je, manje-više ista kao i u standardnom „prijusu“, s tim što ovde imamo još jedan taster kojim se bira potpuno električni mod.

Materijali su na nivou ostalih limuzina srednje klase, što znači da je dosta tapaciranih površina i plastike meke na dodir.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolKvalitet završne obrade je na najvišem nivou. Jedini problem je prašina koju privlači statički elektricitet, pa je potrebno da uvek imate pri ruci „magičnu“ krpu kako biste obrisali površine pod crnim pijano lakom i veliki centralni displej.

Ručica menjača je tradicionalno u obliku džojstika. Kada ste na semaforu, dovoljno je da kliknete na veliki „P“ taster koji je tačno na dohvat prstiju i sklonite nogu sa kočnice.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolIsto tako, preko džojstika trenutno aktivirate „D“ mod, bez i najmanjeg kašnjenja s obzirom da je sve čista elektronika.

Na džojstiku je i tradicionalni „B“ mod za kočenje motorom prilikom dužeg spuštanja na nizbrdici.

Inače, „prijus“ koči prvo elektro-motorom, vraćajući električnu energiju u baterije, pa tek kada usporite na manje od tridesetak na sat, ili ako zahtevate naglo zaustavljanje, aktivira kočne pločice.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolS obzirom da je suština „prijusa PHV“ u vožnji samo na struju, odlučili smo da isprobamo i ovaj režim rada. Auto smo dobili sa praznim baterijama (onim delom ukupnog kapaciteta koji se koristi samo za vožnju na struju), pa smo ga u prvo vreme vozili kao da je standardan Prius.

Vozi se na isti način, intenzitet ubrzanja je prikazan na dijagramu, tako da, ako želite što više da koristite struju, ne preterujete sa naglim startovanjem.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolU odnosu na prve dve generacije, novi Prius omogućava bolje iskorišćenje struje, odnosno snažnija ubrzanja na struju i kasniju aktivaciju benzinca.

Tako smo dostigli prosek od oko 3,8 l/100 po Beogradu i to po vrlo hladnom vremenu. Kompresor klime i grejanje kabine takođe radi na struju ali hladno vreme zahteva da motor bude koliko-toliko u radnoj temperaturi, koja je inače daleko manja nego kod standardnih automobila.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolDakle, u prilično nepovoljnim atmosferskim uslovima kada je benzinac češće aktivan, Prius PHV je pokazao da je i dalje štedljiv.

Moramo da priznamo da nam je veoma prijalo i to što se kabina zbog električnih grejača zagreva brže nego kod ostalih automobila.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolKome je baš hladno, tu su i električni grejači prednjih sedišta. Doduše, prilično su zavučeni ispod centralne konzole pa je potrebno sagnuti se kako bi ih dohvatili.

Red je da isprobamo i glavnu prednost „prijusa PHV“ zbog koga je deset hiljada evra skuplji od standardnog.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolUz auto se dobijaju dva kabla za punjenje, jedan za kućnu šuko utičnicu a drugu za punjenje na srednje-brzom punjaču.

Odlučili smo da isprobamo ovaj drugi, odvezavši auto u garažu na Obilićevom vencu. Prijatno nas je iznenadila vest da je cena parkiranja sa besplatnim punjenjem za električne automobile i hibride 100 umesto umesto 120 dinara po satu.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolTojota kaže da je za potpuno punjenje baterije potrebno oko dva sata. Odmah po priključenju na punjač, auto je na nekoliko mesta prijavio početak punjenja – na samom priključku automobila koji je simetričan sa nalivnim grlom rezervoara benzina, zatim na instrument tabli gde piše koliko će trajati punjenje i na vrhu komandne table preko LED elemenata tako da i spolja možete da vidite da li se baterija još uvek puni ili je punjenje završeno.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolKada je baterija dopunjena preko nivoa potrebnog da postane isključivo električni auto, Prius PHV automatski prelazi na „EV“ režim i ostaje u njemu sve dok se baterije ne potroše, i tada opet postaje klasični hibrid.

U čisto električnom modu vožnja postaje prava uživancija. Ne samo što nema nikakve buke i vibracija, već su ubrzanja i međuubrzanja neočekivano snažna; ne baš kao kod „tesle“, ali dovoljno da vam razvuče osmeh na licu i Prius pretvori u solidan sportski auto.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolMaksimalna brzina samo na struju je 135 km/h, što je dovoljno da dobijete kaznu za prebrzu vožnju na autoputu u velikom broju zemalja.

„Prijus“ nije pravljen za jurnjavu. Po gradu omogućava više nego žustru vožnju, ali preko 130 km/h sa međuubrzanjima već posustaje.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolSa potpuno napunjenom baterijom smo uspeli da pređemo pedesetak kilometara po Beogradu, baš kako je Tojota i deklarisala.

Pri tome, nije to bila vožnja u „cugu“, već više kratkih vožnji u periodu od tri dana. Kada smo ispraznili bateriju, Prius je nastavio sa radom u režimu klasičnog hibrida.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolSve u svemu, na sto pređenih kilometara, od čega je polovina bila samo na struju, postigli smo prosek manji od dva litra.

Osim vožnje u „eko“ modu, želeli smo da isprobamo i „power mod“. U ovom režimu za ubrzanja se koriste oba motora i dostiže se maksimum performansi.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolOdziv na gas je neverovatno brz i „prijus“ je u svakom trenutku spreman da snažno povuče. U odnosu na ostale modove nema štednje, međuubrzanja do 100 km/h su iznenađujuće snažna, čak bolja nego kod turbo-benzinaca.

Zanimljivo je da smo u ovom režimu, bez ikakve štednje, uspeli da ostvarimo prosek od 4,8 l/100 po gradu, što je zaista sjajan rezultat uzimajući u obzir performanse.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid Sol„Prijus“ nije napravljen da bude efikasan samo po gradu, pri 130 km/h troši oko pet litara, što je fantastičan rezultat za benzinca, pogotovo kada najnoviji automobili koji ispunjavaju Euro 6d-Temp standarde imaju povećanu potrošnju.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolDakle, po gradu možete da uživate u prednostima elektro-pogona praktično bez potrošnje benzina a kada se odlučite da krenete na put ne morate da mislite o tome gde ćete puniti auto, što je prava muka za vlasnike čisto električnih vozila.

Još samo da i nas potrefi priča sa subvencijama pa da počnemo da uživamo u blagodetima civilizacijskih dostignuća…

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolJeftino redovno održavanje

Redovni servisi za Prius PHV nisu ništa skuplji u odnosu na „tojotu jaris“ sa benzinskim motorom.

Menjaju se samo ulje, filteri i kočna tečnost. Nema velikog servisa, nema zamene kvačila, pa čak i kočnice mnogo manje troši od ostalih automobila jer uglavnom koči elektro-motorom i tom prilikom vraća struju u baterije.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolBežično punjenje telefona

Standardna oprema „prijusa PHV“ je izuzetno bogata i obuhvata detalje koje većina automobila nema ni u najskupljem paketu.

Tako možete da uživate u bežičnom punjenju telefona, hed-ap displeju, električnom grejaču vetrobrana, automatskom parkiranju, sistemu za sprečavanje slučajnog napuštanja saobraćajne trake koji sam koriguje volan…

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolFarovi „preskaču“ druge automobile

Na „prijusu PHV“ sva svetla su u LED tehnologiji. Farovi ne samo što imaju automatsko uključivanje dugih svetala čim se izađe iz područja sa uličnom rasvetom, već uz pomoć kamere prepoznaju druge automobile kojima se probližavate ili koji vam dolaze u susret i svetlosnim snopom ih preskaču, nastavljajući da dugim svetlima osvetljavaju sve oko njih.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolAutomatsko kočenje unazad

Novi automobili odavno imaju sistem za upozorenje od potencijalnog sudara uključujući i automatsko kočenje u cilju sprečavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica.

„Prijus PHV“ prepoznaje i pešake, ali i objekte prilikom kretanja unazad, tako da ne može da vam se desi da slučajno zakačite auto tokom uparkiravanja ukoliko ste ignorisali parking senzore i kameru.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolPunjenje traje dva sata

Uz „prijus plag-in hibrid“ se dobijaju dva kabla – jedan za punjenje na kućnoj šuko utičnici a drugi za punjenje na standardnim punjačima.

Potrebno je dva sata da bi se potpuno prazna baterija napunila, što je dovoljno da se po gradu pređe pedesetak kilometara sa maksimalnom brzinom od 135 km/h.

Na komandnoj tabli su postavljeni indikatori napunjenosti baterije koje možete da vidite i spolja.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolDelovi karoserije od ugljenih vlakana

S obzirom da Prius PHV ima dodatne baterije kako bi mogao da bude pokretan samo na struju, Tojota je uštedela na masi tako što su vrata prtljažnika napravljena od ugljenih vlakana.

Tu nije kraj egzotici – zadnje staklo je istovremeno i konkavno i konveksno.

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolToyota Prius PHV Sol

Benzinski motor: zapremina 1798 ccm, snaga 72 kW (98 KS) pri 5200 o/min, maks. o. moment 142 Nm pri 3600 o/min, menjač planetarni, CVT

Elektro motor: sinhroni, sa permanentnim magnetom, snaga 22,5 kW (31 KS) u hibridnom modu, 53 kW (72 KS) u EV modu

Ukupna snaga sistema: 90 kW (122 KS)

Baterije: litijum-jonske, 95 ćelija, kapacitet 8,8 kWh, nominalni napon 351,5 V, maks. snaga punjenja 3,3 kW, vreme punjenja 2 h

Dimenzije: D/Ž/Š 4645/1760/1470 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, prtljažnik 360 l, rezervoar 43 l, masa 1530 kg, pneumatici 195/65 R 15

Performanse: maks. brzina u EV modu 135 km/h, maks. domet u EV modu 63 km, maks brzina 162 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,1 s, prosečna potrošnja 1,0 l/100 km, emisija CO2 22 g/km

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid SolOprema

Standard: Toyota Safety Sense (automatsko kočenje unapred i unazad sa prepoznavanjem pešaka, prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatsko održavanje u saobraćajnoj traci, automatska duga svetla, adaptivni tempomat), vazd. jastuk za kolena vozača, el. preklapanje retrovizora, LED glavna svetla sa „preskakanjem“ drugih vozila, LED maglenke i zadnja svetla, automatska „klima“ sa senzorom putnika, navigacija, multimedijalni displej 4,2 inča, blutut, USB, el. podešavanje lumbalnog dela, kamera za vožnju unazad, hed-ap displej, kontrola mrtvog ugla unapred i unazad, grejanje prednjih sedišta, elektrohromatski unutrašnji retrovizor

Opcije: biserna bela metalik boja, sistem za automatsko parkiranje

Auto magazin Srbija Test Toyota Prius Plug-In Hybrid Sol

 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring