TEST: Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE Bi-Tone

Zlatno srce

Malo stariji čitaoci će sigurno imati osećaj da vreme leti kada podsetimo da se Yaris pojavio pre 20 godina. Evo šta Yaris danas nudi

Zlatni Yaris privlači veliku pažnju na ulici, pre svega zbog svoje specijalne boje. Na njemu je oznaka Y20, rezervisana za malu količinu vozila kojom je proslavljen dvadeseti rođendan ovog modela.

„Mistik gold“ zlatna boja je i dalje u ponudi u okviru Bi-Tone paketa, samo nema oznake Y20.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaBoja je identična kao na „jarisu“ prve generacije, poznatom i po tome što je bio prvi mali auto na svetu koji je osvojio maksimalnih pet zvezdica na EuroNCAP kreš testovima.

„Bi-Tone“ paket ima i vrlo lepu opremu, ali i fantastični 1,5 atmosferski benzinski motor. Dakle, osim „autfita“, Yaris može da se pohvali motorizacijom kakvom raspolaže još samo jedan jedini konkurent u B segmentu.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaSvi drugi su odavno prešli na male kubikaže i turbo. Ovaj motor je uveden pre dve godine prilikom redizajna i predstavlja poslednju reč tehnike kada su u pitanju atmosferci.

Rezultat svega je sjajna zabava u vožnji i izuzetno niska potrošnja. Da ne dužimo, prosek po gradu je svega sedam litara sa mnogo rada na leru i stani-kreni situacija.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaDeluje neverovatno za 1,5 motor, ali je tako. Čak se ispostavilo da, ukoliko ga vozite štedljivo, troši tek pola litre više od hibrida!

Ovo zadovoljstvo može da bude vaše za 12.490 evra, koliko košta najjeftiniji Stela paket opreme na akciji. Za te pare zaista dobijate osmeh na licu kada stisnete gas.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaIznenađuje neverovatna elastičnost na niskim obrtajima ali i lakoća kojom se zavrti do crvenog područja obrtomera.

Pogled na tehničke karakteristike i ubrzanje do „stotke“ od 11 sekundi izaziva nevericu, bili smo ubeđeni da je „jaris“ mnogo brži.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaOvo je još jedan dokaz da cifre na papiru ne znače mnogo sve dok ne sednete za volan i sami se uverite u činjenično stanje.

Možda pri manevrisanju ima neočekivano veliki krug okretanja ali zato Yaris sjajno skreće. Ima prilično dugo međuosovinsko rastojanje, što je dosta uticalo na stabilnost pri velikim brzinama.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaNema poskakivanja i lovljenja na pravcu a kočenje je sigurno čak i sa vrlo visokih brzina uprkos tome što pozadi ima doboše.

Prenosni odnosi menjača su dugi za jednog atmosferca, pa se na 130 km/h „vrti“ na niskih 3150 obrtaja u šestom stepenu prenosa.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaIznenađujuće snažno ubrzava sve do 150 km/h, tako da na auto-putu lako možete da iznenadite druge učesnike u saobraćaju.

Doduše, za te situacije je potrebno malo baratanja ručicom menjača i teranja u visoke obrtaje. Auto-put podiže potrošnju, s obzirom da na 130 km/h troši oko 7,5 l/100 km.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaSvakako, Yaris je auto koji je, pre svega, namenjen gradskoj vožnji. Za volanom se sedi dosta uspravno a nožne komande su, za razliku od većine novih konkurenata, blizu.

Na uspravan položaj će vas naterati i volan koji ne može previše da se izvuče po dubini. Poslednji redizajn je doneo mnogo mekih površina, tako da Yaris spada među najkvalitetnije, iako je već šest godina na tržištu.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaIma dosta korisnih pregrada i polica, uključujući i prostor za velike telefone sa USB priključkom neposredno iznad.

Ako želite povremeno da povezete nekog od odraslih na zadnjim sedištima, to nije nikakav problem. Ima tek koji milimetar manje mesta za glavu u odnosu na novu „korolu“.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaOsim vrlo privlačnim dizajnom, Yaris će sigurno ostaviti utisak više nego zanimljivim motorom, koji obezbeđuje nesvakidašnje uživanje u vožnji ali i nisku potrošnju.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaNeobična oprema

Iznenadilo nas je što Yaris Bi-Tone nema navigaciju i automatsku „klimu“ koja je rezervisana samo za najviši paket, ali zato ima Toyota Safety Sense bezbednosni paket koji uključuje prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatsko kočenje i automatiku za duga svetla!

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaPoslednja stavka je posebno interesantna jer nema senzor za „paljenje“ farova, ali zato ima kameru koja prepoznaje druge automobile.

Ako pritisnete taster kod levog kolena za aktivaciju ove opcije i postavite ablender u položaj za duga svetla, Yaris će ih sam uključivati kad god se za tim ukaže prilika.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaVazduh umesto turbine

Dobro poznati benzinac od 1,33 litra zamenjen je takođe četvorocilindarskim atmosferskim benzincem od 1,5 litara.

Tojotini inženjeri su smatrali da će za gradsku vožnju, mesto gde će Yaris provesti najviše vremena, prikladniji biti efikasni atmosferski benzinski motor. I napravili su pravi mali biser.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaZa početak, tu je neobično visoka kompresija od 13,5:1 koja omogućuje kvalitetno sagorevanje smeše. Međutim, da bi omogućili dugovečnost, inženjeri su morali da porade na sistemu za ubrizgavanje i na razvodu ventila.

Komora za sagorevanje u glavi i čelo klipova su dizajnirani tako da zadržavaju homogenu smešu goriva i vazduha i obezbeđuju brzo paljenje.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaNapravljen je povrat izduvnih gasova u motor (EGR) sa dodatnim hlađenjem, čime se smanjuje temperatura prilikom ciklusa ekspanzije, a što umanjuje mogućnost za “kliktanje” motora.

Zahvaljujući novom varijabilnom mehanizmu razvoda ventila “VVT-iE” omogućen je dualni rad motora.

U promenljivom režimu rada, kao i u slučaju da je potrebna maksimalna snaga, motor radi u OTO ciklusu, dok u konstantnom režimu srednjeg opterećenja, motor prelazi u Etkinsonov ciklus rada.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaU tom slučaju usisni ventili ostaju otvoreni duže. Skraćenje kompresionog takta uveliko umanjuje pumpne gubitke i povećava efikasnost motora.

Promena režima rada je momentalna i neprimetna za vozača bez obzira na režim vožnje. Ovako “zapakovan” motor ima termalnu efikasnost od čak 38,5 posto, među najboljima na svetu.

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaToyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE Bi-Tone

Motor: zapremina 1496 ccm, snaga 82 kW (111 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 136 Nm pri 4400 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3945/1695/1510 mm, međuos. rastojanje 2510 mm, prtljažnik 286 l, rezervoar 42 l, masa 1220 kg, pneumatici 195/50 R16

Performanse: maks. brzina 175 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s, potrošnja 6,3/4,2/5,0 l/100 km, emisija CO2 (112 g/km)

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaOprema

Standard: el. podizači prednjih i zadnjih prozora, dvobojna karoserija, alu-felne 16 inča, zadnji spojler, LED dnevna i zadnja svetla, tempomat, klima-uređaj, automatsko kočenje, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, automatska duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, multimedija prečnika 7 inča, kamera za vožnju unazad, maglenke, kožni volan i ručica menjača, pomoć pri kretanju na uzbrdici, blutut konekcija, USB priključak

auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustva auto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaauto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaauto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaauto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaauto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustvaauto magazin srbija test toyota yaris 1.5 iskustva

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring