Auto magazin

TEST u Barseloni: nova Toyota RAV4

TEST u Barseloni: nova Toyota RAV4
09.03.2019.

RAVolucija

Stigla je peta generacija Tojotinog modela RAV4. Kada se pojavio pre četvrt veka, izmenio je sva dotadašnja iskustva, i utemeljio osnove koji će vrlo brzo postati opšte prihvaćene u svetu automobila

Barselona, Španija
Od našeg specijalnog izveštača
Dejan Danilović

auto magazin srbija test toyota rav4Sve je počelo još krajem osamdesetih godina prethodnog veka, kada ni oni koji su ga smišljali nisu bili sigurni u šta će se jedna ideja razviti.

Trebalo je nekoliko godina pa da se prvi RAV pojavi na putevima. I stigao je u dve verzije – kraćoj sa troja, i dužoj sa petora vrata.

Onaj manji bio je kao ružno pače, pomalo nesiguran, neobičan i zabavan. Onaj veći, u uobičajenim gabaritima bio je neka vrsta luks varijante, koja je bila namenjena “ozbiljnijim” vozačima.

auto magazin srbija test toyota rav4Tako je RAV4 krenuo u avanturu koja se, pokazaće se, pretvorila u novi pravac automobilske industrije.

Taj model, i to vreme, uzimaju se kao rađanje nove klase automobila: SUV (Sport Utility Vehicle). Konkurencija nije spavala, pridružila se trendu koji je prerastao u globalnu trku koja i danas traje nesmanjenom žestinom.

Tojota je u međuvremenu stigla do pete generacije RAV-a. Ali, pažnja: RAV više nije skraćenica za (engleski) Recreational Active Vehicle, već je prva reč zamenjena pridevom Robust, za šta verujemo, prevod nije potreban.

auto magazin srbija test toyota rav4I nije to jedina promena. Jer, japanski proizvođač poznat je po hrabrim (nekada i prenagljenim) potezima, od menjanja imena legendarnih modela, preko dizajnerskih i tehnoloških zaokreta, do oštrih rezova na novim modelima.

Upravo to je sudbina novog RAV4-a, koji, obrni-okreni, znači raskid sa dosadašnjom filozofijom, izgledom i tehnikom/tehnologijom tog visokotiražnog automobila.

Zato zaboravite sve što ste do sada znali o “RAV”-u, i obratite pažnju na detalje koje slede.

auto magazin srbija test toyota rav4Dakle, ako se kuća gradi od temelja, auto se temelji na takozvanoj platformi. Pogađate, za novi RAV4 korišćena je (prvi put za ovo vozilo, ne za druge Tojotine modele) TNGA baza, koja je omogućila da sve što bi trebalo da se skrati bude kraće i niže, kao što su spoljne dimenzije vozila, da se spusti što se spustiti može, pre svega težište, a da se podigne ono što se podignuti da, klirens, primerice.

Onda je to, kao neka slagalica, omogućilo da se u unutrašnjosti i prtljažniku dobije više mesta, da se vozačevo sedište spusti u malo niži položaj, a stubovi prozora stanje kako bi se povećala preglednost.

I ništa od toga, naravno, ne vidite na prvi, a ni neki dugi pogled. Možda ćete baciti pogled u prtljažnik?

auto magazin srbija test toyota rav4Povećana mu je zapremina za 79 litara (na 580 litara), pravilnijeg je oblika i pristupačniji. Suma sumarum: RAV4 je niži 10 milimetara, za koliko je širi, a kraći je pet milimetara.

Ne vidi se, takođe, da je težina vozila sada ravnomernije raspoređena: i to ne samo na napred-nazad (u odnosu 59/41 odsto), nego su i leva i desna strana uravnoteženiji.

Tako je bitka protiv gravitacije i drugih naravnih sila koje vuku auto levo i desno, pa gore i dole (po krivinama, pre svega) dobijena, i moglo se pristupiti finim radovima na izgledu limenog kroja.

auto magazin srbija test toyota rav4Koji je, a kako bi drugačije, radikalno izmenjen, čak i više nego što fotografije mogu da prikažu.

Oštre linije, višeugaoni elementi i spuštena silueta nisu ni nalik pitomoj pojavi prethodne verzije.

Jednom rečju, veliki zaokret i sasvim novo lice koja još jednom potvrđuje naše verovanje da se Tojota ne plaši hrabrih koraka.

Kabina je bila prvo mesto gde je iskorišćena mogućnost koju pruža više prostora.

auto magazin srbija test toyota rav4Primetna su bolja, udobnija sedišta, pre svega napred, razdvojena komotnom pregradom za sitnice, koju prekriva široki naslon za ruke saputnika.

U vidokrugu putnika sve izgleda bogato i skupo, ali u donjem delu prostora i dalje ima delova obloga od plastike.

auto magazin srbija test toyota rav4Pregledni, veliki instrumenti dominiraju na srednjoj konzoli, sa upadljivim komandama klima uređaja.

Dugmića gotovo i da nema, jer su sve vitalne funkcije smeštene u računar, tačnije na displej velikog ekrana osetljivim na dodir.

auto magazin srbija test toyota rav4Novina koju treba primetiti jeste digitalni retrovizor, koji od sada prikazuje i sliku sa kamere smeštene visoko na petim vratima.

Zadržana je, međutim, mogućnost da kabinsko ogledalo radi kako mu i ime kaže – kao ogledalo. Promena prikaza je jednostavna, pomeranjem preklopnika koji je i do sada postojao, doduše kao rešenje protiv zaslepljivanja.

U režimu kamere, na retrovizoru se “emituje” slika koja daje veći ugao na put iza i bolje prikazuje situacije u slučaju manje vidljivosti. Praktično, ali se treba naviknuti.

auto magazin srbija test toyota rav4Iako je digitalizacija stigla i do retrovizora, mnogo je važnija tamo gde nam čuva glavu.

Bezbednosni standardi bazirani su na Tojotoinoj tehnologiji Safety Sense, preciznije, na drugoj, unapređenoj verziji koja obuhvata brojna rešenja.

Redom, tu su sistem za sprečavanje sudara i uočavanje pešaka ili biciklista (takozvani PCS w/PD), zatim adaptivna kontrola brzine (naravno, inteligentna, pa otud i naziv iACC); tu je potom upozorenje o napuštanju trake (LDA), pa prepoznavanje saobraćajnih znakova pored puta (RSA) i automatsko upravljanje dugim svetlima, ili prepoznavanje saobraćajne trake i držanje pravca.

Sve to, naravno, očekujete od japanske posvećenosti bezbednosti.

auto magazin srbija test toyota rav4Sveobuhvatne izmene nisu zaobišle ni motore, verovatno ono što najviše zanima vozača. Tu imamo više zanimljivih i dobrih vesti, i jednu koja to baš i nije.

RAV će od sada imati samo dva motora, oba benzinska – jedan dvolitarski i hibrid zapremine 2,5 litara (odmah ste shvatili da je ovo podatak koji će neke kupce udaljiti od primisli da plate velike takse na registraciju).

auto magazin srbija test toyota rav4I oba motora su nova sa brojnim prepravkama i unapređenjima. Mašina manje zapremine ima 175 “konja”, dok hibrid ima 218 u verziji sa prednjim pogonom, a 222 KS u varijanti sa pogonom na sva četiri točka.

Ova mala razlika u snazi hibrida rezultat je činjenice da pogon na sva četiri točka ima i dodatni elektromotor iznad zadnje osovine, sa odnosom raspodele snage od 100:0 u korist prednjeg pogona pa sve do 20:80 u zavisnosti od situacije na putu.

Dizela, tako, više nema, ali sva pažnja sada je usmerena na hibridni pogon. Iako ima istu zapreminu kao prethodnik, ovo je potpuno nov motor.

auto magazin srbija test toyota rav4Ima nešto manji prečnik klipova i dosta duži hod, sa potpuno novom glavom i većim ventilima sa širim vremenskim intervalom VVT-i sistema.

I dalje radi po principu Atkinsonovog ciklusa uz povećan stepen kompresije sa 12,5:1 na 14,0:1. Pumpa vode i termostat su električni, kako bi se optimalnije dostizala radna temperatura.

Inače, maksimalni obrtni moment zadnjeg elektro-motora je povećan sa 953 na 1300 Nm.

Baterije su i dalje nikl-metal-hidridne ali ovoga puta zauzimaju manje mesta i lakše su za jedanaest procenata.

auto magazin srbija test toyota rav4Tojota očekuje da će udeo hibridnih verzija RAV-a 4 porasti sa sadašnjih 85 na 90 posto.

Treće dekade januara, a u Barseloni na tek par stepeni iznad nule, Toyota nam je ponudila test vožnju svoje nove uzdanice.

Iako sa samo dva motora u osnovnoj ponudi, ako se uzme u obzir i ponuda pogona (obe verzije imaju i pogon na prednjim točkovima, kao i 4×4 alternativu), sakupi se tu dosta različitih mogućnosti.

Na prvoj, kraćoj turi od stotinak kilometara vozili smo verziju RAV-a sa dvolitarskim motorom i prednjim pogonom, kao izbor, pretpostavljamo, većine kupaca koji će se kod nas interesovati za ovaj auto.

auto magazin srbija test toyota rav4

Kasnije tokom dana, seli smo i za upravljač najjače verzije, sa (hibridnim) motorom zapremine 2,5 litara, i pogonom na svim točkovima.

Obe verzije donese utisak mirne, sigurne, tihe vožnje. U krivinama se lako kontroliše, “nos” će uvek biti tamo gde ga usmerite, sa lakim naginjanjem koje je minimalno i do jedne tačke kada se auto više gotovo ne naginje.

Osećaj na volanu je, ipak, donekle mekan, i voleli bismo malo konkretniji odziv točkova sa puta. Preglednost je dobra, kabina tradicionalno kvalitetno izolovana.

auto magazin srbija test toyota rav4Ne treba sumnjati da je hibridna verzija brža na odzivu: iako se sva ta snaga benzina i struje ne isporučuje eksplozivno, svaki jači pritisak na “gas” odmah vas uverava da auto ima i više nego dovoljno snage za vožnju sa više sportskog duha.

Uostalom, hibridna verzija (osim režima vožnje na “struju”), ima i “eko”, “normal” i “sport” mod, tako da svakako postoji rešenje za različite vozačeve sklonosti.

auto magazin srbija test toyota rav4

U takve mogućnosti auto sada spada i Trail režim vožnje, na neki način usavršena kontrola proklizavanja.

Do sada je, međutim, postojala mogućnost, da na izrazito neravnim teranima jedan točak bude potpuno odignut od podloge i da se vrti “u prazno”.

auto magazin srbija test toyota rav4

Tojotin Trail režim sada daje mogućnost da se točak koji “visi” u vazduhu blokira, a snaga prenese direktno na točkove koji imaju dodir sa tlom.

Iako Tozota RAV4 ima samo dva motora, ovaj auto je uz brojne izmene, verzije pogona, elektronske sisteme i bogatu opremu zaista spreman na brojne transformacije.

auto magazin srbija test toyota rav4Već u salonima, poznate cene

Novi Tojotin RAV4 već je stigao u prodajne salone kod nas. Prodaja je počela pre nekoliko dana, i poznato je da se cene kreću u rasponu od 27.900 do 38.900 evra za verzije sa dvolitarskim benzincem.

Ponuđeni paketi opreme su “komfor”, “limited”, “elegant” i “premijum, uz izbor menjača, pogona, boja i tako dalje.

Što se tiče hibridne verzije, sa motorom od 2,5 litra, cene se kreću u rasponu od 33.300 do 44.300 evra, takođe uz odabir željenih ponuda.

Hibridna verzija ima dva paketa opreme više, pa osim navedenih za verziju 2,0, hibrid ima i pakete “stajl” i “igzekjutiv”.

auto magazin srbija test toyota rav4Od ideje do legende

Pre dvadeset pet godina (1994.) pojavio se RAV4. Bio je to prvi SUV model proizveden u Japanu, a tadašnje ime je dobio po prvim slovima reči Recreational Active Vehicle (RAV), dok je broj četiri označavao pogon na sve točkove.

Te 1994. bio je jedan od retkih predstavnika ove klase koja je do današnjih dana postala najbrže rastući segment automobila.

Ipak, RAV4 je bio jedan od retkih u klasi koji je imao ozbiljne terenske aspiracije i mogućnost blokade diferencijala.

Ideja o modelu RAV4 rodila se 1989. pod kodnim imenom „153T“, a nastala je u glavama dvojice dizajnera, Hideo Konda i Okave Isaa.

Pionir u ponudi ekološki prihvatljivijih vozila, Tojota, već je 1997. ponudila i potpuno električnu verziju sa oznakom EV.auto magazin srbija test toyota rav4

Toyota RAV4

Motor 2,5 Hybrid 2,0
Zapremina (ccm) 2487 1987
Snaga (kW/KS) 160/218 129/175
Maks. o. moment (Nm) 221 pri 3600-5200 208 pri 4300-5200
Dimenzije D/Š/V (mm) 4600/1855/1685
Međuos. rastojanje (mm) 2690
Prtljažnik (l) 580/1690
Rezervoar (l) 55
Masa (kg) 1590 1480
Maks. brzina (km/h) 180 190
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,4 9,8
Prosečna potrošnja (l/100 km) 4,5 6,0
Emisija CO2 (g/km) 102 138

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd March 14, 05:41

    Lep auto, pogotovo ako se uzme u obzir da nosi znak toyote!

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android