TEST u Bavarskoj: BMW iX

1

Iz bavarske s ljubavlju

Došli smo u bavarsku, da među prvima na svetu testiramo najnapredniji BMW svih vremena. Novi iX je ultra-luksuzni laundž prve klase na točkovima, sa performansama sportskih automobila. To je samo početak…

Bavarska, Nemačka

Od našeg specijalnog izveštača:

Aleksandar Bursać

Test BMW iX

Da li smo spremni? Bilo je osnovno pitanje koje smo postavili sebi u avionu na liniji Beograd-Minhen, putujući na međunarodnu prezentaciju najnovijeg BMW-a iX.

Na stranu dizajn, pa čak i čisto električni pogon koji postaje neminovnost.

Test BMW iX

Najnapredniji BMW svih vremena ima toliko inovacija da jednostavno nema gotovo ničeg zajedničkog sa aktuelnim modelima bavarskog proizvođača.

Na njemu je sve drugačije, sa očiglednom željom da se konstruiše auto sa kojim niko u njemu i pored njega neće biti ravnodušan…

Test BMW iX

Prvi susret u hotelskoj garaži naterao nas je da zaboravimo na sve ono što smo videli na fotografijama.

Jednostavno, uživo izgleda daleko impozantnije, ulivajući ogromno strahopoštovanje prema dizajnerima i konstruktorima.

Smelost je ključna reč, ne samo u pogledu estetike, već i tehničkih rešenja. Svaki detalj je ponovo osmišljen na nivou umetnosti ali i vrhunskog inženjeringa.

Neobična su svetla, neobične su kvake…

Test BMW iX

Pomislili smo da se izvlače, ali ne, unutar kućišta imaju mikroprekidač kao na vratima gepeka. Naravno, tu je meko zatvaranje, bez potrebe za treskanjem.

Unutra nema ručice za otvaranje, već je tu taster koji je pozicioniran tačno pod palcem kada spustite šaku na rukohvat.

Test BMW iX

Odmah nam je objašnjeno da za slučaj potrebe u vratima postoji skrivena klasična ručica sa sajlom, pa nema brige ako auto ostane bez struje.

Test BMW iX

 

Unutrašnjost je podjednako avangardna kao i spoljašnji dizajn karoserije. U ponudi je veliki broj materijala i boja, počevši od mikrofibera, kombinacije sa štofom sličnim džinsu, pa do kože.

Nas je sačekala upravo ova poslednja varijanta, sa luksuznim romboidnim štepom.

Nismo sigurni šta privlači veću pažnju, da li brojni detalji od Svarovski kristala i drveta ili šestougaoni volan sa ogromnim displejima u pozadini dijagonale 12,3 i 14,9 inča.

Test BMW iX

Možda najveći utisak ostavlja minimalizam i jednostavnost sa kojom auto izgleda kao remek delo vrhunskog skulptora.

Jedino što nam je delovalo poznato u odnosu na ostale BMW modele je raspored „tastera“ na drvenoj površini oko džojstika.

I to samo donekle! Sve najvažnije komande su tu, ali im je raspored delimično izmenjen. Što je najbitnije, funkcionalnost nije trpela zbog dizajna.

Test BMW iX

BMW je za iX u trenutku lansiranja obezbedio dve verzije – xDrive40 i xDrive50. Obe su sa pogonom na sva četiri točka, s tim što prva ima 258 KS a druga 523 konjske snage i čak 765 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za naše test vožnje predviđena je samo snažnija varijanta koja ima i bateriju većeg kapaciteta – 111,5 kW. Ona je dovoljna za autonomiju od 549 do 630 kilometara po WLTP ciklusu.

Domaćini su odlučili da sve ovo testiramo do Tirola, jedne od omiljenih destinacija Bavaraca.

Test BMW iX

Bilo da odlaze na vikend ili duži odmor, u suštini mogu da odu i da se vrate bez dopune baterije. Naravno, mreža punjača je sve bogatija, pa nisu problem ni usputne dopune, uključujući i hotele.

Za ovako veliku bateriju potrebno je svega 35 minuta da od deset odsto dostigne 80% kapaciteta na brzom DC punjaču snage 200 kW.

Test BMW iX

Polako se navikavamo na potpuno novu grafiku instrumenata ali i na interfejs multimedije i ostalih podešavanja. Broj tastera na samoj tabli je maksimalno smanjen, pa je potrebno ući u meni za podešavanje klime.

Test BMW iX

Zapravo, bila je to „početnička greška“. Skoro sve komande možete da dobijete glasovnom komandom, kao i da obavite većinu podešavanja. Bilo je prohladno a mi smo polako počeli da otkrivamo neke od luksuznih detalja.

Na primer, osim automatskog grejanja sedišta i volana, tu su i grejači bočno od putnika na prednjim sedištima; greje se tapacirung vrata ali i centralni naslon, kako bi oslonac za ruke bio što prijatniji.

Naravno, aktivirali smo i masažu, kako bi vožnja bila maksimalno opuštena. Za tu opuštenost, u najvećoj meri je zaslužna najnovija generacija sistema poluautonomne vožnje…

Test BMW iX

Prvi kilometri u nepoznatom haj-tek automobilu u okruženju gde ne svraćamo tako često mogu da budu vrlo stresni.

Na svu sreću, iX možete odmah da vozite, bez ikakvog prilagođavanja.

Koliko god da je auto kompleksan, sa milion podešavanja, dovoljno je da vežete pojas, kliknete start dugme i ubacite menjač u položaj „D“.

Sama ručica je takođe atipična, izrađena od Svarovski kristala.

Test BMW iX

Ako je kliknete još jednom unazad, iz „D“ prelazite u „B“ režim, sa kojim se auto vozi samo jednom pedalom.

Takav način vožnje imaju BMW i3 i Мini Cooper SE. Čim pustite gas, aktivira se snažna rekuperacija.

U većini slučajeva uopšte nismo imali potrebu da pritiskamo kočnicu. Isto tako, potpuno puštanje gasa u vožnji ne dolazi u obzir, jer će se odmah zaustaviti, uz obavezno aktiviranje stop svetala.

Test BMW iX

Upravo to konstantno držanje gasa na otvorenom putu može da bude pomalo naporno, pa smo se vratili u standardni „D“ režim, sa klasičnim načinom korišćenja, uključujući i kočnicu.

Ka Tirolu smo se uputili magistralnim putevima. Idiličan jesenji ambijent koji nas je podsetio na pejzaže sa goblena, idealan je za maksimalno uživanje u vožnji

Test BMW iX

BMW iX nam je omogućio da se opustimo aktivacijom poluautonomne vožnje, koja je jedna od glavnih inovacija.

Vrlo često smo koristili adaptivni tempomat na nebrojeno mnogo automobila, međutim, ovde je primenjen toliko inteligentan sistem, da se vozač tek u ponekim situacijama aktivnije uključuje.

Za početak, vozač je i dalje odgovoran za vožnju, što znači da iz razloga bezbednosti ruke moraju da budu na volanu iako auto sam sve obavlja.

Sve to nije nikakva velika novost, međutim ono što je usledilo jeste.

Test BMW iX

Prvo smo se iznenadili što iX smanjuje brzinu u krivinama. Ako je ograničenje 100 km/h, logično je da ćete u krivini usporiti ako sami vozite.

Međutim, to ne rade dosadašnji adaptivni tempomati, već samo „gledaju“ da drže odstojanje od vozila ispred.

BMW neće dovesti do situacije da izletite sa puta, već održava idealnu brzinu u zavisnosti od same krivine, baš onako kako bi to učinio iskusan vozač. I ne samo to.

Pravo iznenađenje je usledilo kada smo se približili raskrsnici.

Test BMW iX

Auto sam koči do potpunog zaustavljanja. Vaše je samo da date odgovarajući migavac kako bi nastavio dalje put.

Za to je zaslužna najnovija generacija bezbednosnih sistema koji se sastoje, između ostalog, od pet kamera, pet radarskih i 12 ultra-zvučnih senzora.

Test BMW iX

Parkiranje je takođe u potpunosti automatizovano, ali to ćemo isprobati kada iX stigne na duži test u našu redakciju.

U svakom slučaju, auto pazi na nadolazeći saobraćaj prilikom skretanja levo, ali i na pešake i bicikliste prilikom skretanja desno.

Test BMW iX

Pri svemu tome, uživali smo i u već neko vreme dostupnoj opciji prepoznavanja saobraćajnih znakova, pa u kombinaciji sa mapom navigacije BMW tačno zna koje je trenutno ograničenje brzine, što je ogromno rasterećenje za vozača, pogotovo kada je u nepoznatom području.

Suština svega je da je auto uveliko spreman za autonomnu vožnju trećeg nivoa. Čeka se samo da bude odobrena od strane vlasi, a preko ažuriranja će ova funkcija trenutno biti otključana.

Test BMW iX

Test primerak je bio opremljen opcionim upravljanjem na sva četiri točka za još efikasnije parkiranje ali i brže prolaske kroz oštre krivine.

To se itekako oseti u vožnji, mada je još jači utisak ostavilo sjajno vazdušno ogibljenje, koje se takođe dobija uz doplatu.

Test BMW iX

Čak i sa točkovima prečnika 22 inča auto je u vožnji kao leteći ćilim, sa maksimalnom izolovanošću od spoljašnje sredine.

Bez obzira što nema dvostruka bočna stakla, buka koja dopire do putnika je minimalna a vibracije su gotovo u potpunosti eliminisane.

Test BMW iX

Generalno, udobnost je na nivou vrhunske luksuzne limuzine, što iX i jeste. Čak nas je kompletan ugođaj naveo da pomislimo kako će sigurno poslužiti kao sjajna osnova za neki od budućih Rols-Rojs modela.

A sada ono što najviše zanima ljubitelje vožnje. Za pogon je najvećim delom zaslužan zadnji elektro-motor sa 313 KS, dok se prednji od 258 KS aktivira po potrebi.

Test BMW iX

Reakcija na patosiranje gasa je momentalna, uz fantastično zakucavanje za sedišta kakvo mogu da pruže samo vrhunski sportski automobili.

Sve ovo se posebno oseti kada aktivirate „sport“ mod, koji automatski pojačava bočnu podršku u sedištima. Ova transformacija je posebno interesantna na auto-putu…

Test BMW iX
BMW iX

Povratak ka Minhenu omogućio nam je da sednemo za volan drugog primerka koji nema enterijer obložen kožom, već mikrofiberom.

Ova kombinacija je možda još interesantnija, pre svega zbog zaista impozantne količine luksuzne tkanine kojom je presvučena unutrašnjost, uključujući i komandnu tablu.

Test BMW iX

Na kraju test vožnje od Bavarske do Tirola i nazad stižemo na deo rute koji smo željno iščekivali – autoban! Pogađate, vrebamo deonice bez ograničenja brzine.

Pun gas i svih 523 konjske snage se trenutno oslobađaju, omogućavajući fantastična međuubrzanja i preko 160 km/h!

Test BMW iX

Tek pri tim brzinama u krivinama shvatamo da vozimo auto koji je težak preko 2,5 tone!

Na svu sreću, nisko težište sa baterijama u podu i idealna raspodela mase obezbedili su optimalno upravljanje čak i u ovakvim uslovima.

Ništa manje nas nisu fascinirale kočnice, koje sa lakoćom usporavaju ovoliki auto. I sve to uz minimalno naginjanje, a uz nesvakidašnji komfor i luksuz…

Test BMW iX

Stigao i kod nas

Primanje porudžbina za BMW iX uveliko je počelo i kod nas. Cena za iX xDrive40 počinje od 80.000 evra, dok za iX xDrive50 treba izdvojiti od 101.430 evra pa naviše.

Među mnogim ultra-luksuznim elementima je i 4D Bowers & Wilkins Diamond ozvučenje sa zvučnicima ugrađenim prednja sedišta.

Preciznije, u naslonima za glavu su visokotonci, dok su u donjem delu sabvuferi za bolji utisak basa.

Test BMW iX

Brzo punjenje

Baterija snažnije verzije xDrive50 omogućava autonomiju od 549 do 630 kilometara po WLTP ciklusu.

Na brzom DC punjaču snage 200 kW puni se za svega 35 minuta od 10 do 80 odsto kapaciteta. Za svega deset minuta punjenja dobija se 150 kilometara autonomije.

Punjenje preko trofaznog punjača naizmeničnom strujom omogućava maksimalnu snagu punjenja od 11 kW.

Test BMW iX

Mnogo struje u malom prostoru

BMW iX koristi petu generaciju BMW eDrive tehnologije koja uključuje i najnovije baterije visokog napona.

Njihove ćelije imaju veću gustinu energije za čak 40 posto u odnosu na baterije u aktuelnom BMW-u i3.

Test BMW iX

 

BMW iX         xDrive40        xDrive50

Prednji motor            258 KS, 290 Nm      258 KS, 365 Nm

Zadnji motor  272 KS, 340 Nm      313 KS, 400 Nm

Snaga sistema         326 KS, 630 Nm      523 KS, 765 Nm

Kapacitet Li-ion baterije (Ah)        232     303

Energetska vrednost (kWh)          76,6    111,5

DC punjenje 10-80% (min)            31       35

Snaga DC punjenja (kW)    150     195

Snaga AC punjenja (kW)   11,0    11,0

Dimenzije (mm)        4953/1967/1695

Međuos. rastojanje (mm)   3000

Zapremina prtljažnika (l)    500/1750

Masa (kg)      2365   2570

Klirens (mm) 202     203

Maks. brzina (km/h) 200     200

Ubrzanje 0-100 km/h (s)     6,1      4,6

Pros. potrošnja WLTP (kWh/100 km)      22,5    23,0

Autonomija (km)       372-425         549-630

Test BMW iX  Test BMW iX Test BMW iX Test BMW iX Test BMW iX Test BMW iX

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring