Auto magazin

TEST u Lisabonu: nova Mazda 3

TEST u Lisabonu: nova Mazda 3
05.05.2019.

Čekajući Kodoa

Misteriozna reč iz naslova najjednostavnije bi se dala prevesti kao pokret duše…

Lisabon, Portugal
Od našeg specijalnog izveštača
Dejan Danilović

auto magazin srbija test mazda 3Ali, nije sve tako jednostavno, barem kad su Japanci u pitanju. Dolaskom novog dizajnerskog šefa u kompaniju, Ukia Maede, Mazda je odlučila da svojim automobilima da novi izgled.

Međutim, za Japance, izgled nije dovoljan. Zato su ozbiljnošću filozofa došli do koncepta Kodo, nastalog na idejama lepote forme, dinamike pokreta i uzbuđenja kretanja.

Trebalo im je godinu dana da od tri japanske reči – rin, dou i en (koje kao da nemaju nikakve zajedničke tačke sa konačnim rešenjem) dođu do svoje dizajnerske filozofije. Sada znamo šta je Kodo…

auto magazin srbija test mazda 3Da bi stvar ipak bila jednostavnija, ta odrednica ukratko znači nešto kao lepota pokreta duše. I kad je lepota u pitanju, dizajneri su je posle samo sproveli u delo.

Sve novije “mazde” zasnivaju se na toj ideji, pa i novopridošla “trojka” o kojoj se odranije zna dosta toga.

Kao na primer, da je jedan od Mazdinih bestselera, i da je u oštroj konkurenciji sa Golfom, Focusom, ili Astrom.

auto magazin srbija test mazda 3Nema, međutim, Mazda 3 tako dugu tradiciju, jer je rođena (ili prekrštena?) 2003. godine, kao zamena za model “323”, na čijim je temeljima “trojka” nastavila da krči svoj put.

Samo nedelju dana posle putovanja na Majorku, na prve test vožnje nove Tojotine Corolle, obreli smo se u Lisabonu, na premijernom predstavljanju Mazdinog kompaktnog automobila, sasvim izvesno – direktne konkurencije.

Iako ovde nije mesto za poređenje ta dva automobila, samo predviđamo oštru borbu za mesto pod suncem, dva modela koji su donekle slični, u ponečemu različiti, ali svakako su osveženje na automobilskoj pozornici.

auto magazin srbija test mazda 3Ono što sada znamo jeste da će Mazda 3 stizati u dve karoserijske verzije, kao hečbek i sedan, a da će imati i jedan dizel motor.

Iznenađujuće, Mazda i dalje ne sledi opšti trend elektrifikacije svojih automobila. Nešto od elektro radova ipak je urađeno i na pridošloj “trojci” što pominjemo u okviru.

Znamo i to da će limuzina stići nekako s proleća…

auto magazin srbija test mazda 3Hečbek je već tu, i vozili smo ga na putevima oko Lisabona krajem februara. Kako izgleda – vidite na slikama, ali je ideja bila sledeća: izbeći bilo kakve forme lima koje bi nastale pod presom, već dobiti čistu formu bočnih panela koji, spojeni i objedinjeni, daju lepotu čiste forme i odsjaj okoline na laku.

I zaista, automobil izgleda jednostavno, čisto, skladno. Ono po čemu će se na kraju razlikovati od sedana biće izražena prednja maska.

“Trojka” je dobila nova (LED) svetla, okrugla. Napred su skrivena u kućištu farova oštrih linija, dok su pozadi uparena po dva okrugla svetla.

auto magazin srbija test mazda 3Izmene su napravljene u paleti boja karoserije. Nova je takozvana polimetal siva, nijansa nalik “industrijskoj” plavoj, boji koja je sve popularnija u dizajnu.

Predviđeno je da hečbek ima devet, a limuzina osam boja u ponudi.

auto magazin srbija test mazda 3Kabina je zaista pravo osveženje, neka vrsta najbolje iz japanske i, možda, nemačke škole. Ravne, duge, čiste linije, precizni detalji, lepi tasteri i komande, precizni spojevi.

auto magazin srbija test mazda 3U ovoj klasi automobila nismo skoro videli tako dobar rad. Kupci će moći da biraju između crnih platnenih obloga ili crne kože, iako će sedan, na primer, imati i opciju sa belom kožom, a hečbek i burgundac nijansu.

Takvi detalji biće lako vidljivi, ali je Mazda mislila i na ono što se ne uočava odmah, ali se može osetiti; pozicija vozača je detaljno rekonstruisana, počevši od sedišta, preko položaja volana, do ugla pod kojim se nalaze pedale.

To bi trebalo da spreči zamor vozača, i od vožnje učini osećaj uživanja. Da bi sve to bilo još bolje, potrebno je bilo poboljšati i preglednost.

auto magazin srbija test mazda 3Zato je pažljivo stesan prednji, takozvani A stub, proširujući vidno polje i ograničavajući mrtve uglove.

Ispred vozača sada je novi displej prečnika sedam inča, sa najvažnijim pokazateljima vožnje, kao i ključna obaveštenja o stanju automobila.

Drugi monitor, koji pokazuje medijske i navigacione sadržaje prečnika je čak osam i po inča, i moguće ga je koristiti podeljenog na dva “prozora”.

auto magazin srbija test mazda 3Ono što je karakteristično za ovaj displej jeste široki format (wide screen) koji je ograničen svojom visinom, ali ma kako širok bio uvek će vam nedostajati deo “cele” slike koju biste voleli da imate, prvenstveno kada vam je neophodna šira navigaciona karta.

Ipak, novine koje su primenjene olakšaće vam snalaženje bilo kada i bilo gde: naime, uveden je novi 3D žiro senzor, grafičke funkcije su poboljšane i ubrzano osvežavanje ekrana.

auto magazin srbija test mazda 3Šta se krije pod haubom? Zapravo, ne tako mnogo izbora. Možda je iznenađenje što Mazda i dalje ostaje verna dizel motorima, makar i zbog kupovine vremena dok se ne vidi šta će se desiti sa tehnološkim i ekološkim standardima narednih par godina.

Dakle, umesto starijih motora od 1,5 i 2,2 litra, Mazda je za “trojku” pripremila dizel mašinu zapremine 1.759 kubika, sa 116 konjskih snaga pri 4.000 obrtaja u minutu.

Taj motor biće uparivan sa šestostepenim manuelnim i automatskim menjačima.

auto magazin srbija test mazda 3Benzinska alternativa je motor zapremine 1.998 kubika, sa maksimalnom snagom od 122 KS pri 6.000 obrtaja.

Dakako, čitav niz tehničkih detalja je pažljivo urađen, uključujući kvalitetnije klipove i smanjenje trenja, efikasnije ubrizgavanje goriva, niži nivo buke i ravnomerniji rad.

Štaviše, benzinski motor ima mogućnost deaktiviranja (dva) cilindra u zavisnosti od režima vožnje i potrebe za performansama.

auto magazin srbija test mazda 3Cilindri jedan i četiri se “isključuju” u situacijama kada se vozi ravnomernim tempom bez ubrzanja, ili na nizbrdici. I ovaj motor će imati šestostepene menjače.

Zanimljiva je i vest da će hečbek “trojka” imati i pogon na sva četiri točka. Nova egzotična skraćenica koju bi trebalo da naučimo zove se “i-aktiv AWD” (“i” je, naravno, od inteligentni), i zapravo je unapređeni, objedinjeni sistem pogona na svim točkovima i kontrole prijanjanja i prenosa snage na sva četiri točka.

auto magazin srbija test mazda 3Još ćemo vam od tehničkih neophodnosti reći samo ovo: uz dodatne radove na boljem ležanju vozila na putu, Mazda je ipak ostala verna tradicionalnom rešenju ogibljenja: napred je to Mekferson sistem, dok pozadi ostaje torziona osovina. Ako pročitate i naš tekst sa promocije “korole”, znaćete na šta smo mislili…

Jedan utisak o premijernoj “trojci” već smo vam saopštili, bilo je to zadovoljstvo zbog odlično urađenog zadatka u kabini. Druga impresija jeste tih rad bez imalo vibracija.

auto magazin srbija test mazda 3Tokom dvodnevne vožnje u okolini glavnog grada Portugala prešli smo nekoliko stotina kilometara u hečbeku sa oba motora.

Zanimljiv je naš utisak, podeljen sa drugim kolegama, da je u vožnji vrlo mala razlika u ponašanju automobila, pa čak ni putne performanse, ubrzanja i komfor nisu toliko različiti bez obzira da li je reč o benzinskom ili dizel motoru.

Automobil je upravljiv, sa preciznim menjačem (manuelni je pravi biser), dok je udobnost na najvišem nivou.

auto magazin srbija test mazda 3Verziju sa automatskim menjačem probali smo najvećim delom na zagušenom ulasku auto-puta u Lisabon, pa osim jednostavnosti i bezbrižnosti koje takav menjač pruža, nismo imali mnogo prilike da osetimo njegove druge potencijale.

Mazda 3 je zaista dobar automobil, bio je to, a sada je otišao i korak dalje. Njegova linija možda neće svakoga oduševiti, ali kao lepota pokreta i duše zaista zaslužuje svoj status. Da nije Kodoa, trebalo bi ga izmisliti…

auto magazin srbija test mazda 3Skyactiv-G 2.0 sa hibridom za male potrošače

Benzinski motor je izdanak nove generacije Mazdine tehnologije pod nazivom Skyactive-G 2.0. Taj motori je dodatno podržan još jednim novim rešenjem koje se zove M Hybrid System.

Ovaj sistem radi na principu “lake” transformacije energije koje nastaje prilikom usporavanja kretanja vozila, pri čemu se kaišem sa motora pokreće generator koji stvara struju (pod naponom od 24 volta) puneći litijum-jonsku bateriju malog kapaciteta.

Ta struja ne koristi se kao “pogonsko gorivo”, već služi za napajanje elektro uređaja.

auto magazin srbija test mazda 3Mazda 3

Motor: SKYACTIV – G 2.0 SKYACTIV – D 1.8
Zapremina (ccm) 1998 1759
Snaga (kW/KS) 90/122 pri 6000 85/116 pri 4000
Maks. o. Moment (Nm) 213 pri 4000 270 pri 1600 – 2600
Dimenzije D/Š/V (mm) 4460/1795/2028
Međuos. rastojanje (mm) 2725
Prtljažnik (l) 358/1026
Rezervoar (l) 51
Masa (kg) 1274 1299
Maks. brzina (km/h) 197 194
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,4 10,3
Prosečna potrošnja (l/100 km) 6,2 5,0
Emisija CO2 (g/km) 139 131

auto magazin srbija test mazda 3

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd May 06, 05:23

    Prelepa je

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad