TEST u Portugaliji: Renault Clio 5

Superstar

Ono što su superstarovi među poznatim ličnostima, to je Renault Clio među automobilima. Vole ga svi – žene i muškarci, stariji i mlađi, siromašniji i bogati. Svaka grupa će lako pronaći svoju omiljenu verziju „klija“ pete generacije

Evora, Portugalija
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

auto magazin test novi renault clio 5Nema mnogo automobila na svetu koji mogu da se pohvale cifrom od 15 miliona prodatih primeraka. Među njima je i Renault Clio, koji je na tržištu skoro punih 30 godina.

Veliku popularnost je stekao i kod nas, i to iz mnogo razloga. Nova, peta generacija, u svakom pogledu je još bolji auto, pa ne sumnjamo da ćemo ga na našim putevima i ulicama viđati u još većem broju.

Koliko je Renault Clio 5 drugačiji od prethodnika, imali smo prilike da vidimo još na sajmu automobila u Beogradu.

auto magazin test novi renault clio 5Bio je zvezda ne samo Renoovog štanda, već i sajma generalno. Ipak, jedno je kada auto gledate a drugo kada ga vozite.

Zato smo se uputili u Portugaliju, gde smo dobili prvu priliku da isprobamo nove motore ali i bezbednosne sisteme, među kojima je i autonomna vožnja drugog nivoa.

Po dolasku na Lisabonski aerodrom dočekala nas je flota automobila u različitim verzijama. Kao i do sada, u ponudi će biti trocilindarski atmosferac zapremine 999 kubika sa 72 konjske snage.

Na mesto turbo benzinca od 90 „konja“ sa 899 kubika dolazi malo pre pomenuti od 999, ali sa turbom, tako da sada ima 100 KS i 20 njutn-metara više, odnosno ukupno 160 Nm.

Za sada najsnažniju varijantu predstavlja 1,3 turbo-benzinac, sa kojim smo imali prilike da se upoznamo u drugim modelima Renoa.

U „kliju“ razvija 130 „konja“ i isporučuje se isključivo uz automatizovani sedmostepeni EDC menjač sa dve lamele.

auto magazin test novi renault clio 5Verujemo da će se uskoro pojaviti još sportskija verzija od 160 KS, što je inače najveća snaga 1,3 motora.

Dizelaši nekako odlaze u drugi plan, s obzirom da su namenjeni onima koji prelaze velike kilometraže.

Nisu planirani za ovu novinarsku test vožnju ali smo iz prve ruke od strane inženjera dobili informacije da su dodatno unapređeni, ne samo u pogledu efikasnosti koja je na zaista vrhunskom nivou, već i kada je reč o tretmanu izduvnih gasova.

auto magazin test novi renault clio 5Pre svega, vodilo se računa smanjenju emisije izuzetno otrovnih azotnih oksida.

Odmah primećujemo veliku novinu u gami – Renault Clio sa oznakom R.S. Line, koji stiže kao zamena za dosadašnji GT Line. Pogađate, ima mnoge sportske detalje i najjači motor.

Obilazimo auto; deluje veće od prethodnika iako je, zapravo, kraći za 12 milimetara. Otvaramo prtljažnik da stavimo kofere.

auto magazin test novi renault clio 5Taster bravice nije na dnu vrata gepeka, već iznad tablice, na vrhu branika. Reno kaže da je zapremina gepeka povećana na 391 litar. Dva kabinska kofera staju bez problema.

Naravno, sedamo za volan R.S. Lajna. Sportska sedišta su nešto tvrđa od standardnih i pružaju dosta bolju bočnu podršku.

auto magazin test novi renault clio 5Ne možemo da odolimo a da ne prokomentarišemo najveće novine u unutrašnjosti „klija“. Površine meke na dodir su zaista svuda. Proizvođač kaže da su najveće u klasi.

Uopšte ne sumnjamo u to, auto već na prvi pogled deluje premijum. Meka je ne samo komandna tabla, već i kompletan tapacirung u vratima, pa čak i površine oko ručice menjača.

auto magazin test novi renault clio 5Enterijer po kvalitetu materijala i završne obrade ni najmanje ne zaostaje za „meganom“. Glavna atrakcija je vertikalni multimedijalni displej.

Sa dijagonalom od 9,3 inča je postao najveći ekran koji se ugrađuj u „renoe“. Čak duplo je veći od, do juče standardnog displeja dijagonale sedam inča.

auto magazin test novi renault clio 5Instrumenti su takođe postali digitalni. Pripremljene su čak dve varijante. Veća od 10 inča ima i prikaz mape navigacije.

Biće dosupna uskoro, a do tada prvi kupci mogu da uživaju u displeju instrumenata od sedam inča, kakvim su opremljeni test automobili.

Kao i kod ostalih „renoa“, Multi Sense sistem je prisutan i ovde. Njegov zadatak je da promeni karakter automobila, tako da smo mogli da biramo između ekonomičnog, standardnog i sportskog režima.

auto magazin test novi renault clio 5Svaki od njih menja dizajn displeja. Obrtomer je jedino dostupan u sport modu, tako da, ako želite standardan odziv na gas i uobičajen režim rada menjača, možete da konfigurišete individualni režim, po vašim afinitetima.

Inače, sportska sedišta su nešto glomaznija od standardnih, pa zauzimaju više mesta putnicima na zadnjim sedištima.

auto magazin test novi renault clio 5Tako pozadi komforno mogu da sede osobe prosečne visine, sa desetak centimetara prostora između glave i krova. Generalno, iako je kraći, novi Renault Clio ima nešto više mesta u kabini od prethodnog.

Umesto klasične ručne kočnice, tu je sada elektronska, pa ima više mesa za sitnice. Bežični punjač za mobilni se podrazumeva.

auto magazin test novi renault clio 5Novi je i volan, kao i komande ozvučenja koje su postavljene uz njega. Izmenjen je samo njihov dizajn, iako im je pozicija na istom mestu kao i do sada.

Isti je i raspored dugmića, pa ćete se lako snaći i bez gledanja. Dosta elemenata je, bar vizuelno, preuzeto sa novog „dastera“ i „kađara“ – komande klima-uređaja, kao i tasteri iznad njega, dok su dugmići na volanu slični.

auto magazin test novi renault clio 5Sve to smatramo velikim plusem, jer je ergonomija novih komandi zaista sjajna, a ništa manje nije atraktivan dizajn sa aluminijumskom završnom obradom.

auto magazin test novi renault clio 5Krećemo u prvu vožnju. Auto je daleko ozbiljniji nego do sada. Oseća se kako je ogibljenje zategnuto, kako se manje naginje, a opet, nije neudobno. Volan je oštriji, direktniji.

Bolje prenosi informacije sa podloge. Renoovi stručnjaci kažu nam da R.S. Line ima isto ogibljenje kao i standardne verzije. Upravljački mehanizam je generalno direktniji kod svih.

Clio se u vožnji ponaša kao da pripada višoj klasi, posebno u krivinama gde osećate da su limiti daleko pomereni.

auto magazin test novi renault clio 5Očigledno je da je potpuno nova CMF-B mehanička platforma konstruisana da bude dosta sportskija, uz zadržavanje svih neophodnih elemenata komfora u svakodnevnoj vožnji.

Sedmostepeni EDC je tradicionalno sjajan. U standardnom režimu rano menja brzine, brzo reaguje na svaku komandu i želju vozača.

Komande na volanu donose novost – klik na njih ne menja odmah u manuelni režim, već samo privremeno drži brzinu koju ste tražili, posle čega automatika nastavlja svoje.

auto magazin test novi renault clio 5Motor od 130 „konja“ omogućava nagla ubrzanja i međuubrzanja. Ne treba očekivati čuda od njega, posebno ne pri većim brzinama.

Sa druge strane, dovoljno je snažan da pruži dobru zabavu i lepa iznenađenja u pogledu ubrzanja.

Po dolasku na odredište u Evoru, dodatno se upoznajemo sa automobilom. Svaki Clio je opremljen LED farovima.

auto magazin test novi renault clio 5Izložen je i Paris Initiale, koji nas podseća na Baccara verzije prve generacije. Bogato proštepana kožna sedišta i posebno mekan obruč upravljača samo su neki od elemenata luksuza, sa kojima nas je Renault u „kliju“ razmazio još davne 1991. godine, a pre toga u „renou 5“…

Novi dan novinarske prezentacije „reno klija“ pete generacije u Evori donosi nove izazove.

auto magazin test novi renault clio 5Za povratak u Lisabon odabrali smo novi motor – 1,0 sa 100 konjskih snaga. Interesantno je da Reno ima i 1,3 turbo iste snage, ali je za Clio određen manji, u cilju niže potrošnje i emisije izduvnih gasova.

U vožnji lokalnim putevima zabeležili smo prosek od oko 4,1 l/100 km, što je zaista sjajan rezultat, s obzirom da smo dobar deo rute vozili brzinom od 100 km/h.

auto magazin test novi renault clio 5Vibracije su minimalne, ne samo u vožnji već i na leru. Ubrzanja su neočekivano snažna, tako da vas novi TCe 100 sa 160 Nm po tom pitanju apsolutno neće razočarati ukoliko veći deo vožnje provodite u gradu ili na magistrali.

Novi Clio ćemo već na jesen moći da isprobamo i na domaćim putevima. Najavljeno je da cena neće biti značajno povećana.

auto magazin test novi renault clio 5Očekivana elektrifikacija

Možda najveću novinu predstavlja hibridna verzija, koji će se pojaviti sledeće godine.
Atmosferski benzinac zapremine 1,6 litara je posebno prilagođen radu sa elektro-motorom.

Čak do 80 posto gradske vožnje Clio Hybrid će raditi samo na struju, što će omogućiti i do 40 posto uštede u gorivu.

Decenije kontinuiteta

Reno je prisutne novinare obradovao zanimljivom postavkom na kojoj su bili izloženi po jedan primerak svake od prethodnih generacija „klija“.

Očekivano, najveću pažnju je privukao primerak iz 1990. godine. Ima 169.000 kilometara na satu i bukvalno izgleda kao nov.

auto magazin test novi renault clio 5Sjajan način da se prisetimo koliko je Clio bio napredan i sofisticiran za vreme kada se pojavio, kao i da osetimo kontinuitet napretka iz generacije u generaciju.

Autonomna vožnja

Stručnjaci Renoa dali su nam priliku da isprobamo mogućnosti sistema autonomne vožnje drugog nivoa.

Iako auto u potpunosti samostalno održava sredinu saobraćajne trake, vozač i dalje mora da drži ruke na volanu, kao mera predostrožnosti.

Auto se sam zaustavlja u koloni i automatski kreće ukoliko se ne stoji duže od tri sekunde. Preko toga, potrebno je da vozač samo pipne papučicu gasa pa da auto nastavi sa praćenjem kolone.

auto magazin test novi renault clio 5Novina je to da, ukoliko vozite iza vozila koje je sporije od zadate vrednosti na tempomatu, davanje levog migavca za preticanje zapravo ubrzava auto, tako da možete bezbednije da se prestrojite.

Kod većine automobila se prvo prestrojite, radarski tempomat „razmisli“, pa ubrza tek kada se uveri da ste se prestrojili. Ovde toga nema, već se Clio ponaša najpribližnije moguće načinu razmišljanja vozača.

auto magazin test novi renault clio 5Renault Clio 5

Motor SCe 75 TCe 100 TCe 130 Blue dCi 85 Blue dCi 115
Zapremina (ccm) 999 999 1333 1461 1461
Snaga (kW/KS) 53/72 74/100 96/130 63/85 85/115
Maks. o. moment (Nm) 95 160 240 220 260
Dimenzije D/Š/V (mm) 4050/1798/1440
Međuos. rastojanje (mm) 2583
Prtljažnik (l) 391 391 391 366 366
Rezervoar (l) 42 42 42 39/12 39/12
Masa (kg) 1148 1178 1248 1277 1277
Maks. brzina (km/h) – 187 200 178 197
Ubrzanje 0-100 km/h (s) – 11,8 9,0 14,7 9,9
Potrošnja (l/100 km) – 5,6/3,7/4,4 6,7/4,3/5,2 4,3/3,2/3,6 4,3/3,2/3,6
Emisija CO2 (g/km) – 100 119 95 95

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring