Auto magazin

TEST: Volkswagen Crafter 2.0 TDI Furgon 35 LR

TEST: Volkswagen Crafter 2.0 TDI Furgon 35 LR
17.05.2021.

1

Kad je snaga važna

Pre nepune tri godine Folksvagen je na tržište izbacio novi Crafter. Tada smo premijerno testirali najmanji model u ponudi u Srbiji, a sad smo proverili kakve su mogućnost njegove veće i daleko traženije verzije

Nakon razlaza sa Mercedesom, Volkswagen se oslonio isključivo na sopstveno znanje i višedecenijsko iskustvo u konstruisanju dostavnih vozila.

Nova fabrika u Poljskoj donela je i znatno bolje standarde kvaliteta i kontrole završne obrade.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaPre dve godine testirali smo model sa najkraćim međuosovinskim rastojanjem i najslabijim motorom. Još tada smo konstatovali da taj motor izgleda ipak nije dorastao zadatku srpskog kupca (koji voli da pretera sa kilažom), ali isto tako i mala zapremina tovarnog prostora nije nešto što će se baš masovno tražiti.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaBili smo u pravu, a tržište je to i dokazalo. Zato smo ovoga puta dobili na test model sa gotovo najvećom zapreminom tovarnog prostora i snažnijim (ali ne i najsnažnijim) motorom iz ponude.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaOvako konfigurisano vozilo nesumnjivo je ono što tržište traži i što se može smatrati dobrom investicijom „dobijeno za uloženo“.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaOvaj znatno veći Crafter vozi se podjednako lagano kao i njegova manja verzija. Naravno, morate uvek biti svesni njegovih dimenzija ako rešite da se provlačite kroz uske i krivudave ulice.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaUpravljač je izuzetno mali i lagan što značajno olakšava vožnju. Sedišta su izrađena od dugotrajnih materijala, ali nam se nije dopalo što su previše meka jer to može da zasmeta na dugim vožnjama.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustva Srednje suvozačko sedište može da se preklopi čime se dobija praktičan naslon za ruke za vozača i suvozača sa držačima za čaše i dokumenta.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaIspod suvozačkih sedišta nalazi se velika praktična pregrada za odlaganje alata, sigurnosne opreme i sličnih većih stvari.

Verzija koju smo mi testirali je sa malo siromašnijim paketom opreme, ali klima uređaj, blutut i audio sistem su tu.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaNaravno, spisak opcija je veoma dugačak, pa ko želi može lako da se zaigra sa poručivanjem dodatne opreme, naravno samo ako je svestan cifre koja će ga sačekati na kraju računice.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaFolksvagen je za Crafter pripremio i potpuno osveženu gamu motora. Reč je zapravo o potpuno novom dvolitarskom TDI motoru, sa četiri izlazna nivoa snage: 75, 103 i 130 kW (102-177 KS).

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaProšlog puta na našem testu bio je najslabiji motor, s obzirom da smo testirali i najmanju verziju Craftera.

Ovoga puta verzija od 103 kW pokazala se kao neuporedivo bolje rešenje kako u pogledu tehničkih performansi, tako i u smislu operativnih potreba jednog ovakvog vozila.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaMotor odlikuje izuzetno miran i tih rad, koji nije bio karakterističan za dosadašnje TDI motore.

Potrošnja se držala u granicama proseka za ovu kategoriju te je u zagušenim gradskim uslovima Crafter trošio oko 8 litara goriva kad je neopterećen.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaSa punim opterećenjem moglo bi se očekivati do dva litra više. Sa druge strane, vožnja ovako visokog vozila auto-putem nije nešto što će vas obradovati kad stanete na benzinsku stanicu.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaOvoga puta motor je pokazao dovoljno agilnosti i elastičnosti u svakodnevnoj vožnji. Standardni je šestostepeni manuelni menjač, a najjača verzija od 130 kW se opciono može dobiti i sa osmostepenim automatskim menjačem.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaManuelni menjač je glatko menjao brzine sa nešto dužim prenosnim odnosom što za cilj ima smanjenje potrošnje kada je vozilo opterećeno.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaVerzija koja se našla na našem testu ima dugo međuosovinsko rastojanje iako ne i najdužu karoseriju. Međuosovinsko rastojanje je 4.490 mm, a ukupna dužina vozila je 6.836 mm.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaTo obezbeđuje tovarni prostor dužine 4.300 mm što je dovoljno za smeštaj do šest standardnih euro paleta.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustva

Postoji i verzija sa produženim zadnjim prepustom čime se ukupna dužina vozila kao i dužina tovarnog prostora povećavaju za još oko pola metra.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustva

Krov je povišen čime je dobijena ukupna zapremina tovarnog prostora od 16,1 kubnih metara. Zbog nešto veće mase vozila od 2.280 kg, korisna nosivost je razumljivo nešto manja i iznosi 1.220 kg.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustva

Za kraj možemo reći da je VW i sa ovom generacijom „kraftera“ pogodio u metu odnosno zadovoljio najveći broj zahteva kupaca.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaDa je to slučaj i u Srbiji govori podatak da je Crafter po prodaji odmah iza Fiata Ducato koji se za tržište bori jedino niskom cenom i – ničim drugim.

Cena „kraftera“ koji smo mi testirali je oko 25.800 evra bez PDV-a što je gotovo 20 odsto skuplje od Fijata.

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaSa druge strane, Crafter je po broju prodatih vozila već nekoliko godina unazad daleko ispred glavnog rivala, Mercedesovog Sprintera čija je nova generacija upravo stigla i na naše tržište.

U narednim mesecima verovatno nas očekuje novo „mešanje karata“ u segmentu veliki dostavnih vanova.

Milan Derbogosijan

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaBezbednosni sistemi i sistemi podrške vozaču

Crafter je sigurno dostavno vozilo sa velikim brojem ugrađenih standardnih i opcionih sistema bezbednosti koji se mogu naći na tržištu.

Nabrojaćemo samo neke: bočni parking senzori, sistem za nadzor bočnog saobraćaja iza vozila prilikom isparkiravanja unazad, sistem za automatsko paralelno uparkiravanje, Trailer Assist sistem za lakše manevrisanje prikolicom, sistem za detekciju napuštanja vozne trake, adaptivni tempomat, sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, sistem za neutralisanje efekta bočnog vetra, dodatni sistem kočenja nakon sudara kako bi se vozilo što pre zaustavilo i sprečili dalji sudari…

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaVolkswagen Crafter 2.0 TDI Furgon 35 LR

Zapremina motora   1.968 cm3

Snaga 103 kW / 140 KS

Maks.obrtni moment           340 Nm pri 1600-2250 o/min

Menjač           manuelni, 6-stepeni

Dimenzija vozila DxŠxV     6836 x 2040* x 2798 mm (*bez retrovizora)

Međuosovinsko rastojanje 4490 mm

Dimenzije tovarnog prostora DxŠxV       4300 x 1380-1832 x 2189

Zapremina tovarnog prostora        11,3 m3

Masa praznog vozila (sa vozačem)         2280 kg

Korisna nosivost      1220 kg

Test VW Crafter 2.0 TDI iskustvaTest VW Crafter 2.0 TDI iskustvaTest VW Crafter 2.0 TDI iskustvaTest VW Crafter 2.0 TDI iskustvaTest VW Crafter 2.0 TDI iskustva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 Skyactive X sa 186ks sa automatskim menajcem. Prodavac [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad